2012. Március 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól szóló 2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosítása
2. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. ((V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A menetrend szerinti helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezése.
5. - A többcélú kistérségi társulás megállapodásának módosítása.
6. - A történelmi belváros közlekedési rendjéről szóló rendelet felülvizsgálata.
7. - A Munkácsy M. utca régi forgalmi rend visszaállítása kérelmének megtárgyalása.
8. - Tájékoztatás a kistérségi főépítész előző évi munkájáról.
9. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke c. időszaki lapról.
10. - Kőszeg város rövid és középtávú energetikai cselekvési terve.
11. - Beszámoló a Fő tér garanciális helyreállításáról.
12. - Ottlik Géza sétány elnevezése.
13. - A Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság alapszabályának jóváhagyása.
14.a - Vagyonügyek: A volt posztógyár igazgatósági épületének hasznosítása.
14.b - Vagyonügyek: A 7258/2 hrsz-ú ingatlanról elővásárlási jog törlése.
14.c - Vagyonügyek: A 3548/2 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. - Tájékoztató a hatáskör-változást tartalmazó jogszabályokról.
11. napirendi pont:
Beszámoló a Fő tér garanciális helyreállításáról.

Tisztelt Képviselő –testület!


A Kőszegi Fő tér és Rákóczi út rekonstrukciójával, a tér és az érintett terület állapotával kapcsolatban az alábbi jelentést tesszük.

A beruházás 2006. szeptember 12.-én készült el. Átadása után az Írottkő szálló előtti út és közterületen, valamint a tér északi oldalán lévő a félbevágott nagykocka kő burkolat folyamatos javítást igényel. A kimozgó kövek állandó balesetveszélyt okoznak, többen megsérültek. Már a kivitelezés előtt és közben felmerült, hogy a kő szélességi és mélységi arányai nem teszik lehetővé a stabil jó minőségi beépítést. A pályázat merevsége azonban nem tette lehetővé a kiviteli tervek módosítását, az estleges 10x10cmx10-es bazalt kövek beépítését.
A problémák megoldására 2009. évben felkértük a VIANOVAPLAN Építőmérnöki és Minőségvizsgáló Kft.-t. Az elkészült szakértői állásfoglalás egyértelműen megállapítja, hogy a kőburkolat felületén mindenfelé találhatók megmozdult vagy környezetéből már kifordult kövek. Egyértelmű álláspontjuk az, hogy a közelmúltban, épített kőburkolat más műszaki értéket képvisel, mint a hagyományos nagykockakő burkolat. A tervezett kőburkolatról tudni lehetett, nem fog megfelelni a tervező által megrajzolt méret előírásainak, hiszen a 18+1 cm méretadottságú bontott kő félbevágás után 8-9cm-nél csak vékonyabb lesz, tehát nem 10cm, a hagyományos nagykő burkolatokhoz hasonlítva. A hibajelenség alapvetően nem alépítményi és nehéz jármű igénybevétel függő. A kimozdult kövek vastagsága minden estben lényegesen elmarad a tervezetthez képest. A nem normális meghibásodást döntő mértékben az okozza, hogy a kockakövek mélységi beágyazása nem megfelelő. További tényezők lehetnek, hogy az illesztési hézagok milliméterekkel nagyobbak, mint ami még elfogadható ( kedvezőbb) lenne.
Nem megnyugtató a kihézagoló anyagok viselkedése sem. Mélyebbek a fugák, ami a jövőbeni újabb kocka kibillenés előjele is lehet.
A kivitelezővel való többszöri egyeztetés után részükről ígéretként elhangzott a Jurisics térről kikerülő kövek Írottkő szálló előtti területre való beépítése.
Mivel azonban a kikerülő kövek visszaépítésre kerülnek ettől a lehetőségtől, elestünk.
2011. júliusában a kivitelező az Írottkő szálló előtti nagykockakő burkolat cseréjét saját költségén elvégezte.
A 10*10*10cm-es bazalt kövek állapota nagyobbrészt megfelelő, azonban a nagyobb esésű útfelületen a víz elragadó ereje a kihézagoló anyagot kimosta és elsodorta. Ezeken, a helyeken kikagylósodások, majd kátyúsodások jelentkeznek. Ezek egyértelműen karbantartási, üzemeltetési problémákra vezethetők vissza. A kimosott anyagok nincsenek időben visszasöpörve, vagy pótolva. Ezek a jelenségek megfigyelhetők a falak mellett az eresz alatti csöpögő helyeken is. Egy helyen valaki megbontotta az út szerkezetét, ami helyre lett állítva. A szökőkút körüli kiskocka kő burkolatot többször megbontották, ami többször helyre lett állítva. 2011. szeptemberében a kivitelező a kiskockakő szakszerű javítását elvégezte. Az eltelt időszakban a Fő téren és a Rákóczi utcában a padok és asztalok többször át lettek mozgatva, nyomukban ottmaradtak a fúrási nyomok és tőcsavarok.
A 30*30cm-es gránitlapok dilatációs hézagai nem fedik teljesen a vasbeton lemez dilatációját, ezért a flexibilis dilatáció több helyen kimozgott a lapokkal együtt. A tér és a Rákóczi út találkozásánál egy helyen a nyári forróságban a hőtágulás miatt a burkolt felület mintegy 1m2-en felemelkedik. A kimozgott és törött lapokat a kivitelező cserélte, valamint a fugázásokat szükség szerint elvégezte.

A tér elkészülte után az égetett virág ládából többet összetörtek. A meglévők közül többnek az oldalán sós kivirágzás található. A területen található fák közül mintegy 7 fa elszáradt. A kiültetésük óta az öntözésük nem megoldott. Egy fát valakik derékban eltörtek. A fák pótlása megtörtént.

A Rákóczi úton lévő beton térburkolat minősége megfelelő. Gondot a parkolósáv melletti növénytartó területek okoznak, mert az autóból kiszállók közvetlenül ebbe lépnek bele. Egy részük az elmúlt időszakban kavicsolva lett. Az igazi megoldás azonban a térburkolat kialakítása lenne, azonban pénz hiányában e munkák ez idáig elmaradtak.

A tér északi oldalán lévő félbevágott nagykockakő burkolat javítása több alkalommal 2011. október és november hónapban megtörtént. 2012. február 29.-én a kivitelezővel az érintett területet ismételten bejártuk. Kértem, hogy a meghibásodásokat soron kívül végezzék el. Ígéretük szerint a javításokat március végéig elvégzik.
A csobogók és szökőkutak beszabályozása csak hosszabb idő eltelte után sikerült.
A medencékben lévő díszvilágítást a medencékben belemenők tönkretették, letörték. A javítás nem történt meg, mert szándékos rongálásra nincs garancia.
A téren elhelyezkedő csobogók és szökőkutak vízvesztesége annak ellenére jelentős volt, hogy vízforgató működik. Kértük a kivitelezőt a hibák felderítésére. A hiba a helytelen üzemeltetésből fakadt. A kivitelező és az üzemeltető együttesen az üzemeltetési problémát megszüntette. Az ívó kút több esetben folyat, külön működtetés nélkül is engedi a vizet. A meghibásodás a nem megfelelő karbantartás, vízkövesedés miatt alakult ki.
Az oroszlános kút felső kavics szűrőjét a gyakori eltömődések miatt el kellett távolítani, azóta jelentősen kevesebb eldugulás és vízelöntés keletkezett.

A téren lévő kandeláberek üzemeltetését átadtuk az EON Zrt.-nek, az üzembe helyezés óta a folyamatos rongálások miatt már közel másfél millió Ft-ot kellett fenntartásra fordítaniuk. A Rákóczi utca érintett részére valamint a Fő térre behajtó magas felépítésű kisteher és teher- autók a lámpatesteket letörik. A behajtó gépjárművek magasságát az út fölé épített szerkezettel lenne célszerű megakadályozni. Jelenleg is 7db kandeláber sérült, javításuk szükséges.
2010-ben a köztéri padok és asztalok festése megtörtént. Tudomásunk szerint a festék árát a Colas Zrt. finanszírozta.
Az Írottkő szálló előtti kiskockakő burkolat ismételt kihézagolása, 0-4mm-es besöprése 2011. februárjában megtörtént.
2012. március 02.-án a Fő tér 9. előtt az úton gázszivárgást észleltek, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Zrt. bontás után az üzemhibát megszüntette, az utat helyreállította. A hiba elhárítása során az E-pont villamos betáplálásának erőátviteli kábele és a közvilágítás kábele is megsérült, javításuk megtörtént azonban a helyreállítási munkálatok még nem lettek elvégezve.
A jelentés megírása időpontjában ismeretlenek összetörtek a Fő téren a könyvesbolt előtt egy padot. A Jézus Szíve Templom előtti Szent Háromság szobornál lévő út ívnél ismeretlenek gépjárművel kifordítottak kettő db vasbabát.
A kivitelező a bejáráson feltárt hiányosságok megszüntetését 2012. március 12.-én, megkezdte.
A beszámolót a városfejlesztési bizottság megtárgyalta és a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlotta.
Kérem a leírtak szíves elfogadását.

Kőszeg, 2012. március 22.
A polgármester nevében:
Ujvári Csaba
vezető főtanácsos