2012. Március 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól szóló 2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosítása
2. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. ((V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A menetrend szerinti helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezése.
5. - A többcélú kistérségi társulás megállapodásának módosítása.
6. - A történelmi belváros közlekedési rendjéről szóló rendelet felülvizsgálata.
7. - A Munkácsy M. utca régi forgalmi rend visszaállítása kérelmének megtárgyalása.
8. - Tájékoztatás a kistérségi főépítész előző évi munkájáról.
9. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke c. időszaki lapról.
10. - Kőszeg város rövid és középtávú energetikai cselekvési terve.
11. - Beszámoló a Fő tér garanciális helyreállításáról.
12. - Ottlik Géza sétány elnevezése.
13. - A Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság alapszabályának jóváhagyása.
14.a - Vagyonügyek: A volt posztógyár igazgatósági épületének hasznosítása.
14.b - Vagyonügyek: A 7258/2 hrsz-ú ingatlanról elővásárlási jog törlése.
14.c - Vagyonügyek: A 3548/2 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. - Tájékoztató a hatáskör-változást tartalmazó jogszabályokról.
9. napirendi pont:
Beszámoló a Kőszeg és Vidéke c. időszaki lapról.

Beszámoló a Kőszeg és Vidéke c. időszaki lap kiadásáról

A város tulajdonában lévő „Kőszeg és Vidéke” újságot a képviselő-testület a 2008.04.17-i döntésével helyezte vissza önkormányzati kiadásba, és ettől kezdődően a lap kiadója Kőszeg Város Polgármesteri Hivatala. A megjelent lappéldánynak minimum 16 írásos újságoldalt kell tartalmaznia, a reklámoldalak száma pedig 8 lehet, mindez a 24 újságoldalra vonatkoztatva. Az érvényes szabályozás szerint az újság oldalszámának nincs felső korlátja, de a hirdetések nem léphetik túl az egyharmadnyi arányt. (Ez szigorúbb szabályozás, hiszen az országos lapoknál a hirdetés aránya az 50 %-ot is elérheti.) A képviselő-testület 2009. év februárjában hozott rendelete szerint az évi 12 megjelenés száma növelhető, ami a pénzügyi lehetőségek függvénye.
A Kőszeg és Vidéke újság példányszáma 6050 db. Ez a szám a 2008. évi indulás óta emelkedett először 4500 db-ra, majd 5000 db-ra. A példányszám emelkedése egyértelműen azt jelzi, hogy az újságot szívesen veszik kézbe olvasók, várják a megjelenést. Az elmúlt két év kiemelkedő eredménye, hogy a „Vidék” a valóságban is szerepet kapott az újságban, megjelenik a kistérség 14 településén is, amihez a helyi önkormányzatok támogatást adnak. Mindennek több jelentősége van. Egyrészt Kőszeg jobban be tudja tölteni a térségben betöltött központi szerepét, másrészt az érintett települések információkat adnak tovább a náluk történt eseményekről. Az így kibővített olvasói kör pedig a hirdetők, a hirdetési árbevétel szempontjából kap jelentőséget.

A „Kőszeg és Vidéke” újság működési rendszere hármas feladatra ágazik el. Az első a képviselő-testület döntései, amely meghatározza a működés kereteit. Ezekről szólnak az első bekezdésben leírt információk. A kiadói jogokat dr. Tóth László jegyző gyakorolja, a megjelenéshez szükséges feltételek biztosításával. Az újság szerkesztését önállóan, Tóthárpád Ferenc (Tóth Árpád Ferenc) felelős szerkesztő irányításával, a szerkesztőbizottság végzi. A megjelenésre szánt témákat, azok anyaggyűjtését, az írások elkészítését önállóan végzik, így azok tartalmáért is a szerkesztőbizottság a felelős. Ezen három feladat párhuzamosan alkot egy működő blokkot, ami lehetővé teszi az újság havonkénti megjelenését a korrekt tájékoztatás biztosításával.
A „Kőszeg és Vidéke” ellátja a tájékoztatási kötelezettségét. Részletes információkat ad a város életéről, a megtörtént eseményekről, és a következő időszakban várható programokról, valamint az önkormányzat döntéseiről. A megítélésének fontos szempontja, hogy az olvasók várják a lapot, elégedettek a terjedelemmel, elfogadják, és megbízhatónak tartják a megjelent írásokat. Ezen megállapítások a 2009-ben végzett, és közzétett közvélemény kutatási eredmények is bizonyítják. A rendelkezésemre álló információk alapján ezen többségi vélemény azóta sem változott.
Az újság terjesztését a Pannon Lapok társasága végzi, gyakorlatilag a megyei lap – aznapi – terjesztésével egyidőben. Két nap időtartam alatt jut el az újság az olvasókhoz. Fontos elmondani, hogy minden egyes megjelenés után megtörténik a terjesztés ellenőrzése is. Ha az olvasóktól telefonon keresztül panaszt kaptunk, akkor megvizsgálták a helyzetet, és gyorsan pótolták a hiányokat. Általános tapasztalat szerint: aki nem kap újságot, az jelzi panaszát. Ezt nyilvánvalóan azért teszi az érintett személy, mert várja az abban lévő, a város, a falvak életéről szóló híreket. A terjesztés egyik fontos szempontja, hogy legyen az adott címen postaláda. Tény az is, mert előfordul, hogy a postaládából az újságot nem mindig a lakás tulajdonosa veszi ki. Rendszeres panaszként fordul elő, hogy a terjesztők munka közben nem adnak az arra járóknak újságot. Teszik ezt azért, mert akkor a terjesztő személy nem tudja – így felléphető példányszám csökkenés miatt – a kijelölt területet ellátni. A kiadó, a terjesztő, az olvasó érdeke azonos, hogy a létező hiányosságokról az illetékesek tudomást szerezzenek. A terjesztést vizsgálva lehet egy megvalósítható elgondolás az, hogy az intézmények, vendéglátóhelyek is mindig kapjanak újságot, amely döntés természetese példányszám növekedését teszi szükségessé.
A kőszegi és vidéki lappéldányokon kívül „létezik” 250 db újság, amely a plusz igényeket elégíti ki. Ebből kaphatnak az üdülőterületen élők, az osztrák érdeklődők, és a Kőszegről elszármazottak. Tudjuk, hogy több olvasó a saját példányát, vagy a kiegészítő példányokból küld el az ország több településére a városból elszármazottak részére. Létezik egy – kőszegi gyökerekkel rendelkező – győri csoport, akik hat példányt egymásnak átadva olvassák a kőszegi híreket.
Nyomdai munkát harmadik éve végzi a Veszprémi Nyomda. Határidőre pontosan, és – megítélésem szerint – jó minőségű újságot állít elő a cég. A jelenlegi nyomda kiválasztása több váltás után történt meg, az elmúlt öt évfolyam 47 újságszámát négy nyomda állította elő. Megítélésem szerint jó döntés volt a Veszprémi Nyomda kiválasztása, erről minden Olvasónk meggyőződhet, ha kezébe veszi az újságot. Rotációs eljárással nyomtatják az újságot, ami annyit jelent, hogy nagy kapacitású gépen néhány óra alatt elkészül. Az újság oldalainak nyomdai előkészítés után megtörténik a nyomda szerverére történő feltöltés, majd 24 - 30 órán belül az olvasó kezébe kerül az új lappéldány. Ezért meghatározott időpontra gépkapacitást kell lekötni, vagyis erre az időpontra az újságnak nyomdakész állapotban kell lennie, mert ellenkező esetben – az érvényes szerződés szerint – kötbért kell fizetni. A nyomdai előkészítés határidejét mindig pontosan teljesítette a szerkesztőbizottság.
A választások évében (2010.) két alkalommal is gyors tájékoztatást tudott adni az újság. Az országos választások hétfő hajnalban kihirdetett eredményeit kedden reggel, a jelöltek nyilatkozataival együtt megismerhették az olvasók. Az önkormányzati választások előtt minden jelölt, egyenlő arányban lehetőséget kapott programjának ismertetésre. Ehhez 48 oldalszámú újságra volt szükség.
A bővített oldalszámok megjelenését a hirdetések tették lehetővé. Az önkormányzat évek óta havonta 233 ezer bruttó forinttal támogatja az újságot. Az elmúlt évben a hirdetési árbevétel 4,3 millió Ft volt, amely a megelőző évhez – a választások évéhez képest – 0,8 millió Ft összeggel csökkent. Az újság kiadási oldalról minden évben rendelkezett 40 –100 ezer Ft pénzmaradvánnyal. A képviselő-testület határozatai alapján történik meg az aktuális oldalszám kiválasztása. Vagyis 8 oldalt meghaladó hirdetés esetén 32 oldalon kell megjelentetni a „Kőszeg és Vidéke” újságot. Ez egyben azt jelenti, hogy a közölt hírek mennyisége jelentősen növekszik. Az adatok szerint 2010. évben háromszor 32 oldalon, egyszer 48 oldalon, míg 2011. évben három alkalommal jelent meg 32 oldalon az újság. Az idei év első három hónapjából egy alkalommal vehette kézbe az olvasó a 32 oldalas újságot.

Kérem, hogy a Tisztelt Képviselő-testület tárgyalja meg, mondja el véleményét a város sajtótermékéről, fogadja el beszámolómat a Kőszeg és Vidéke kiadásának tapasztalatairól.
Kőszeg, 2012. március 29.
Dr. Tóth László s.k.
felelős kiadó

Szerkesztői beszámoló

„A Kőszeg és Vidéke időszaki lap a maga nemében kuriózum. Országos viszonylatban is jelentős hagyományokkal rendelkezik. Az 1881-től kisebb kihagyásokkal többször újjáéledő újság szerepe máig nem változott. Újkori történetének 20. évfordulóját élte meg 2008 decemberében” – ezekkel a sorokkal kezdtem azt a beszámolót, amelyet az első éves tevékenységem után készítettem. A képviselő-testület döntése nyomán 2008 áprilisától lehetek a Kőszeg és Vidéke szerkesztője. Azóta immár az 5. évfolyam lapszámait készítjük szerkesztőbizottsági társaimmal.

Jelentős változás, hogy megbízatásommal egy időben újra a város tulajdonába, kiadásába került vissza az újság. Azt remélem, hogy Önök is egyetértenek velem abban, hogy mindez nem hátrányára, hanem előnyére vált egyik „gyöngyszemünknek”, a Kőszeg és Vidékének! A kezdeti időszakban néha radikálisan megfogalmazott – főként a lapgazdával kapcsolatos – kritikák, „aggódó” vélemények az évek során lecsillapodtak. Személyemmel kapcsolatban az elfogultság veszélyének vádja merült fel. Az évek – reményeim szerint – igazolták tárgyilagos hozzáállásomat, konszenzusra törekvő szerkesztői attitűdömet. A megfogyatkozó negatív kritikákat, talán némi elfogultsággal, de szintén hasznos tevékenységünk elfogadásának tulajdonítom. (Tény ugyanakkor, hogy a választások közelsége mindig befolyásolja a kritizáló aktivitást.)
2012 márciusával már a 47. lapszámot készítjük, melyek a művelődési központ segítségével, a város honlapján 2008-ig, visszamenőleg is megtalálhatók.

A szerkesztőbizottság:

A felelős szerkesztői feladatokat a képviselő-testület határozata alapján 2008 áprilisától én látom el. Munkámat az első pillanattól az általam összeállított, és a „vezetésem” alatt működő szerkesztőbizottság segítségével végzem. A „vezetésem” szót nem véletlenül tettem idézőjelbe, hiszen egy különleges munkakapcsolatról van szó, bármely viszonylatban is tekintünk rá. Kollégáim hozzáállásának, helyismeretének, aktivitásának, „kőszegiségének” köszönhető az amúgy gyakran nehézségekbe ütköző, végeredményében mégis eredményesnek mondható „újságírói” munka. A szerkesztőtársaim és a magam „pénzkereső” tevékenységét össze kell egyeztetni a város, a lap érdekeivel. Ha minden alkalommal nem is könnyű ezt megvalósítani, úgy gondolom – ha némiképp több energiát igényel is – mindig találunk megoldást.
A kialakított metódus szerint a feladatok a szerkesztőbizottsági ülések keretében kerülnek pontosításra, ugyanúgy az egyes lapszámok kiemelt témái, irányvonalai. Természetesen a kezdeti „görcsösséget” felváltotta mára egy könnyedebb, de hatékonyabb munka. Ezúttal is kijelenthetem, hogy munkatársaimmal meg vagyok elégedve, kapcsolatunk nyílt és gyümölcsöző; természetesen esetenként, mint minden munkakapcsolat némi konfliktussal is fűszerezett – mindez a lap minőségét csak javítja, illetve biztosítja, hogy megtartsuk azt a nívót, amit elértünk.

Úgy gondolom, hogy a Kőszeg és Vidéke rendszeres olvasói tudják, hogy mire számíthatnak, megszokták a lap szerkezetét, és főként: várják a megjelenést. Természetesen viszonylag könnyű a dolgunk, ha arra gondolunk, hogy itt élünk a városban, tudjuk, ismerjük, megéljük az eseményeket, elérhetők vagyunk, ismerjük a várost és annak lakóit.

Az egyensúlyok kialakítása, a hangsúlyok elhelyezése továbbra is az én felelősségem azzal együtt, hogy a munkatársaim már tudják, mely elvek mentén gondolkodom. Ezért aztán elmondhatom, hogy nagy önállósággal rendelkeznek. Itt kell megemlítenem, hogy továbbra is nagymértékben befolyásolja a lap milyenségét, életképességét a szándék, hogy megfelelő teret biztosítsunk a reklámok számára.

A kezdetektől az a törekvésem, hogy munkánkba bevonjam a civil szervezeteket, egyesületeket, városi intézményeket, iskolákat. Az újság ily módom ma már állandó, segítő kollégákkal is büszkélkedhet. Hasonlóan hozzánk, az egyes területek jó ismerői ők. El kell azt is mondanom, hogy ugyanakkor vannak még olyan „írástudó” emberek a városban, akik szakterületüknél fogva értékes publikációkkal gazdagíthatnák az olvasnivaló kínálatot. Mindezzel együtt szinte állandóan a helyhiánnyal küszködünk. Ez az oka, hogy egyes pl. tudományos munkák közlésére is csak kis terjedelemben vállalkozhatunk. Az újságírás karakteréhez, műfajához kell igazítani ezeket a műveket, hogy a lap szerkezete ne boruljon fel.

A szerkesztői munka egyes esetekben kiegészül más feladatokkal is. Több alkalommal jutottam konszenzusra olyan levélírókkal, akik az újság nyilvánosságát szerették volna felhasználni egy – előre láthatóan – végtelen üzengetésbe torkolló vitára.
Kivonatosan – amennyiben nem sérti a közízlést – az olvasói leveleknek is helyt adunk. A beérkező levelek, üzenetek száma csökkent, és inkább érdeklődő, segítséget kérő, gratuláló, egyes lapszámok után kutató megkeresések ezek.

Az összmunkáról:

A lapot kiadja Kőszeg Város Polgármesteri Hivatala, felelős kiadója: Dr. Tóth László. Együttműködésünket korrektnek és segítőkésznek találom. Hátterével a hivatali információk tekintetében is „bejáratott” csatornákkal rendelkezünk. Továbbra is kijelenthetem: az újság készítése során nem a szenzációhajhászás, hanem a megfelelő, korrekt tájékoztatást szem előtt tartó munka jellemzi leginkább szándékainkat.

Megjelenés és tartalom

A Kőszeg és Vidéke megjelenésében a 2008-ban kialakított külső formát követi. Máig modern formája ugyanakkor áttekinthetőséget biztosít, színvilága, szerkezete a hagyományokat őrzi. Az általam ismert vidéki lapok sorában – úgy gondolom – előkelő helyre sorolható.
Az elmúlt évben havonta egy, összesen 12 lapszámot készítettünk. Az eredeti megállapodás szerint 16 oldalas újságot kell készítenünk. Ezzel szemben, mint ahogyan azt az olvasóink meg is szokták, a kezdetektől 24 oldalon jelentkezünk. A 2011-es évben három alkalommal, március, április és december hónapokban még terjedelmesebb, 32 oldalas olvasnivalót adtunk ki.
A Kőszeg és Vidéke impresszumában 6000 példányos darabszámot jelölünk meg, és ez a valóságnak meg is felel.
A bőséges terjedelem ugyanakkor azt is jelenti, hogy az elvárásokhoz igazodva, jellemzően az olvasmányos, rövidebb, maximum fél oldalas írások dominálnak.
A lap rovatszerkezete a tartalmi harmónia megtartására törekszik. A Kőszeg és Vidéke a szerkesztői elképzelést követi minden szempontból: bár volna rá igény, a szerkesztőbizottság nem foglal állást, politikai véleménynyilvánítástól tartózkodik annak ellenére tehát, hogy olvasóink nagy része igényelné az újságírói véleménynyilvánítást.

A szerkesztőbizottság jelenlegi összetétele: Kiss János (helyettes szerkesztő), Hani Tibor, Kámán Zoltán és a fotós Németh Iván.

Rovatok, oldalak:

Címlap – A leghangsúlyosabb oldal. Az adott hónap egy történését, fontos információját kiemelve fókuszál egy témára. Az évek során városkép, portré és műalkotás reprodukciója egyaránt megjelent a címlapon. Itt kell megemlítenünk Németh Iván munkáját, aki hihetetlenül gazdag fotódokumentációval rendelkezik, és amelyből lapunk is merít.
Városháza – Megbízásom kezdete óta rendszeresen jelentkező összeállítás közérdekű hírekkel, beszámolókkal. Elsősorban Kámán Zoltán kollégám készíti.
Kávészünet – olyan állandó rovatunk, mely évek óta megszakítás nélkül Kiss János gondozásában készül, és közismert, érdekes embereket mutat be.
Gazdaság – Kiemelt rovat szintén, közérdeklődés kíséri.
Civil élet – Hangsúlyosan szerepel, főként, mert a kőszegi civil szféra rendkívül aktív. Elvétve érkezik hozzánk – legutóbb egy egyesület részéről – kifogás, hogy miért nem tudósítottunk jelentős rendezvényükről. Ennek legfeljebb csak annyi az oka, hogy éppen nem volt szabad tudósítónk, de az is előfordulhat, hogy helyhiány miatt szorult ki valamely hír. Érthető módon, mindenki a saját érdekeit igyekszik képviselni lapunk segítségével is.
Közügy – Az előző kategóriákba be nem férő, ill. a köz számára fontos témák, feldolgozását szolgálja: mentők, tűzoltók, rendőrségi hírek…
Különfélék – A más rovatban el nem helyezhető riportok, beszámolók tere.
Ünnep – Az aktuális rendezvényekről szóló beszámolók oldala.
Helytörténet – Számos téma vár még feldolgozásra. A fiataloknak és időseknek is érdekességekkel szolgáló oldal. Sajnos a helyhiány leginkább ezt a rovatot tépázta meg.
Hitélet – Közigényt elégítünk ki vele, ugyanakkor bőséges ismeretet is közlő rovat.
Iskolák – Az intézmények jogos elvárásaként jelentkezett az igény, hogy adjunk teret a város iskoláinak. Mind a „szereplők”, mind az olvasók (akik gyakran ugyanazok) a tudomásom szerint elégedettek.
Postaláda – Többségében a lakossági visszajelzéseket, hirdetményeket közlő rovat.
Nemzetiségek – A horvát és a német nemzetiségek hangsúlyozottan megjelenő igényét elégíti ki.
Sport – Minden alkalommal minimum két oldalon megjelenő számos sportágat gondozó oldalak.
Korábban kritikaként fogalmazódott meg a nem kőszegi olvasóink részéről a „vidék” megjelenítésének hiánya. Mára ezt a kifogást is orvosoltuk. Rendszeresen foglalkozunk a környező települések életével.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, vegye kezébe lapszámainkat, ha módjukban áll vessék össze más hasonló lapokkal, s egyben kérem beszámolóm szíves elfogadását!

Tóthárpád Ferenc s.k.
felelős szerkesztő

Az előterjesztést a Humán Erőforrás Bizottsága megtárgyalta és egyhangúan elfogadásra javasolta. A Pénzügyi Bizottság hasonló döntést hozott azzal, hogy áprilisi ülésére a lap anyagi helyzetére vonatkozóan kaphasson tájékoztatást.

HATÁROZATI JAVASLAT
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg és Vidéke c. lap kiadásáról és szerkesztéséről szóló beszámolót elfogadja.