2012. Március 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól szóló 2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosítása
2. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. ((V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A menetrend szerinti helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezése.
5. - A többcélú kistérségi társulás megállapodásának módosítása.
6. - A történelmi belváros közlekedési rendjéről szóló rendelet felülvizsgálata.
7. - A Munkácsy M. utca régi forgalmi rend visszaállítása kérelmének megtárgyalása.
8. - Tájékoztatás a kistérségi főépítész előző évi munkájáról.
9. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke c. időszaki lapról.
10. - Kőszeg város rövid és középtávú energetikai cselekvési terve.
11. - Beszámoló a Fő tér garanciális helyreállításáról.
12. - Ottlik Géza sétány elnevezése.
13. - A Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság alapszabályának jóváhagyása.
14.a - Vagyonügyek: A volt posztógyár igazgatósági épületének hasznosítása.
14.b - Vagyonügyek: A 7258/2 hrsz-ú ingatlanról elővásárlási jog törlése.
14.c - Vagyonügyek: A 3548/2 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. - Tájékoztató a hatáskör-változást tartalmazó jogszabályokról.
8. napirendi pont:
Tájékoztatás a kistérségi főépítész előző évi munkájáról.

Tisztelt Képviselő-testület!

Engedjék meg, hogy 2008. augusztusától folyamatosan ellátott kistérségi főépítészi feladatkörömet bemutassam és tájékoztatást adjak az eltelt időszak szakmai munkájáról.

A települési (önkormányzati) főépítész feladatkörét alapvetően az alábbi jogszabályi hátterek rögzítik:

- Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. Évi LXXVIII. törvény (Étv.)
- A főépítészek tevékenységéről szóló 190/2009. (IX.15.) Kormány rendelet
- A településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.7.) Kormány rendelet

A 2006. június 21-én jóváhagyott Társulási megállapodásban rögzítésre került, hogy a Kistérségi Társulás - akkor az országban egyedülállóan - kistérségi főépítészt alkalmaz és működteti az Építészeti-Műszaki Tervtanácsot. Ezzel lehetőség nyílt arra, hogy Kőszeg városa mellett a térségben lévő további települések is megfelelő szakmai segítséget kapjanak a településrendezés területén illetve építészeti kérdésekben is.

Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulásának megalakulása óta számos olyan szakmai kérdés merült fel a kistérségben lévő önkormányzatok részéről, melyek megoldásához főépítészi segítség vált szükségessé. Ilyenek voltak például, hogy a települések rendezési terveinek elkészítetéséhez, irányításához, összehangolásához nem volt megfelelő szakértelem, szakmailag az önkormányzatok nem tudták az érdekeiket érvényesíteni. Többek között az említett szakmai kérdések megfogalmazása után döntött úgy a Tanács, hogy a települések közösen alkalmaznak kistérségi főépítészt, aki ezt a segítséget az önkormányzatoknak meg tudja adni.

2008. augusztusától kezdődően helyettes kistérségi főépítészként, majd 2009 augusztusától pedig kistréségi főépítészként, megbízási szerződés keretein belül látom el a főépítészi feladatokat.

A gyakorlatban kialakult tevékenységet jellemzően az alábbi témakörökben látom el:

Szakmai kapcsolatok, információk:

* A mindig változó jogszabályi hátterek miatt a településrendezési és építészeti szakmai működéshez szükséges ismeretek megszerzése, folyamatos kapcsolattartás a Főépítészi Kollégiummal, az Állami Főépítész Építésügyi Hivatalával, a Vas Megyei Kormányhivatal Építésügyi Hivatalával és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársaival.
* A várható változások megismerése, az ismeretek továbbadása a kistérségben működő építéshatósági dolgozóknak.

Lakossági ügyek, tanácsadás:

* Hivatalosan minden péntek 8-12.00 óra munkaszervezet irodájában. (9730 Kőszeg Kossuth utca 15.)
* A fogadónapokon az ügyfelek tájékoztatása, tanácsadás településrendezési eszközöket (településszerkezeti terv, szabályozási terv és a Helyi Építési Szabályzat) érintő kérdésekben, telekalakítási és építési ügyekben segítségnyújtás - átlagban 4-5 ügyfél/ fogadónap.

Lakossági kérelemre indult ügyek intézése:

* Lakossági kérelemre illetve hivatalból indult ügyek az alábbiak szerint alakultak:

sorszám év ügyirat szám
1 2008 (augusztus) 12
2 2009 35
3 2010 39
4 2011 31
összesen 117
Építészeti tervek véleményezése KÖH felé:

* Kőszeg területére korlátozódó munka, melynek kialakult formája a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Szakmai Tanácsadó Testületének (Műemléki Tervtanács) Kőszeget érintő ügyeiben véleményalkotás vagy írásos előterjesztés a helyi érdekek képviseletében. Ezt az együttműködést erősíteni szükséges!

Építési hatósági munkatársakkal konzultációk:

* A települések településszerkezeti terveikkel, szabályozási terveikkel és a Helyi Építési Szabályzataikkal kapcsolatos megbeszélések az építéshatósági ügyintézőkkel, rendezési tervi szabályok értelmezése.

Helyi építészeti értékvédelmi rendelet:

* Kőszeg város helyi építészeti értékvédelmi rendeletének szakmai előkészítése (folyamatos) majd a rendelet megalkotását követően a rendelet alkalmazása, folyamatos karbantartása. A helyi egyedi védelem alatt lévő épületekkel kapcsolatos építési engedélyezési eljárások során az építészeti tervek Építészeti-Műszaki Tervtanácson való véleményeztetése.

Településrendezési tervek:

* Kőszeg város és a települések településrendezési eszközeinek felülvizsgálata, módosítása. (településszerkezeti terv, szabályozási terv és a Helyi Építési Szabályzat) A településrendezési eszközök jogszabályokban rögzített szakmai véleményezése az érdekelt települési önkormányzatok Képviselő-testülete részére valamint Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete részére.
* A hatályos rendezési tervek értelmezésével vagy módosításával kapcsolatos további szakmai feladatok, mint például: a tervezőkkel és az építéshatósággal történő egyeztetések, meghívásra részvétel a települési önkormányzatok bizottsági ülésein, a Képviselő-testületi üléseken.

Egyéb főépítészi ügyek:

* Meghívásokra szakmai fórumokon és rendezvényeken Kőszeg város és a Kistérség településeinek képviselete.
* Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása által megalakított Építészeti - Műszaki Tervtanács vezetése és működtetése. A Tervtanács alapvetően egy szakmai segítséget nyújtó tanácsadó testület, ami a kötelező véleményező feladatán túl – külön jogszabály rögzíti a kötelező feladatokat - szakmai állásfoglalást alakít ki minden olyan építészeti tervvel kapcsolatban, melyet a főépítész jóváhagyása mellett az Építészeti-Műszaki Tervtanács napirendjei között megtárgyal. Különös tekintettel az olyan építészeti ügyekben, melyek elbírálásához a műszaki paraméterekkel nem mérhető építészeti megfogalmazásokat kell rögzíteni. Ezekben az ügyekben is jelentős és fontos az Építés Hatósággal való együttműködés.

Főépítészi munkámat - a fent felsoroltakon túl – napjainkban jelentősen Kőszeg város településrendezési eszközeinek (kezdetben felülvizsgálata, majd új rendezési terv) elkészítése határozza meg. Ezen túl menően az Építés Hatósággal való szakmai együttműködés is megerősödött és folyamatossá vált Kőszeg Város Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályával való szakmai kapcsolattartás is.

Szakmailag rendkívül előnyős helyzet, hogy külső szakértőként tagja vagyok Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete mellett működő Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti Bizottságnak és Polgármester Úr megbízásából szintén részt veszek a Képviselő-testület által elfogadott Közbeszerzési Szabályzat alapján létrehozott Bíráló Bizottságban is.

Szakmai munkámmal a fent említett feladatok ellátásával segíteni tudom a Polgármesteri Hivatalok munkáját és az Önkormányzati Képviselő-testületek településrendezési eszközökkel kapcsolatos döntéseit és minden olyan településrendezési eszközöket érintő, valamint építészeti kérdésekben szakmai állásfoglalást adok, melyekben az Önkormányzatok felkérnek.

A beszámolóm végén fontosnak tartom megjegyezni, hogy főépítészi munkám 95%-t a Kőszeggel kapcsolatos ügyek és feladatok teszik ki.

Kőszeg, 2012. március 12.

Szima Andrea s.k.
kistérségi Főépítész




HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Kistérségi Főépítész munkájáról szóló beszámolót elfogadja.