2012. Március 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól szóló 2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosítása
2. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. ((V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A menetrend szerinti helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezése.
5. - A többcélú kistérségi társulás megállapodásának módosítása.
6. - A történelmi belváros közlekedési rendjéről szóló rendelet felülvizsgálata.
7. - A Munkácsy M. utca régi forgalmi rend visszaállítása kérelmének megtárgyalása.
8. - Tájékoztatás a kistérségi főépítész előző évi munkájáról.
9. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke c. időszaki lapról.
10. - Kőszeg város rövid és középtávú energetikai cselekvési terve.
11. - Beszámoló a Fő tér garanciális helyreállításáról.
12. - Ottlik Géza sétány elnevezése.
13. - A Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság alapszabályának jóváhagyása.
14.a - Vagyonügyek: A volt posztógyár igazgatósági épületének hasznosítása.
14.b - Vagyonügyek: A 7258/2 hrsz-ú ingatlanról elővásárlási jog törlése.
14.c - Vagyonügyek: A 3548/2 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. - Tájékoztató a hatáskör-változást tartalmazó jogszabályokról.
6. napirendi pont:
A történelmi belváros közlekedési rendjéről szóló rendelet felülvizsgálata.

Tisztelt Képviselő-testület!


A történelmi belváros rehabilitációs pályázat keretében elkészült a Jurisics tér és a csatlakozó utcák felújítása. Tekintettel arra, hogy ezek a megújult közterületek mind jellegükben, mind burkolatukban eltérőek a régitől, a behajtási és várakozási rend mindenképpen felülvizsgálatra szorul.

A Kőszegi Rendőrkapitánysággal és a Városüzemeltető Kft-vel egyeztetve azt javaslom, hogy a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.), valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet az alábbi elvek mentén kerüljön módosításra:

- A felújítás során kialakult forgalmi rendnek megfelelően már a Rajnis utcába is csak engedéllyel lehessen behajtani, illetve várakozni.
- Az engedélyre jogosultak körét szűkíteni kell. A jelenlegi szabályozás alapján gyakorlatilag bárki kaphat behajtási engedélyt a történelmi belvárosba, amit egyrészt a kis távolságok, másrészt a burkolatok állapotának megőrzése, harmadrészt az épített környezet védelme sem indokol.
- A Jurisics térre vonatkozóan a jogosultak csak behajtási engedélyt kaphassanak, a várakozást saját ingatlanon, vagy a Brenner udvarban kialakított parkolóban kelljen megoldani. A Chernel utcában az úton csak azok a gépjárművek várakozhatnak, ahol a ház nem rendelkezik parkolásra alkalmas kapuszínnel vagy udvarral.
- A teljes történelmi belváros kerüljön bevonásra a fizető parkolási övezetbe. A parkolás pontos feltételei és díjtételei a Városüzemeltető Kft-vel közösen kerülnének kidolgozásra. A behajtási engedélyre jogosultak a hatályos parkolási rendelet alapján évi 7.620, illetve 3.810,- Ft-os áron vásárolhatnák meg éves bérletüket.
- Az új forgalmi rend 2012. szeptember 15-én kerülne bevezetésre. A Jurisics Vár Művelődési Központ ezen időpontig használja az udvart a várszínház és a kapcsolódó rendezvények céljára, valamint a rendeletek elfogadása és hatályba lépése között eltelő idő szükséges ahhoz, hogy a közlekedési táblákat leegyeztessük, legyártassuk és kihelyeztessük, illetve az érintetteket kiértesítsük, hogy az új szabályoknak megfelelő engedélyeket beszerezhessék.
- A gyermekorvosi rendelő hátsó, Kelcz-Adelffy utcai parkolóját az orvosi és védőnői ellátást igénybe vevők továbbra is használhassák.
- Az új forgalmi rend bevezetésénél törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb közlekedési tábla kerüljön kihelyezésre, azok mindenki számára jól látható, és a közlekedést nem akadályozó helyre kerüljenek.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a történelmi belváros behajtási és várakozási rendjének kialakítására vonatkozó koncepciót elfogadni szíveskedjen!

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti, valamint a Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta, és a határozati javaslatot mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja. A koncepciót a bizottságok javaslataival kiegészítettem.

Kőszeg, 2012. március 23.

A polgármester nevében:

Rimányi Krisztina s.k.
városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető





HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a történelmi belváros behajtási és várakozási rendjének kialakítására vonatkozó koncepciót az előterjesztés szerinti tartalommal elfogadja, és elrendeli a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.), valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet annak megfelelő módosításának előkészítését.

Felelős: Dr. Tóth László jegyző
Hivatali felelős: Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető
Kovács István igazgató
Határidő: a Képviselő-testület 2012. áprilisi ülése