2012. Március 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól szóló 2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosítása
2. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. ((V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A menetrend szerinti helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezése.
5. - A többcélú kistérségi társulás megállapodásának módosítása.
6. - A történelmi belváros közlekedési rendjéről szóló rendelet felülvizsgálata.
7. - A Munkácsy M. utca régi forgalmi rend visszaállítása kérelmének megtárgyalása.
8. - Tájékoztatás a kistérségi főépítész előző évi munkájáról.
9. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke c. időszaki lapról.
10. - Kőszeg város rövid és középtávú energetikai cselekvési terve.
11. - Beszámoló a Fő tér garanciális helyreállításáról.
12. - Ottlik Géza sétány elnevezése.
13. - A Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság alapszabályának jóváhagyása.
14.a - Vagyonügyek: A volt posztógyár igazgatósági épületének hasznosítása.
14.b - Vagyonügyek: A 7258/2 hrsz-ú ingatlanról elővásárlási jog törlése.
14.c - Vagyonügyek: A 3548/2 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. - Tájékoztató a hatáskör-változást tartalmazó jogszabályokról.
7. napirendi pont:
A Munkácsy M. utca régi forgalmi rend visszaállítása kérelmének megtárgyalása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A lakossági kéréseknek is eleget téve terjesztem a tisztelt Képviselő-testület elé a Munkácsy Mihály utcai forgalmi rend visszaállításának kérdését.

A 2012. január végén bevezetett forgalmi rend változással kapcsolatos előzményeket és történéseket az alábbiakban foglalom össze:

2011. május 2-án a Munkácsy Mihály és a Kossuth Lajos utca 60 lakosa azzal a kéréssel fordult Kőszeg város önkormányzatához, hogy utcáik forgalmi rendjének megváltoztatását kérjék.
Kérelmüket azzal indokolták, hogy a 2006. évben elkészült Fő téri átépítések során bevezetett forgalmi renddel az addig egyirányú utcák kétirányúak lettek, a város forgalmának zöme így utcáikon keresztül halad át. Jelezték, hogy az autók által keltett zaj szinte elviselhetetlen, és véleményük szerint balesetveszélyes a jelenlegi állapot, mivel a szabálytalanul parkolók miatt nem lehet rendeltetésszerűen a kapubejárókat használni. Kérték annak megvizsgálását is, hogy a Liszt Ferenc utcában működő autóbusz pályaudvar „bővítéseként” a páros oldalon meglévő személygépkocsi parkolók átalakíthatók-e autóbusz parkolóvá.
Kőszeg város Önkormányzata 2011. június 16-án az Írottkő Szálló konferenciatermében a Munkácsy és Kossuth utcák forgalmi rendjének megváltoztatására irányuló lakossági kezdeményezés, valamint az új köztemető terveinek bemutatása tárgyában közmeghallgatást tartott, melyen az érintett lakosok, és Kőszeg város tűzoltósága is képviseltette magát.
A fórumon a lakosság részéről megjelentek továbbra is fenntartották a forgalmi rend módosítással kapcsolatos igényüket.
Ezután Kőszeg Város Önkormányzata pályázatot hirdetett a forgalmi rend felülvizsgálatához szükséges forgalomtechnikai tervdokumentációk elkészítésére, melynek során a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (Továbbiakban: MTESZ) Vas Megyei Szervezete (9700 Szombathely, Széll Kálmán u. 54.) került ki győztesen.
A sikeres pályázat alapján 2011. július hóban elkészítették felülvizsgálatukat.
A tervdokumentáció szerint a Munkácsy Mihály utca forgalmi rendje változatlan maradt volna, és a Kossuth Lajos utca lett volna egyirányú a Várkör irányába. A Várkör zsákutcaként üzemelt volna a Gyöngyös utcától a Kossuth Lajos utcáig (Írottkő Szálló), illetve a Várkör-Rákóczi utca a (Temető utca Győri János utca közti szakaszának) forgalmi rendje lett volna megfordítva.

2011. szeptember 1-jén Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete tárgyalta az előterjesztést és a 128/2011. (IX. 1.) számú határozatával az alábbi döntést hozta:
„Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Vas Megyei Szervezete által tervezett, a Munkácsy Mihály, a Kossuth Lajos, a Várkör, a Rákóczi Ferenc és a Győri János utcákra vonatkozó forgalomtechnikai javaslatok átdolgozását. A terv átdolgozása során legyen figyelembe véve a Munkácsy Mihály utcai lakók beadványa, a Munkácsy Mihály utca és a Kossuth Lajos utca egyirányúsítása, továbbá legyen megvizsgálva a Munkácsy Mihály utcában a kétirányú kerékpáros közlekedés biztosításának a lehetősége.”

A MTESZ 2011. október 25-én érkezett levelében tájékoztat vizsgálatáról, melyet a Munkácsy és Kossuth utcai lakóknak a Liszt Ferenc utca páratlan oldalán működő autóbusz pályaudvar „bővítéseként” a páros oldalon meglévő személygépkocsi parkolók átalakíthatóságára irányuló felvetésre végzett. A vonatkozó szabványok, és jogszabályok figyelembe vételével nincs arra lehetőség, hogy a Liszt Ferenc utca páros oldalán autóbusz várakozó helyek kerüljenek kialakításra, mert az épületek homlokzatától nem áll rendelkezésre a szükséges minimum 5,00 m-es védőtávolság.

A MTESZ 2011. november 7-én érkezett levelében az alábbi megállapításokat tette az érintett utcák vonatkozásában:

„Kossuth Lajos utca egyirányúsítása a Liszt Ferenc utcától a Fő térig:

Mellette szóló érvek:
o A Munkácsy Mihály és a Kossuth Lajos utca forgalma cca. felére csökken.
o A kerékpáros forgalom egyirányú utcával szembeni levezetése megoldható

Ellene szóló érvek:
o Kiváltására ellen egyirányú utcapár nem áll rendelkezésre.
o A Fő térre, Várkörre érkezők egy ún. „zsákutcába” érkeznek, ennek következtében a város többi utcáját terhelik visszaútba.

Munkácsy Mihály utca egyirányúsítása a Gesztenyés étterem és a Liszt Ferenc utca között (Kossuth utca kétirányú):

Mellette szóló érvek:
o A Munkácsy Mihály forgalma cca. felére csökken.
o A kerékpáros forgalom egyirányú utcával szembeni levezetése megoldható.
o A Liszt Ferenc utcán keresztül a forgalmi irányok jól elérhetők.

Ellene szóló érvek:
o A Liszt Ferenc utca forgalma megnövekszik, de a város elhagyása a Kórház, Alsó körút, Petőfi Sándor utcákon keresztül aránylag kulturált módon biztosított.
o A Kossuth Lajos utca forgalmi terhelése változatlan.
o A kerékpáros közlekedés miatt többletparkoló kijelölésére nincs lehetőség.”

2011. november 24-én Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 195/2011. (XI.24.) számú határozatával az alábbi döntést hozta:
„1. pont:
- A Borsmonostori utcában a lakó-pihenő övezet kerüljön megszüntetésre, az utca legyen egyirányú a 87-es főút irányába. 3,5 tonna súlykorlátozás és 30 km/óra sebességkorlátozás legyen bevezetve, de várakozási tilalom ne legyen.
- A Felső körút legyen egyirányú a Dózsa Gy. Utcától a Felső-Gyöngyös hídig északi, tehát a Gyöngyös folyásával ellenkező irányba. A jövőben foglalkozni kell a kerékpárút kialakításának lehetőségével.

2. pont:
A Liszt Ferenc utcából kifordulva a Munkácsy M. utcába (a Gesztenyésig) behajtani tilos tábla kerüljön ki - kivéve buszok és kerékpárosok kiegészítő táblával.”

A határozat végrehajtása január végén megtörtént.

2012. február 9-én a Munkácsy Mihály utcai, és a Felső körúton bevezetett forgalmi rend visszaállítására 374 aláírás érkezett.

2012. február 24-én a Munkácsy Mihály utcában bevezetett új forgalmi rend változás miatt békés demonstráció keretében a Munkácsy utcában fél pályás útlezárásra került sor.

2012. február 29-én 168 a Liszt Ferenc, Petőfi tér, Sánc, Sáncárok utcában lakó nyújtotta be aláírását a bevezetett forgalmi rend elleni tiltakozásként.

2012. március 1-jén a Képviselő-testület ülésére 526 tiltakozó aláírása érkezett meg.

Az aláírásokon túl számos panasz is érkezett a Polgármesteri Hivatalhoz.

A leggyakrabban jelzett észrevételek a következők:
1. Rohonczi-Rákóczi utca kereszteződésének forgalomnövekedése.
2. A Liszt Ferenc és Petőfi Sándor utcák megnövekedett forgalma.
3. A Sáncárok utcában jelentősen megnövekedett az átmenő forgalom.
4. Az Ady Endre utcában ismét elviselhetetlen forgalomnövekedés alakult ki.
5. Sokat kell feleslegesen kerülni az autósoknak.
6. A Várkör forgalma is megnőtt.

A tiltakozók a Felső körúton bevezetett forgalmi rendjének visszavonását is kérik, melyről a környéken lakók véleményének kikérését követően fog dönteni a Képviselő-testület.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatról döntést hozni szíveskedjen!

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta, és a határozati javaslatot 0 igen, 5 nem szavazattal, 1 tartózkodással nem ajánlotta elfogadásra.

Kőszeg, 2012. március 23.

A polgármester nevében:
Rimányi Krisztina s. k.
városfejlesztési és- üzemeltetési
osztályvezető



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 195/2011. (XI. 24.) számú képviselő-testületi határozatának 2. pontjában a Munkácsy Mihály egyirányúsításával bevezetett új forgalmi rendet visszavonja, elrendeli az egyirányúsítás előtti forgalmi rend visszaállítását.


Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)