2012. Március 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A házasságkötések és bejegyzett élettársi kapcsolatok hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásairól és szolgáltatási díjairól szóló 2/2011. (I. 31.) önkormányzati rendelet módosítása
2. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. ((V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - A menetrend szerinti helyi tömegközlekedési díjak megállapításáról szóló önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezése.
5. - A többcélú kistérségi társulás megállapodásának módosítása.
6. - A történelmi belváros közlekedési rendjéről szóló rendelet felülvizsgálata.
7. - A Munkácsy M. utca régi forgalmi rend visszaállítása kérelmének megtárgyalása.
8. - Tájékoztatás a kistérségi főépítész előző évi munkájáról.
9. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke c. időszaki lapról.
10. - Kőszeg város rövid és középtávú energetikai cselekvési terve.
11. - Beszámoló a Fő tér garanciális helyreállításáról.
12. - Ottlik Géza sétány elnevezése.
13. - A Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság alapszabályának jóváhagyása.
14.a - Vagyonügyek: A volt posztógyár igazgatósági épületének hasznosítása.
14.b - Vagyonügyek: A 7258/2 hrsz-ú ingatlanról elővásárlási jog törlése.
14.c - Vagyonügyek: A 3548/2 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
17. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
18. - Tájékoztató a hatáskör-változást tartalmazó jogszabályokról.
10. napirendi pont:
Kőszeg város rövid és középtávú energetikai cselekvési terve.

Tisztelt Képviselő-testület!


Az elmúlt időszakban több kísérletet tettünk Kőszeg város Egységes Energetikai Stratégiai Tervének elkészítésére. Különféle anyagok ké-szültek, melyek törekedtek a teljességre, azon-ban a probléma sokrétűsége illetve a belefekte-tett pénz és szellemi energia elégtelensége egy kiegyensúlyozott jó színvonalú anyag elkészíté-sét nem tette lehetővé. Az elmúlt években a város energetikai viszonylatában meghatározó Kőszegi TÁVHŐ Kft. jó színvonalon való mű-ködtetését kívántuk elősegíteni. Amit indokolt az is, hogy a korábbiakban többször megkeres-ték a TÁVHŐ szolgáltatást igénybevevők Ön-kormányzatunkat, hogy próbáljunk segíteni a szolgáltatás fajlagos költségeinek csökkentésé-ben.
A tulajdonosokkal a kezdeti remények után tárgyalásaink eredménytelenek lettek, az idő-közben bekövetkezett szabályozás és ár megál-lapítási jog-változtatás miatt.
A jövőben a város önkormányzati tulajdoná-ban lévő intézmények és épületek energetikai koncepciójának elkészítését látjuk indokoltnak, valamint a közvilágítás és díszvilágítás gazda-ságossági felülvizsgálatának elvégzését az op-timális üzemeltetés érdekében.
Rövidtávú és jelentős megtakarítást lehet reali-zálni úgy, hogy a szolgáltatói szerződések át-vizsgálásra kerülnek és a villamos energia és gáz beszerzés a szabadpiacról történik. A tör-vény lehetőséget ad arra, hogy minden évben egyszer szolgáltató váltás történjen. Amennyi-ben a piacon az adott önkormányzat az összes ingatlan szolgáltatói beszerzését egy ajánlattéte-li felhívásban kezeli, úgy komoly kedvezmé-nyeket lehet elérni. Ebben az esetben csak jogi eljárásról beszélünk, melyhez nem szükséges az önkormányzat részéről semmi további pénzfor-rás.
Középtávú (3-5 éves) megtakarításokat lehet elérni a pályázati pénzek bevonásával. Jelenleg érvényben lévő, de felfüggesztés alatt lévő KEOP programok esetében 85%-os vissza nem térítendő forrásokra lehet pályázni. Ebben az esetben az önkormányzatnak csak 15%-os ön-erő biztosát kell vállalni. Ebből kifolyólag a napelemes rendszerek telepítésénél a telepítésre kerülő napelemek annyi villamos energiát is elő tudnak állítani, hogy esetenként az évi villamos energia költség nulla legyen! Az áramszolgálta-tói rendeletek értelmében lehetőség nyílt arra, hogy a villamos energia mely adott pillanatban többletként keletkezik, és nem kerül felhaszná-lásra az épületen belül az a közcélú hálózatra kitáplálható. Később onnét minden év december 31.-ig visszavételezhető, kvázi a hálózat akku-mulátorként szolgál ebben az esetben.
Nem csak a villamos energia rendszerek tele-pítésével lehet megtakarításokat elérni, hanem a fűtési rendszer átalakításával - mind primer mind szekunder oldalon - lehet csökkenteni a költségeket. Ezen típusú fejlesztéseknél és át-alakításoknál is igénybe lehet venni a pályázati lehetőségeket
Ennek jegyében az elmúlt évben a Jurisich Miklós gimnázium leánykollégiumának épület energetikai felújítására KEOP-os pályázatot nyújtottunk be.
Kettő hiánypótlás után várjuk a pályázat pozi-tív elbírálását.
A Béri Balogh Ádám általános iskola korsze-rűsítése tárgyában a benyújtott pályázat sikeres volt, jelenleg közbeszerzési eljárás van folya-matban.
Amennyiben a pályázati források nem állnak rendelkezésre úgy meg kell vizsgálni, hogy a piacon milyen finanszírozási lehetőségekkel lehet csökkenteni a kiadásokat. Vannak már olyan ESCO finanszírozások, melyek a megta-karításból lehetségesek. Ez azonban az önkor-mányzatnak nem jelent plusz többlet terhet, hiszen a szükséges önerőt is az ESCO finanszí-rozó biztosítja. Jelen esetben meg kell vizsgálni minden intézményt, hogy milyen lehetőségek jöhetnek szóba szakmai szempontból.
2002-ben hasonló beruházással korszerűsítettük a város közvilágítását.

A várhatóan Önkormányzati tulajdonban ma-radó épületek villamos energia, hőenergia fel-használását felmérve ajánlatot kértünk arra, hogy éves szinten milyen beruházással válhatna részben vagy esetlegesen teljesen önfenntartóvá az adott épület vagy intézmény, vagy milyen beruházásokat kellene elvégezni a gazdaságo-sabb üzemeltetés érdekében.
Az IPS Power Kft. ajánlatot tett az alábbi tárgykörökben:
Árajánlat villamos energia díj beszerzése megversenyeztetésének koordinálására, nap-elemes rendszerek telepíthetőségének vizsgála-tára, a köz- és díszvilágítás energiahatékonysá-gának javítására, valamint a hőszolgáltatásra vonatkozó koncepció terv kidolgozására irá-nyul.
Az ajánlatot az előterjesztéshez csatoljuk.
Az árajánlat összege 800. 000,- Ft+ÁFA. Az ár nem tartalmazza az esetleges pályázati kiírá-sok műszaki tartalmának összeállítását és terve-zését.
Az elkészített beruházási javaslat alapján KEOP pályázati forrás segítségének igénybevé-telével az alábbi épületek és intézmények vil-lamos energia ellátása biztosítható napelem rendszerrel:
1) Polgármesteri hivatal, Jurisics tér 6-8. az éves villamos fogyasztása: 62. 721kWh/év. A beruházás teljes bruttó összege: 74. 181. 099Ft. A beruházáshoz szükséges önerő 15% összesen: 11. 127. 165,-Ft.
A beruházás megtérülési ideje: cca. 4,2 év.
2) Rendelő Intézet: Az éves villamos fogyasz-tása 9205kWh/év. A beruházás bruttó összege: 13. 991. 971,-Ft. A beruházáshoz szükséges önerő 15%, összesen: 2. 098. 796,-Ft. A beru-házás várható megtérülési ideje: 4,71év.
3) Központi óvoda és konyha: Az éves villa-mos fogyasztása: 2932kWh/év. A beruházás bruttó összege: 4. 037. 647,-Ft. A beruházáshoz szükséges önerő: 605. 647,-Ft. A beruházás várható megtérülési ideje: 4,21év.
4) Felsővárosi óvoda: Az éves villamos fo-gyasztása: 11528kWh/év. A beruházás bruttó összege: 15. 218. 461,-Ft. A beruházáshoz szükséges önerő: 2. 282. 769,-Ft. A beruházás várható megtérülési ideje: 4,16év.

A 4-5 éves megtérülésű beruházás nagyon jó hatékonyságúnak számít.
A napelemes rendszer létesítéséhez szükséges önkormányzati önrész: 16. 114. 377,-Ft. A Pol-gármesteri Hivatal energia racionalizálását ab-ban az esetben lehet elvégezni, amennyiben a KÖH a napelemek tetőn való elhelyezésével egyetért.

Az ajánlat nem tartalmazza a pályázathoz szükséges tanúsítványok díját, a villámvédelmi, illetve földelési hálózat kiépítésének költségét, azokat a megrendelő fizeti.
A megadott árak tartalmazzák a pályázatírás díját, a projektmenedzsment és az 5éves utókö-vetés költségeit.
Öt év garanciát vállalnak minden termékre, ezen kívül napelemekre 10év 90%-os és 20év 80%-os teljesítmény garanciát adnak, az inverterekre 5év a garancia.

Az előterjesztés elfogadása és a szerződés alá-írása után az ajánlattevő a vállalt feladatok el-végzését határidőre vállalja.

A jövőben az energia hatékonysági vizsgálatok-nak ki kell terjednie a közvilágítás és díszvilágí-tásra, a még hatékonyabb üzemeltetés megte-remtésére. Különösen a LED-es technológia bevezetésére, valamint a díszvilágításkor kelet-kező fényszennyezés csökkentésére.

Hosszú távon a város energetikai koncepciójá-nak harmadik lépésként pedig majd meg kell vizsgálni a komplett önkormányzati lehetőséget, hogy milyen adottságok vannak arra, hogy a város mind teljesebben függetleníteni tudja ma-gát a fosszilis energiától, hogy a szükséges energia felhasználást vagy annak egy részét saját maga tudja előállítani. Legyen az nap, szél, víz, biomassza vagy akár geo energia fel-használása, hiszen így nem csak költséget tud megtakarítani, de függetleníteni is tudja magát a külső tényezőktől és esetleges energia válságok-tól úgy, hogy energiafelhasználásával példát mutat a lakosság számára is, mely ösztönző hatású lehet.

A városfejlesztési bizottság az anyagot megtár-gyalta, a kiegészítései a határozati javaslatba beépítésre kerültek, így a bizottság elfogadásra ajánlja.

A pénzügyi bizottság is megtárgyalta az előter-jesztést, de érdemi állásfoglalást nem fogadott el.

Tisztelettel kérem a Képviselő-testületet, hogy a csatolt projekt előkészítő összefoglaló alapján az előterjesztést megtárgyalni és elfogadni szí-veskedjenek.

Kőszeg, 2012. március 22.

A polgármester nevében és megbízásából:
Ujvári Csaba
ügyintéző






HATÁROZATI JAVASLAT



1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Kőszeg Város rövid és középtávú energetikai cselekvési tervét elfogadja.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete IPS Power Kft. Kft. 9024 Győr, Nádor utca 23. fszt.1. ajánlatát az alábbi tárgykörben elfogadja:
- Árajánlat villamos energia díj beszerzése megversenyeztetésének koordiná-lására, napelemes rendszerek telepíthetőségének vizsgálatára, valamint hő-szolgáltatásra vonatkozó koncepció terv kidolgozására.

3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Kőszeg Város Polgár-mesterét a tárgyi munkák szerződésének aláírására.
4. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jóváhagyja az elkészített beruházási
javaslat alapján KEOP pályázati forrás segítségének igénybevételével az alábbi épületek és intézmények villamos energia ellátását és biztosítja a pályázathoz szükséges önkormányzati önrészt 16.114.377,-Ft.-ot, a biztosítható napelem rendszerrel alábbiak szerint:
1) Polgármesteri hivatal, Jurisics tér 6-8. az éves villamos fogyasztása: 62.721kWh/év. A beruházás teljes bruttó összege: 74.181.099Ft. A beruházáshoz szükséges önerő 15% összesen: 11.127.165,-Ft.
A beruházás megtérülési ideje: cca. 4,2 év.
2) Rendelő Intézet : Az éves villamos fogyasztása 9205kWh/év. A beruházás bruttó összege: 13.991.971,-Ft. A beruházáshoz szükséges önerő 15%, összesen :2.098.796,-Ft. A beruházás várható megtérülési ideje: 4,71év.
3) Központi óvoda és konyha: Az éves villamos fogyasztása: 2932kWh/év. A beru-házás bruttó összege: 4.037.647,-Ft. A beruházáshoz szükséges önerő: 605.647,-Ft. A beruházás várható megtérülési ideje: 4,21év.
4) Felsővárosi óvoda: Az éves villamos fogyasztása: 11528kWh/év. A beruházás bruttó összege: 15.218.461,-Ft. A beruházáshoz szükséges önerő: 2.282.769,-Ft. A beruházás várható megtérülési ideje: 4,16év.
5. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Kőszeg Város Polgár mesterét az energia takarékossági pályázat aláírására és benyújtására, amennyiben a szerző-dés megkötése előtt az elvi hozzájárulást a Kulturális Örökségvédelmi Iroda megadja.


Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Rimányi Krisztina osztályvezető
Ujvári Csaba ügyintéző
Határidő: azonnal.