2016. December 15., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2017. évi illetménykiegészítésének megállapításáról szóló új rendelet megalkotása.
2. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról szóló megállapodás, működési rendjéről szóló szabályzat és alapító okiratának módosítása.
4. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötendő, TDM szervezet létrehozására is kiterjedő feladatátvállalási megállapodás.
5. - Együttműködésre vonatkozó megállapodások felülvizsgálata ((Kőszegi Polgárőrség, Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság, Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Kőszegfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület)
6. - Beszámoló a Kőszeg város külkapcsolatainak 2016. évi alakulásáról.
7. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár 2017. évi szolgáltatási díjai.
8. - A szociális étkeztetés nyersanyagnormájának megállapítása.
9. - Napelem park létrehozására vonatkozó vételi jogot biztosító előszerződés kötése.
10. - Közétkeztetés célú ingatlanhasználati megállapodás.
11. - Súlykorlátozás bevezetése a belvárosban és a Panoráma körúton.
12. - A Kőszegi Címerpajzs Plusz Kft. kérelme.
13. - A Digi Kft. bázisállomás létesítési kérelme.
14. - A 2017. évi rendezvénynaptár.
15. - Foglalkozás-egészségügyi szerződés módosítása (rendkívüli előterjesztés).
16. - A közétkeztetésben résztvevő konyhák további sorsa (rendkívüli előterjesztés).
17. - A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pályázata a Meskó u. 1. alatti ingatlan hasznosítására (rendkívüli előterjesztés).
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről.
19. - Egy mappában a 2016. december 15-i képviselő-testületi ülés anyagai.
17. napirendi pont:
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pályázata a Meskó u. 1. alatti ingatlan hasznosítására (rendkívüli előterjesztés).

Tisztelt Képviselő-testület!


Az önkormányzat 2013. decemberében a Magyar Államtól ingyenesen tulajdonba vette a Kőszeg, Meskó u. 1. szám, 1432 hrsz alatti, lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű műemlék ingatlant (az ún. „Szegényházat”). A szerződésben az önkormányzat vállalta, hogy az ingatlant kötelező közfeladatai ellátásának elősegítése érdekében hasznosítja.

Saját forrás, valamint pályázati lehetőségek hinyában az ingatlan jelenleg üresen áll, állapota folyamatosan romlik. A hasznosítás az önkormányzat egyértelmű érdeke, elmaradását az MNV Zrt. szankcionálhatja.

Kőszeg Város Önkormányzata járási székhelyként pályázatot nyert az ÁROP 1.A.3 projekt keretében, melynek megvalósítása keretében szociális gazdasági fórumot szervezett 2015. október 20-án. A fórumon előadóként részt vett Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász (a továbbiakban: Karitász) igazgatója, aki a fórumot követően megtekintette a fenti ingatlant, és javaslatot tett annak hasznosítására. Az ingatlanban 40 fő befogadóképességű pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó szociális intézményt kíván kialakítani. Tervének megvalósítása érdekében a Karitász 2015-ben pályázatot nyújtott be, amely sajnos nem nyert támogatást.
Karitász elhatározta, hogy új pályázatot nyújtana be 2016-ban. Nyertes pályázat esetén a megvalósítás 2017-2018-ban történne. A beruházás során elvégezné az épület teljes felújítását (tetőcsere, nyílászárócsere, homlokzat-felújítás és –szigetelés, valamint teljes körű belső felújítás) melynek becsült összköltsége bruttó 90 millió Ft. A pályázati támogatáson felüli összeget a Karitász további pályázatokból valamint saját forrásból biztosítaná.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Egyházi és Nemzetiségi Támogatások Osztálya EGYH-EOR-17 kódszámon pályázatot írt ki egyházi jogi személyek hitéleti, illetve közösségi célú beruházásainak, épületfelújításának támogatására. Az előirányzat az egyházi hitéleti vagy közfeladatot ellátó, műemlék ingatlanok védelmét, felújítását, bővítését, valamint egyéb szükséges egyházi felújítási, építési beruházások támogatását szolgálja. Az előirányzat fedezetet nyújt továbbá a magyar nemzeti kulturális örökség részét képező kárpát-medencei egyházi műemlékek és a kárpát-medencei magyar egyházak nemzetmegtartó szerepének növelését célzó egyéb beruházások, felújítások támogatására. A pályázat keretében elnyerhető támogatás mértéke maximum 35 millió forint, a pályázat benyújtási határideje 2016. december 21., az elbírálás várható időpontja 2017. március.

Az önkormányzat a pályázattal kapcsolatosan az épület műemlék jellegéből adódó megelőző kutatási feladatokat 2015. évben elvégeztette, a költségeket vállalta (építéstörténeti dokumentáció elkészíttetése, ill. falkutatás), valamint az ingatlan használatára haszonkölcsön szerződést kötött a Karitásszal. A haszonkölcsön szerződés 5. pontjában a szociális szolgáltatás megkezdésének időpontját módosítani szükséges 2018.08.31-re a Karitász nyilatkozata alapján.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy fentiek alapján az előterjesztést a napirendre felvenni, megtárgyalni, és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen!

Kőszeg, 2016. december 9.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó sk.

Városüzemeltetési mb. osztályvezető




I. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász (9700 Szombathely, Hollán Ernő u. 14., képviseli: Tuczainé Régvári Marietta) szándékát a Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdonát képező 9730 Kőszeg, Meskó u. 1. szám, 1432 hrsz alatti, lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű műemlék ingatlan hasznosítására, amely elősegíti az önkormányzat kötelező szociális közfeladatinak ellátását.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárul, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az 1. pontban megnevezett ingatlanra az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Egyházi és Nemzetiségi Támogatások Osztálya által kiírt EGYH-EOR-17 kódszámú támogatási felhívására egyedi támogatási igényt nyújtson be egy 40 fő befogadóképességű pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó szociális intézmény kialakítására, és nyertes pályázat esetén azt megvalósítsa.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal


II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli az épület hasznosítására vonatkozó megállapodásnak az EGYH-EOR-17 kódszámon kiírt pályázatnak megfelelő módosítását Kőszeg Város Önkormányzata és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász között.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)