2016. December 15., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2017. évi illetménykiegészítésének megállapításáról szóló új rendelet megalkotása.
2. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról szóló megállapodás, működési rendjéről szóló szabályzat és alapító okiratának módosítása.
4. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötendő, TDM szervezet létrehozására is kiterjedő feladatátvállalási megállapodás.
5. - Együttműködésre vonatkozó megállapodások felülvizsgálata ((Kőszegi Polgárőrség, Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság, Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Kőszegfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület)
6. - Beszámoló a Kőszeg város külkapcsolatainak 2016. évi alakulásáról.
7. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár 2017. évi szolgáltatási díjai.
8. - A szociális étkeztetés nyersanyagnormájának megállapítása.
9. - Napelem park létrehozására vonatkozó vételi jogot biztosító előszerződés kötése.
10. - Közétkeztetés célú ingatlanhasználati megállapodás.
11. - Súlykorlátozás bevezetése a belvárosban és a Panoráma körúton.
12. - A Kőszegi Címerpajzs Plusz Kft. kérelme.
13. - A Digi Kft. bázisállomás létesítési kérelme.
14. - A 2017. évi rendezvénynaptár.
15. - Foglalkozás-egészségügyi szerződés módosítása (rendkívüli előterjesztés).
16. - A közétkeztetésben résztvevő konyhák további sorsa (rendkívüli előterjesztés).
17. - A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pályázata a Meskó u. 1. alatti ingatlan hasznosítására (rendkívüli előterjesztés).
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről.
19. - Egy mappában a 2016. december 15-i képviselő-testületi ülés anyagai.
4. napirendi pont:
Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötendő, TDM szervezet létrehozására is kiterjedő feladatátvállalási megállapodás.

Tisztelt Képviselő-testület!

2016. május 26. napján a Képvelő-testület a 96/2016. (V.26.) számú határozatával elfogadta az Írottkő Natúrparkért Egyesület (a továbbiakban: Egyesület) által elkészített Csillaghúr Programot. A határozat 4. pontja értelmében az Egyesület elnöke Bakos György javaslatára a Képviselő-testület elrendelte az Egyesülettel fennálló Megbízási szerződés felülvizsgálatát.

Az Egyesülettel együttműködve elkészült az újonnan megkötendő Feladatátvállalási Megállapodás tervezete, mely magában foglalja egyrészt az eddig Megbízási szerződés keretében vállalt, Kőszeg Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) turizmussal kapcsolatos feladatainak ellátását, másrészt magában foglalja az Írottkő Natúrpark térségét felölelő helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment (a továbbiakban: TDM) Szervezet megszervezését és regisztrálását.
A turisztikai feladatok magas színvonalú, a TDM előírásoknak megfelelő ellátása érdekében az Egyesület vállalja, hogy egy felsőfokú végzettséggel rendelkező turisztikai szakembert (TDM menedzsert) alkalmaz.
Az Önkormányzat vállalja, hogy a TDM feladatok ellátásának támogatására az éves költségvetéséből a TDM szakmai előírások szerinti működtetéséhez kötött támogatást biztosít. A támogatás az Egyesület Közgyűlése által meghatározott tagdíjjal együttesen az Önkormányzat tárgyévet megelőző négy évben befolyt idegenforgalmi adóbevételének (IFA) éves átlagával egyenlő, de nem lehet kevesebb, mint évi 13 millió forint.
Abban az esetben, ha a regisztráció 2017. április 30. napjáig nem valósul meg az Önkormányzat az Egyesület számára a tagdíjon felül biztosított támogatás mértékéről saját hatáskörben dönthet.

A Feladatátvállalási Megállapodás tervezetét az előterjesztéshez csatoltan olvashatják.

A megállapodás tervezetét megtárgyalta mindhárom bizottság, valamennyi bizottság a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlja.

Kérem a Tisztelt képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatról dönteni szíveskedjen.

Kőszeg, 2016. december 10.

A polgármester nevében:

Básthy Béla s.k.
alpolgármester






HATÁROZATI JAVASLAT
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel (9730 Kőszeg, Fő tér. 2., képviseli: Bakos György elnök) kötendő Feladatátvállalási Megállapodást a mellékletben szereplő tartalommal jóváhagyja, és felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására.
Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

Melléklet a határozati javaslathoz

TERVEZET
FELADATÁTVÁLLALÁSI MEGÁLLAPODÁS


mely létrejött egyrészről Kőszeg Város Önkormányzata (9730 Kőszeg, Jurisics tér 8., képviseli: Huber László polgármester) továbbiakban, mint Önkormányzat, másrészről az Írottkő Natúrparkért Egyesület (9730 Kőszeg, Fő tér. 2., adószám: 18886779-1-18, képviseli: Bakos György elnök) továbbiakban, mint Egyesület között a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában rögzített turizmussal kapcsolatos feladatok ellátásáról Kőszeg város és térségében.
1. Az Önkormányzat és az Egyesület rögzíti azt a tényt, hogy az Önkormányzat az Egyesületnek alapító tagja, és így a jelen megállapodás mellett vonatkoznak rájuk az Egyesület Alapszabályában és az Egyesület Közgyűlésének határozataiban foglalt jogok és kötelességek. A jelen megállapodás 3-5. pontja az Egyesület turisztikai feladatvállalásáról szól, míg 7. pontja tartalmazza azon natúrparki tevékenységek és feladatok bemutatását, melyek vállalásával az Egyesület közhasznú tevékenysége keretében a turisztikán kívüli önkormányzati feladatokat lát el.

2. Az Egyesület az átvállalt feladatokat mindig az Önkormányzat érdekeinek figyelembevételével, és az Önkormányzattal egyeztetve teljesíti.
3. Az Egyesület jelen megállapodás keretében vállalja a Kőszeg (illetve az Egyesület tagságával lefolytatandó tárgyalások függvényében az Írottkő Natúrpark) térségét felölelő helyi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezet megszervezését, regisztrálását, valamint a TDM szervezetekre vonatkozó előírások szerinti működtetését. A regisztrált TDM Szervezet működését legkésőbb 2017. április 30-ig megkezdi.

4. Személyi, szakmai és tárgyi feltételek

a) A turisztikai feladatok TDM előírásoknak megfelelő ellátása érdekében az Egyesület az előírásoknak megfelelő szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező turisztikai szakembert (TDM menedzsert) alkalmaz. A turisztikai feladatok vonatkozásában a szakmai vezetés és az Önkormányzattal való kapcsolattartás a TDM menedzser feladata. A Szakember kiválasztásának folyamatában az Önkormányzat jóváhagyólag vesz részt.

b) Az Önkormányzat az Egyesület székhelyének, irodájának, központi ügyintézése helyének biztosítása céljából haszonkölcsönbe adta a Kőszeg 2249/A/3 hrsz-ú, természetben Kőszeg, Fő tér 2. szám alatti 89 m2 területű üzlethelyiség megnevezésű ingatlant. Az ingatlan használatával járó költségek viseléséről, az ingatlanhasználattal együtt járó jogokról és kötelezettségekről az Önkormányzat és az Egyesület külön haszonkölcsön szerződésben állapodtak meg, 2014. március 1. napján, mely naptól kezdődő hatállyal határozatlan időre az Egyesület részére ingyenesen biztosítja a nevezett helyiséget.

5. Az Egyesület által vállalt feladatok:
A) Együttműködés
a) Összeállítja a feladat-ellátási térség turisztikai feladatok szempontjából releváns szereplőinek (önkormányzatok, intézmények, vállalkozások, civil szervezetek, érdekképviseletek) listáját, akikkel folyamatos együttműködést valósít meg. Az együttműködést kezdeményezi, szervezi, koordinálja, dokumentálja, és éves szinten értékeli.
b) Rendszeres együttműködést alakít ki a területileg határos TDM szervezetekkel, a Tourinform Irodák hálózatát koordináló országos szakmai szervezettel, illetve a turizmus területén meghatározó nemzeti, térségi és határon átnyúló szervezetekkel.
c) Évente turisztikai fórumot szervez a turisztikai terület érintettjeinek széles körű bevonásával.
d) Aktívan részt vesz az Önkormányzat nemzetközi kapcsolatainak alakításában, ápolásában.
e) Turisztikai és marketing projektjeinek előkészítéséről és aktuális állapotáról rendszeresen tájékoztatja az Önkormányzatot.

B) Marketing
a) Elkészíti és folyamatosan aktualizálja a város és a térség természeti, kulturális és egyéb turisztikai szempontból releváns értékeit és szolgáltatásait tartalmazó vonzerőleltárát és adatbázisát.
b) Pályázati források bevonásával a város és a térség egészére kiterjedő marketing stratégiát készít.
c) Partnereinek bevonásával a marketing stratégia és a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével éves marketing intézkedési tervet készít, amelyet minden év január 31-ig az Önkormányzat elé terjeszt.
d) Minden évben elkészíti és nyilvánosságra hozza a város és a térség turisztikai rendezvény- és esemény naptárát.
e) Kőszeg várost és térségét bemutató turisztikai kiadványokat jelentet meg.
f) A médiában, szakmai rendezvényeken, turisztikai vásárokon és minden elérhető egyéb hazai és külföldi fórumon bemutatja és képviseli Kőszeg város és térsége turisztikai kínálatát.
g) Szervezi és segíti a Kőszegre és a térségbe látogató study tourokat, média látogatásokat.
h) Kiemelt figyelmet fordít a vendégkör és a turisztikai szezon kiszélesítésére, a város ausztriai vonzásának erősítésére.
i) Működteti a kőszegi Tourinform Irodát, amely teljes körű turisztikai információval látja el a városba érkező turistákat.
j) Turisztikai portált működtet a desztináció kínálatának megfelelő és naprakész kommunikációja érdekében.
k) Részt vesz a kőszegi és térségi turisztikai rendezvények kommunikációs és marketing feladatainak ellátásában.

C) Turisztikai attrakció- és minőségfejlesztés
a) Éves szinten javaslatot tesz a turisztikai fejlesztési feladatokra, turisztikai együttműködéseket, projekteket fejleszt, menedzsel, illetve kezdeményez.
b) A turizmus szakmai képviseletét biztosítva részt vesz a város turisztikai vonatkozású projektjeinek kidolgozásában és megvalósításában.
c) Turisztikai képzéseket bonyolít a turisztikai vonzerők és szolgáltatások, valamint az együttműködés minőségének javítása érdekében.
d) Pályázati források bevonásával elkészíti és aktualizálja Kőszeg város és térsége közép és hosszú távú idegenforgalmi koncepcióját, a turizmus fejlesztést megalapozó dokumentumokat készít.
e) Figyelemmel követi a turisztikai pályázatokat, aktív kezdeményező, tanácsadó, közvetítő szerepet vállal a minél nagyobb és eredményesebb térségi pályázati aktivitás érdekében.
f) Kiemelt figyelmet fordít Kőszeg és környéke turisztikai kínálatának piacra vitelére, a csomagajánlatok és tematikus ajánlatok kifejlesztésére, bemutatására.
g) A turisztikai szereplők körében aktív szemléletformálást folytat a környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból fenntartható turizmus megvalósítása érdekében.
h) Kidolgozza a helyi és térségi turisztikai folyamatok nyomon követésére, valamint a vendégek megelégedettségének mérésére alkalmas módszertant, és mérési eredményeiről rendszeresen tájékoztatja együttműködő partnereit.

6. Az Önkormányzat vállalásai
a) Hivatalos honlapján (www.koszeg.hu) a főoldalon található turizmus menüpontban kiemelt helyen, a menüpont legfelső részén (legalább 555x100 pixel méretben) szerepelteti a város és térsége turisztikai honlapjára átlinkelő bannert, partnerei között pedig az Egyesület honlapjára átlinkelő bannert (www.naturpark.hu).
b) A rendelkezésére álló turisztikai adatokat, statisztikákat és egyéb információkat az Egyesület kérése esetén ésszerű határidőn belül rendelkezésre bocsátja.
c) Bevonja az Egyesületet a turisztikai szempontból releváns városi rendezvények megtervezésébe, előkészítésébe, lebonyolításába és kommunikációjába, és erre intézményeit is utasítja.
d) Bevonja az Egyesületet a turisztikai szempontból releváns projektek megtervezésébe, előkészítésébe, lebonyolításába és kommunikációjába, és erre intézményeit is utasítja.
e) Az Egyesület számára ingyenes megjelenési lehetőséget biztosít az általa szervezett rendezvényeken.
f) A turizmust érintő döntéseivel kapcsolatos előterjesztéseit véleményezésre elküldi az Egyesület számára, illetve a Képviselő-testületi döntések meghozatalánál mérlegeli az Egyesület javaslatait, ajánlásait.
g) A turisztikai feladatokkal megbízott kapcsolattartót nevesít, aki aktívan részt vesz a desztináció működését és fejlesztését érintő döntések előkészítésében, meghozatalában és végrehajtásában.

7. Az Egyesület a fenti turisztikai feladatokon túl a következő közfeladatok elvégzését is vállalja:
a) Kőszeg város valamint annak közigazgatási területén található kiemelt jelentőségű zöldterületek tisztán tartásának elősegítését, hulladékgyűjtési akciók szervezését;
b) A Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén található kiemelt természeti értékek védelme és bemutatása érdekében – az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve – hulladékgyűjtési és egyéb ehhez kapcsolódó tevékenységek végzését (Pl.: forrástisztítási akciók, szemétgyűjtési akciók, kijelölt turistautak felügyelete, stb.);
c) Környezettudatos, valamint a természet védelmére nevelő tevékenység folytatását (Pl.: tanösvények létrehozása és fenntartása, aktív részvétel az Európai Autómentes Nap rendezvényein stb.).
8. Finanszírozás: Az Önkormányzat az egyesületi tagsága alapján fizetendő tagdíjon felül a városi TDM feladatok ellátásának támogatására éves költségvetéséből a TDM szakmai előírások szerinti működtetéséhez kötött támogatást biztosít. A tagdíj és a TDM támogatás együttes összege az Önkormányzat tárgyévet megelőző négy évben befolyt idegenforgalmi adóbevételének (IFA) éves átlagával egyenlő, de nem lehet kevesebb, mint évi 13 millió forint. Az utalás két részletben történik minden év márciusában és szeptemberében.
9. Az Egyesület a TDM tevékenységéről évente szakmai és pénzügyi beszámolót készít az Önkormányzat részére, melynek benyújtási határideje az Önkormányzat Képviselő-testületének munkatervében kerül rögzítésre. Az Egyesület a natúrparki és a TDM tevékenységéről külön beszámolóban nyújt tájékoztatást az Önkormányzat részére. Pénzügyi beszámolójában az Egyesület köteles kimutatni, hogy a TDM támogatás és a tagdíjként átadott összeg egészének min. 75%-át turisztikai feladatainak ellátásra fordította. Amennyiben az Egyesület a jelen megállapodás 3. pontjában rögzített, TDM szervezetként való regisztrációra vonatkozó vállalását a megadott határidőre nem teljesíti, akkor az Egyesület számára a tagdíjon felül biztosított támogatás mértékét az Önkormányzat saját hatáskörben, a 8. pontban rögzítettektől eltérő mértékben is megállapíthatja.
10. Jelen Megállapodás az Önkormányzat és az Egyesület (a továbbiakban: Felek) között 2017. január 1. napjától határozatlan időre jön létre. Egyúttal a felek között azonos tárgyban 2010. április 30-án, valamint 2012. május 31-én létrejött szerződés hatályát veszti.
11. A Felek megállapodnak abban, hogy a Megállapodást közös megegyezéssel módosíthatják, valamint bármelyik fél jogosult a másik fél részére benyújtott egyoldalú nyilatkozattal, 6 hónapos felmondási idővel tárgyév utolsó napjával jelen Megállapodást felmondani.


12. A felek kölcsönösen elismerik, hogy a Feladatátvállalási Megállapodást képviselőik elolvasták, az abban foglalt feltételeket megértették és elfogadják. A Megállapodásban nem szereplő egyéb feltételekre nézve a Ptk. szabályai irányadóak.
Kőszeg, 2016. ……….. ……


Huber László Bakos György
polgármester elnök

Záradék:
Kőszeg Város önkormányzatának Képviselő-testülete …/2016 (.. ..) sz. határozatával a Feladatátvállalási Megállapodást jóváhagyta és elfogadta.

Kőszeg, 2016. …………………….. …


Dr. Zalán Gábor
jegyző