2016. December 15., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2017. évi illetménykiegészítésének megállapításáról szóló új rendelet megalkotása.
2. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal létrehozásáról szóló megállapodás, működési rendjéről szóló szabályzat és alapító okiratának módosítása.
4. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel kötendő, TDM szervezet létrehozására is kiterjedő feladatátvállalási megállapodás.
5. - Együttműködésre vonatkozó megállapodások felülvizsgálata ((Kőszegi Polgárőrség, Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság, Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Kőszegfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület)
6. - Beszámoló a Kőszeg város külkapcsolatainak 2016. évi alakulásáról.
7. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár 2017. évi szolgáltatási díjai.
8. - A szociális étkeztetés nyersanyagnormájának megállapítása.
9. - Napelem park létrehozására vonatkozó vételi jogot biztosító előszerződés kötése.
10. - Közétkeztetés célú ingatlanhasználati megállapodás.
11. - Súlykorlátozás bevezetése a belvárosban és a Panoráma körúton.
12. - A Kőszegi Címerpajzs Plusz Kft. kérelme.
13. - A Digi Kft. bázisállomás létesítési kérelme.
14. - A 2017. évi rendezvénynaptár.
15. - Foglalkozás-egészségügyi szerződés módosítása (rendkívüli előterjesztés).
16. - A közétkeztetésben résztvevő konyhák további sorsa (rendkívüli előterjesztés).
17. - A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pályázata a Meskó u. 1. alatti ingatlan hasznosítására (rendkívüli előterjesztés).
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről.
19. - Egy mappában a 2016. december 15-i képviselő-testületi ülés anyagai.
6. napirendi pont:
Beszámoló a Kőszeg város külkapcsolatainak 2016. évi alakulásáról.

Beszámoló Kőszeg város külkapcsolatainak 2016. évi alakulásáról.



Tisztelt Képviselő-testület!

A Képviselő-testület 2015. december 17-i ülésén beszámolót hallgatott meg a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület működéséről és Kőszeg város külkapcsolatairól az egyesület elnökének előterjesztésében. Ennek eredményeképpen a város feladatátvállalási megállapodást kötött az egyesülettel 2014. december 18-án, ennek csak formai módosítására került sor 2016 szeptemberében. Ilyen módon nem változott az sem, hogy a külkapcsolati feladatok ellátásában az egyesület változatlanul könnyebben, egy hivatalos megállapodás alapján is segítséget tudott és tud nyújtani a városnak.
Miután a képviselő-testület a 2015. decemberi ülésén már kapott egy részletes összefoglalást városunk kiterjedt külkapcsolatairól, ennek ismétlésétől eltekintek, és csak a lényeges változásokat, fontosabb eseményeket emelem ki. Annak érdekében, hogy más szervezetek és a lakosság tájékozódhasson arról, hogy mi is folyik valójában a városban a külkapcsolatok terén, egyesületünk egyre több alkalommal igyekszik olyan rendezvényeken részt venni, vagy olyanokat szervezni, amikor erről tájékoztatást nyújthatunk. Ezzel is próbáljuk elősegíteni a hatékonyabb információáramlást, ezen keresztül a nemzetközi kapcsolatokban rejlő előnyök jobb kiaknázását.
Kőszeg szerződésbe foglalt testvérvárosi kapcsolatban áll a németországi Vaihingen an der Enz (1989), az ausztriai Mödling bei Wien (1989), a horvátországi Senj (2010), a szlovákiai Szenc (2014) városokkal, valamint a szintén szlovákiai Nyitragerencsér községgel (2015).
Szintén hivatalos dokumentum rögzíti azt, hogy tagjai vagyunk a „Jumelage” elnevezésű nemzetközi partnervárosi szövetségnek (1995), valamint a „Douzelage” elnevezésű Európai Uniós kisvárosi partneri szövetségnek (2004).
Mindemellett Kőszeg és Kőszegfalva intézményei, egyesületei révén német, osztrák, szlovén, francia stb. települések intézményeivel, egyesületeivel is együttműködik. Az is igaz, hogy változatlanul sokszor keresik városunkkal a kapcsolatot holland, moldovai, kínai stb. külföldi települések vezetői, delegációi is. Éppen e beszámoló írásakor kaptam meg egy lengyel város, Kłodzko ilyen irányú kérését.
Az ismertetett – és korántsem teljes – nemzetközi kapcsolatrendszer ébrentartása, fejlesztése, ápolása természetesen meghaladja az önkormányzat hivatalának személyi kapacitását, de anyagi erejét is.
Emiatt is alakult meg 2004-ben a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, amely szervezetként és tagjainak személyén keresztül is próbál jelentős szerepet vállalni az önkormányzat külkapcsolatainak alakításában.
Külkapcsolataink nem azonos intenzitásúak: nagyon szoros, rendszeres, nagy létszámot érintő a kapcsolat pl. Vaihingennel és Chojnával, viszont egyáltalán nincs közvetlen kapcsolatunk a Douzelage és Jumelage körön belül sok várossal.
Ugyancsak jelentős a különbség a tekintetben is, hogy milyen szerepet vállal az egyesület a kapcsolat fenntartásában, éltetésében. Szintén felemás az egyes kapcsolatokat érintő információ is. Bilaterális kapcsolatainkat elsősorban a Városháza szervezi, egy-egy program, delegáció a polgármester úr javaslatai alapján kerül összeállításra. Ezen alkalmakra leggyakrabban kap azonban meghívást a Testvérvárosi Egyesület is, s szükség esetén természetesen segítséget is nyújt ebben (pl. kalauzolás, csoportok kísérete stb.) Annak, hogy legrégebbi, legszorosabb kapcsolatunk során is tapasztaljuk a látogatások ritkulását, nem a barátság gyengülése az oka, hanem a mindenhol egyre feszítettebb költségvetés. Ez még Vaihingen esetében is igaz, és sajnálatos, hogy ennek ellenére nem szoktak a találkozók szervezéséhez Európai Uniós források elnyerésére pályázni.
Nem történt előrelépés az iskolák közötti kapcsolat terén sem, pedig az Erasmus+ program erre is lehetőséget kínálhat – bár sokkal kevesebb intézmény számára, mint eddig. Mi nem tudunk saját erőből olyan programokat ajánlani, mint pl. a Vaihingen segítségével évek óta szervezett untersteinbachi tábor, ahol 7-7 fiatal tölthet el csaknem 2 hetet, vagy az 1-1 fiatal számára kínált egy hónapos nyelvi kurzus a Tübingeni egyetemen. Vaihingen viszont azért hálás nekünk, mert rajtunk keresztül más nációkkal kerülhetnek kapcsolatba.
Mödling közelsége miatt könnyebben tudnánk közös programokat szervezni, és reménykedünk abban, hogy az egyes szervezetek ezt ki is használják. Az elmúlt években a hivatalos, protokolláris kapcsolatok aránya csökkent, de pozitívumként nyugtázhatjuk, hogy az utóbbi két év rendezvényen Mödling polgármestere személyesen is jelen volt. Sokkal többször járnak nálunk mödlingiek, mint arról tudomásunk van, s ezt sajnáljuk, hiszen lehetne közös programokat szervezni, s akár egy kis pogácsás fogadás is jól esne a csoportnak, jelzés értékű lenne. A csoportok érkezéséről azonban csak Mödling informálhatna minket.
Senj hat éve hivatalosan is testvérvárosunk, ennek azonban az igazság szerint sok nyoma sem hivatalos, sem egyesületi szinten nem látszik. Reméltük, hogy előző évi látogatásunk – amelynek során Jurisich szobrát is megkoszorúztuk – előrelépést hozhat, hiszen csoportunk találkozott a város polgármesterével is. Sajnos hiába vártuk őket több rendezvényre is. Szívesen javasoltuk volna, hogy ez év májusában a Douzelage körhöz csatlakozó horvát város Senj legyen, de eddigi tapasztalataink alapján nem lett volna könnyű a szervezés, így most Rovinj a Douzelage új tagja.
Szenc városával több kölcsönös hivatalos látogatás után a városok vezetői felismerték, hogy egy szorosabb kapcsolatnak milyen kölcsönös előnyei lehetnek, s ezek alapján két éve hivatalosan is testvérvárosok lettünk. A jövő bíztató, több csoport is ellátogatott a másik városba mindenféle anyagi elvárások nélkül. A kis távolság előny, hiszen az útiköltség kicsi. Ráadásul Szencben is sok a magyar. Legutóbb ez év októberében tett látogatást Szencben Kőszeg jegyzője és polgármestere.
Nyitragerencsérrel való barátságunk is húsz éves már, s ezt szerette volna hivatalos formába önteni a község polgármestere, s Kőszeg is örömmel vette a javaslatot. Múlt évben került sor a testvér települési szerződés aláírására mindkét településen.
A Jumelage kör kapcsolatrendszere nagyon laza, szervezetlen, nincs egy olyan grémium, amely működését, programjait koordinálná. Az utóbbi hat évben egyetlen Jumelage várossal sem volt közös tevékenységünk – Mödling kivételével.
A Douzelage, amely eredetileg 12 városból állt az EU bővülésével együtt folyamatosan növelte tagságát. Kőszeg 2004-ben csatlakozott, akkor 20 tagja volt a szervezetnek. Az utóbbi öt év alatt egy-egy ciprusi, bolgár, román és szlovén és horvát partner is csatlakozott, s így immár 28 tagja van a jól szervezett, hivatalos elnökséggel, bankszámlával is rendelkező szervezetnek. Az évenkénti hivatalos konferencia mellett elsősorban a fiatalok cseréjére, ifjúsági projektekre, illetve bizonyos területen történő együttműködésre koncentrál. Minden tevékenységhez igyekeznek a partnervárosok pályázati forrásokat is elnyerni. A Douzelage kör tevékenységét Kőszegen a Testvérvárosi Egyesület irányítja, dolgozik abban.
A 2016-ban e területen megvalósult projektek egyrészt sokat adtak a résztevőknek, másrészt külföldön megismertették Kőszeget, s nem utolsó sorban itthoni rendezvények megszervezését, finanszírozását is megkönnyítették. 10-10 fiatal volt idén egy-egy hétre a lengyelországi Chojnában, a cseh Susicében, a szlovákiai Zólyomban toleranciával, hagyományos szórakozással illetve zenével foglalkozó projekt keretében. Legnagyobb rendezvényünk idén az Egészségnevelés az életért című projekt disszeminációs konferenciája, amely a Szőlő Jövésének Könyve ünnepével esett egybe.
Itthon szervezett rendezvényeink esetében nem lényegtelen, hogy egy-egy csoport több vendégéjszakát tölt el városunkban, itt étkeznek, itt költik el zsebpénzüket. Pl. most novemberben, illetve december elején a Nők a Társadalomban című projekt részeként 32 fő töltött és tölt el összesen 150 vendégéjszakát.
Már négy évvel ezelőtt is megállapítottuk, hogy Kőszeg mérete, valamint pénzügyi teljesítőképessége nem teszi lehetővé, illetve nem is indokolja újabb kapcsolatok létrehozását, inkább a meglévő kapcsolatok ápolása, elmélyítése legyen a cél. Ugyanakkor Kőszeg történelmi múltja és lakosságának erős nemzeti kötődése továbbra is felveti a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségét a kisebbségben élő határon túli magyarok vonatkozásában. Szenccel illetve Nyitragerencsérrel való kapcsolatunk hivatalossá tétele ennek tökéleten megfelel. (Érdekes, hogy Szlovákiában így három partnervárosunk is van.) A továbbiakban is nyitottnak kell lennünk, s más határon túli magyarlakta településsel való kapcsolat kialakítása elől semmiképpen nem szabad elzárkóznunk, azt segítenünk kell. Örömmel hallottam, hogy szoros kapcsolat kezd kialakulni Kőszeg és Lendva között. Ezt még akkor is támogatni kell, ha tudjuk, hogy van szlovén partner városunk: a Ljubljana mellett fekvő Škofja Loka.
A város külkapcsolatainak szervezésében az önkormányzati hivatalon kívül különösen aktív szerepet a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület, valamint néhány oktatási intézmény vállal. Azonban szerencsére egyre több civil szervezet is tenni kíván azért, hogy a hivatalos kapcsolatokon kívül minél több informális, baráti kapcsolat alakuljon ki. Az információáramlás, illetve a szervezettség az elmúlt évekhez képest javult ugyan, de még mindig fejlesztésre szorul. Az önkormányzat maga, vagy valamely megbízott partnere közreműködésével segítséget kell, hogy nyújtson a civil szervezeteknek külföldi kapcsolatok kialakításában, elmélyítésében. Sajnos sok esetben gátja a résztvevői kör szélesítésének a nyelvtudás hiánya.
Még jó kapcsolat, rendszeres találkozók, eszmecserék esetén is igaz sajnos, hogy a testvérvárosok, valamint az egyéb partnertelepülések esetében szinte teljes mértékben hiányoznak az üzleti, idegenforgalmi kapcsolatok, és ez sok esetben igaz a kulturális és oktatási területekre is. E területeken sürgősen előre kell lépnünk.
A külkapcsolatok jelentős anyagi terhet rónak a városra, ha azt nem megfelelő gondossággal, takarékosan szervezzük meg. Utazáskor a buszköltség, fogadáskor pedig a szállásköltség a legnagyobb teher.
A Kőszegre érkező delegációk esetében, illetve az ifjúsági projekteknél ösztönözni kell a lakosságot szálláshely biztosítására, mivel a szállásköltségek egy-egy nagyobb csoport esetében jelentős kiadást jelentenek az önkormányzat számára.
A családban való fogadásnak több akadálya is van: Egyrészt a lakások mérete és szerkezete, a munkahelyi elfoglaltságok miatt sok család nem tud fogadni, másrészt már a külföldi vendégek közül is egyre kevesebben választják azt a lehetőséget, hogy családnál legyenek elszállásolva. (Ez még az eddig más gyakorlatot mutató vaihingeni vendégekre is egyre inkább igaz. Az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint már a szállásadó családokat is meghívjuk a programokra és étkezésekre, így a költségek csökkenése mellett a közösen eltöltött órák hangulata is javult. Ez elősegítené a lakosság szélesebb körű bevonását a külkapcsolatokba, hatékonyan segítheti a fogadó családban nyelvet tanulók fejlődését is.
A külkapcsolatok szervezése, a terhek megosztása érdekében egy évvel ezelőtt az önkormányzat és a Testvérvárosi Egyesület között feladat átvállalási megállapodás jött létre. Ennek értelmében az egyesület tagsága az igények szerint mindent megtesz azért, hogy a kapcsolatokat segítse. Ebben az évben is több példa volt a sikeres együttműködésre, bár ez még tovább javítandó.
Gyakorlatilag a városházán szerveződtek a hivatalos testvérvárosi kapcsolatok. Az egyesület tagjai segítenek a vendégek kíséretében, hogy minden delegáció úgy érezze, törődnek vele, van kihez fordulniuk kéréseikkel.
A Douzelage kapcsolatrendszerét teljes egészében az Egyesület irányítja, hiszen itt nem kizárólag önkormányzatok közti kapcsolatról van szó. Az e körbe tartozó partnereinkkel tudtuk a legtöbb forrást szerezni projektjeinkhez. Legaktívabb partnereink, akikkel több közös projektünk is volt, a lengyel Chojna és a cseh Sušice. Örültünk annak, hogy Janusz Salamonczyk úr megkapta a Kőszeg Európai Kapcsolataiért kitüntetést.
Egyesületünk 2004 óta minden évben legalább egy ifjúsági cserét szervezett Kőszegen, emellett a felnőttekről, központi kérdésekről sem feledkezett meg. Ifjúsági projektjeinket pályázati források felhasználásával, illetve részben az Egyesület finanszírozásának, részben a résztvevők anyagi vállalásának köszönhetően valósítottuk meg.
Hazai projektjeinket három alkalommal is kiemelten elismerték, jutalmazták. Mint sikeres, minta értékű pályázóknak, több alkalommal is részt kellett vennünk workshopokon, előadásokon, kerekasztal beszélgetéseken.
A kőszegiek magas színvonalú tevékenységét mind itthon, mind külföldön elismerik. Döntő jelentőségű volt az a sok EU-s projekt abban a döntésben, amellyel nekünk ítélték az Európa - Díj bronz plakettjét 2010-ben.
A külkapcsolatok ápolásához a hazai pályázatokon kívül, több nemzetközi szervezet (EU, Európa Tanács, Visegrádi Alap) is kínál komoly forrásokat, amelyek gyakran még önerőt sem igényelnek, így elsőrendű feladat e támogatások megszerzése. Ebben élen járunk, és a munka sokszor meghozta gyümölcsét. Sajnálatos tény azonban, hogy változatlanul kevés testvér- illetve partnervárosunk mutat hajlandóságot – kérésünkre sem – pályázatok beadására, amely a kőszegi delegációk útiköltségét is szinte teljes egészében fedezhetné.
Jelenleg egy külkapcsolati projektünk fut, az egészségnevelési projekt sikerén felbuzdulva a lengyel Chojna és török Konya városával valósítjuk meg a Nők a Társadalomban című projektet.
Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt időszakban az ide látogató csoportok ellátása során előnyben részesítettük az Írottkő Natúrparkért Egyesület által szervezett városi marketing együttműködésében résztvevő vállalkozásokat. Emellett a hozzánk érkező vendégeink számára szervezett programokból elhagytuk a térségünkön túli kirándulásokat, hiszen egyrészt Kőszeg környékén, a kistérségben is számos még be nem mutatott látnivaló van, másrészt a visszajelzések alapján külföldi barátaink is előnyben részesítik a helyi, környékbeli programokat!
Egyesületi szinten szintén jelentősen csökkentettük a költségeket azáltal, hogy több alkalommal jó hangulatú, színvonalas, jó környezetben magunk oldottuk meg az étkeztetést. Ilyen esetekben igazán felszabadultan viselkedett mindenki, és jelentősen növelte a vendégek és helyiek közötti kommunikáció lehetőségét. Ilyen alkalmakkor leginkább az italszámla az, ami a töredéke a vendéglői áraknak. Az idei szőlő jövések könyve rendezvénynél a városi szervezésben is látszott ez a takarékoskodás.
A nehéz helyzet ellenére érdemes számba venni a külkapcsolatok területén az előttünk álló feladatokat:
• Testvérvárosainkkal való kapcsolataink további ápolása, új tartalmak keresése
• Partnervárosaink közül az arra „fogékonyakkal” kisebb csoportok cseréinek folytatása
• Pályázati források eddigiekhez hasonlóan sikeres felkutatása, és további sikeres pályázatok készítése
• Határon túli magyarlakta településekkel való kapcsolat keresése, erősítése
• A lakosság szélesebb rétegének bevonása a kapcsolatokba
• A kapcsolatok turisztikai, gazdasági területre való kiterjesztése
• Ösztönözni testvérvárosainkat is arra, hogy egy-egy találkozó támogatásához pályázatot nyújtsanak be.

A beszámolót megtárgyalta a városfejlesztési és a humánerőforrás bizottság, mindkét bizottság a képviselő-testület felé elfogadásra ajánlja.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló megtárgyalására, az előterjesztés elfogadására!

Kőszeg, 2016. december 10.

Dr. Mátrai István s. k.
egyesületi elnök





HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város külkapcsolatairól szóló beszámolót elfogadja.