2012. Október 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A természeti értékek helyi védelméről és a természetvédelem helyi szabályairól szóló 27/2004. (XI. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Jelentés Kőszeg város környezeti állapotáról.
3. - Tájékoztató Kőszeg és térsége foglalkoztatási helyzetéről.
5. - A 2013. évi ellenőrzési terv jóváhagyása.
6. - A Sportbár 2010. Kft. kérelme.
7. - A TÁVHŐ hőközpont területének tulajdoni rendezése.
8. - A 0205/58 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
9.a - Vagyonügyek: Megüresedett önkormányzati lakások további hasznosítása.
9.b - Vagyonügyek: A Rákóczi F. u. 4. I. 9. alatti lakás sikertelen értékesítése.
9.c - Vagyonügyek: Vételi kérelem az 1160/25 hrsz-ú ingatlanrészre.
10. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről.
12. - Sürgősségi előterjesztés: A KSK Síugró Szakosztály pályázata
13. - Sürgősségi előterjesztés: Számlavezetésre és hitelre ajánlattételi felhívás
6. napirendi pont:
A Sportbár 2010. Kft. kérelme.

Tisztelt Képviselő-testület!

Horváth József a Sportbár 2010 Kft. (Kőszeg, Liszt F. u. 5.) ügyvezetője azzal a kéréssel fordult Kőszeg Város Önkormányzatához, hogy a társaság által bérelt „Sport büfé” megnevezésű vendéglátóipari egység és a hozzá tartozó négy sávos automata tekintetében, felújítási kötelezettséggel együtt a bérleti jogot az engedményezettről a Kőszegi Sportszolgáltató Kft. (Kőszeg, Liszt F. u. 5. I/7.) részére átadni szíveskedjen.
Kérését azzal indokolja, hogy Sportbár 2010 Kft. a jelenlegi gazdasági helyzetben nem tudja rentábilisan üzemeltetni a bérleményt és így a megkezdett beruházásokat sem tudja befejezni.

Az augusztusi képviselő-testületi ülésen elhangzottak értelmében az ügyvezető haladéktalanul gondoskodott a kft. székhelyének a megváltoztatásáról, melyhez a végzést az előterjesztéshez csatoltuk.

Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2004. (X.1.) sz. rendeletének 22. §-a értelmében bérleti jog átruházása, vagy elcserélése abban az esetben engedélyezhető, ha az új bérlő a bérbeadóval az addig fennálló bérleti szerződés tartalmában újra megállapodik, mindemellett a régi és új bérlő, illetve cserepartner között a bérleti jog átadás-átvételére, cseréjére megkötött írásbeli megállapodást a bérbeadó rendelkezésére kell bocsátani. Az abban kikötött pénzbeni ellenszolgáltatás (átadás, lelépési díj) 10 %-át – de legalább a helyiség 6 havi bérleti díjának megfelelő összeget – az átvevő fél, illetve a cserepartner köteles a bérbeadónak megfizetni.

Mellékelten csatoljuk a 2010. június 30-án létrejött bérleti szerződést.

A leendő bérlővel tárgyaltunk a bérleti jog átruházásának feltételeiről. Tájékoztatást adott, hogy milyen feltételekkel tudná folytatni az üzemeltetést úgy, hogy ne érje még nagyobb veszteség, továbbá figyelembe kellett venni azt is, hogy a bérbeadó érdekei se sérüljenek az új bérleti szerződéssel.

A bérlő a következő megoldást javasolta megfelelőnek arra, hogy a bérbeadó hozzájárulását adja a bérleti jog átruházásához.

1/a. A bérlő és a leendő bérlő nyilatkozata rendelkezésünkre áll arra vonatkozóan, hogy Börzsei Csaba szakértő által készített szakvélemény időpontjáig terjedően elkészült beruházások, egyéb felújítások költségei elszámoltnak tekintendőek.
(Emlékeztetőként: az eddigi beruházás 12.333.084,-Ft míg a befejezésig hátralévő költség 3.653.835,-Ft összeget tesz ki a szakvélemény szerint, így ha befejezi a beruházást, akkor 15.986.919,.Ft. összköltség merül fel.)
Erre vonatkozóan, a jelenlegi bérleti jogviszonyra hivatkozva a felek nem élnek igénnyel a bérbeadó felé, se megtérítési, se bérbeszámítási követelést nem támasztanak, amennyiben a bérleti szerződés a bérbeadó és a leendő bérlő között létrejön.

A leendő bérlővel úgy állapodnánk meg a bérleti szerződés érdemi rendelkezéseit érintően, hogy vállalja, miszerint legkésőbb 2013.12.31. napjáig a használatbavételi engedély kiadására alkalmas műszaki készültséget a hivatkozott szakérői véleményben foglaltakat alapul véve saját költségén megvalósítja.

Amennyiben a megjelölt határidő elteltéig a leendő bérlő eleget tesz a beruházás befejezésére vonatkozó kötelezettségének, akkor 2013.03.01. napjától 2016. február 29. napjáig bérleti díjat nem kell fizetnie. (A havi 274.000,-Ft bérleti díjjal számolva ezáltal 9.864.000,-Ft kerül beszámításra.) Ez esetben a bérleti szerződés 2016.02.29. napján megszűnik.

1/b. Abban az esetben, ha 2013.12.31. napjáig nem tudja teljesíteni a beruházás befejezésére előírt kötelezettségét, akkor csak a 2013.03.01. napjától 2015. február 29. napjáig mentesül a bérleti díj fizetése alól, s 2015. február 29. napján a bérleti szerződés megszűnik.
Ezen kétéves bérleti díj mentes időszakkal a teljes beruházási költséget elszámoltnak tekintenénk.

1/c. A bérleti jog átruházás engedélyezhetőségének fejében a leendő bérlő által a bérbeadó felé fizetendő megváltási díj, azaz a bérleti díj hat havi összegének teljesítésére 12 havi részletfizetési lehetőséget kapna a bérlő. Ennek törlesztését a képviselő-testületi döntést követő hónap 15. napjáig kell megkezdenie.

2/a. A fentiekkel szemben az önkormányzat álláspontja az, hogy amennyiben a bérlő 2013. december 31-ig megszerzi a használatbavételi engedélyt, akkor 2014. március 1-től életbe léphet a bérleti díjmentesség, amely 2017. február 29-ig tartana, 1 évvel meghosszabbítva az eredeti bérleti szerződés lejártának időpontját.

2/b. Amennyiben 2013. december 31-ig nem tudja megszerezni a használatbavételi engedélyt, úgy szerződés nem hosszabbodna meg egy évvel és a bérleti díj mentesség így csak 2014. március 1-től 2016. február 29-ig illetné meg a bérlőt.

Mindkét esetben a szerződés megszűnésével a teljes beruházási költséget elszámoltnak tekintenénk.

2/c. A bérleti szerződés megkötésének a feltétele továbbá a 6 havi bérleti jog megváltásának egyösszegű megfizetése lenne.

A városfejlesztési bizottság módosító javaslatot tett, mely a bérleti szerződésbe beépítésre került, és így az előterjesztést egyhangúlag támogatta.

A pénzügyi bizottság kérte, hogy a bérleti szerződés hatályba lépésének feltétele a bérleti jog megváltás megfizetése legyen és ezzel a módosítással 4 igen, 1 tartózkodás, 1 nem szavazattal támogatta az előterjesztést.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2012. október 19.

A polgármester nevében:

Dr. Zalán Gábor s.k.
aljegyző



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete hozzájárul a Sportbár 2010. Kft. bérleti jogának a Kőszegi Sportszolgáltató Kft. ( 9730 Kőszeg, Liszt F. u.5. képviseli: Táncsics Péter ügyvezető) részére történő átruházásához és felhatalmazza a polgármestert az előterjesztéshez csatolt bérleti szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Ujvári Csaba városfejlesztési és üzemeltetési mb. osztályvezető,
Dr. Bakács Nóra jogtanácsos.
Határidő: folyamatos.


(Valamennyi mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)