2012. Augusztus 30., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló 4/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosítása 2012. augusztus 31-i hatállyal.
1.b - Az önkormányzat 2012. évi költségvetéséről szóló 4/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosítása 2012. szeptember 3-i hatállyal.
2. - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2012. I. félévi teljesítéséről.
3. - A történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Beszámoló a helyi adókból befolyó bevételek áttekintéséről, az építményadó bevezetésének tapasztalatai.
5. - Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására vonatkozó igény benyújtása.
6. - Az egészségügyi alapellátásról és körzeteinek kialakításáról szóló 16/2006. (V. 8.) önkormányzati rendelet módosítása.
7. - Új háziorvosi szerződések jóváhagyása.
8. - A „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázathoz csatlakozás.
9. - A rendezési tervet érintő, egyes ingatlanok terület-felhasználási és építési előírásainak módosítása.
10. - Cák község településrendezési tervének módosítása.
11. - Mozgáskorlátozott részére parkoló kialakítása.
12. - A Chernel utca első szakaszának kétirányúsítása.
13. - A 0186/16 és a 0377/30 hrsz-ú földrészletek belterületbe vonása.
14.a - Vagyonügyek: A 1789 és a 1812 hrsz-ú ingatlanok területrészének megvásárlása.
14.b - Vagyonügyek: A Kiss János u. 34-36. fsz. 3. alatti lakás további hasznosításának eldöntése.
14.c - Vagyonügyek: A Sportbár 2010. Kft. kérelme.
16. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Tájékoztató a hatáskör-változást tartalmazó jogszabályokról.
4. napirendi pont:
Beszámoló a helyi adókból befolyó bevételek áttekintéséről, az építményadó bevezetésének tapasztalatai.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. évi Munkaterve alapján a helyi adókból befolyó bevételek alakulásáról, illetve az építményadó bevezetésének tapasztalatairól az alábbi beszámolót adom.

Az 1. számú táblázat az adóbevételek alakulását mutatja be 1998. és 2012. I. féléve között, melyből látszik az adóbevételek folyamatos növekedése.

A 2. számú táblázat az adóalanyok és az adótárgyak számának alakulását mutatja, melyekből megállapítható, hogy az ellenőrzések eredményeként megnőtt a telekadó és a magánszemélyek kommunális adója tekintetében a felderítések száma (elsősorban az ingatlanok tulajdoni lapjának ellenőrzése kapcsán). Az idegenforgalmi adó kapcsán megjegyzem, sajnos Kőszegen nincsenek 4-5 csillagos szállodák, a felderítések érdekében végzett ellenőrzések elsősorban a vendégkönyvek áttekintésére korlátozódhat, a helyszíni ellenőrzéseket 8-20 óra között lehet lefolytatni, természetesen a vendégek nyugalmát nem zavarhatjuk. A táblázat csak az adóbevételeket tartalmazza, az üdülővendégek tartózkodási ideje alapján beszedett idegenforgalmi adó minden forintjához további 1,5- Ft normatív hozzájárulást kaptunk a költségvetési törvény alapján.

A 3. számú táblázat a 2011. évi felderítéseket mutatja be tételesen.

A 4. számú táblázat tartalmazza az adómértékek alakulását Kőszeg Város Önkormányzatánál 2004. évtől 2012-ig. Tájékoztatom a T. Képviselő-testületet, hogy a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 6. § c) pontja alapján az önkormányzat adómegállapítási joga keretében az adó felső mértékét - e törvényben meghatározott felső határoknak 2005. évre a KSH által 2003. évre vonatkozóan közzétett fogyasztói árszínvonal-változással, 2006. évtől pedig a 2003. évre és az adóévet megelőző második évig eltelt évek fogyasztói árszínvonal változásai szorzatával növelt összegére figyelemmel – 2012. évben az alábbiak szerint állapíthatja meg az egyes adónemeknél: építményadó: 1658,3 Ft/m2, telekadó: 301,5 Ft/m2, magánszemély kommunális adója: 25.628,5 Ft/adótárgy, tartózkodási idő utáni idegenforgalmi adó: 452,3 Ft/vendégéjszaka (felfelé kerekítésre nincs lehetőség).

Az 5. számú táblázat az építményadó 2010. évi bevezetésétől tartalmaz tájékoztató adatokat. Adórendeletünk 2011. és 2012. évtől bevezetett módosításai miatt változtak a bevételek. Itt hívom fel a figyelmet a 2012. május 31-i képviselő-testületi ülésen megtárgyalt törvényességi felhívásra, melynek következményeként a Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 19/1993. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének építményadóra vonatkozó részét módosítottuk. A Htv. 7. § - ának e) pontja alapján az önkormányzat adómegállapítási jogát – többek között - korlátozza az, hogy a vállalkozó (52. § 26. pont) üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze utáni építményadó, telke utáni telekadó és a helyi iparűzési adó megállapítása során - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - a 6. § d) pontja – miszerint az önkormányzat adómegállapítási joga kiterjed arra, hogy az e törvény második részében meghatározott mentességeket, kedvezményeket további mentességekkel, kedvezményekkel kibővítse - nem alkalmazható. Így differenciált, funkció szerinti adósávok nem alkalmazhatóak vállalkozóknál. Ezért az építményadó rendszerét év végével újra kell gondolnunk, továbbá arra tekintettel, hogy a helyi adó rendeletekről, illetve az önkormányzatok finanszírozásáról is új rendelkezések várhatóak, a helyi adórendelet gyökeres átdolgozására csak ezek ismeretében, év végén kerülhet majd sor.

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta és azt egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjenek.

Kőszeg, 2012. augusztus 24.

Dr. Tóth László jegyző nevében:

Dr. Nagy Edina
a hatósági osztály vezetője



H A T Á R O Z A T I J A V A S L A T


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókból befolyó bevételek áttekintéséről, az építményadó bevezetésének tapasztalatiról készített beszámolót elfogadja.



(A mellékleteket lsd. a letölthető táblázatban.)