2008. Május 8., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Mi tartozik még az előterjesztéshez:
Mellékletek olvasása
bioetanol üzem megvalósíthatósági tanulmány
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A mezei őrszolgálatról szóló 37/2007. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítása, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 8/2007. (IV. 1.) önkormányzati rendelet kiegészítése.
2. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyerme-kek védelméről szóló 10/1993.(V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A Budaker Gusztáv Zeneiskolában fizetendő térítési díjakról szóló 17/1994.(IX.1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Az "Intergrált Városfejlesztési Stratégia" valamint a történelmi belvárosi rehabilitációs projektjének a jóváhagyása
5. - Az új kőszegi sportközpont és kistérségi szolgáltató, egészségügyi és közlekedési centrum kialakítása
6. - Az ISES alapítvány által benyújtandó pályázat.
7. - A bioetanol üzem létesítésével kapcsolatos előzetes döntések.
8. - TEUT, HÖF CÉDE pályázaton való részvétel.
9. - A 2524 hrsz-ú ingatlan vásárlására közbeszerzési eljárás lefolytatása.
7. napirendi pont:
A bioetanol üzem létesítésével kapcsolatos előzetes döntések.

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
2008. május 8-i rendkívüli ülése
7. napirendi pontjához




Tisztelt Képviselő-testület!


221/2007. (IX. 25.) határozatával a Képviselő-testület kijelölte a bioetanol üzem területéül a 2869/16 hrsz-ú ingatlan kb. 5 ha nagyságú részét, továbbá, a 2875, 2876, 2878, 2879, 2880, 2881, 2882, 2883, 2884, 2885 hrsz-ú ingatlanokat a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése céljából.

A gyár építésére és üzemeltetésére létrehozott cég, a Zölderőmű Kft. elkészítette a megvalósíthatósági tanulmányt, amelyet ismertetett a lakossággal és a Képviselő-testülettel.

A megvalósíthatósági tanulmány és a cég kérelme alapján a gyár tervezett területe a határozatban foglaltakhoz képest kibővül a külterületi 0115 hrsz-ú, anyaggödör megnevezésű ingatlannal (az ún. téglagyári tó), valamint a Magyar Állam tulajdonát képező 067/1, 067/2, 067/3 és 067/4 hrsz-ú, külterületi szántó megnevezésű ingatlanokkal. A gyár így összesen 226.344 m2 nagyságú területen épülne fel, amely magában foglalja a védőterületeket és a tüzivíz tározót is.

A ingatlanok tulajdonosok szerinti megoszlása a következő: 11 db önkormányzati ingatlan 138.857 m2 összterülettel, 8 db állami ingatlan 57.135 m2 (7680 m2 belterület és 49.455 m2 külterület) összterülettel, és 2 magántulajdonú ingatlan 30.352 m2 összterülettel, amelyekre Kőszeg Város Önkormányzatának elővásárlási joga van.

Az önkormányzat és a GGOne Kft. között 2007. április 10-én aláírt szándéknyilatkozat értelmében az önkormányzat 10 ha nagyságú területet 100.000,- Ft + áfa vételáron értékesít a beruházó cégnek, és támogatást vállalt a cégnek a projekt megvalósítása érdekében.

Ha a Képviselő-testület támogatja a gyár megépítését, akkor az önkormányzati tulajdonú telkek kedvezményes értékesítése mellett szükséges az is, hogy a nem önkormányzati tulajdonban lévő területek tulajdonjogát az önkormányzat megszerezze, majd bekerülési költségen a Kft. részére értékesítse. Az ingatlanok megvásárlásának, művelés alól való kivonásának, és belterületbe vonásának költségeit a Kft. megelőlegezi.

A jelenlegi elvi döntés meghozatalát követően a részletes szerződés- és megállapodás-tervezetek a májusi rendes képviselő-testületi ülésre kerülnek kidolgozásra.

A rendezési terv szükséges módosítása érdekében az egyeztetések zajlanak a cég szakértői és Főépítész úr között. Tekintettel arra, hogy a belterület határa is módosításra szorul, ezért a rendezési terv módosításának hatályba lépése után kerülhet sor az állami tulajdonú külterületi ingatlanok megszerzésére.

Ezen ingatlanok nélkül a gyár által elfoglalt terület összesen 176.889 m2.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni és álláspontját kialakítani szíveskedjen.

Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti, valamint a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság együttes ülésen tárgyalta, és mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja. A bizottságok által tett módosító javaslatokat beépítettem a határozati javaslatba.

Kőszeg, 2007. április 30.

A polgármester nevében:

Rimányi Krisztina s. k.
a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetője




HATÁROZATI JAVASLAT


I. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja a Kőszegen tervezett bioetanol üzem létesítését, és a 87/2007. (IV. 5.) kt. határozattal jóváhagyott szándéknyilatkozatban foglaltaknak megfelelő intézkedések megtételét. Ennek érdekében elrendeli:
1. a kőszegi 2878, 2881 és 2885 hrsz-ú, szántó megnevezésű ingatlanok beépítetlen területté történő átminősítését;
2. a szándéknyilatkozatban foglaltak, és az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II. 2.) rendelet 12.§ (1) bekezdés d) pontjában foglaltak alapján a kőszegi 2876, 2878, 2879, 2881, 2882, 2883, 2884, 2885, 2869/25, 2869/30 és 0115 hrsz-ú ingatlanok értékesítésének előkészítését a Zölderőmű Kft. részére 1 Ft + áfa/m2 áron.
3. a Magyar Állam tulajdonát képező 2871, 2872, 2874, 2886 és hrsz-ú belterületi ingatlanok önkormányzati tulajdonba kerülése iránti eljárás megindítását, majd az ingatlanoknak a Zölderőmű Kft. részére történő értékesítését;
4. a kőszegi 2880 hrsz-ú, szántó megnevezésű ingatlan tekintetében az ingatlan önkormányzati tulajdonba kerülése iránti intézkedések megtételét, azt követően beépítetlen területté történő átminősítését és a Zölderőmű Kft. részére történő értékesítését.

II. Az I. pont végrehajtása érdekében felmerülő, valamint a szükséges telekalakítási, belterületbe vonási, művelés alól való kivonási és egyéb költségeket a Zölderőmű Kft. megelőlegezi Kőszeg Város Önkormányzata részére.

III. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli az I. és II. pont végrehajtásához szükséges megállapodások és szerződések előkészítését, és Képviselő-testület elé terjesztését megfelelő garanciák és biztosítékok beépítésével.

IV. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a város 46/2006. (XII. 22) önkormányzati rendelettel jóváhagyott szabályozási tervének és Helyi Építési Szabályzatának a jelen határozatnak és a 171/2007. (VIII. 28.) képviselő-testületi határozattal elfogadott településfejlesztési döntésnek megfelelő módosítását.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető, dr. Bakács Nóra jogtanácsos,
Határidő: folyamatos, illetve a képviselő-testület 2008. májusi rendes ülése





Szándéknyilatkozat


Global Green One A/S (N-0103 Oslo, P.O. Box 209 Centrum, képviseli: Erling Pettersen) bejegyzés alatt álló magyar leányvállalatán keresztül (GG-ONE Kalocsa Kft., (amelyet GG-One Hungary Kft.-re kíván átnevezni) H-8000 Székesfehérvár, Szent Vendel u.17/a, cégjegyzékszám: 0709013004, képviseli: Hanssen Csilla) alapítani szándékozik egy GG-ONE vegyes technológiájú gyárat ("Tervezett Projekt")

1.) teljes felelősséget vállalva a végső tervért az általa elkészítendő megvalósíthatósági tanulmánynak megfelelően a biomassza erőmű (körülbelül 10 MW), a pellet gyár, ethanolgyár vonatkozásában, amely számos mellékterméket (CO2, protein, kukorica olaj) is előállít,


2.) teljes felelősséget vállalva az 1.) pontban kifejtett gyárrészlegek megépítésére harmadik fél kivitelezőkkel és


3.) teljes felelősséget vállalva a fenti gyárak működtetésére harmadik fél üzemeltetőkkel együttműködve és

4.) Kőszeg Város Önkormányzatának támogatásával - együttműködve Magyarország kormányával vagy e szerződésben máshol megjelöltekkel - felelős minden a tervezett projekttel kapcsolatban álló engedélyért és jóváhagyásért és

5.) teljes felelősséget vállal a tervezett projekthez szükséges tőke strukturálásáért és biztosításáért.

alávetve magát

1) a végső megvalósítási tanulmánynak, beleértve a projekt teljes technikai, üzemeltetési és gazdasági kiértékelését; és

2) azért, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő kivitelezést és a projekt hosszú távú működését, beleértve a pénzügyi életképességet, ezért Kőszeg Város Önkormányzatának segítsége elkerülhetetlen, így:

(a) Kőszeg Város Önkormányzata segítséget nyújt GG-ONE Kalocsa Kft.-nek a technológia folyamatos működéséhez szükséges alapanyag harmadikfélen keresztül történő hosszú távú biztosításához.

(b) Kőszeg Város Önkormányzata a gyár felépítéséhez megfelelő 10 ha nagyságú területet GG-ONE Kalocsa Kft.-nek 100.000 Ft azaz egyszázezer forint + áfa kedvezményes vételáron elidegeníti azzal a megkötéssel, hogy a tervezett gyár 2009. december 31-ig üzembe helyezésre kerül (figyelembe véve az alul meghatározott kötelezettségeket). A tulajdonba adással kapcsolatban felmerülő illeték fizetési kötelezettség a tulajdonba kerülőt terheli. Az önkormányzat kiköti, hogy a tárgyi ingatlant a beruházás üzembe helyezéséig megterhelni nem lehet. Amennyiben a tervezett projekt az adott határidőig nem valósul meg, úgy a GG-ONE Kalocsa Kft. köteles a megvásárolt ingatlant Kőszeg Város Önkormányzatának a fenti vételáron visszaszolgáltatni.

(c) Kőszeg Város Önkormányzata támogatja GG1 Kalocsa Kft.-nek a megfelelő kapacitású rákapcsolódás kiépítésének lehetőségét az elektromos vezetékre, figyelembe véve az elektromos hálózat tulajdonos E.ON Nyugat-Magyarországi Áramszolgáltató Rt érdekeit. A csatlakozás kiépítésének költségeit a beruházó viseli.

(d) Kőszeg Város Önkormányzata, a megtermelt elektromos energia átvételére vonatkozó jogszabályok rendelkezései alapján segíti GG-ONE Kalocsa Kft.-ét az elektromos energia hálózatba való átvételére vonatkozó tárgyalásokban 15 évre GG-ONE Kalocsa Kft.-nek megfelelő feltételekkel.

(e) Kőszeg Város Önkormányzata a termál (fűtő) energia a számára szükséges mennyiségét - külön szerződésben megállapított mértékben – a GG-ONE Kalocsa Kft.-től megvásárolja. Az energia vételáraként a felek a jelenlegi gázárra vetített hődíjat állapítják meg, amelyet csökkentenek a végleges szerződés megkötésekor kialkudásra kerülő %-kal. Felek megállapodnak abban, hogy ezen mennyiséget a GG-ONE Kalocsa Kft. 15 éven keresztül biztosítja Kőszeg városának a kialkudott áron azzal, hogy felek fenntartják a jogot arra, hogy közös megegyezéssel 5 év elteltét követően az energia árát a KSH által közzétett fogyasztói árindex mértékével korrigálhatják. GG-ONE Kalocsa Kft. vállalja a hasznosításhoz szükséges, megfelelő keresztmetszetű primer és szekunder vezetékek projekt keretében történő kiépítését Kőszeg Város Önkormányzata által megjelölt hőközpontokig, valamint a hőközpontot alkalmassá teszi ezen energia fogadására. Az átvett hő hasznosításáról Kőszeg Város Önkormányzata kizárólagosan dönthet.

(f) Kőszeg Város Önkormányzata Magyarország kormányához fordulva teljes segítséget nyújt bármely nemzeti és nemzetközi direktíva és kereskedelmi egyezmény érvényre juttatásában, amelynek Magyarország részese, beleértve, de nem kizárólag a széndioxid kereskedelmet, adókönnyítést, valamint bármely rendelkezésre álló alap igénybevételét az EBRD-vel (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) együttműködve, amely biztosítható és közvetlenül rendelkezésre állhat a Projekt számára.

(g) Ezenkívül, Kőszeg Város Önkormányzata az illetékes szerveknél és hatóságoknál történő megfelelő közreműködéssel biztosítja

(i) a Projekthez szükséges minden infrastruktúra kiépítésének feltételét (a kiépítés költségeit a beruházó viseli);

(ii) hozzáférhetőséget a megfelelő ivóvízhez, ipari technológiai vízhez és hűtővízhez, (a műszaki megoldások kivitelezési költségeit a beruházó viseli);

(iii) lehetséges hitel erősítő jellemzést garancia formájában;

Továbbá segíti

(iv) a vonatkozó hazai és nemzetközi előírások teljesítése esetén, minden környezetvédelmi és más szükséges hozzájárulás és engedély megszerzését.

A fenti Szándéknyilatkozat nem értelmezhető kötelező ajánlatnak, így nem elfogadó nyilatkozat. Nem szándékozik jogi kapcsolatot létesíteni a Felek között közvetlenül érvényesíthető jogokkal és kötelezettségekkel. Csak a Felek jóhiszemű megértését és érdekeit szolgálja. A Felek nem felelősek egymásnak vagy más személynek abban az esetben, ha a tervezett projekt véghezvitele meghiúsul. Bármilyen ügylet csak az illetékes vezetőség és részvényesek végleges megállapodásai és hozzájárulásai alapján hajtható végre.

Mielőtt elkezdjük a további erőfeszítéseket, és mielőtt tekintélyes összegeket költünk a tárgyalásokra és a megvalósíthatósági tanulmányra, Kőszeg Város Önkormányzata az alábbi kogens megállapodást kívánja kötni a GG ONE Kalocsa Kft.-gyel a későbbiekben definiáltak szerint. Ez a kogens megállapodás többek között Kőszeg Város Önkormányzata elkötelezettségét jelöli és védi Kőszeg Város Önkormányzata és GG-ONE Kalocsa Kft. érdekeit.

Kötelező érvényű kogens megállapodás

A fenti szándék és megbeszélések alapján a Felek egyetértenek a következőkben:

1. Kogens periódus és exkluzivitás: Kőszeg Város Önkormányzata előadja, hogy Kőszeg Város Önkormányzata a kogens időszakban nem vállal kötelezettséget közvetlen tárgyalásokra bármely harmadikféllel a Tervezett projekthez hasonló ügyletre vagy bármely ügyletre, amelynek anyagi hatása lehet és/vagy kockázatot jelent a tervezett projektre. Ennek a kogens megállapodásnak az aláírási dátumától legkorábban (i) vagy (ii) (az alkalmazandó periódus későbbiekben Kogens periódus) Kőszeg Város Önkormányzata kizárólagosan GG-ONE Kalocsa Kft.-gvel tárgyal a tervezett projekt vagy más hasonló természetű projekt véghezvitele érdekében. Kőszeg Város Önkormányzata nem kérelmezi, kezdeményezi vagy bátorítja bármely érdeklődés, indítvány vagy ajánlat teljesítését közvetlenül vagy közvetetten (kivéve GG-ONE Kalocsa Kft.) vagy nem vesz részt bármilyen megbeszélésen vagy tárgyaláson vagy nem szolgáltat információt senkinek (kivéve GG-ONE Kalocsa Kft.) a tervezett projekttel kapcsolatban.

2. Legjobb erőfeszítés: GG-ONE Kalocsa Kft. és Kőszeg Város Önkormányzata megteszi a legjobb erőfeszítéseit, hogy elkészítse a tervezett projekt megállapodását (aláírva) indokolatlan késés nélkül nem később, mint 2007. november 30-ig Kőszeg Város Önkormányzata és GG-ONE Kalocsa Kft. ennek a törekvésnek megfelelően szervezik magukat, és mindent elvállalnak, ami ésszerű a tervezett ügylet későbbi megvalósulása érdekében.

3. Titoktartás vállalása: A tervezett projekt tárgyalásai folyamán GG-ONE Kalocsa Kft. kész közzétenni bizonyos bizalmas információt (később definiálva) tekintettel arra, hogy Kőszeg Város Önkormányzata vállalja azt, hogy elfogadja, és eleget tesz a titoktartási megkötéseknek.

A bizalmas információ szövegébe beleértünk minden információt (bármely szóbeli vagy írásos vagy elektronikus formában) ami kapcsolatban áll a tervezett projekttel vagy bármely technológiával, beleértve abba a GG-ONE Kalocsa Kft. vagy annak illetékes üzleteit vagy vagyonát, ( korlát nélkül beleértve minden technológiát, aktát, adatot és információt, pénzügyi információt, kereskedelmi titkot, a GG-ONE Kalocsa Kft. üzleti ügyeit) amelyet Kőszeg Város Önkormányzata megszerez (akár e szerződés dátuma előtt vagy után) akár direkt vagy indirekt formában a megbeszélések eredményeként vagy folyamán a tervezett projekttel kapcsolatban.

Minden esetben Kőszeg Város Önkormányzata a bizalmas információt szigorúan bizalmasan kezeli és

(a) kizárólag a tervezett projekt kiértékelése szándékából használja és semmilyen más szándékkal;

(b) nem fedi azt fel bármely személynek (másnak megfelelően, mint az alul kijelentettek);

(c) megtesz minden szükséges lépést, hogy megelőzze a más célú használatát vagy felfedését más személynek; és

(d) nem másolja, reprodukálja, vagy nem osztja ki egészében vagy részeit (másnak megfelelően, mint az alul meghatározottak) a GG-ONE Kalocsa Kft. írásos előzetes beleegyezése nélkül.

Kőszeg Város Önkormányzata felfedheti a bizalmas információt azoknak az alkalmazottaknak, vagy szaktanácsadóknak, akik közvetlenül érdekeltek a tervezett projekt kiértékelésében olyan mértékig, amíg lényeges a feltárás az ilyen személyek számára (és készíthet elegendő másolatokat ezeknek a személyeknek) feltéve, hogy Kőszeg Város Önkormányzata biztosítja, hogy a közreműködő személyek tudatában vannak és engedelmeskednek a bizalmassági kötelezettségeknek és felelősek azok bármilyen megszegéséért.

Kőszeg Város Önkormányzata feltárhat olyan bizalmas információt, amely máskülönben tilos volna a titoktartás vállalása után eddig a mértékig abban az esetben:

(a) ha törvény, vagy az illetékes bíróság vagy más hatóság elrendeli;

(b) ha bizonyítható, (GG-ONE Kalocsa Kft. utólagos jóváhagyásával) hogy a bizalmas információ törvényesen lett felfedve a közlése előtti harmadik fél általi vállalás érdekében, aki nem kötött ki megszorítást a felfedésre vagy a mondott bizalmas információ ezt nem tartalmazta (akár direkt vagy indirekt módon) a GG ONE Kalocsa Kft-től, vagy tanácsadóitól vagy annak utasítására harmadik féltől; vagy

(c) ha az információ közérdekű volt vagy azzá lesz (más okból, mint a megállapodás megszegése a felek vagy tanácsadóik által).

4. Alkalmazandó jog: Ez a megállapodás és bármely a tervezett projekttel vagy vele kapcsolatos vita a Magyar Köztársaság törvényei alapján értelmezett és magyarázott. Kijelentik a felek, hogy vita esetén az értelmezés alapját a jelen szerződés magyar nyelvű változata képezi.


Ez a dokumentum egy nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot és egy kötelező érvényű kogens megállapodást tartalmaz és tartalma bizalmas a titoktartási megállapodás kikötései alapján az illetékes cégek által végrehajtva.




Global Green AS nevében
Erling Pettersen
elnök




GLOBAL GREEN ONE KALOCSA Kft. nevében
Hanssen Csilla
ügyvezető igazgató




Kőszeg Város Önkormányzata ezennel megerősíti a megértését és elfogadását a nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatnak és a kötelező érvényű kogens megállapodásnak.




Kőszeg Város Önkormányzata nevében:
Huber László
polgármester