2007. Március 27., Kedd, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló új rendelet
1.b - A polgármesteri hivatal működési rendjéről szóló szabályzat jóváhagyása
2. - A történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletek mó-dosítása
3. - Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló
4. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a
5. - Tájékoztató a közrendről és a közbiztonságról
6. - A képviselő-testület foglalkoztatási stratégiája és gazdasági (cselekvési) programja 2007-2010. között
7. - Beszámoló a Jurisics-vár felújításának előkészületeiről
8. - Beszámoló a többcélú kistérségi társulás szakmai és pénzügyi munkájáról
9. - Beszámoló a Chernel Kálmán Városi Könyvtár munkájáról
10. - A házi gyermekorvosokkal kötött szerződések módosítása
11. - Beszámoló Kőszeg Város külkapcsolatairól
12. - A Szombathelyi Rádió és Televízió Kht.-val kötött szerződés meghosszabbítása és pályázati kiírás előkészítése
13. - A Vas Megyei Regionális Rádióért Közalapítvány megszüntetése
14.a - Kht. 2007. évi szolgáltatási díjainak elfogadása
14.b - Kht. 2007. évi útkarbantartási tervének elfogadása
14.c - Kht. 2007. évi a köztéri berendezések üzemeltetési, karbantartási tervének
14.d - Kht. 2007 évi parkfenntartási tervének elfogadása
14.e - Kht. 2007. évi ingatlankezelési, karbantartási és felújítási tervének elfogadása
15. - A Csónakázó tóra vonatkozó haszonbérleti szerződés módosítása
16. - Az Idősek Gondozóháza bővítés beruházásának jóváhagyása
17.a - Elővásárlási jog - Kőszeg 7054
17.b - Elővásárlási jog - Várkör 6.
5. napirendi pont:
Tájékoztató a közrendről és a közbiztonságról

Szám: 533-74/1/2007. ált.

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg város Önkormányzatának Képviselő Testülete
2007. március 27-i ülése 5. napirendi pontjához


TÁJÉKOZTATÓ A KÖZRENDRŐL ÉS A KÖZBIZTONSÁGRÓL




Tisztelt Képviselő Testület !


Az Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 8. § (1) bekezdése számos feladat között szerepelteti a közrend-, közbiztonság fenntartását is. Ezzel összhangban a Rendőrégről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 8. § (4) bekezdése határozza meg a rendőrkapitány részére, hogy tájékoztassa a település képviselőtestületét, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és azzal kapcsolatos feladatokról.
A jogszabályok meghatározzák a közös feladatokat, amelyek alapján a képviselőtestület és a helyi rendőri állomány, az itt élő polgárok, az itt gazdasági tevékenységet folytatók és az hozzánk látogató turisták biztonságának garanciáit kívánják megteremteni.
Ehhez szükséges az Önök minél sokrétűbb tájékoztatása annak érdekében, hogy a közös munkát eredményesen elvégezzük.

Kőszeg Város Képviselő Testülete legutóbb, az elmúlt év márciusi ülésén tűzte napirendjére és értékelte Kőszeg város 2005. évi közbiztonságának helyzetét.

A tájékoztató Kőszeg város működési területének 2006. évi kriminalitását és az ehhez szorosan kapcsolódó rendőri munkát mutatja be.
Rendőrkapitányságunk működési területén – így Kőszegen is – a közrend kiegyensúlyozott és stabil, a rendőri intézkedések törvényesek, színvonalasak voltak és jól szolgálták a köznyugalmat, a félelemtől mentes életet.

Kedvező, hogy az elmúlt évben sem fordultak elő területünkön olyan jelentős jogsértések, amelyek erőszakosságuk, vagy kiemelkedő kárértékük miatt hátrányosan befolyásolták volna a lakosság közbiztonságát, továbbá a gazdálkodás rendjét.



A közbiztonság fenntartásáért végzett munkához eredményesen járultak hozzá az Önkormányzat szakhatóságai, a Kőszegi Balesetmegelőzési Bizottság, a Határőrség és Polgárőrség. A Határőrségnél szervezeti változás következett be, 2007. január 01-től a Kőszegi Kirendeltség a Szombathelyi szervezetbe integrálódott. A jövőbeni közös szolgálatok és az együttműködés érdekében szükségessé vált egyeztetéseket elvégeznünk. Ugyancsak értékeltük és terveztük a feladatainkat a Polgárőrség helyi szervezetével. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Közbiztonságért Közalapítvány tevékenységének élénkítésére tett intézkedések érdemi eredményre nem vezettek.
Városunk hagyományos nagy rendezvényei, az elmúlt évben is rendbontás nélkül kerültek lebonyolításra. A népszerű és kedvelt programok rendjére, kapitányságunk a polgárőr szervezettel karöltve kiemelt figyelmet fordított.
A hatósági jogkörrel felruházott szervekkel, döntő részt központilag kötött együttműködési megállapodás alapján végeztük munkánkat, az abban meghatározottak teljesítése is hozzájárult a közrend pozitív megítéléséhez.

Rendőrkapitányságunk személyi és szakmai lehetőségeinek figyelembevételével törekedett a tőle elvárt feladatokat teljesíteni. Célkitűzéseinknek eleget tettünk.
A lakosság, az Önkormányzat és a képviselőtestület tagjainak bejelentéseit és észrevételeit munkánk során minden esetben figyelembe vettük.

Az értékelt időszakra is a törvényesség, az ügyészség, a bíróság és a többi bűnüldöző szerv céltudatos együttműködése volt a jellemző, a társadalmi támogatottság jól érzékelhető volt.

Kőszeg város és a környező települések rendjéért végzett munka tárgyi és személyi feltételei alapvetően biztosítva voltak. Tevékenységünk számszerűsített mutatóit a beszámolóhoz csatolt mellékletek tartalmazzák.


Kőszeg város bűnügyi helyzete, rendőri munka alakulása:


Rendőrkapitányságunk működési területén – a két város és a 17 község együttes mutatóit figyelembe véve – az ismertté vált bűncselekmények száma a 2005. évi 673-ről 12,8 %-al 587-ra csökkent. Ez a csökkenés jól érzékelhető volt a bűncselekmények mintegy 2/3-át jelentő vagyonelleni jogsértések kategóriájában is.
Az ismertté vált bűncselekmények több mint felét változatlanul Kőszeg városában regisztráltuk, ami a földrajzi helyzet, a lakosság, az intézmények, a vendéglátó helyek számarányát tekintve külön indoklásra nem szorul.
Számszerűsítve városunkban az ismertté vált bűncselekmények száma 17,7 %-kal 430-ról 354-re csökkent. Az elmúlt 5 év átlagában az állapítható meg, hogy városunkban az ismertté vált bűncselekmények száma 400 körül stabilizálódik.


A jövőre nézve is igényként jelentkezik úgy a rendőrség, mint a lakosság részéről, hogy jelentős növekedés ne következzen be. A bűnözés összetételében és szerkezetében lényeges változás történt az elmúlt időszakban. E fertőzöttség mellett folyamatosan jó szinten tartjuk az ismeretlen tettes ellen indult eljárások felderítési mutatóját (?60%).

A személy elleni bűncselekmények száma 25 volt, ami 9-el több az előző évinél (16). Sem emberölés, sem annak kísérlete nem volt területünkön. Ugyanez mondható el a rablástekintetében is.
A szándékos testi sértések száma 13-ról 21-re nőtt. Az esetek szórakozóhelyekhez és problémás, deviáns magatartást tanúsító személyekhez kötődnek.

A közlekedési bűncselekmények száma 14-ről 29-re emelkedett. Ugyancsak emelkedő tendenciát mutat az ittas vezetés is, ami 10-ről 22-re nőtt. A parancsnoki intézkedések növelték a közrendvédelmi állomány aktivitását az ittasan vezetők kiszűrésében.
A közrend elleni bűncselekmények száma 128-ról 76-ra csökkent, ez azt jelenti, hogy mintegy 40%-kal estek vissza ezek a jogsértések a városban. A Rendőrkapitányság területén is hasonló a trend, ezen esetek száma 177-ről 122-re csökkent. Sajnálatos, hogy a garázdaságok száma 12-ről 27-re nőtt. E kategóriába tartozó elkövetők 95 %-a nem kerülhette el a hatékony rendőri tevékenység eredményeként a felelősségre vonást.
Az előző évekkel megegyezően van néhány, elsősorban nehéz élethelyzetben lévő család, ahol rendszeresek a bántalmazások és az erre reagáló rendőri intézkedések. Ezekben az esetekben a családon belüli erőszak megakadályozására az illetékes hivatallal a szükséges intézkedéseket megtettük. Rendőreink 29 esetben intézkedtek családi veszekedések során, 9 alkalommal gyermek is jelen volt az eseményeknél. Mindannyiszor jelzéssel éltünk a Gyámhivatal felé, 2 esetben vált szükségessé a gyermek Családsegítő Szolgálat általi elhelyezése.
A visszaélés kábítószerrel bűncselekmények száma 30-ról 14-re mérséklődött, de jelenleg is több ilyen ügy van folyamatban. A továbbiakban is koncentrálni kívánunk e jogsértésre. Mindenképpen meg kívánjuk akadályozni, hogy a terjesztők célpontjává váljanak fiataljaink, a kábítószer nem kerülhet be az iskolákba és a kollégiumokba.- Fontos itt megemlíteni az évek óta folyamatos megelőző és felvilágosító munkát, amit a fiatalok körében folytatunk. A Béri Balogh Ádám és a Bersek József Általános iskolákban tovább folytattuk a DADA – általános iskolások biztonságra nevelő – programot. A Jurisich Miklós Gimnáziumban és az Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Informatikai Szakközépiskolában az un. "Ellenszer" középiskolások biztonságra nevelő programot működtetjük, amitől további pozitív eredményeket várunk. Meg kívánjuk akadályozni azt is, hogy a fogyasztók a napi adagjuk megszerzése érdekében kövessenek el jogsértéseket.
Megemlíteném, hogy Dr. Halmai Csaba r. alezr. 2006. december 31-ével nyugdíjba vonult, így e munkát más személy folytatja.



Városunk területén 187 vagyonelleni bűncselekmény történt, ami 50-el kevesebb az előző évi 237-nél.
Ebből 137-ről 115-re a lopás, 42-ről 24-re pedig a betöréses lopás mérséklődött. Ezek a magán és közösségi vagyonelleni támadások nagymértékben rontják a lakosság biztonságérzetét. Az ügyeket elemezve megállapítható, hogy a bűncselekményekkel támadott értékek széles skálán mozognak.

Az üzemanyagtól, a tűzifán át a kerékpárokig, a színesfém lopásokig, a betöréses lopásokig. A bűncselekmények elkövetését elősegítő okok között változatlanul maghatározó az óvatosság hiánya, a környezet közömbössége és a szükséges vagyonvédelem hiánya. Negatív tendencia, hogy a lopás a fiatalok körében is terjed. Egyre több az e kategóriába tartozó elkövető és sértett is. (telefon, pénz, ruházat)

A betöréses lopások helyszínein nem találkoztunk új módszerekkel. A lakásbetörések száma az előző évi 13-ról 2-re mérséklődött; a hétvégi házak sérelmére elkövetett jogsértések száma 4-ről 6-ra nőtt; üzlet, vagy bolt sérelmére 2-ről 4-re emelkedett a betörések száma.

A kerékpárlopások száma 33-ról 17-re esett vissza, a nyomozások során szerzett tapasztalatunk szerint ehhez több esetben hozzájárult a sértetti könnyelmű magatartás is, lezáratlan kerékpárokat hagynak felügyelet nélkül. Az elmúlt évben 1 gépkocsit tulajdonítottak el városunkból.
A vagyon elleni jogsértések megelőzése és felderítése kiemelt figyelmet kapott a bevont társszervekkel folytatott közös tevékenységünkben.
A folyamatban lévő ügyeket elemezve pozitívak a kilátásaink, mivel több sorozat-bűncselekmény elkövetőt sikerült eljárás alá vonni.

A közbiztonságot pozitív irányba befolyásolja a megelőző jellegű rendőri jelenlét. Erre az elmúlt időszakban is törekedtünk. A Határőrséggel együttműködve biztosítottuk a folyamatos járőr tevékenységet.
Idegenforgalmunk, lakosságunk nyugalma feltétlenül megköveteli, hogy legveszélyeztetettebb területek folyamatos rendőri ellenőrzés alá essenek, aminek eleget is tettünk.

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 112-ről 110-re csökkent. Nincs jelen – 2005-ben 1, 2006-ban nem volt – a szervezett elkövetés. A bűncselekmények többsége 233, tehát 65,8 %-a kisebb súlyú vétség és csak 121 a súlyosabban minősülő bűntett.

A büntetőeljárások során 139 fő - 121 férfi és 18 nő – bűnelkövető vált ismertté városunkban, ami 20-al több az előző évinél. Ebből 111 volt a helyi állandó lakos, ez 22-vel több az előző évinél.
A fiatalkorúak aránya 9,4 %-os, számuk 16-ról 13-ra csökkent.

A gyanúsítottak mintegy harmada, 54 a büntetett előéletű és közülük 7 volt a visszaeső. Az elemzésekből megállapítható, hogy magas az első alkalommal ismertté vált jogsértők száma. A társadalmi okok pusztán rendőri eszközökkel nem kezelhetőek, a foglalkoztatási gondok, a kereseti viszonyok, a családi problémák és az egyéni motiváció meghatározzák az elkövetővé válás folyamatát.

Működési területünkön a bűncselekményekkel okozott kár 50.051.600,- Ft-ról 57.802.800,- Ft-ra nőtt, ebből városunkban 34.991.000,- Ft-nyi, ami 38,7 %-kal több az előző évinél. Sajnálatosan a kárértékből csupán 3.057.000,- Ft-nyi térült meg.

Az általunk, - a Rendőrkapitányság egészét értékelve - ismeretlen elkövető ellen indított bűntető eljárások száma 448 volt, ez 67-tel kevesebb a 2005. évinél. 267 esetben tudtuk felderíteni az ismeretlen elkövetőt, így saját eljárásban a felderítési eredményességünk 59,6 % volt. Szoros parancsnoki és ügyészi felügyelet mellett a nyomozás eredményességünkön is sikerült javítani, 63,9 %-ről 64,9 %-re.
Az említett bűnügyi fertőzöttség számunkra azt jelentette, hogy 2006. évben 574 bűnügy került iktatásra, ez 31-el több, mint az előző évi volt. Az általunk lefolytatott bűntető eljárásokban 540-ről 604-re nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma.

A bűntető eljárások nyomozásában nélkülözhetetlen segítőtársunk a lakosság, az eljárást kezdeményező sértett. A sértetti jogok érvényesülésére eljárásaink során kiemelt figyelmet fordítottunk.



Tisztelt képviselő Testület!


A közterületi szolgálat Kőszeg város területén az intézkedései során 55 esetben kezdeményezett bűntető eljárást. Kisebb súlyú szabályszegések miatt 143 fő ellen szabálysértési feljelentést tettek, míg 1.083 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. A szabálysértések súlyára való tekintettel 85 szabálysértővel szemben a helyszínen figyelmeztetéssel zárta le a rendőri állomány az intézkedést. Ezen intézkedések, főként a városunkban látogató turistákkal szemben kerültek alkalmazásra.
Kőszeg város területén és a hozzá tartozó, be és kivezető utakon a tavalyi évhez hasonlóan 1 halálos baleset történt. A súlyos esetek száma 3-ról 2-re, a könnyű sérüléses balesetek száma pedig 9-ről 3-ra csökkent. A közterületen szolgálatot teljesítők egyik feladata a közeledés rendjének fenntartása volt. Ezen belül jelentős szerepet játszott a Fő tér átépítésével összefüggő munka. Ennek során szavatoltuk a közlekedés biztonságát és folyamatosságát.



Az egyenruhás állomány 2.254 főt igazoltatott és ebből 52 főt elfogott, 110 személyt előállított, és biztonsági intézkedéssel 30 főnek nyújtott segítséget. A rendőri intézkedések során lőfegyver használatra nem került sor. Kényszerítő eszközt 23 személlyel szemben alkalmaztunk.
A közterületi szolgálatra vezényelt állomány mind személyében, mind pedig a szolgálati idejét figyelembe véve fiatal. Ettől függetlenül a szakmai munkájukat a törvényesség előtérbe helyezésével végezték. A szakmai rutin megszerzése és a lakossággal való jó kapcsolat kialakítása a következő időszak fő feladata.
A szolgálatvezénylések során, mindig figyelembe vettük az adott terület és időszak közbiztonsági helyzetét. Az állomány létszám helyzete miatt, rendszeresen láttak el szolgálatot rendőreink, határőrökkel és polgárőrökkel.


Rendőrhatóságunk 583 szabálysértési eljárást folytatott le 2006-ban.
A szabálysértések elbírálása során 193 helyi lakossal szemben hoztunk elmarasztaló határozatot. A kiemelt közlekedési szabálysértések elkövetése miatt, 12 esetben ittas vezetés, 17 esetben gyorshajtás, míg 8 eljárásban közlekedési baleset okozása végett a vezetői engedély visszavonás intézkedést alkalmaztunk.
Az ügyek elbírálása során, az elkövetett cselekmény súlyát vettük figyelembe. Mérlegelve lett az elkövetők szociális körülménye, továbbá főként a járművezetéstől eltiltottaknál ügyeltünk arra, hogy ezen intézkedéssel a munkahelyét ne veszítse el a szabályokat megszegő. Az ilyen szabályszegőkkel szemben közlekedési bűntető pontok lettek kiszabva - 45 pont-.

Célunk az volt és továbbra is az, hogy a rendőri munka, az itt élő polgárok nyugalmát és biztonságát segítse elő, továbbá feleljen meg a belső szakmai követelményeknek és elvárásoknak.
A jövőre vonatkozó kiemelt céljaink a lakossággal való kapcsolatok további mélyítése, az idősebb, kiszolgáltatott személyek védelme, a bűncselekmények számának rendőri munkával való visszaszorítása, a közterület rendjének és a közlekedés biztonságának fenntartása.


Kérem a Tisztelt Képviselő Testületet fogadja el a tájékoztatót és állapítsa meg, hogy a Kőszegi Rendőrkapitányság lehetőségeihez mérten jól oldotta meg a város rendjéért végzett feladatait.


Kőszeg, 2007. március 3.


Stubán Tamás s. k. r. alezredes
kapitányságvezető



1. számú melléklet
Kőszeg város területén elkövetett bűncselekményekről

Lásd letölthető formátum.