2016. Október 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az egészségügyi alapellátás körzeteinek kialakításáról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - A gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkeztetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A 2017. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása.
4. - A kőszegi köztemetők jövőbeni üzemeltetése.
5.a - Az Állami Számvevőszék hulladékgazdálkodásra vonatkozó jelentése.
5.b - Döntés a Városüzemeltető Kht. alapításakor elmaradt ingatlan apport ingatlan-nyilvántartási átvezetéséről.
6. - Jelentés a város környezeti állapotáról.
7.a - A Csók István Művészkör Egyesülettel együttműködési megállapodás.
7.b - A Kőszegi Sporthorgász Egyesülettel feladatátvállalási megállapodás.
8. - A Szociális Gondozási Központ önkormányzati fenntartásba vétele (rendkívüli előterjesztés).
9.a - Vagyonügyek: A Vas Megyei Levéltár Kőszegi Fióklevéltárának ingyenes raktárhasználata.
9.b - Vagyonügyek: A Kőszeg, Dózsa Gy. u. 21. fsz. 2. sz. alatti lakás értékesítése.
10. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló átruházott jogkörben hozott döntésekről.
11. - Egy mappában a 2016. október 27-i képviselő-testületi ülés anyagai.
4. napirendi pont:
A kőszegi köztemetők jövőbeni üzemeltetése.

Tisztelt Képviselő-testület!

A képviselő-testület előző ülésén felmerült annak a lehetősége, hogy a jövőben a köztemető üzemeltetését az önkormányzat saját városüzemeltető cégével, a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft.-vel végeztetné el. A jelenleg érvényben lévő szerződés, amely Kőszeg Város Önkormányzata és a Vas Megyei Temetkezési Kft. között jött létre, 2017. március 31-vel jár le.
A közbeszerzési eljárás előkészítésekor a lehetséges ajánlattevők felkeresése során megállapítottuk, hogy számos város esetében a temetőüzemeltetési tevékenységet az önkormányzat saját tulajdonú városüzemeltető társaságával végezteti el, hiszen a temetőüzemeltetési tevékenység egy jelentős hányadát a parkfenntartási és egyéb karbantartási munkák jelentik. A közbeszerzési törvény lehetővé teszi bizonyos esetekben a közbeszerzési eljárás mellőzésével történő szerződéskötést meghatározott tárgykörökben, amelybe a közfeladat ellátása is beletartozik.

A Városüzemeltető Kft. vezetőjével előzetes egyeztetést folytattunk e kérdéskörben, aki megerősítette, hogy a temetőüzemeltetési feladatok ellátását a Kft. el tudja látni.
A köztemetők fenntartására és üzemeltetésére az önkormányzat azzal a gazdálkodó szervezettel köthet kegyeleti közszolgáltatási szerződést, amely a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel:
„54. § (1) Temetőüzemeltetést az a gazdálkodó szervezet láthat el, amelynek vezetője vagy határozatlan idejű foglalkoztatási jogviszonyban álló alkalmazottja
a) kertészeti, parkgondozó, illetőleg kertépítő szakképesítéssel, vagy
b) középfokú kertészeti, parkgondozó, illetőleg kertépítő végzettséggel, illetve felsőfokú intézményben ilyen szaktárgyból vizsgával rendelkezik.
(2) Ha az önkormányzat rendelete a Tv. 40. §-ának (1) bekezdése szerint a köztemetőn belüli tevékenységek ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének igénybevételét kötelezővé teszi, az üzemeltetőnek a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó feltételeknek is meg kell felelnie.”
A hivatkozott kormányrendeletben foglaltaknak a Városüzemeltető Kft. megfelel, azonban az alapító okiratának módosítása során fel kell venni a temetkezési szolgáltatási tevékenységet, továbbá a temetőüzemeltetési szerződés lejártát követően szükség van a köztemetőkről és a temetkezésről szóló 6/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítására, mivel a Vas Megyei Temetkezési Kft. nevesítve van benne.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és azt jóváhagyni szíveskedjen.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta. A határozati javaslatot a Városfejlesztési Bizottság 6 igen, 1 nem szavazattal, míg a Pénzügyi Bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kőszeg, 2016. október 20.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
mb. városüzemeltetési osztályvezető




HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kifejezi azon szándékát, hogy a köztemetők üzemeltetését a szerződés lejártát követően Kőszeg Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában lévő Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. lássa el.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjét és a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Nonprofit Kft. igazgatóját, hogy a köztemetők üzemeltetéséhez szükséges dokumentumokat terjesszék a Képviselő-testület elé.

Felelős: Dr. Zalán Gábor jegyző
Kovács István ügyvezető igazgató
Határidő: Képviselő-testület 2017. januári ülése