2018. Szeptember 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató Kőszeg város 2017. évi népegészségügyi helyzetéről.
2. - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) valamint a történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendeletek módosítása.
3. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal működési rendjéről szóló szabályzat módosítása.
4. - A Kőszeg, Schneller u. 9. alatti ingatlan szabályozására vonatkozó döntés meghozatala.
5. - Beszámoló a Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú KIKI valamint az Újvárosi Óvoda 2018/2019. nevelési évéről.
6. - Beszámoló a Kőszegi Sportegyesület működéséről.
7. - Beszámoló a Kőszegi Futball Club működéséről.
8. - Az Abért tavi kerékpárút megvalósításához kapcsolódó bérleti szerződés jóváhagyása.
9. - TOP projektekről szóló jelentések jóváhagyása.
10. - A „Kőszeg Várkör revitalizáció” c. projekttel kapcsolatos döntés meghozatala.
11. - A központi orvosi ügyelet beszerzési eljárásának megindítása.
12. - A Hunyadi Mátyás szobor áthelyezésére vonatkozó javasalt megtárgyalása.
13. - Az önkormányzat és a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház között kötendő, a városi közművelődési célú hirdetőeszközök használatát szabályozó megállapodás jóváhagyása.
14. - Tájékoztató a város területén kihelyezett közlekedési táblákról.
15. - A Liszt Ferenc Társaság kőszegi tagozatának megalapításában való részvétel.
16. - Az Interreg AT-HU „Határtörténet” címmel benyújtandó határon átnyúló pályázatban stratégiai partnerként való részvétel.
17.a - Vagyonügyek: A Kőszeg, Rohonci u. 40/A.-1. alatti helyiségre érkezett vételi szándék.
17.b - Vagyonügyek: A 0147/14 hrszú ingatlan elővásárlási jogáról szóló nyilatkozat.
19. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
20. - Egy mappában a 2018. szeptember 27-i képviselő-testületi ülés anyagai.
21. - Rendkívüli előterjesztés: a Kőszegi Városi Múzeum költségvetési előirányzat átcsoportosítási kérelme.
9. napirendi pont:
TOP projektekről szóló jelentések jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata több, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati kiírásai alapján elnyert pályázatának megvalósítása során ingatlanvásárlások váltak szükségessé. Az érintett pályázati kiírások alapján az elnyert támogatási összeg maximum 2%-áig számolhat el ingatlanvásárlást a támogatást igénylő. A támogatást nyert pályázatok közül az alábbiaknál vált szükségessé magán vagy állami tulajdonban álló ingatlanok megvásárlása a feltüntetett értékben. (A megvásárolt ingatlanok adatait az előterjesztés táblázatos melléklete részletesen tartalmazza.)
Kőszeg Város csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése (TOP-2.1.3-15-VS1-2016-00019): 13 db ingatlant érint, mindegyik esetében ingatlanhasználati szerződés került aláírásra.
Kőszeg déli városrészének közlekedésfejlesztése (TOP-3.1.1-15-VS1-2016-00001): 10 db ingatlant érint, összesen 14573 m2, összesen 7.321.891,- Ft értékben. Ebből a pályázatból elszámolható 5.999.500,- Ft, a fennmaradó összeg a Kőszeg Város Önkormányzata 2018. évi költségvetéséről szóló 2/2018 (II.16.) számú rendeletének 5. melléklet I. Beruházások 19. sora TOP projektek 2018. évi előkészítési költségeit terheli.
Kőszegi Városmajor környezettudatos rehabilitációja (TOP-2.1.2-15-VS1-2016-00006): 3 db ingatlan részleges megvásárlása, összesen 1759 m2 összesen 9.198.500,- Ft értékben. Ebből a pályázatból elszámolható 5.800.000,- Ft. A fennmaradó összeget a 47/2018 (III.14.) képviselő-testületi határozat biztosítja.
Kőszeg várost és Kőszegfalva településrészt összekötő kerékpárforgalmi létesítmény fejlesztése (TOP-3.1.1-15-VS1-2016-00004): 9 db ingatlant érint, összesen 3754 m2, 1.634.099,- Ft értékben. Ebből a pályázatból elszámolható 1.989.000 Ft, azaz a teljes összeg. A fennmaradó összeg pedig átcsoportosításra kerül.
Hivatkozással a „»Kreatív város - fenntartható vidék« - a Nyugat-Pannon régióban új regionális fejlesztési koncepció megvalósításáról” című nemzeti programmal összefüggő feladatokról és azok finanszírozásáról szóló, 1337/2016. (VII. 4.) Korm. határozatra, tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az alábbi TOP projektek esetében a hatályos Támogatási szerződések alapján a hazai források (KRAFT forrás) a projektek hatályos költségvetésébe beemelésre kerültek: Kőszeg Város csapadékvíz-elvezetési rendszerének fejlesztése II., Gyermekellátási szolgáltatások fejlesztésének megvalósítása Kőszegen – Újvárosi és Kőszegfalvi Óvoda, Gyermekellátási szolgáltatások fejlesztésének megvalósítása Kőszegen – Központi és Felsővárosi Óvoda, Kőszeg déli városrészének közlekedésfejlesztése II. (Kiss János utca), Kőszegi Városmajor környezettudatos rehabilitációja II. (Várkör felújítása). A Kőszegi Városháza energetikai korszerűsítése II. (Városháza tetőfelújítása) projekt Támogatási szerződése várhatóan 2018. szeptemberében kerül aláírásra; a szerződés módosítása a költségvetésre vonatkozóan ezen dátum után nyújtható be.
A megvalósítás alatt álló TOP projektekkel kapcsolatosan tájékoztatom továbbá a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a projektben felmerülnek nem elszámolható, így a költségvetésben nem szerepeltethető tételek, melynek oka egyrészt a pályázatban előírt belső korlátok szabályozása, másrészt a költségvetési sorok nem teszik lehetővé a tervezést. A felmerülő, projekt-megvalósításban nélkülözhetetlen költségek, úgy, mint közbeszerzési eljárások díjai, ügyvédi díj, közjegyzői díj, igazságügyi szakértő díja, engedélyezési eljárásokhoz kapcsolódó díjak, földmérői költségek, városüzemeltetői költségek, audittal összefüggő költségek, értékbecslői díjak, földhivatali díjak, stb. a Kőszeg Város Önkormányzata 2018. évi költségvetéséről szóló 2/2018 (II.16.) számú rendeletének 5. melléklet I. Beruházások 19. sora TOP projektek 2018. évi előkészítési költségeit terheli.
A Tisztelt Képviselő-testület számára azzal a további információval szolgálunk, hogy Kőszeg Város Önkormányzata 2017. szeptember 15-én nyújtotta be a „Fenntartható Örökség és Rendezvényturizmus Fejlesztése Kőszegen és Térségében” című pályázatát, mely 2018. július 3-án pozitív elbírálást kapott. A Támogatási szerződés megkötéséhez szükséges Közreműködő szervezet által kért dokumentációk 2018. augusztus 14-én beküldésre kerültek.
A projekt megvalósításának tervezett kezdete: 2018.10.01.
A projekt megvalósítás tervezett fizikai befejezése: 2021.09.30.
Támogatás összege: 299.999.735,- Ft
Megvalósuló tevékenységek:
- Kerékpárút építése Kőszeg város belterülete és az ausztriai kerékpárutak összekapcsolására az egykori vasútvonal töltésén.
- 100 m2 alapterületű színpad és kapcsolódó fedés létrehozása, kültéri hangosítást biztosító eszközök, 3 db vizesblokk, valamint kisebb léptékű kiegészítő eszközök beszerzése.
- Megvalósulnak a rendezvényekhez szükséges elektromos áramellátás, illetve víz-, csatornahálózati bekötések.
- Kőszeg központjában lévő Írottkő Natúrpark iroda a jövőben csak látgató-központi, információ-szolgáltatási feladatokat fog ellátni, az egyesületi menedzsment munka egy másik helyiségbe fog költözni, melyek kisebb épületátalakítási munkákat igényelnek. A központban helyet kap egy interaktív installáció, ami egyebek mellett a digitális technológiák segítségével térképre vetíti ki a térség látványosságait (képen, filmen).

- Megvalósul egy térségi interpretációs rendszer, mely korszerű digitális eszközökön is elérhető lesz, digitális idegenvezetőként segíti a látogatókat a térség felfedezésében. Különböző játékokat, kiterjesztett valóságszerű megoldásokat építenek be a rendszerbe. Megvalósul a térségi vonzerők jobb kitáblázása, a régészeti lelőhelyek helyszíni bemutatása, a történelmi belváros egy szűk sikátorában egy „várostörténeti időszalag” témájú kültéri installáció, illetve Jurisics téri műemléki ivókút interaktív megoldásokat is tartalmazó zenélő funkciókkal való kiegészítése, restaurálása.


Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatot elfogadásra ajánlja.




Kőszeg, 2018. szeptember 21.


A Polgármester nevében:
Fekete Balázs s. k.
a Fejlesztési Iroda vezetője




I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program megvalósításával kapcsolatos terület-vásárlásokról szóló beszámolót elfogadja.

II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program megvalósításával kapcsolatos, Kőszeg Város Önkormányzata 2018. évi költségvetéséről szóló 2/2018. (II. 16.) önkormányzati rendelete TOP projektek 2018. évi előkészítési keretének felhasználásról szóló beszámolót elfogadja.

III. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a „Fenntartható Örökség és Rendezvényturizmus Fejlesztése Kőszegen és Térségében” c. projekt benyújtásával kapcsolatos tájékoztatót elfogadja, egyben felhatalmazza a polgármestert a Támogatási szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

(Az egyesített táblázatot lsd. a letölthető formátumban.)