2018. Szeptember 27., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Tájékoztató Kőszeg város 2017. évi népegészségügyi helyzetéről.
2. - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) valamint a történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendeletek módosítása.
3. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal működési rendjéről szóló szabályzat módosítása.
4. - A Kőszeg, Schneller u. 9. alatti ingatlan szabályozására vonatkozó döntés meghozatala.
5. - Beszámoló a Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú KIKI valamint az Újvárosi Óvoda 2018/2019. nevelési évéről.
6. - Beszámoló a Kőszegi Sportegyesület működéséről.
7. - Beszámoló a Kőszegi Futball Club működéséről.
8. - Az Abért tavi kerékpárút megvalósításához kapcsolódó bérleti szerződés jóváhagyása.
9. - TOP projektekről szóló jelentések jóváhagyása.
10. - A „Kőszeg Várkör revitalizáció” c. projekttel kapcsolatos döntés meghozatala.
11. - A központi orvosi ügyelet beszerzési eljárásának megindítása.
12. - A Hunyadi Mátyás szobor áthelyezésére vonatkozó javasalt megtárgyalása.
13. - Az önkormányzat és a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház között kötendő, a városi közművelődési célú hirdetőeszközök használatát szabályozó megállapodás jóváhagyása.
14. - Tájékoztató a város területén kihelyezett közlekedési táblákról.
15. - A Liszt Ferenc Társaság kőszegi tagozatának megalapításában való részvétel.
16. - Az Interreg AT-HU „Határtörténet” címmel benyújtandó határon átnyúló pályázatban stratégiai partnerként való részvétel.
17.a - Vagyonügyek: A Kőszeg, Rohonci u. 40/A.-1. alatti helyiségre érkezett vételi szándék.
17.b - Vagyonügyek: A 0147/14 hrszú ingatlan elővásárlási jogáról szóló nyilatkozat.
19. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
20. - Egy mappában a 2018. szeptember 27-i képviselő-testületi ülés anyagai.
21. - Rendkívüli előterjesztés: a Kőszegi Városi Múzeum költségvetési előirányzat átcsoportosítási kérelme.
4. napirendi pont:
A Kőszeg, Schneller u. 9. alatti ingatlan szabályozására vonatkozó döntés meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete mely a Helyi Építési Szabályzatról, illetve mellékleteiben a szabályozási tervről szól, 2017. március 31-én egyszerűsített eljárás keretein belül a IV. számú módosítás elfogadásával lett széles körűen megváltoztatva.
Ezen módosítás után 2017-ben 3 alkalommal önálló kezdeményezésre a 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 32.§-a szerinti tárgyalásos eljárásban került módosításra a Rendezési Terv, azonban ezen eljárások keretében más jellegű és témájú módosításra nem volt lehetőség. Ezen módosítások 2017 novemberében 5. szám alatt, míg 2017 decemberében 6. szám alatt kerültek elfogadásra.
A 2017 márciusában elfogadott módosítások óta eltelt időszakban beérkezett kérelmek indokolttá tették, hogy 2018 évben a rendezési terv felülvizsgálatra kerüljön. Ennek megfelelően a városfejlesztési bizottság április 18-i ülésén tárgyalta a beérkezett, és egyedi pontokba szedett kérelmeket, és döntött arról, hogy mely kérelmeket támogatja vagy nem támogatja, illetve vizsgálatra javasolja.
2018. február 21-én a Rendezési Terv módosításának megindításával kapcsolatban hirdetményt tettünk közzé Kőszeg Város lakossága részére, mely szerint 2018. március 20-ig a módosításhoz javaslatokat és észrevételeket tehettek.
Ezen bizottsági döntésnek megfelelően a Képviselő-testület 2018. május 31-i ülésén határozatot hozott arról, hogy felkéri a Polgármestert, hogy az ott felsorolt rendezés alá vont területekre a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 36. §-ának megfelelő teljes eljárás során készíttesse el a településrendezési eszközök 7. számú módosítását, és a kidolgozott tervet elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.
A testületi döntés meghozatala óta eltelt időszakban az előzetes tájékoztatási szakasz lezárult, jelen pillanatban a módosítások tervező általi kidolgozása van folyamatban, hamarosan az elkészült tervek Lakossági Fórum keretében bemutatásra kerülnek.
2018. március hónapban Mangliár László építész tervező megkereste hivatalunkat, és személyes egyeztetésen kérte, hogy a Kőszeg Schneller utca 9. (hrsz:1789) alatti ingatlanra megengedett 6.0 méteres legnagyobb beépítési magasságra vonatkozó övezeti előírást módosítsuk. Ezen személyes megbeszélések során jeleztem a tervezőnek, hogy a módosítást abban az esetben tudom Főépítészként támogatni, ha a beépítéssel szemben felmerülő problémákat még a módosítás megindítása előtt tisztázni lehet.
Ezek a problémák közül a legfontosabbak, hogy a meglévő épület bontásra kerül-e, és ezután épül új épület, vagy a meglévő épület kerülne átépítésre. Ehhez kapcsolódóan vizsgálandó, hogy lehet megfelelni az OTÉK előírásainak, mely szerint új építés esetén az építendő lakásokhoz telken belül min. 1 db parkolót kell biztosítani. Ezen kívül felhívtam a tervező figyelmét arra a fontos szempontra, hogy a belváros egyik legfrekventáltabb területén található telek beépítésénél, a tervezett lakóépület minősége és a környezethez való illeszkedés elsőrendű szempont, és az övezetben az építmény magasság emelését csak abban az esetben támogatom, ha a tervezett épület tanulmánytervei a módosítás előtt bemutatásra kerülnek, és azok megfelelnek az elvárt építészeti színvonalnak. Ilyen előzmények után Mangliár László 2018. április 25-én írt levelében hivatalosan is kérte az övezeti előírások módosítását, valamint kérték, hogy a folyamatban lévő Rendezési Terv módosítás keretein belül kerülhessen sor a módosításra.
Polgármester Úr 2018. május 2-án kelt levelében jelezte a tervezőnek, hogy az előzetes személyes egyeztetéseken felhívtuk a figyelmét arra, hogy a 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 15.§-a szerint a kérelemhez csatolni kell a telepítési tanulmány tervet, valamint jeleztük, hogy a városfejlesztési bizottság már az írásos kérelmet megelőzően április 18-án döntött az időben beérkező kérelmekről.
A polgármesteri levélben kért Telepítési Tanulmánytervet 2018. július 25-én küldte meg tervező, amely azonban a leglényegesebb kérdésekre továbbra sem adott választ (bontás-új építés, parkoló). Időközben 2 ízben is tárgyaltam tervezővel a beépítéssel kapcsolatban, amely egyeztetéseken az Igazgatási és Építéshatósági Osztály vezetője, Mezei Virág is részt vett. A Telepítési Tanulmányhoz benyújtott lakóépület tervei továbbra sem érik el azt a színvonalat amely egy ilyen frekventált telek beépítésénél támogatható lenne. Az eredetileg bemutatott tervek sem tömegében, sem jellegében nem módosultak jelentősen, annak ellenére sem, hogy építtetővel is többször személyesen egyeztettünk Polgármester Úr bevonásával. Építtető felé Polgármester Úr többször jelezte, hogy Kőszeg Városának is érdeke a telken meglévő leromlott állagú épület megújítása, de az ide épülő háznak illeszkednie szükséges Kőszeg belvárosának építészeti színvonalához.
Időközben egyeztetéseket folytattunk Bodovics László Úrral az építési engedélyezési eljárásban eljáró Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály munkatársával, aki hivatalos nyilatkozatot nem tudott tenni a beépítéssel kapcsolatban. Abban az estben ha a rendezési terv módosítását jelen formájában a képviselő-testület támogatja, Kőszeg Városának a Településkép Védelméről szóló önkormányzati rendeletében előírt Településképi Véleményezési eljárás lefolytatása maradna lehetőségként, amely keretében befolyásolni tudja a területre tervezett lakóépület építészeti színvonalát.
A Tervező az egyeztetések során jelezte, hogy ilyen formában is fenntartja Rendezési Terv módosítási igényét, ennek megfelelően a képviselő-testületenek dönteni szükséges arról, hogy a fent leírt módosításokat támogatja-e.
A módosítás a 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 32.§-a szerint egyszerűsített eljárásban bonyolítható le, amely eljárás az Állami Főépítésszel történt egyeztetés alapján a folyamatban lévő eljárással nem összevonható.
Amennyiben a képviselő-testület támogatja az önálló eljárásban megindítható módosítását a Rendezési Tervnek, szükséges az Étv. 30/A.§ szerinti Településrendezési szerződés megkötése a településrendezési eszköz kidolgozásának finanszírozásáról.
Az előterjesztéshez csatolásra kerül 2 db külső szakértő által elkészített vélemény a beépítésről, amely szakvélemények a bemutatott lakóépület megépítését nem támogatják, mivel nem illeszkedik a környezetéhez, a Schneller utca ill. a várárok felőli építményszint túlzó, az épület színvonala nem méltó Kőszeg építészeti örökségéhez.
Javaslom a képviselő-testületenek, hogy a Város érdekeit is figyelembe vévő épület megvalósíthatóságát támogassa, és hatalmazza fel a Polgármester Urat az építtetővel további tárgyalások folytatására, és csak abban az esetben támogassa az övezeti előírások módosítását, ha garanciát lát arra, hogy a megvalósítandó épület illeszkedni fog Kőszeg építészeti hagyományaihoz, és a közvetlen környezethez.
Az előterjesztéshez 3 határozati javaslat készül, amelyek közül a képviselő-testületnek döntenie kell. Amennyiben a képviselő-testület a módosítást jelenlegi formájában támogatja, akkor arról is szükséges dönteni, hogy önálló eljárás keretében kerüljön sor a módosításra, vagy a soron következő módosítás során, több kérelem együttes tervezési keretén belül kerüljön sor a módosításra.
A városfejlesztési bizottság megtárgyalta az előterjesztést és az I. határozati javaslatot támogatta.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testüeltet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatokról dönteni szíveskedjék.

Kőszeg, 2018. szeptember 21.


A polgármester nevében:

Bertók Sándor s. k.
Kőszeg Város Főépítésze




I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy folytasson további tárgyalásokat az építtetővel annak érdekében, hogy a területre érvényes övezeti módosításokat megalapozó beépítési terv vegye figyelembe Kőszeg Város építészeti elvárásait, a tervezett épület illeszkedjen a környezetéhez.
Határidő: folyamatos
Felelős: Huber László polgármester


II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy a Kőszeg, Schneller u. 9. szám alatti ingatlan (hrsz: 1789) vonatkozásában a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 41. §-ának megfelelő egyszerűsített eljárás során készítse elő a településrendezési eszköz módosítását, és terjessze a Képviselő-testület elé.
Határidő: 2018. december 31.
Felelős: Huber László polgármester


III. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy a Kőszeg, Schneller u. 9. szám alatti ingatlan (hrsz: 1789) vonatkozásában a soron következő, településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 36. §-ának megfelelő teljes eljárás során készítse elő a településrendezési eszköz módosítását, és terjessze a Képviselő-testület elé.
Határidő: értelemszerű
Felelős: Huber László polgármester

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)