2018. Május 31., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Kőszeg Város és Térsége Társulása 2017. évi költségvetésének módosítása (IV. negyedév).
1.b - Kőszeg Város és Térsége Társulása 2017. évi költségvetéséről szóló beszámoló (zárszámadás).
2. - Kőszeg Város Önkormányzata 2017. évi költségvetéséről szóló 1/2017. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - Kőszeg Város Önkormányzata 2017. évi költségvetésének teljesítéséről szóló önkormányzati rendelet (zárszámadás) megalkotása.
4. - Javaslat költségvetési előirányzat módosítására.
5. - A 20 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó járművek korlátozott forgalmú övezetbe történő behajtásának szabályairól szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
6. - A fizető parkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló 16/2015. (VI. 26.) valamint a történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendeletek módosítása.
7. - A köztemetőkről és a temetkezésről szóló 6/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
8. - Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2017. évi tevékenységéről, valamint a halgazdálkodási jog haszonbérletéről szóló szerződés és a feladatátvállalási megállapodás módosítása.
9. - Beszámoló a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 2017. évi munkájáról, mérlegbeszámoló.
10. - Beszámoló a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságának 2017. évi munkájáról.
11. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 7. sz. módosításával kapcsolatos döntés meghozatala.
12. - A „Kőszeg klímastratégiájának elkészítése és szemléletformálás” c. KEHOP pályázat benyújtása.
13. - A 2018. évi „Félhold és telihold” Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozatra vonatkozó megállapodás jóváhagyása.
14. - Az önkormányzat fenntartásában lévő óvodák létszámának meghatározása.
15. - A Központi Óvoda és Bölcsőde Többcélú KIKI, az Újvárosi Óvoda, valamint tagóvodáik Honvédelmi Intézkedési Tervének jóváhagyása.
16. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár és a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház képzési tervének jóváhagyása.
17. - A Kőszeg, 7249 hrsz-ú ingatlan átminősítése.
18. - Szolgalmi jog bejegyzése iránti kérelem.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
8. napirendi pont:
Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2017. évi tevékenységéről, valamint a halgazdálkodási jog haszonbérletéről szóló szerződés és a feladatátvállalási megállapodás módosítása.

BESZÁMOLÓ
A KŐSZEGI SPORTHORGÁSZ EGYESÜLET
2017. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

Tisztelt Képviselő-testület!

A Város Képviselő-testülete és az egyesület között megkötött halászati jog és terület haszonbérletéről szóló szerződésben foglalt kötelezettségnek eleget téve terjesztem Önök elé a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2017. évi tevékenységről szóló beszámolót.

A Kőszegi Sporthorgász Egyesület korábbi évek színvonalának megfelelően, a város tulajdonában lévő, egyesület által kezelt horgásztavakon, és területeken, mindösszesen, tizenegy hektáron, a 2017-es évben is kiemelten biztosította a szabadidő kulturált eltöltését, az egészséges kikapcsolódást a természetben, a sportszerű eszközökkel és módszerekkel történő horgászatot mind az egyesület tagjai, a városlakók, és a városba érkezők részére.

A 3,4 hektáros Csónakázó tó, valamint az 1 hektáros Téglagyári tó tekintetében évek óta egyesületünk az alábbi tevekénységeket végzi:

• a Csónakázó tó folyamatos vízszint kezelése, befolyó, kifolyó zsilip karbantartása, víz felszínén lévő kisebb uszadékok eltávolítása,
• a Csónakázó tavat vízpótlással ellátó vízfolyás, Malomárok tisztítása,
• a víz minőségének javítása érdekében nád, vízitök, liliom telepítése,
• a téli hónapokban lékvágás a víz oxigénellátása érdekében,
• a horgászvizek és annak környezeti állapotának megóvása, javítása,
• folyamatos fűnyírás, a gyomnövények kivágása, a tópartot körülvevő sétaút karbantartása, fák, cserjék metszése, visszafiatalítása, ültetése,
• szemétgyűjtők kihelyezése, karbantartása, folyamatos ürítése,
• padok kihelyezése, karbantartása,
• parkolók kialakítása, karbantartása,
• a Téglagyári tó vízszintjének stabilizálása érdekében, vízelvezetők kialakítása, tisztítása.

Egyesületünk a horgászsport népszerűsítése mellett a táj és a települési környezet harmonikus fejlesztése, a természetes környezet megőrzése, a környezettudatos szemléletmód kialakítása, a turisztikai fejlődés elősegítése érdekében kiemelt fejlesztéseket végzett, illetve végez:
• 21 táblából álló halismereti tanösvény, horgász-oktató és -bemutató ház kialakítása, folyamatos fejlesztése, üzemeltetése és karbantartása. 2017. évben új táblával bővült a tanösvény.
• a területet villany- és vízellátásával kapcsolatosan közművek kiépítése, fenntartása, és üzemeltetése,
• szalonnasütők, pihenőterületek kialakítása, karbantartása, rendezvénysátor kihelyezése,
• a kezelt és környező területeken szabadidő kulturált eltöltésének érdekében fejlesztési lehetőségek, megvalósítható és fenntartható területek kialakítása.

Az egyesületünk által karbantartott, kezelt területek mindenki részére nyitottak, a város zajától, a rohanó világból egy kis csendre, nyugalomra vágyó város lakói (kicsik és nagyok), és a városba érkező turisták szívesen látogatják. Számos programhoz, életeseményhez nyújt technikai segítséget, eszközöket, tárgyi feltételeket az egyesületünk saját vagyontárgyaival így segítve az alábbi programokat:

• leánykérés, esküvői szertartás, fotózás,
• munkaközösségek csapatépítő tréningjei,
• kiránduló csoportok programhelyszínei,
• baráti társaságok, civil szervezetek, iskolák rendezvényei.

Az egyesületünk alapfeladata a horgászsport fejlesztése, népszerűsítése, igényes környezetben megfelelő horgászlehetőségek biztosítása.
Az egyesületünk egész éven át programokkal, rendezvényekkel várja tagjait, a városban élőket, valamint a városba érkezőket:

• általános iskolás gyermekek részére horgászszakkört szerveztünk, melynek során bevezettük a gyermekeket a horgászat örömeibe, a helyi horgászat szabályaiba, megismertettük őket a közösségi élet rejtelmeivel, örömeivel;
• a helyi megmérettetéseken túl megyei horgászvetélkedőkön is részt vettek gyermekhorgászaink, melyeken kiemelkedő eredményeket értek el;
• több éve szervez egyesületünk nyári horgásztábort gyermekek részére, melynek során a 25-30 gyermek a horgász elméleti tudás mellett a környezetismerettel, környezetvédelemmel játékos formában ismerkedhet meg az elmaradhatatlan horgászat mellett;
• a felnőtt korosztályban az évi több alkalomra kiírt házi horgászversenyek mellett a megyei amatőr/hobbi és versenyzői horgász-megmérettetéseken is kiemelkedően vesznek részt az egyesületünket képviselő horgászok, melynek során évek óta egyéniben és csapatban is kiemelkedő helyen végeztek, így a kőszegi versenyhorgászok országos és válogatott világversenyen is öregbítik Kőszeg város hírnevét.
• kiemelt rendezvényeink: IPA horgászverseny, egyesületi felnőtt nyílt horgászversenyek mellett a hagyományossá vált nyárbúcsúztató főző- és horgászverseny.

Egyesületünk feladata a természet, a vizek és ezen belül a halállomány védelme, a hatóságok segítése a jogszabálysértő halfogás, a környezet- és természetvédelmi szabálysértések megelőzésében, felderítésében, emellett közreműködés az országos és helyi horgászrend megtartásában és megtartatásában. Ennek során saját költségén az egyesület a Vas Megyei Kormányhivatal felügyelete alatt – mint rendészeti feladatokat ellátó egyéb közigazgatási szerv – három fő rendészeti feladatokat ellátó halászati őrrel és további társadalmi halőrökkel óvja és védi a kezelt területeket.
Egyesületünk az elvégzett feladatok, munkák anyagi hátterét saját erőből, a tagság által fizetett tagdíjakból, hozzájárulásokból fedezi. Az egyesület tisztségviselői, tagjai tevékenységüket díjazás nélkül, társadalmi munkában végzik. Egyesületünk a megvalósult fejlesztéseket széles körű társadalmi kapcsolatok útján tudta létrehozni a helyi, környékbeli polgárok, vállalkozók, civil szervezetek és cégek bevonásával.

Az egyesület működése, törvényesség

Egyesületünk vezetősége, bizottságai a belső szabályozások - alapszabály, fegyelmi szabályzat, pénzügyi szabályzat, horgászrend – alapján működött az egész év folyamán figyelemmel a vonatkozó általános jogi normákra.

Egyesületünk vezetése és tagsága éves tevékenysége során több ezer önkéntes munkaórát teljesített.

Egyesületünk iratai, dokumentációja, tagnyilvántartása naprakész, az alapszabályban előírt közgyűléseket, vezetőségi ülések megtartottuk, az egyesületi élethez szükséges határozatokat megalkottuk. A kialakított működési rendet, az irányítás mechanizmusát fenntartotta a vezetőség.

Az év elején a közgyűlés által elfogadott munkatervben rögzítetteket elvégeztük. Az előző évekhez hasonlóan költségtakarékos, a költségvetéshez ragaszkodó gazdálkodást folytatottunk.

2017-ben egyesületünknél teljes tisztújítás volt. Egyesületünk elnöke 2017. március 08-án a betöltött tisztségéről lemondott. A 2017. október 29-ei tisztújításig egyesületünk vezetősége zavartalanul elvégezte az éves munkatervben meghatározott feladatait. A tisztújításon egyesületünk tagsága új elnököt választott, Horváth Ferenc személyében. A bíróság az új vezető tisztségviselőt 2017. december 07-én nyilvántartásba vette.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII törvény, valamint a vidékfejlesztési miniszter halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelete egyesületünkre – a meglévő feladatokon túlmenően – több adminisztrációs feladatot írt elő, mely többek közt a társadalmi munkában végzett önkéntes óraszám növekedését eredményezte.

A törvényi előírásokhoz igazodva mindkét tó esetében az elkészített halgazdálkodási tervnek, a halőrzésnek, az előírt oktatási, vizsgáztatási rendszernek és az országosan előírt elektronikus nyilvántartási rendszer vezetésének maradéktalanul eleget tettünk.

A taglétszám alakulása

Kőszeg városában az egyik legnagyobb civil szervezetként működik a Kőszegi Sporthorgász Egyesület.

Egyesületünk taglétszáma 2017-ben 538 fő volt. Egyesületünk tagnyilvántartása naprakész.

2017-ben a területi- és napijegyek értékesítésével széles körben biztosítottuk a horgászatot mindkét kezelésünkben lévő horgászvízen. A napijegyet váltó horgászok az ország szinte minden pontjáról érkeztek városunkba.

A vendégéjszakák számának növekedésével mára már a horgászat is jelentős szerepet tölt be a turizmusban, mivel a natúrpark kártyák (mely szolgáltatás keretében egyesületünk 20% kedvezményt nyújt) igénybevétele többszörösére nőtt.

A jövő szempontjából örvendetesnek mondható gyermekhorgászaink számának stabilitása, ehhez mindenképpen hozzájárult egyesületünknek a horgász utánpótlás biztosítása érdekében kifejtett számos kezdeményezése, így a szakkörök, a versenyre történő felkészítések, és a gyermektábor.

Kapcsolattartás

Egyesületünknek az ellenőrzésére jogosult szervekkel, hatóságokkal, társszervezetekkel az év során kapcsolattartása folyamatos volt. 2017-ben ügyészségi vizsgálat egyesületünknél nem történt. Az előírt hatósági kötelezettségeknek elvégeztük, elmaradása egyesületünknek nincs.

A vezetőség és a tagság közötti kapcsolattartás a programokról, a haltelepítésekről, és fogadóórákról a hirdetőtáblán, a székhelyen kihelyezett értesítésekkel, az ügyfélfogadáson, és személyes tájékoztatókon történt meg.

Több éve az egyesületi honlapunkon – (www.koszegitavak.hu) – tájékoztatjuk a tagságot és az érdeklődőket. Az írott és elektronikus médiumokban az egyesület életéről, tevékenységéről széles körben adtunk tájékoztatást, mely öregbítette Kőszeg Város hírnevét is.

Egyesületünk a helyi vállalkozók és magánszemélyek között kialakult együttműködése révén több fejlesztést, állagfenntartást tudott megvalósítani.

Gazdálkodás

Egyesületünk bevételei a tagdíjakból, a horgászterületi jegyekből, a napijegy értékesítésből, illetve az ADÓ 1%-ából állt. Egyesületünk vagyona ez évben is gyarapodott a tárgyi eszközök tekintetében, valamint a bemutatóház berendezéseivel, fejlesztésével.

Egyesületünk pénzügyi gazdálkodásának felügyeletét Ellenőrző Bizottságunk látta el. A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek egyszerűsített beszámolóját az erre szakosodott könyvelő iroda készítette el, melyet egyesületünk közgyűlése megtárgyalt és elfogadott.

Egyesületünk gazdálkodása 2017-ben is kiegyensúlyozott volt. A tervezett bevételek és kiadások teljesültek. A működéssel kapcsolatos hatósági díjak kifizetését határidőre teljesítettük.

A napijegy értékesítés a korábbi évekhez hasonlóan a város több pontján biztosított volt bizományosi szerződés keretében helyi vállalkozók és helyi szervezetek bevonásával.

Halgazdálkodás, telepítések

Egyesületünk vezetősége a tagság igényeinek kiszolgálása érdekében a halasítás mennyiségi és minőségi megvalósítására kiemelt figyelmet fordított. A szigorú, egyben kötött gazdálkodásnak köszönhetően az évenkénti tervezett haltelepítés megtörtént.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2017-ben is a telepítések nagy részét a ponty tette ki, de vizeinkbe csuka, süllő és harcsa is került. Tavaink halban való gazdagsága, a fogható kapitális méretű pontyok, amurok a megye horgászainak is felkeltette a figyelmét. A fogási naplók alapján megállapítható, hogy minden évben a telepített halmennyiség 2/3-a lett visszafogva, így intenzíven telepítettnek minősülnek a kezelt vízterületeink.

2017. évben a két tóba összesen 36.900 kg hal került. A telepítések megoszlása területarányosan történt. A telepített halfajok és azok mennyisége a következő volt:

Tavasszal: 1600 kg III.nyaras ponty
Ősszel: 2000 kg III.nyaras ponty
30 kg I.nyaras harcsa
60 kg I.nyaras süllő
Összesen: 36900 kg

Versenyzői élet

Az országban egyre népszerűbbek a különböző kategóriákban megrendezett horgászversenyek. Az elmúlt évben egyesületünk tagjai nemcsak házi, hanem megyei, országos és nemzetközi versenyeken is részt vettek.
Sikeresen szerepeltek versenyzőink a Vas Megyei Egyéni és Csapatbajnokságon, ahol a Kőszegi Sporthorgász Egyesület színeiben induló csapatunk megnyerte a csapatbajnokságot. Ugyancsak szép sikert értek el egyesületi tagjaink a III. Nemzetközi Hethland Balatoni Feeder Kupában, ahol Földesi János 1. helyen, Kelemen Richárd 5. helyen, Tátrai Zoltán pedig a középmezőnyben végzett.

Környezetvédelmi tevékenység

A táj és a települési környezet harmonikus fejlesztése, a természetes környezet megőrzése, a környezettudatos szemléletmód kialakítása, a turisztikai fejlődés elősegítése és a horgászsport népszerűsítése érdekében a halismereti tanösvényt egyesületünk karbantartotta és fejlesztette.

A környezetvédelmi tevékenységet egyesületünk saját bevételeiből és a kapott támogatásból végzi, valamint társadalmi munkákkal valósítja meg a helyi vállalkozók segítségével. A tavak környezetéről a városlakók és a városba érkezők kirándulók is pozitív véleménnyel vannak.

A tavak vízszintjének stabilizálását, a víz minőségének javítását és környezeti állapotának megóvását, karbantartását, felújítását az év folyamán egyesületünk tagjai végezték el. A környezet állagának fenntartása érdekében önkéntes munka keretében ürítjük a szeméttárolókat, az időjárás függvényében tavasztól őszig havi két alkalommal nyírjuk a füvet, a cserjéket és a fákat szükség szerint gondozzuk. A köztéri bútorokat rendszeresen karbantartjuk.

A Csónakázó tó vízutánpótlásának ellátása a Malomárokból 2017-ben is többször akadozott. A folyamatos vízellátás érdekében megtett intézkedések, beavatkozások következtében az év végére a probléma egy részét sikerült megoldanunk. A Nemezgyár tulajdonosaival kialakított kapcsolat eredményeképpen rendszeresen tudjuk tisztítani a Malomárok beeresztő zsilipjét. Itt kell megemlíteni az Önkormányzat által 2017. évben felújított Eitner zsilipet, így a Malomárok duzzasztása a Csónakázó tó mellett biztosított. Továbbra is problémaként értékeljük a nemezgyári Gyöngyös-zsilip kezelését.

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. június 25-i ülésén a kőszegi 1112/2 hrsz-ú, 3114 m2 nagyságú, közterület megnevezésű ingatlant egyesületünk kérésre kiegészítő szabadidős tevékenység céljából a Kőszegi Sporthorgász Egyesület ingyenes használatába adta 2020. 04. 15-ig.

A fenti ingatlanon egyesületünk nem tudta elgondolását megvalósítani, valamint annak egy részét jelenleg a Hattyú Büfé tulajdonosa tartja karban, továbbá tudomásunk szerint az Alpannónia projekt keretében a területen fejlesztés kezdődik. A felsorolt indokok miatt a területet vissza kívánjuk adni 2018. június 1. napjával az Önkormányzatnak, melyre vonatkozóan kérem a Hivatalt a szükséges szerződések módosítására.

Kérem a Tisztelt Képviselő Testületet, hogy az egyesület 2017. évre vonatkozó beszámolóját fogadja el.

A beszámolót megtárgyalta a városfejlesztési és a humánerőforrás bizottság, mindkét bizottság a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlja.

Kőszeg, 2018. május 24.

Tisztelettel:

Horváth Ferenc s.k.
elnök

A II. határozati javaslatba foglalt, a halgazdálkodási jog haszonbérletéről szóló szerződés, valamint a feladatátvállalási megállapodás módosítását szintén megtárgyalta a városfejlesztési és a humánerőforrás bizottság, mindkét bizottság a képviselő-testületnek elfogadásra ajánlja.

Németh Ildikó s.k.
mb. városüzemeltetési osztályvezető


I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2017. évi munkájáról szóló beszámolóját elfogadja.


II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg Város Önkormányzata és a Kőszegi Sporthorgász Egyesület között létrejött halgazdálkodási jog haszonbérletéről szóló szerződést, valamint a feladatátvállalási megállapodást a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja, egyben felhatalmazza a polgármestert a szerződések aláírására.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)