2018. Április 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesület. a Térségi TDM Szervezet és a Tourinform 2017. évi szakmai és pénzügyi beszámolója, valamint 2018. évi tervei.
2. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2017. évi szakmai munkájáról.
3. - Beszámoló a 2017. évben végzett gyermekvédelmi munkáról.
4. - A 2017. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés.
5. - Kőszeg város közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatos döntések meghozatala.
6. - Dr. Hang Dóra háziorvos tartós helyettesítése.
7.a - Intézményvezetői pályázatok véleményezése: Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola.
7.b - Intézményvezetői pályázatok véleményezése: Budaker Gusztáv Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola.
8. - Kőszegi Városi Múzeum igazgatói posztjára kiírt pályázat elbírálása.
9. - A Kőszegi Futball Club pályázatához elvi hozzájárulás (rendkívüli előterjesztés).
10. - Pályázat benyújtása útfelújításra (rendkívüli előterjesztés).
11. - A NIF Zrt.-nek a kőszegi 09 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó kérelme. „A 87. főút Kőszeg-Rattersdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása” elnevezésű projekt érdekében (rendkívüli előterjesztés).
13. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
11. napirendi pont:
A NIF Zrt.-nek a kőszegi 09 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó kérelme. „A 87. főút Kőszeg-Rattersdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása” elnevezésű projekt érdekében (rendkívüli előterjesztés).

Tisztelt Képviselő-testület!

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megkereste Kőszeg Város Önkormányzatát, mint a kőszegi 09 hrsz-ú ingatlanra bejegyzett elővásárlási jog jogosultját.
Magyarország területén a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (a továbbiakban: Kkt.) 29. § (1) bekezdése alapján a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zártkörűen működő Részvénytársaság (a továbbiakban: NIF Zrt.) az országos közutak építtetője. A NIF Zrt. építtetői minőségében a Magyar Állam javára és nevében jár el.
Magyarország és Burgenland közötti, kisléptékű útkapcsolatok közös fejlesztéseihez az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program nyújt finanszírozást. A Program keretében történik a „87. sz. főút Kőszeg – Rattersdorf (Rőtfalva) összekötés megvalósítása (projektkód: K087.05)” elnevezésű Projekt (a továbbiakban: Beruházás) kivitelezése, Burgenland és a NIF Zrt. partnerségében.
A NIF Zrt. tájékoztatta az Önkormányzatot, hogy a Beruházás tervezett nyomvonala érinti a Kőszeg külterület 09 hrszú- ingatlant, amelynek az ingatlan-nyilvántartás szerint az Osztrák Szövetségi Kincstár a tulajdonosa 1931. május 13. napja óta. Az Osztrák Szövetségi Kincstár jogutódja, így az Ingatlan jelenlegi tulajdonosa a Szövetségi Pénzügyminisztérium, ez azonban az ingatlan-nyilvántartásban még nem került bejegyzésre. Információink szerint a jogutód az Osztrák Állami Vasúttársaságra (ÖBB) ruházza át az ingatlan tulajdonjogát, akivel Kőszeg Város Önkormányzata évek óta tárgyalást folytat a tárgyi ingatlan, továbbá a kőszegi 035, 0352 és a 2843 hrsz-ú ingatlanok megvásárlása érdekében, majdani kerékpárút kialakítása céljából. Az adásvételi szerződés tervezete már elkészült, azonban az osztrák fél részéről évek óta húzódik az érintett ingatlanok tulajdonviszonyainak rendezése (jogutódlás, privatizáció). Az adásvételi szerződés megkötésének időpontja sajnos így bizonytalan.
A NIF Zrt. megkeresése a tárgyalásokkal érintett 09 hrsz-ú ingatlan területéből – a nyomvonallal érintett rész - 582 m2 területet érint, ezért amennyiben nem sikerül a tulajdonossal megegyezniük kisajátítási eljárást kíván indítani, mivel a Magyarország területén lévő országos közutak a Kkt. 32. § (1) bekezdése alapján a Magyar Állam tulajdonában vannak. A Beruházás megvalósításához szükséges ingatlanok tulajdonjogának megszerzésére a kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. számú törvény 2.§ e) pontja alapján a közlekedési infrastruktúra fejlesztése céljából van lehetősége a Magyar Állam képviseletében eljáró NIF Zrt-nek.

A kőszegi 09 hrsz-ú telek a Területi Operatív Program, „Fenntartható Örökség és rendezvényturizmus fejlesztése Kőszegen és térségében” c projektjében tervezett Kőszeg-Ausztria kerékpárút építésének helyszíne, azonban a főúti fejlesztés jelen kerékpárút fizikai megvalósítását nem gátolja.

Fentiek alapján a NIF Zrt. Kőszeg Város Önkormányzatának, az elővásárlási jog jogosultjának a határozati javaslat szerinti nyilatkozatát kéri elfogadni.

Kérem az előterjesztés megtárgyalását és a határozati javaslat elfogadását.

Kőszeg, 2018. április 20.


Huber László s. k.
polgármester


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kőszegi 09 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó hozzájáruló nyilatkozatot a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: folyamatos.

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)