2018. Április 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesület. a Térségi TDM Szervezet és a Tourinform 2017. évi szakmai és pénzügyi beszámolója, valamint 2018. évi tervei.
2. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2017. évi szakmai munkájáról.
3. - Beszámoló a 2017. évben végzett gyermekvédelmi munkáról.
4. - A 2017. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés.
5. - Kőszeg város közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatos döntések meghozatala.
6. - Dr. Hang Dóra háziorvos tartós helyettesítése.
7.a - Intézményvezetői pályázatok véleményezése: Kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskola.
7.b - Intézményvezetői pályázatok véleményezése: Budaker Gusztáv Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola.
8. - Kőszegi Városi Múzeum igazgatói posztjára kiírt pályázat elbírálása.
9. - A Kőszegi Futball Club pályázatához elvi hozzájárulás (rendkívüli előterjesztés).
10. - Pályázat benyújtása útfelújításra (rendkívüli előterjesztés).
11. - A NIF Zrt.-nek a kőszegi 09 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó kérelme. „A 87. főút Kőszeg-Rattersdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása” elnevezésű projekt érdekében (rendkívüli előterjesztés).
13. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
5. napirendi pont:
Kőszeg város közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatos döntések meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!

Kőszeg város közvilágítás korszerűsítése a 2000-es évek elején történt meg. Az akkor kb. 15-20 éves műszaki élettartamra tervezett lámpatestek avulása a következő időszakban felgyorsulhat és a meghibásodások is gyakoribbá válhatnak. A jelenleg már korszerűtlennek számító lámpatestek cseréje egyre nagyobb nehézséget okoz, hiszen ilyen típusúak már nincsenek forgalomban.

A korszerű közvilágítás, a modern lámpatestek és a frekventált helyeken megjelenő modern kandeláberek nemcsak a lakosok, hanem a városba érkezők és az átutazók felé is pozitív üzenetet hordozna, a közterületeket használók biztonságérzetét jelentős mértékben növelné.

A fentiek ismeretében piaci konzultáció keretében a város közvilágításának korszerűsítési lehetőségeit számba vettük.
A közvilágítás korszerűsítésére különféle üzleti megoldások vannak a piacon, melyek mindegyike a LED-es technológiából származó közel 50 %-os energia megtakarítás bázisán kínál lehetőséget az önkormányzatok számára a közvilágítás korszerűsítésére.
A különbség a fellelhető megoldások között, az alábbiak:
• egyik verzióban az energia megtakarítás felhasználó ún. ESCO modellben történik a közvilágítás korszerűsítés, amelyben a minél nagyobb energiamegtakarítás elérése a cél. Ebben a modellben nem történik különösebb vizsgálata a korszerűsítést követően a közvilágítás minőségének, így előfordulhat, hogy bár energiatakarékos lesz a korszerűsített közvilágítás, de a korszerűsítést követően kedvezőtlenebbek a fényviszonyok a településen, mint a korszerűsítést megelőzően volt.
• másik verzióban az előzőhez képest ugyanazon műszaki technológiát – LED-et - alkalmazva világítási tervezés és méretezés történik, mellyel biztosítható, hogy a korszerűsített közvilágítás nem csak energiatakarékos, hanem minőségi, a vonatkozó szabványoknak megfelelő is lesz. Mindezen túl a projekt kivitelezésének megkezdése előtt és után is mérések történnek, ellenőrizve a közvilágítás szabványnak való megfelelőségét.
A város a felmérést, előzetes tervezést elvégezte, az indikatív piackutatási célú vizsgálat elkészült, ami alapján megállapításra került, hogy a közvilágítás korszerűsítés elvégezhető. Nagyságrendileg 50 %-os lenne az energiamegtakarítás, illetve az államtól közvilágítási feladat ellátására kapott normatíva összege alkalmas lenne a korszerűsítésre önkormányzati önrész hozzátétele nélkül, mivel az önkormányzat saját költségvetésének beruházási forrásai szűkösek és hitelfelvétellel nem kíván élni.
A közvilágítás korszerűsítése Kőszeg teljes közvilágítására vonatkozik, beleértve a Magyar Közút kezelésében lévő utak önkormányzati felelősségi körében lévő közvilágítását is, valamint a műemléki jellegű stilizált lámpatestek cseréjét is. Összesen 1883 db lámpatestet érint.
A javaslat főbb műszaki előnyei: szabványos megvilágítási szintek elérése, egyenletes fényeloszlásra törekvés kedvezőtlen geometriai adottságok esetén is.
A piaci konzultáció szerint a beruházás nagyságrendileg bruttó 220 millió Ft. A beruházási költségek megtérülése a megtakarított energia és karbantartási költségekből is megvalósulhat. A szolgáltatási időszakra a megtérülést is figyelembe véve 15 évet javasolnak.
Sajnos pályázati forrás az ilyen jellegű projekt lefolytatására nincs és nem is várható.
Tekintettel arra, hogy a megjelölt érték a Kbt. hatálya alá tartozik, így a közvilágítás korszerűsítésének jóváhagyása esetén szükséges nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása. Erre előzetesen felkerestünk egy akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót, aki az eljárás teljeskörű lebonyolítását 1.7 MFt + Áfa összegben vállalná.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta.
A határozati javaslatokat mindkét bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja a képviselő-testületnek.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a döntését meghozni szíveskedjen.

Kőszeg, 2018. április 20.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
Városüzemeltetési mb. osztályvezető


I. HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért Kőszeg város közvilágításának korszerűsítésével 15 éves szolgáltatási időszakra terjedően azzal, hogy a szerződés időtartama alatt a beruházás halasztott megfizetése a keletkező energiamegtakarítás felhasználásával történjen.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közbeszerzési eljárás lebonyolításával megbízza dr. László Viktor (TiViAn Kft.) felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót [lajstromszám: 00044] és egyben elrendeli „Kőszeg város közvilágítás korszerűsítése” tárgyú eljárást megindító felhívás és dokumentáció előkészítését. Az 1.700.000,- + Áfa összegű megbízási díj kifizetése az általános tartalékkeret terhére biztosított.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: 2018. május 31.


II. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 45/2018. (III. 14.) sz. határozatával elfogadott közbeszerzési tervét „Kőszeg város közvilágítás korszerűsítése” tárgyú beszerzésével módosítja és egyben elrendeli a 2018. évi közbeszerzési terv közzétételét a Közbeszerzési Hatóság által működtetett Közbeszerzési Adatbázisban, valamint az Önkormányzat hivatalos honlapján.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: értelemszerű

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)