2007. Január 30., Kedd, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Mi tartozik még az előterjesztéshez:
Mellékletek olvasása
Bizottsági vélemények
Megtakarítási lehetőségek
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló új önkormányzati rendelet megalkotása
2. - Az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről és díjakról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása
3. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása
4. - A közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 19/2006. (II. 2.) önkormányzati rendelet módosítása
5. - Szabálysértési tényállásokat tartalmazó önkormányzati rendeletek módosítása
6. - Jelentés a Szociális Gondozási Központ átfogó vizsgálatáról
7. - Jelentés az Árpád-házi Óvodával kötött szerződés felülvizsgálatáról
8. - A 148/2006. (VII. 28.) képviselő-testületi határozattal elfogadott pénzügyi intézkedési csomag végrehajtása
9. - A Kőszegi Sportegyesülettel kötött középtávú megállapodás módosítása
10. - A Vétem Zrt.-vel kötött adásvételi szerződés teljesítése
11. - Pályázati kiírás lóversenyfogadás és bukmékeri fogadás szervezésére
12. - Az Idősek Gondozóháza építés és Hajléktalanszállás korszerűsítés beruházás fővállalkozói szerződésének módosítása
13. - A kőszegi és kőszegfalvi köztemetők üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése
14.a - Elővásárlási jogról való nyilatkozat
14.b - A Velemi u. 36/A. III. 11. üres lakás hasznosítása
14.c - Üres lakások hasznosítása
6. napirendi pont:
Jelentés a Szociális Gondozási Központ átfogó vizsgálatáról

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete
2007. január 30-i ülésének
6. napirendi pontjához




Tisztelt Képviselő-testület!


A képviselő-testület december 12-i döntése alapján megalakult munkacsoport elvégezte a Szociális Gondozási Központ kistérségi fenntartásba adásának vizsgálatát illetve az intézmény pénzügyi helyzetének vizsgálatát.
A jelenlegi adatok alapján nem javasoljuk a gondozási központ kistérségi fenntartásba való átadását az alább leírt bevétel növekedés illetve költségnövekedés miatt:

Az intézmény fenntartásba való adásával kapcsolatos számításainkat a Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. törvény, a szakmai jogszabályok és az adottságok figyelembevételével készítettük el. Figyelembe vettük továbbá a Kistérségi Szolgáltatástervezési Koncepciót készítő szakember véleményét az ellátások megszervezésére vonatkozóan valamint azt, hogy a kistelepülések csak a szakmai színvonal növekedésével járó, de a települések részéről többletkiadást nem igénylő esetben támogatnák az ellátások megszervezését. Megjegyezni kívánjuk, hogy már a jelenleg kistérségi ellátási kötelezettséggel bíró Időskorúak Gondozóházában elhelyezett gondozottak utáni hozzájárulások befizetésével is probléma van, pedig a jelenleg érvényben lévő megállapodás alapján erre kötelezettséget vállaltak. Álláspontjuk az, hogy ezt az ellátási formát a kistelepüléseknek nem, de Kőszeg városnak így is-úgy is kötelező biztosítani. Hasonló a helyzet egyéb szociális ellátások tekintetében is.
A fentiek alapján a kistérségi fenntartásba adással járó többletkiadásokra csak a normatíva bevétel jelentene fedezetet, így a jelenlegi árakon számolva mintegy 1 067 E Ft önkormányzati támogatás csökkenés prognosztizálható.
A 2007. évi költségvetési törvény 8. számú mellékletének IV. fejezete tartalmazza a Többcélú Kistérségi Társulások támogatásait. Ezen belül is a 2.3, 2.4, 2.5 és 2.6 foglalkozik a szociális és a gyermekvédelmi tevékenységgel kapcsolatosan igényelhető normatívákkal.
A bevételi oldalon tehát az ellátotti létszám ill. lakosságszám emelkedése az alapnormatívák esetében 11 530 E Ft, a többcélú társulások által igényelhető többletnormatívák esetében 22 316 E Ft támogatás emelkedést, a saját bevételeknél 1 044 E Ft növekményt, ugyanakkor az átvett pénzeszközöknél 6 944 E Ft csökkenést eredményez.
A kiadási oldalon viszont a feladatellátás kistérségi megszervezése miatt 26 879 E Ft többletkiadással kell számolni, amely tartalmazza a személyi juttatások és a munkaadói járulékok – a jelenlegi struktúrában 9 fő létszámbővítés szükséges az ellátáshoz -, valamint a dologi kiadások, és a pénzbeli juttatások feladatnövekedés miatti arányos emelkedését.
A fenti összegek nem tartalmazzák az ellátások zavartalan biztosításához szükséges fejlesztéseket (gépkocsi, számítástechnikai eszközök stb.).


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szociális Gondozási Központ fenntartását nem kívánja a többcélú társulásnak átadni.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: értelemszerűen.


A Szociális Gondozási Központ pénzügyi átvilágítása, fejlesztése, átalakítása a pénzügyi lehetőségek szerint:
Jelenleg a Szociális Gondozási Központ 141 626 E Ft bevétellel és kiadással, 17 933 E Ft saját bevétellel, 19 543 E Ft átvett pénzeszközzel 103 800 E Ft működési támogatással, ebből 52 386 E Ft önkormányzati támogatással számol. Szisztematikusan szakfeladatonkénti bontásban vizsgáltuk át az intézményt. A jelenlegi adatok alapján az önkormányzati támogatást 35 M Ft-tal tudjuk csökkenteni az alább leírtak szerint, melyből kb. 20 M Ft még az idén realizálható.


Javaslataink a következők:

Idősek Gondozóháza:
Kőszeg Város Önkormányzata közbeszerzési keretén belül 30 férőhelyes ideiglenes elhelyezést nyújtó intézményt fejleszt a Dózsa György utcai telephelyén. A költség és bevétel optimalizálás miatt javasoljuk a jelenlegi 30 férőhelyes intézmény mellé közvetlen kapcsolódással további 20 férőhely fejlesztését.
Indoklás: A jelenleg ideiglenes elhelyezést nyújtó intézménynek a szociális törvény szerint ugyanazon létszám és költség adatokat kell biztosítania, mint 50 férőhely esetén. Ugyanakkor bevételi oldalon jelentős a különbség. A plusz férőhelyenként 700 000 Ft az elérhető plusz normatíva és 600 000 Ft a gondozottak befizetései. A jelenleg ideiglenes elhelyezést nyújtó intézmény esetében is szükségesnek tartjuk a gondozási díj havi 50 000 Ft-ra történő emelését. Így az 50 férőhelyen elérhető teljes bevétel 65 M Ft. Az ehhez beállított teljes költségoldal mintegy 50 M Ft. Az infrastruktúra fejlesztése (miután nem kell teljes gépészetet kiépíteni) véleményünk szerint 100 000 Ft/m² + áfa áron elvégezhető, nagyságrendileg 200 m²-nyi ingatlanfejlesztésre van szükség, összességében bruttó 24 M Ft értékben.


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a jelenlegi 30 férőhelyes intézmény további 20 férőhellyel történő fejlesztését, 30 ideiglenes elhelyezést nyújtó és 20 férőhelyen végleges elhelyezést nyújtó intézményt létrehozva.
A költségvetés elfogadásakor a fejlesztési kiadások között 24 M Ft-tal befogadja az ingatlan fejlesztését.
A képviselő-testület rendeletbe foglalja az intézményi térítési díjat, mely az idei évben havi 50 000 Ft. Ennek megfelelően alakítja ki az ideiglenes elhelyezést nyújtó ágyakon is a napi térítési díjakat.

Felelős: Huber László polgármester
Intézményi felelős: Raposa Helga intézményvezető
Határidő: 2007. április 30.


Hajléktalanok ellátása:
Kőszeg Város Önkormányzata pályázott hajléktalanok ellátására, mely során 20 főre tervezte az éjjeli menedékhely működését. Az elnyert pályázat alapján az eddigi heti 5 napos éjjeli menedékhelyet a Sáncárok utcában kialakítandó hajléktalanszállón kialakítandó, heti 7 napos, 24 órás felügyeletet és ellátást kell végezni. A hajléktalanok nappali ellátása külön szakfeladatként jelenik meg a gondozási központnál, amelyet javaslunk ugyanide telepíteni. Tehát nemcsak az éjszakai, hanem a hajléktalanok nappali ellátása is itt történne. Az új ellátási formában 6 fő főállású alkalmazottra van szükség. A hajléktalanok nappali és éjszakai ellátásának zavartalan biztosítása, valamint a gazdaságosabb működtetés érdekében javasoljuk, hogy mind a hajléktalanok nappali és éjszakai ellátásánál is 30 főre adjuk be a működési engedély kérelmet.


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 30 férőhelyben határozza meg a hajléktalan szálló működési engedélyére vonatkozó kérelem beadását.
A hajléktalanok nappali melegedőjét a hajléktalan szálló telephelyére (Sáncáruk u.) telepíti és itt is 30 főben határozza meg a működési engedélyre vonatkozó kérelem beadását.

Felelős: Huber László polgármester
Intézményi felelős: Raposa Helga intézményvezető.
Határidő: értelemszerűen.


Családsegítő Szolgálat:
Kőszeg Város Önkormányzata a Szociális Gondozási Központon keresztül látja el a családsegítő szolgálatot. A jelenlegi adatok alapján 4 500 fő/családsegítőt (alkalmazott) kell alkalmazni, ezért az önkormányzatnak 3 főállású családsegítő alkalmazottja van. Ugyanakkor 600 E Ft dologi költség takarítható meg intézményi szinten. A jelenlegi adatok alapján ezen a szakfeladaton a 2007-es 6 354 E Ft önkormányzati támogatást 5 750 E Ft-ra lehet csökkenteni.


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli, hogy a családsegítő szolgálat szakfeladaton 600 E Ft dologi kiadás csökkentést kell végrehajtani.

Felelős: Raposa Helga intézményvezető.
Határidő: azonnal.


Gyermekjóléti szolgálat:
Kőszeg Város Önkormányzata a gyermekjóléti szolgálatot a kistérségi társulási formában látja el, miután a kistérség számára is kötelező feladat. Jelenleg 5 főállású alkalmazott dolgozik ezen a szakfeladaton, ebből 3 fő Kőszegen. A kőszegi szintű ellátás fajlagosan 600 E Ft- tal kevesebb önkormányzati támogatás biztosításával megoldható lenne.

A kistérség ugyan átadja a működési normatívát, de ez a működési normatíva nem fedezi a megemelkedett működési költségeket. Egészen mások a költségek Kőszegen egy ilyen szakfeladat ellátásban (kerékpárral is lehet közlekedni) és egészen más a környező falvakban. Kőszeg Város Önkormányzata tavalyi évben 600 E Ft-ot veszített a megnövekedett dologi kiadások miatt.

HATÁROZATI JAVASLAT

"A" változat:
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a gyermekjóléti szolgálat kistérségi szintű feladatellátásának megszüntetését.

"B" változat:
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhívja a kistérségi társulást a 2006. évben számolt 600 E Ft megfizetésére 2007. évben.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: 2007. május 30.


Nappali ellátás:
A Szociális Gondozási Központ nappali ellátás szakfeladatán van lejelentve a fűtőtől elkezdve, a takarítói, mindenki. Igazából ezen a szakterületen egyetlen változatást tudunk végrehajtani, mégpedig a rendszeres szociális segélyben részesülők beilleszkedési programjával kapcsolatos teendőket. Ezen feladatkör 1 fő főállású státuszt igényel. Javasoljuk ennek a státusznak a megszüntetését és a Vas Megyei Munkaügyi Központ Kőszegi Kirendeltségébe való delegálását. A rendszeres szociális segélyezettek beilleszkedési programjával foglalkozó közalkalmazott átkerül a családsegítő szolgálathoz. Ennek megfelelően a családsegítő szakfeladaton 396 E Ft-tal nő a költségünk, de a nappali ellátásnál 4 161 E Ft-tal csökken.


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülők beilleszkedési programjával kapcsolatos teendőket az önkormányzat szerződéses formában kívánja ellátni a Vas Megyei Munkaügyi Központ Kőszegi Kirendeltségével.
Az egy fő alkalmazottat belső átszervezéssel a családsegítő szolgálat szakfeladatra helyezi át.

Felelős: az alapító okirat módosításáért és az intézkedésért: Huber László polgármester, Raposa Helga intézményvezető.
Határidő: a 2007. február havi képviselő-testületi ülés.


Házi segítségnyújtás:
A házi segítségnyújtás az önkormányzat kötelező feladata. Viszont a munkacsoport azt látja elfogadhatónak, amennyiben a 1 fő dolgozó státusz kerüljön át a gondozóházba, mivel a jelenlegi gondozotti létszám mellett elegendő 1 fő gondozónő. Az elérhető megtakarítás 2 150 E Ft.

HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli egy státusz megszüntetését a házi segítségnyújtási szakfeladaton. Továbbá elrendeli a térítési díjak emelése tekintetében az önkormányzat szociális rendelete módosításának előterjesztését.

Felelős: Raposa Helga intézményvezető, a szociális rendelet módosításának előterjesztéséért Dr. Tóth László jegyző
Hivatali felelős: Dr. Tóthné Dolgos Zsanett osztályvezető
Határidő: 2007. március 1.

Iskola egészségügy, fogászati ellátás, háziorvosi ellátás:
Iskola egészségügy, fogászati ellátás, háziorvosi ellátás szakfeladatokon nincs lehetőség költségcsökkentést végrehajtani, ezért ezekhez a területekhez nem rendelünk határozati javaslatot.

Szociális étkeztetés:
A szociális étkeztetés jogszabályi változása miatt az eddigi 5 141 E Ft-ot mely pozitívumként jelent meg, elveszettük, így ezen a szakfeladaton a koncepcióhoz képest 5 141 E Ft veszteségünk van.

HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a megvalósítandó fejlesztésekhez kapcsolódó létszámfejlesztéseket a Szociális Gondozási Központ esetében 6 főben maximalizálja.

Felelős: Huber László polgármester, Racker Béla képviselő
Intézményi felelős: Raposa Helga intézményvezető
Határidő: értelemszerűen.
Kőszeg, 2007. január 8.
Racker Béla s. k.
munkacsoport vezető