2007. Január 30., Kedd, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló új önkormányzati rendelet megalkotása
2. - Az önkormányzat által adományozható kitüntető címekről és díjakról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása
3. - A szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosítása
4. - A közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 19/2006. (II. 2.) önkormányzati rendelet módosítása
5. - Szabálysértési tényállásokat tartalmazó önkormányzati rendeletek módosítása
6. - Jelentés a Szociális Gondozási Központ átfogó vizsgálatáról
7. - Jelentés az Árpád-házi Óvodával kötött szerződés felülvizsgálatáról
8. - A 148/2006. (VII. 28.) képviselő-testületi határozattal elfogadott pénzügyi intézkedési csomag végrehajtása
9. - A Kőszegi Sportegyesülettel kötött középtávú megállapodás módosítása
10. - A Vétem Zrt.-vel kötött adásvételi szerződés teljesítése
11. - Pályázati kiírás lóversenyfogadás és bukmékeri fogadás szervezésére
12. - Az Idősek Gondozóháza építés és Hajléktalanszállás korszerűsítés beruházás fővállalkozói szerződésének módosítása
13. - A kőszegi és kőszegfalvi köztemetők üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése
14.a - Elővásárlási jogról való nyilatkozat
14.b - A Velemi u. 36/A. III. 11. üres lakás hasznosítása
14.c - Üres lakások hasznosítása
8. napirendi pont:
A 148/2006. (VII. 28.) képviselő-testületi határozattal elfogadott pénzügyi intézkedési csomag végrehajtása

ELŐTERJESZTÉS
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete
2007. január 30-i ülése 8. napirendi pontjához




Tisztelt Képviselő-testület!

A 148/2006. (VII.26.) számú - az önkormányzat 2006. évi pénzügyi egyensúlyának megteremtésére vonatkozó - képviselő-testületi határozatban elrendelt intézkedések végrehajtására az alábbi jelentést tesszük:
1. pont: a költségvetési rendelet módosítása megtörtént, az előirányzat módosítások a 23/2006. (IX.1.) számú önkormányzati rendeletben kerültek átvezetésre.
2. pont: a város rehabilitációs kölcsönnyújtás felfüggesztésére vonatkozóan a vagyonrendelet módosítása megtörtént (A 27/2006. (IX.1.) számú önkormányzati rendelet szerint 2007. február 28-ig hatályos a felfüggesztés).
3. pont: a karácsonyi segély megszüntetésére vonatkozóan az önkormányzat szociális rendeletének módosítása megtörtént (28/2006. (IX.1.) számú önkormányzati rendelet)
4. pont: a tartós értékpapírok értékesítése megtörtént. A 157/2006. (VIII.29.) számú képviselő-testületi határozat alapján a teljes részvénycsomag értékesítésére került sor, a befolyt bevétel 72 827 E Ft.
5. pont: a költségvetési rendelet módosítása megtörtént, az előirányzat módosítások a 23/2006. (IX.1.) számú önkormányzati rendeletben kerültek átvezetésre.
6. pont: A Városfejlesztési és Településüzemeltetési osztály vezetőjének tájékoztatása szerint az önkormányzati tulajdonban lévő, kizárólag telek kiegészítésre alkalmas területek feltárása és vagyonrendelet szerinti értékesítése a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság által 2007. februárjában elfogadandó vagyonhasznosítási koncepció részét képezi. A vagyonügyi ügyintézőnek, a VVK bizottság elnökének és tagjainak, valamint a Városüzemeltetési Kht. vezetőjének bevonásával kerülnek feltárásra a fent említett az önkormányzat által hasznosíthatatlan területek. A vagyonhasznosítási koncepció elfogadása után lehetővé válik az ilyen jellegű ingatlanok értékesítése.
7. pont: a bérlakás állomány gazdaságosabb üzemeltetésének felülvizsgálata megtörtént, 2006. szeptemberi ülésén tárgyalta a képviselő-testület az erről szóló tájékoztatót. A képviselő-testület a 197/2006. (IX.26.) számú határozattal ismételt tárgyalást kért, és 2006. december 19-i ülésén döntött az előterjesztett javaslatokról.
8. pont: A Városfejlesztési és Településüzemeltetési osztály vezetőjének tájékoztatása szerint az úszótelkek értékesítésének felülvizsgálata társasházak részére részben a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság által 2007. februárjában elfogadandó vagyonhasznosítási koncepció részét képezheti, de az úszótelkek értékesítése csak a társasházak ilyen irányú szándéka alapján indulhat meg, mivel a szabályozási terv és a telekosztás elkészíttetése a társasházakat terheli, így megfelelő szándék nélkül a polgármesteri hivatal ilyen irányú lépéseket a költségek viselése miatt nem tervez. A társasházak lakóinak és képviselőinek figyelmét folyamatosan felhívjuk az önkormányzat szándékát úszótelkek értékesítésére, de eddig az értesített társasházak ez irányú szándékot nem közöltek, főként anyagiakra hivatkozva.
9. pont: a többcélú társulási megállapodás módosítását a társulás 2007. áprilisi beszámolója után célszerű elvégezni, így javasoljuk a határidő módosítását 2007. májusi képviselő-testületi ülésre.
10. pont: az intézménystruktúra átalakítására vonatkozóan a 2006. novemberi képviselő-testületi ülésre történt előterjesztés. A 237/2006. (XI.28.) számú határozat alapján munkacsoport alakult a gimnázium működésének vizsgálatára, javaslataikról a 259/2006. (XII.19.) számú határozatában döntött a képviselő-testület. További munkacsoportok jöttek létre a képviselő-testület 260/2006. (XII.12.) számú határozatának 5., 6., és 20. pontja alapján. A vizsgálatok elvégzésének határideje a 2007. januári képviselő-testületi ülés.
11. pont: a civil szervezetek, közalapítványok, egyesületek támogatási struktúrájának felülvizsgálatára javasoljuk a határidő módosítását 2007. áprilisi képviselő-testületi ülésre.
12. pont: a közterület használati díjakra vonatkozóan az önkormányzat rendeletének módosítása a 2006. augusztusi képviselő-testületi ülésen megtörtént (30/2006. (IX.1.) számú önkormányzati rendelet)
Az adófizetőkre 2007-ben várhatóan igen jelentős többletterhet jelentő központi intézkedések, illetve az amúgy is nagyobb mértékű helyi adóztatás miatt nem tettünk javaslatot adóemelésre. Törvénymódosítás következtében megváltozott a gépjárműadó kivetésének alapja ez évtől (a motortérfogat helyett a kilowattban megadott teljesítmény), aminek következtében az ebből származó bevételek nőni fognak, de adatok hiányában ezt még nem tudjuk kiszámítani.
13. pont: a Városüzemeltető Kht szolgáltatási díjaira vonatkozóan a 2007. évi költségvetési koncepcióval összhangban a Kht. ügyvezető igazgatója javaslatot tett, a Pénzügyi, Jogi, és Igazgatási Bizottság megtárgyalt, de a Képviselő-testület napirendjén nem szerepelt. Az önkormányzat és a Kht. együttműködését szabályozó Közszolgáltatási Szerződés szintén felülvizsgálatra került, a Városfejlesztési és Településüzemeltetési Osztály a 2006. évi szolgáltatási díjakat megalapozottnak, a 2007. évre előterjesztett szolgáltatási díjakat reálisnak ítéli. Az elszámolási technikák hiányosságait, újragondolását és jobb szabályozását illető lépések a Közszolgáltatási Szerződés 2007. évi módosításába beépítésre került.
14. pont: a Kht. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a nem lakás bérlemények 2 hónapot meghaladó bérleti, ill. közüzemi díj tartozásai esetén a bérleti szerződések felmondása megtörtént, ill. a Kht. a további szükséges intézkedéseket megtette (fizetési meghagyás, kényszer kiköltöztetés). Az elmúlt időszakban 24 db felszólítót, 6 db fizetési meghagyást és 10 db bérleti szerződés felmondást küldtek ki, tehát a határozat ezen pontja szerinti gyakorlat kialakult.
15. pont: szintén a Kht. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a be nem hajtható követelések faktorálása nem lehetséges, hiszen a bankok csak elismert és a későbbiekben behajtható követeléseket hajlandók megvenni. Egy esetben (egy nagyobb kintlévőség esetén) a bérleti jog átadását a tartozás megfizetéséhez kötötték, így sikerült behajtani.
16. pont: az önkormányzat szociális rendeletében foglalt helyi támogatások feltételrendszerének felülvizsgálata, illetve a rendelet módosítása megtörtént a 2006. novemberi képviselő-testületi ülésen. (40/2006. (XII.1.) számú önkormányzati rendelet)
17. pont: a kitüntetések pénzbeli juttatásaira vonatkozó önkormányzati rendeletek módosítása megtörtént a 2006. augusztusi képviselő-testületi ülésen (25/2006. (IX.1.) és 26/2006. (IX.1.) számú önkormányzati rendeletek), ezt követően a képviselő-testület a 38/2006. (XI.1.) számú önkormányzati rendelettel hatályon kívül helyezte a 25/2006. (IX.1.) számú rendeletet, illetve a 214/2006. (X.31.) számú határozatával hatályon kívül helyezte a 148/2006. (VII.26.) számú határozat teljes 17. pontját.
18. pont: a Városfejlesztési és Településüzemeltetési osztály vezetőjének tájékoztatása szerint a díszvilágítás működtetésére hozott korábbi képviselő-testületi határozatban foglaltak végrehajtásáról: A közvilágítás korszerűsítésére kötött 2002. ápr. 18-án kelt szerződés alapján az önkormányzat a beruházást a korszerűsítésből fakadó mintegy 50%-os üzemeltetési költség megtakarításból finanszírozza a szerződés lejártáig 2012. július 31-ig. A közvilágítás elszámolása átalány elszámolással valósul meg. A megkötött szolgáltatási és közvilágítási szolgáltatási szerződés lejártáig csak közös megegyezéssel mondható fel, egyoldalú szerződésbontás esetén a fogyasztó a szolgáltató kárát 30 napon belül köteles egy összegben megfizetni.
A díszvilágítás vezérlése létrehozásakor az alábbiak szerint üzemelt:
Bekapcsolás központi vezérléssel a közvilágítási naptár szerint. Kikapcsolás: november 1-március 31-ig hétköznap 21 órakor, hétvégén és ünnepnapokon 22 órakor, április 1-október 31-ig minden nap 24 órakor.
Jelenlegi üzemeltetése:
Bekapcsolás központi vezérléssel a közvilágítási naptár szerint. Kikapcsolás: időórás kapcsolóval 22 órakor. A díszvilágítás elszámolása a mért teljesítmények alapján történik. A leírtakból következik, hogy megtakarítás csak a díszvilágítási időtartam további csökkentésével érhető el.
További lehetőség a köz- és díszvilágítási költségek csökkentésére a meglévő vízi energia hasznosítása, amellyel kapcsolatban megkeresték az önkormányzatot, de tárgyalható anyag e témakörben még nem készült.
19. pont: az Austrolux Kft. bérleti szerződésének ismételt felülvizsgálata, és a képviselő-testület tájékoztatása – a Posztógyár területén lévő egyéb bérleményekről szóló tájékoztatással együtt - megtörtént (198/2006. (IX.26.) számú határozat), a fenti határozat értelmében a szerződés módosítását a bérleti díj emelésére vonatkozóan a Kht. kezdeményezte, az előzőhöz viszonyított kétszeres díjat sikerült elérni.
20. pont: a Városfejlesztési és Településüzemeltetési osztály vezetőjének tájékoztatása szerint az intézmények bérbeadási szabályzatának felülvizsgálata elkezdődött, az intézményektől megkérték bérbeadási szabályzatukat, amelyeknek felülvizsgálata folyamatban van. Az intézményi átszervezések, átadások miatt a bérbeadási szabályzatok módosítása, előkészítése jelenleg készül. Várhatóan a februári ülésre előterjesztésre kerül az anyag.
21. pont: a Kőszeg és Vidéke újság ingyenességének felülvizsgálata megtörtént (199/2006. (IX.26.) számú határozat), az ingyenességre vonatkozóan változás nem történt, a képviselő-testület a szerződést nem kívánta módosítani.
22. pont: a temető bővítés többletköltségeinek felülvizsgálata műszaki szempontból megtörtént, a kifizetések ütemezése a megkötött fizetési megállapodás szerint történt, amelynek elhalasztására nem volt lehetőség.
23. pont: az önkormányzati személyi juttatások felülvizsgálata megtörtént (200/2006. (IX.26.) számú határozat), a határozat alapján az előirányzatok a III. negyedévi költségvetési rendeletmódosításban átvezetésre kerültek.
24. pont: az Egyéb szórakoztató tevékenységen belül az őszi rendezvények pénzügyi felülvizsgálata megtörtént a 2006. augusztusi képviselő-testületi ülésen (167/2006. (VIII.29.) számú határozat), a határozat alapján az előirányzatok a III. negyedévi költségvetési rendeletmódosításban átvezetésre kerültek.
25. pont: az Idősek Gondozóháza beruházás saját erő kifizetéseinek 2007. évre halaszthatóságáról a képviselő-testület 2006. szeptemberi ülésére készült jelentés, amelynek értelmében ezen kifizetések elhalasztására törvényes lehetőség nem volt.
26. pont: az önkormányzat hitelállományának verseny alapján történő pályáztatásához az ajánlatkérés három pénzintézet részére elküldésre került, ugyanakkor a hitelállomány nagysága miatt - amely a folyószámla hitellel együtt meghaladta volna az önkormányzat hitelfelvételi korlátját –közbeszerzés kiírására nem került sor.



Kőszeg, 2007. január 8.


A polgármester nevében:

Sőbér Aurélia s.k. pénzügyi osztályvezető





HATÁROZATI JAVASLAT



1. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete elrendeli a többcélú társulási megállapodás módosítására vonatkozó javaslat kidolgozását. A 148/2006. (VII.26.) számú képviselő-testületi határozat 9. pontja tekintetében a határidő 2007. májusi képviselő-testületi ülésre változik.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző
Határidő: 2007. májusi képviselő-testületi ülés


2. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete elrendeli a civil szervezeteknek, közalapítványoknak, egyesületeknek nyújtott támogatások átstrukturálásának felülvizsgálatát. A határidő módosítását a 148/2006. (VII.26.) számú képviselő-testületi határozata 11. pontja tekintetében a határidő 2007. áprilisi képviselő-testületi ülésre változik.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Dr. Tóth László jegyző, Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető
Határidő: 2007. áprilisi képviselő-testületi ülés