2024. Március 28., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló Kőszeg Város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.
2. - Tájékoztató a Kőszegi Polgárőr Egyesület 2023. évi tevékenységéről.
3. - Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2023. évi szakmai beszámolója, 2024. évi munkaterve, valamint beszámoló a Térségi TDM Szervezet és Tourinform Iroda 2023. évi munkájáról.
4. - Beszámoló a Kőszegi Sporthorgász Egyesület 2023. évi tevékenységéről.
5. - A helyi adókról szóló 35/2012. (XII. 1.), valamint a települési adóról szóló 13/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelet módosítása.
6. - A köztemetőkről és a temetkezésről szóló 6/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
7. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
8. - A kerékpáros pumpapálya megvalósítási helyszínének kijelölése.
9. - A Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde továbbképzési programjának jóváhagyása.
10. - A Kőszeg Meseváros Óvoda és Bölcsőde Horvátzsidányi Tücsök Bölcsődéjével kapcsolatos döntések meghozatala.
11. - Beszámoló a közétkeztetés minőségellenőrzéséről.
12. - Az 1. sz. házi gyermekorvosi körzet helyettesítésére vonatkozó megállapodás megkötése.
13. - A Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium intézményátszervezésének a véleményezése.
14. - A Budaker Gusztáv Alapfokú Művészeti Iskola intézményátszervezésének a véleményezése.
15. - Közműhálózat bővítésével kapcsolatos döntések meghozatala.
16. - A LOD-418 forgalmi rendszámú gépjármű térítésmentes átadása.
17. - A 2024. évi közbeszerzési terv jóváhagyása.
18. - A KSE Birkózó Szakosztály ingatlanhasználati kérelme (rendkívüli előterjesztés).
19. - A Szent Erzsébet Szociális Központ helyiségeinek bérbeadása (rendkívüli előterjesztés).
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
21. - Egy mappában a 2024. március 28-i ülés anyagai.
22. - Rendkívüli előterjesztés: Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
23. - Rendkívüli előterjesztés: A hajléktalanszállóval, az idősek otthonával és az idősek klubjával kapcsolatos tájékoztató.
23. napirendi pont:
Rendkívüli előterjesztés: A hajléktalanszállóval, az idősek otthonával és az idősek klubjával kapcsolatos tájékoztató.

Tisztelt Képviselő-testület!


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 186/2023. (X. 26.) határozatával elrendelte a Hajléktalanok átmeneti szállása működtetésének 2024. április 30. napjával történő megszüntetését.
Az ezzel kapcsolatos bejelentési és tájékoztatási kötelezettségnek 2023. október 30-ig eleget tettünk mind az ellátottak, mind a Kormányhivatal felé. Az Önkormányzatnak jogszabályi kötelezettsége nincs az ellátottak további lakhatásának biztosítása érdekében, ennek ellenére igyekszünk megoldást találni mindenki számára. Az eltelt időszak alatt 4 fő pályázott önkormányzati bérlakásra, ebből 1 fő helyzete oldódott meg így. Próbálkoztunk piaci albérletek felkutatásával is - hiszen 3 főnek 200 000 Ft körüli stabil havi jövedelme van -, de ez nem vezetett eredményre.
Az önkormányzati bérlakások pályázatára vonatkozó rendszerünkről is tájékoztattuk a lakókat és arról is, hogy a szükséges adatlap kitöltésével a pályázatra kiírt önkormányzati bérlakásokról a megadott elérhetőségeiken tájékoztatást kapnak.

Naponta változik az igénybevételi létszám, előre láthatólag 12-13 fővel lehet számolni, akik 2023. október 26-án érvényes megállapodással rendelkeztek az ellátás igénybevételére és jogviszonyuk 2024. április 30-án is fennáll. Hosszú távú megoldási irány mindenképpen az önálló lakhatás biztosítása önkormányzati bérlakásokban, de hogy ez május 1-jével hány fő esetében tud megvalósulni, az függ majd az erre a célra kijelölhető lakások számától és nagyságától. Ezzel kapcsolatban folyamatosan zajlik a jelenlegi önkormányzati bérlakásban élők csereigényeinek felülvizsgálata is.

2024. április 1-től rendelkezésre áll az Árpád tér 23. földszint 1. szám alatt található önkormányzati bérlakás, mely 36 m2-es és 3 fő elhelyezésére alkalmas.

Folyamatban van egy lakáscsere iránti kérelem elbírálása, melynek következtében megüresedne az Árpád tér 23. szám alatt található 32 m2-es lakás, mely véleményünk szerint 2 fő elhelyezésére alkalmas.

Mindezek mellett a Városüzemeltető Kft. jelezte, hogy folyamatban van egy kiköltözés a Rákóczi utca 91. számú ingatlanból. Ez a lakás 74 m2-es és 4-5 fő elhelyezésére alkalmas.

Amennyiben nem sikerül mindenkit önkormányzati bérlakásban elhelyezni, úgy határozott időre önkormányzati bérlakás jelleggel biztosítanánk a jelenlegi Sáncárok utca 36. számú épületben (2436 hrsz.) a lakhatást számukra. Ebben az esetben az ingatlan bal oldali szárnya szociális intézmény lakássá történő átminősítése szükséges, mellyel kapcsolatban már egyeztettünk Főépítész Úrral, aki az átminősítéshez szükséges lépéseket már megtette.

Fentiekre tekintettel szükséges lesz az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2004. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosítására is annak érdekében, hogy a jogszabályi feltételek biztosítottak legyenek az ellátottak önkormányzati bérlakásban történő elhelyezésére.

Az ellátottakat tájékoztattuk a lehetőségekről, vegyes volt a fogadtatás részükről, leginkább olyan vonatkozásban, hogy ki kivel szeretne költözni.
A Hajléktalan Szálló jelenlegi, 50-60%-os kihasználtsága miatt jobban figyelembe lehetett venni az egyéni komfortszükségleteket, így egy-egy lakószobában a tényleges férőhelyszámnál kevesebb fő lakott. Az biztos, hogy egyszemélyes lakhatás biztosítására nincs lehetőség, a lakók erről is tájékoztatva lettek.

Felvettük a kapcsolatot továbbá a szombathelyi Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft-vel, hogy azokat, akik nem kívánnak élni a számukra helyben felajánlott lakhatási lehetőséggel, milyen feltételekkel és milyen ellátási formában tudják fogadni. Előzetes tájékoztatásuk szerint a hajléktalanok éjjeli menedékhelyén (nem kell fizetni térítési díjat) azonnal tudják fogadni őket.

Az Idősek Otthona és az Idősek Klubja tekintetében bízunk abban, hogy sikeresen átveheti az ellátást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Amint erről megszületik a döntés a Kőszegi Szociális Gondozási Központnak új székhelyre, telephelyre lesz szüksége. Ennek érdekében is már tettünk intézkedéseket, megvitatásra kerültek azon ingatlanok, melyek alkalmasak lehetnek erre a célra. Véleményünk szerint a legalkalmasabb a Kossuth utca 3. szám alatt található ingatlan. Az ingatlant az intézmény dolgozói megnézték, a szükséges átalakítási munkálatokat a Városüzemeltető Kft. az ingatlanon el tudná végezni, melyre a szükséges fedezet az intézmény részére rendelkezésre áll. A szükséges bútorok szintén rendelkezésre állnak. Az ingatlan a város központi részén található és közel van a buszpályaudvarhoz, emiatt rendkívül praktikus lenne.

Fentiek mellett tájékoztatjuk a Tisztelt képviselő-testületet, hogy a Hajléktalanok Átmeneti Szállásán lévő ellátottak elhelyezésével kapcsolatos kijelöléseket, illetve valamennyi a Hajléktalan Szállóval, az Idősek Otthonával és az Idősek Klubjával kapcsolatos döntés tervezeteket az áprilisi Képviselő-testületi ülésen fogjuk előterjeszteni.

Kérem a Tisztelt képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen!

Kőszeg, 2024. március 27.


Dr. Zalán Gábor sk. Raposa Helga sk.
jegyző intézményvezető



HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Kőszegi Szociális Gondozási Központban működő Hajléktalanok Átmeneti Szállásával, Idősek Otthonával és az Idősek Klubjával kapcsolatos tájékoztatást elfogadja.