2016. Május 26., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. 2015. évi munkájáról, mérlegbeszámoló.
2. - Beszámoló a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága 2015. évi munkájáról.
3. - A Csillaghúr program jóváhagyása.
4. - Az önkormányzat beszerzési szabályzatának elfogadása.
5. - Kőszeg Város és Térsége Társulása társulási megállapodásának módosítása.
6. - Az önkormányzat „Ifjúsági Cselekvési Tervének” elfogadása.
7. - A „Helyi foglalkozatási együttműködések” c. TOP pályázat előkészítése.
8. - „Naperőmű park fejlesztésének megvalósítása Kőszegen” c. pályázat előkészítése.
9. - Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására pályázat beadása: Temető utca felső szakasz és Károlyi Mihály utca Temető utcától Bercsényi Miklós utcáig tartó szakaszának felújítása.
10. - Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására pályázat beadása: a 2517/1 hrsz-ú, természetben a Petőfi tér 14/A sz. alatti, Lóránt Gyula Sporttelepen található épület (tekepálya) felújítására.
11. - A Kőszegi Futball Club pályázati támogatási kérelme.
12. - A „Polgárőr Város” cím elnyerésére vonatkozó pályázat benyújtása.
13. - A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület támogatási kérelme defibrillátor készük beszerzéséhez.
14. - A KSE Birkózó Szakosztály létesítmény fejlesztéséhez elvi hozzájárulás kérelme.
15. - A 0186/193 és a 0186/118 hrsz-ú ingatlanok belterületbe vonása.
16. - A „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva” c. TOP CLLD pályázatra való felkészülés (rendkívüli előterjesztés).
17.a - Vagyonügy: A Várkör 35-37. alatti ingatlanrész cseréje.
18. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
20. - Rendkívüli előterjesztés: a közterüelt-használatról és városkép védelméről szóló 1/2000. ((II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
21. - Rendkívüli előterjesztés: a HÉSZ felülvizsgálatának elrendelése.
7. napirendi pont:
A „Helyi foglalkozatási együttműködések” c. TOP pályázat előkészítése.

Tisztelt Képviselő-testület!


2010 óta Kőszeg Város Önkormányzata a foglalkoztatási együttműködésekben betöltött szerepe, és mintaértékűen megvalósított projektjei révén országos elismertségre tett szert a foglalkoztatáspolitika szakmai köreiben.

Kőszeg város kezdeményezésére és vezetésével 2010-ben, a TÁMOP-1.4.4-08/1-2009. pályázati konstrukció keretében alakult meg a mai járási területet, korábban két kistérséget lefedő partnerség a térségi foglalkoztatók, képzők, önkormányzatok, érdekképviseleti szervek és civil szervezetek aktív részvételével. A 2012-2014. közötti időszakban a TÁMOP-1.4.5-12/1-2012. konstrukcióban megvalósított pályázat a térség fejlesztési potenciállal rendelkező foglalkoztatónál biztosított 30 fő hátrányos helyzetű munkavállaló részére a megélhetést biztosító tartós foglalkoztatást. A térség foglalkoztatási együttműködésének köszönhetően a fejlesztési potenciállal rendelkező vállalkozások mára nagyobb arányban veszik igénybe a foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatásokat, pályázati forrásokat, aktívan együttműködnek egymással, a munkaerőt biztosító képző intézményekkel és a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával.

A Területi Operatív Program keretében megnyíló pályázat a helyi gazdaságélénkítésében való szerepvállaláson túl lehetőséget teremt Kőszeg városnak a megyében betöltött szerepének erősödésére is. A megyei egyeztetések eredményeként a TOP 5.1.2-15 konstrukció megyei megvalósítása 2 projekt keretében történik. Észak-Vasi terület és Dél-Vasi terület 3-3 járással. A megyei önkormányzat meghívására az érintett 6 járásszékhely polgármesterei előzetesen tárgyaltak a projektek előkészítéséről. A találkozón a megyei önkormányzat javaslatára, a polgármesterek egyetértésével a 2 projekt vezetésére Kőszeg Város Önkormányzata (Észak-Vas) és Vasvár Város Önkormányzata (Dél-Vas) kapott felkérést.

Miért fontos a gazdaság- és foglalkoztatás fejlesztési együttműködés (paktum) továbbfejlesztése?

- Mert az önkormányzatok lehetőséget kapnak arra, hogy erősítsék gazdaságfejlesztési tevékenységüket, új szerepben jelenjenek meg, segítsék a helyi vállalkozások fejlődését.

- Mert a partnerségek élén az önkormányzatok közreműködhetnek a vállalkozások működését leginkább veszélyeztető munkaerőhiány enyhítésében, amely révén álláskeresők támogatott foglalkoztatása is megvalósul a helyi vállalkozásoknál.

- Mert a civil szervezetekből, vállalkozásokból, képzőintézményekből, a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályából, gazdaságfejlesztő szervezetekből, önkormányzatokból álló partnerségek működtetése révén erősödik az önkormányzatok társadalmi és helyi politikai bázisa, magasabb szintre kerülnek a partnerségi kapcsolatok.

- Megvalósul a partnerek közötti információcsere, jobban megismerhetőek lesznek a vállalkozói beruházási szándékok, munkaerőigények, és ezekre reagálni lehet, mivel a paktum pályázatokban forrás is lesz a munkaerő képzésére, fejlesztésére, támogatott foglalkoztatására, bejárásuk/letelepedésük támogatására.

- A paktum koordinációs iroda létrehozása révén a paktum lehetőséget nyújt a helyi gazdaság- és foglalkoztatásfejlesztés intézményének megerősítésére, kapacitások kiépítésére, amely segítheti a térségek forrás-felhasználási képességének növelését is (pl. vállalkozók számára GINOP-os beruházási pályázati források megszerzése).

- Tudatos beruházás-ösztönzés- és térség marketing tevékenység valósítható meg a térségek vállalkozási befektetéseinek növelése, valamint a munkaerő-megtartási és munkaerő-vonzó képesség erősítése érdekében.

Pályázati információk

A felhívás címe: „Helyi foglalkoztatási együttműködések”. A felhívás kódszáma: TOP-5.1.2-15.

Projekt címe: Észak-Vasi Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködés (paktum).

Projekt időszak: 2017. január 1. - 2020. december 31.

Főpályázó: Kőszeg Város Önkormányzata (átfogó koordináció, gazdaságfejlesztési szolgáltatások, felmérések és stratégiák készítése, partnerség-építés, szakmai rendezvények, paktum iroda működtetése stb.).

Projekt partner 1: Vas Megyei Kormányhivatal (tréningek, képzések, bértámogatások, lakhatási támogatások, bejárás stb. finanszírozása).

Projekt partner 2: Vas Megyei Önkormányzat (projektmenedzsment).
Partner 3: Munkaerő-piaci szolgáltató szervezet (a célcsoport toborzása, kiválasztása, mentorálása, kompetenciafejlesztés, egyéni és csoportos fejlesztések, foglalkoztatói kapcsolattartás, kereslet-kínálat összeillesztése).

Területi hatály: Kőszegi, Sárvári, Celldömölki Járások települései.

A 2017-2020 között megvalósuló, 614 m Ft költségvetésű projekt keretében

- min. 398 fő részesül munkaerő-piaci szolgáltatásban,
- min. 174 fő jut álláshoz a térségben működő vállalkozásoknál, akik közül
- min. 113 fő a támogatott időszak után 6 hónappal is állással rendelkezik

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni, és a határozati javaslatról dönteni szíveskedjék.
Az előterjesztést a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság, valamint a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kőszeg, 2016. május 19.

Básthy Béla s.k.
alpolgármester



HATÁROZATI JAVASLAT

1) Kőszeg Város Önkormányzata konzorciumvezetőként pályázatot kíván benyújtani a „Helyi foglalkoztatási együttműködések” c. pályázati konstrukcióra (a felhívás kódszáma: TOP-5.1.2-15.).

2) Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a konzorciumi tagokkal való tárgyalások lefolytatására, a konzorciumi megállapodás előkészítésére.

3) Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete megbízza a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft.-t a megvalósíthatósági tanulmány készítésére.
4) Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 3) pontban kiválasztott szervezetet megbízza a partnerségi rendezvények szervezésével, munkaerő- és képzési igényfelméréssel, valamint munkaerő-tartalék felmérésével.
Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: 1), 2) és 3) 2016. július 15., 4) 2016. december 9.