2010. Február 11., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A képviselők, a bizottsági elnökök és tagok, továbbá a tanácsnokok tiszteletdíjáról szóló 29/1994. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Kőszeg Város Önkormányzata 2010. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
3. - A lakáscélú helyi támogatásokról szóló 26/2003. (XII. 9.) önkormányzati rendelet felfüggesztése.
4. - Beszámoló a nem önkormányzati szervezeteknek 2009. évben juttatott céltámogatásokról.
5. - A levéltár raktárhelyiségének ingyenes használata.
6. - A Szombathely – Kőszeg regionális szennyvízelvezető rendszeren lévő önkormány-zati tulajdonú viziközmű létesítmények üzemeltetési szerződésének a módosítása.
7. - Középtávú támogatási megállapodás és ingatlan használati szerződés megkötése a Kőszegi Sportklubbal.
8. - A 2010. február 11-i képviselő-testületi ülés anyagai egy mappában letölthető formátumban.
9. - A kőszegi történelmi belváros rekonstrukciójának kivitelezésére kiírt közbeszerzési felhívásra érkezett ajánlatok elbírálása.
4. napirendi pont:
Beszámoló a nem önkormányzati szervezeteknek 2009. évben juttatott céltámogatásokról.

Tisztelt Képviselő-testület!

2006. júniusában Kőszeg Város Önkormányzata gazdálkodásának átfogó ÁSZ vizsgálata keretében megállapításra került, hogy a nem önkormányzati szervezeteknek nyújtott támogatások rendszerében több ponton jogszabályi és szakmai hiányosságok fedezhetők fel.
Az ÁSZ által tett észrevételeket, valamint a helyi sajátosságokat is figyelembe véve született meg 2007. szeptemberében Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 209 / 2007. (IX. 25.) sz. határozatával elfogadott és 6 / 2009. (II. 12.) sz. határozatával módosított, a Civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló szabályzata, mely rögzíti a kiemelt és nem kiemelt nem önkormányzati szervezetek támogatásának módját és szabályait (támogatás odaítélése, kifizetése és a támogatásról történő elszámolás stb.).
A jelen beszámoló és annak melléklete – a civil szabályzat hatálya alá tartozó támogatások mellett - kitér a költségvetésben közvetlenül megállapított fejlesztési célú támogatásokra, a Kisebbségi Alapból, valamint a ’Gyermeküdültetés’ Alapból nyújtott támogatásokra is.

Önkormányzati Kiemelt Civil Alap
A szabályzat 2007. október 1-i hatályba lépését követő első olyan évről számolhatunk be, amikor a Kiemelt Civil Alapból támogatásban részesülő civil szervezetek a támogatásról szóló beszámolókat kivétel nélkül határidőre, a szabályzatban előírt előírásokat figyelembe véve nyújtották be.

’Gyermeküdültetés’ Alap
Az előző évekhez hasonlóan - azonban megemelt költségvetési keretre - pályázhattak a kőszegi gyermekek táboroztatását megvalósító helyi oktatási intézmények, valamint egyházi szervezetek.
A támogatási összegek a támogatási kérelemben meghatározott résztvevő gyermekek összlétszáma, valamint a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek arányát figyelembe véve kerültek megítélésre.
A határidőre és szabályosan benyújtott pályázati elszámolásokat a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság 2009. októberi ülésén 54 – 58 / 2009 (X. 21.) sz. határozataival jóváhagyta.

Kisebbségi Alap
A Kisebbségi Alapból létrehozását követően első ízben kaphattak támogatást a városban működő kisebbségi önkormányzatok. A Bizottság 2009. április ülésén mindhárom kisebbségi önkormányzat részére ítélt meg támogatást. Az elszámolásokat mindhárom önkormányzat határidőben, az alapvető formai követelményeknek megfelelően benyújtotta, azonban azok jóváhagyása a Kisebbségi Alap felhasználásáról szóló szabályzat alapján a KIOS Bizottság 2010. április ülésén – az új pályázati kérelmek elbírálásával egyidőben - történik meg.

Egyéb fejlesztési célú támogatás
Az egyéb fejlesztési célú támogatások közt szerepelnek azok a támogatások, amelyek vagy közvetlenül a költségvetésben kerültek meghatározásra, vagy valamilyen hosszabb távú elkötelezettség alapján ad az önkormányzat.

Polgármesteri támogatási keret
A polgármesteri támogatási keret egy új támogatási forma, mely ugyancsak – tavalyi módosításával - a Civil Szabályzat hatálya esik, odaítélésének és felhasználásának szabályai azonban eltérnek.
Az év közben beérkező támogatási igények alapján összesen 23 szervezet vagy tevékenység kapott támogatást a polgármesteri keretből. A támogatások odaítéléséről a polgármester átruházott hatáskörben döntött.
A támogatások – döntő többségben - u.n. ’támogatási döntés’ alapján történt, amely a gyakorlatban azt jelentette, hogy a támogatási döntésben szereplő összeg erejéig az önkormányzat átvállalta (saját névre szóló számlák alapján) egy bizonyos tevékenység vagy rendezvény megvalósítását. A támogatási szerződéssel ellentétben ez a közvetett támogatási forma rengeteg adminisztrációs munkától mentesítette a hivatalt, valamint így olyan események támogatására is lehetőség nyílt, amelyek egyéb forrásból nem lehettek volna támogathatók (Pl.: konkrét jogi személy részvétele nélkül lezajlódó események: Jótékonysági koncertek szervezése, könyvkiadás, hagyományos hegyi futóverseny megrendezése stb.)
A támogatott tevékenységeknek, eseményeknek a támogatási kérelemben és a támogatási döntésben meghatározott megvalósulása a hivatal által biztosított volt.
A költségvetésben szereplő keretösszeg gyakorlatilag teljes mértékig felhasználásra került (99.9 %).

Belső ellenőr megállapításai:
Az előterjesztésben bemutatott, támogatásban részesített szervezetek által benyújtott elszámolásokat a belső ellenőr minden esetben megvizsgálta. Megállapításait, javaslatait jegyzőkönyvben foglalta össze, melyben a támogatott szervezetek egyike számára sem javasolt visszafizetési kötelezettséget.
Az általa megfogalmazott javaslatok a 2010. évi támogatások megállapításakor, a megállapodások elkészítésekor, valamint az elszámoláskor figyelembe vételre kerülnek.

Az 1. sz. mellékletben megtalálható Kőszeg Város Önkormányzatának a 2009. évben nyújtott céltámogatásáról és a támogatott szervezetek elszámolásáról készült tájékoztató (Kiemelt Civil Alap, Gyermeküdültetési Alap, Kisebbségi Alap, Polgármesteri támogatási keret és egyéb fejlesztési célú támogatások).
A Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság az előterjesztést megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra javasolja.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló elfogadására!

Kőszeg, 2010. február 4.


A polgármester nevében:
Schlögl Krisztián s. k.
szervezési ügyintéző



HATÁROZATI JAVASLAT


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem önkormányzati szervezeteknek 2009. évben juttatott céltámogatásokról szóló beszámolót elfogadja.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Schlögl Krisztián szervezési ügyintéző


(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)