2024. Április 25., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelet módosítása.
2. - Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 15. számú módosításával kapcsolatos partnerségi vélemények elfogadásáról szóló döntés meghozatala.
3. - Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 26/2004. (X. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Beszámoló a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház munkájáról.
5. - Beszámoló a 2023. évben végzett gyermekvédelmi munkáról.
6. - A 2023. évi ellenőrzési terv végrehajtásáról szóló jelentés.
7. - A Kőszeg Fúvószenekarért Alapítvány ingatlanhasználati szerződés módosítási kérelme.
8. - A Kőszeg 2530/1 hrsz-ú ingatlan vásárlására vonatkozó döntés meghozatala.
9. - Nyilatkozat a Kőszeg 2875 és 2880 hrsz-ú ingatlanok elővásárlási jogára vonatkozóan.
11. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
2. napirendi pont:
Kőszeg Város településrendezési eszközeinek 15. számú módosításával kapcsolatos partnerségi vélemények elfogadásáról szóló döntés meghozatala.

Tisztelt Képviselő-testület!
Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének Kőszeg Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 33/2014. (X. 3.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: HÉSZ) 2014. novemberében lépett hatályba, mely a jóváhagyása óta különböző fejlesztési igények miatt több alkalommal módosult. A HÉSZ legutolsó, 10. számú módosítása a 16/2022. (XI.1.) önkormányzati rendelettel került elfogadásra és 2022. december 1-től hatályos.
A HÉSZ 10. számú módosítása során a telealakításról szóló 4.§ új bekezdéssel egészült ki, mivel a telekalakítási eljárások során, a kialakítható legkisebb telekszélesség meghatározásával kapcsolatos értelmezések nem voltak egységesek. Ezért a jogszabály 4.§-a a következő bekezdéssel egészült ki:
„(5) Az építési övezetek és az övezetek területén a kialakítható telek megengedett legkisebb szélességét az építési hely területén belül legalább 20 m-es összefüggő sávban kell biztosítani.”
A 10. számú módosítás során történt egyeztetésekkor a kialakítható telek megengedett legkisebb szélességével kapcsolatos megfogalmazást minden érintett elfogadta, az előterjesztéshez csatolt indoklás elfogadásra került, így az a HÉSZ-be beépült, a további telekalakítási eljárások során alkalmazásra került.
2021. december 22-től hatályon kívül helyezték a telekalakításban érintett szakhatóságok kijelölésére és megkeresésére vonatkozó rendelkezéseket, a szakhatósági eljárás megszűnt, így a telekalakítás folyamatában a jegyzők már nem vesznek részt.
Ettől az időponttól a telekalakítási eljárást lefolytató kormányhivatalnak kell szakkérdésként vizsgálnia a településrendezési és építési követelményeknek való megfelelést, ezen belül továbbra is vizsgálni fogják, hogy a telekalakítás:
a) az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben foglaltaknak,
b) a településrendezési követelményeknek és a helyi építési szabályzatnak, valamint
c) a telekalakításról szóló miniszteri rendelet előírásainak megfelel-e.
A telekalakítási hatósági engedélyezési eljárást lebonyolító Vas Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya a szakkérdés vizsgálatára a Vas Vármegyei Kormányhivatal Főépítészi Irodáját vonja be.
A közelmúltban lebonyolított telekalakítási eljárás során a Főépítészi Iroda jelezte, hogy véleménye szerint a HÉSZ 4.§ (5) bekezdése részükről egyértelműen nem értelmezhető, annak ellenére, hogy előzetes egyeztetések során a HÉSZ ilyen irányú módosítását támogatták.
Ennek megfelelően javasolták, hogy a jogszabály egyértelmű értelmezése érdekében ezt a jogszabályhelyet pontosítsuk, a normaszöveg megfogalmazását egyértelműsítsük.
A normaszöveg módosított megfogalmazásával kapcsolatban előzetesen egyetértettünk, így annak módosítását kezdeményeztük.
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023. szeptember 7-i ülésén 135/2023. (IX.07.) számú határozatával döntött arról, hogy a polgármester a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 69. § (1) bekezdés d) pontjának megfelelő rövid eljárás során készíttesse el a HÉSZ módosítását a HÉSZ 4.§ (5) bekezdésének vonatkozásában és a kidolgozott normaszöveget elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.
A HÉSZ előzőekben leírt módosítási kezdeményezésével egyidőben Kőszeg Város Önkormányzata adásvételi szerződést kötött a kőszegfalvi városrészen lévő 45 db építési telke értékesítése tárgyában.
Ezen telkek Kőszegfalva területén, a 87-es számú főúttól keletre lévő, Lke-A1/1 kertvárosias lakó övezetben találhatóak, amely terület már több éve lakóövezetbe tartozik, azonban a terület tényleges fejlesztése nem indult el. Az építési telkek eladásával lehetőség nyílik arra, hogya Rendezési Tervnek megfelelő hasznosítás a területen elindulhasson.
Az adásvételi szerződés 9. pontjának felhatalmazása alapján Kőszeg Város Önkormányzata kezdeményezte a HÉSZ módosítását.
A HÉSZ egyedi előírása szerint az övezetben 900 m2 teleknagyságig egy épületben legfeljebb 2 lakás, míg 900-1800 m2 teleknagyság között legfeljebb 2 épületben, legfeljebb összesen 3 lakás, épületenként legfeljebb 2 lakással építhető.
A HÉSZ ezen előírása az elmúlt időszak tapasztalatai szerint az építési telkek olyan mértékű túlépítését eredményezi, amely tendenciát szeretnénk megszüntetni.
A tervezett módosítás lényege, hogy az érintett területen korlátoznánk a telkekre építhető épületek és lakások számát oly módon, hogy egy telekre egy épület építhető, s az épületben legfeljebb kettő lakás alakítható ki.
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2023. november 30-i ülésén 207/2023. (XI.30.) számú határozatával döntött arról, hogy a polgármester a Korm. rendelet 68. § (1) bekezdésnek bb) pontjának megfelelő egyszerűsített eljárás során készíttesse el a HÉSZ módosítását Kőszegfalva területén, a 87-es számú főúttól keletre lévő, Lke-A1/1 kertvárosias lakó övezetbe tartozó tömbök vonatkozásában és a kidolgozott normaszöveget elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.
Ezen képviselő-testületi határozatok alapján a településrendezési eszköz módosítására az Önkormányzat a DECOTERV Kft-vel kötött tervezési szerződést, amely iroda képviseletében Takács András építészmérnök, településtervező elkészítette a módosításokhoz szükséges tervdokumentációt.
Csermelyi Andrea Állami Főépítésszel történt egyeztetés alapján a rendezési terv módosításának két különböző alkalommal történő kezdeményezése ellenére, a módosítás egy eljárásban lebonyolítható, de ebben az esetben az eljárás a Korm. rendelet 68. § (1) bekezdésének megfelelő egyszerűsített eljárásban történhet.
A Korm. rendelet 68.§ (2) bekezdése szerint:
„ Az egyszerűsített eljárásban a véleményezési és záró szakaszra a 62–67. §-ban foglaltak alkalmazandók azzal az eltéréssel, hogy
a) a véleményezési szakaszban csak a partner ad véleményt, a véleményezési szakasz kezdetétől számított 10 napon belül.”
A Partnerségi egyeztetés Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 21/2017. (XII. 1.) önkormányzati rendelet 5.§ (4) bekezdése, valamint a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. tv. 157. §-a szerint a www.koszeg.hu honlapon közzétett hirdetmény útján történik.
A Korm. rendelet előírásának megfelelően a partnerségi véleményezési eljárás lefolytatásra került a 2024. február 28-án megjelentetett hirdetményben foglaltak szerint.
A településrendezési eszközök 15. számú módosításával kapcsolatban 2024. március 14-ig lehetett – névvel és címmel ellátott – javaslatot, észrevételt tenni a foepitesz@koszeg.hu e-mail címre. A hirdetmény mellé csatolt, tervező által kidolgozott dokumentáció a honlapról letölthető volt.
A hirdetményben megadott határidőig a rendezési tervmódosításával kapcsolatban javaslat, észrevétel nem érkezett.
Ahhoz, hogy a településrendezési eszköz tervezetével a polgármester a módosítási eljárás záró szakaszát kezdeményezhesse, a Korm. rendelet 66. § (7) bekezdése alapján, a beérkezett véleményeket ismertetni kell a képviselő-testülettel, amelyek elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a képviselő-testületnek határozattal kell döntenie.
Tisztelt Képviselő-testület!
Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta. A határozati javaslatot egyhangúlag elfogadásra ajánlja a Képviselő-testületnek.
Kérem, hogy az előterjesztést megtárgyalni, az előterjesztéshez csatolt határozati javaslatot elfogadni szíveskedjen.

Kőszeg, 2024. április 19.

A polgármester nevében:

Bertók Sándor s.k.
Kőszeg Város Főépítésze

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.



HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete tudomásul veszi, hogy a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm.rendelet 68. § (1) bekezdésnek bb) pontjának megfelelő egyszerűsített eljárásban a HÉSZ módosítását a 4.§ (5) bekezdésének vonatkozásában, valamint Kőszegfalva területén, a 87-es számú főúttól keletre lévő, Lke-A1/1 kertvárosias lakó övezetbe tartozó tömbök vonatkozásában készített településrendezési eszköz módosításának tervezete hirdetmény útján ismertetésre került, elektronikus úton észrevétel a tervezettel kapcsolatban nem érkezett.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy az 1. pont szerinti Korm. rendelet 68. § (2) bekezdésének c) pontja alapján a záró szakmai véleményezési szakasz lefolytatását kezdeményezze az állami főépítészi jogkörben eljáró vármegyei kormányhivatalnál, és az elkészült településrendezési eszközt elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.

Felelős: Básthy Béla polgármester
Határidő: 2024. június 27-i képviselő-testületi ülés