2007. Január 11., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Intézmény összevonásra kiadandó szándéknyiltkozat
1. napirendi pont:
Intézmény összevonásra kiadandó szándéknyiltkozat

J E L E N T É S

A munkacsoport célja:
Szakmai és pénzügyi vizsgálat lefolytatása keretében megállapítani, milyen módon lehetséges a Chernel Kálmán Városi Könyvtár és a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház további működtetése, az önkormányzati kötelező feladatok ellátása a szakmai színvonal lehetőség szerinti megőrzésével és az ezt garantáló minimális pénzügyi keretek biztosításával.

Megvizsgált területek

Infrastruktúra: az intézmények épületeinek, közműinek, berendezésének, felszereltségének állapota, hatékonysága, gazdaságossága.
Szakmai munka: ellátott feladatok, dolgozói létszámok, a feladatellátás szervezése, elismertség.
Gazdálkodás: feladatmutatók, költségvetés tervezése, 2007-es költségvetési igény, az állami normatívák és az önkormányzati támogatás aránya a költségvetésben, saját bevételek mértéke és összetétele különös tekintettel a pályázati forrásokra.
Egyebek: más hasonló lakosságszámú települések közművelődési feladatellátásának megszervezése, a kistérségi fenntartás lehetősége és következményei, olcsóbb működési szerkezet kialakításának lehetőségei, a könyvtár épületében bérbe adott helyiségek működésének hatása a könyvtár működésére, költségvetésére.

Alapvető megállapítások

1. A hatályos törvények szerint Kőszeg közművelődési intézményt köteles fenntartani.
2. A városnak két, szakmailag jól működő közművelődési központja van.
3. A közművelődési intézmények fenntartása az állami normatívából lehetetlen.
4. Chernel Kálmán Városi Könyvtár
 Az önkormányzat a jelenlegi épületben, a jelenlegi szervezeti keretek között nem tudja finanszírozni a könyvtár működését.
 A munkacsoport által történt átvilágítás a jelenlegi működési feltételekkel 2,5 millió Ft megtakarítást mutatott ki.
 A könyvtár kisebb alapterületen is működtethető.
 A kistérségi fenntartás nem realitás.
5. Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
1. Az épületegyüttes a Magyar Államkincstár tulajdona, Kőszeg Város Önkormányzata ingyenes használó a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Marcipán Múzeum mellett.
2. A munkacsoport által történt átvilágítás a jelenlegi működési feltételek mellett 5 millió Ft megtakarítást mutatott ki.
3. A képviselőtestület elé kerülő rendezvénynaptár mellett nem szerepelnek a rendezvények önkormányzati költségvetési összegei, a testület a döntéshozatalnál nem látja pontosan a költségvetési vonzatokat.
4. A vár felújítása kedvezőbb helyzetet teremtene a művelődési központ működéséhez is.
6. A két közművelődési intézmény összevont intézményként is működtethető.


Megállapítások részletezése

1. A hatályos törvények a városokat közművelődési intézmény fenntartására kötelezik. A közművelődési feladatok közül mit, milyen mértékben, milyen konkrét formában és milyen módon és ki lát el, azt az önkormányzat rendeletben szabályozza. A kőszegi önkormányzati rendelet megismétli a törvényszöveget, konkrétumokat a közművelődési koncepció tartalmaz.
2. A Chernel Kálmán Városi Könyvtár és a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház a város lakosainak megelégedésére működő intézmények. Tevékenységük ismert, elismert a megyében és országszerte is. A szakértői vizsgálatok is elismerik a két intézmény színvonalas szakmai munkáját.
3. A közművelődési állami normatíva összege 2006-ban 1166 Ft/lakos, 2007-ben 1135 Ft/lakos. Éves szinten mintegy 13 millió Ft. Az állami normatíva összegét az önkormányzat köteles 50-50%-ban megosztani a könyvtár és a művelődési ház között. A költségvetés tervezésénél 6,5 millió Ft normatívát lehet tervezni a könyvtárra is és a művelődési központra is.
4. Chernel Kálmán Városi Könyvtár
 Az önkormányzat 2006-ban a könyvtár 40 milliós költségvetését 32 millió Ft-tal támogatta. A könyvtár az épületben három szinten 1114,3 m2 területen működik, 69 ezer dokumentummal, 11 szakalkalmazottal. A települési könyvtári feladatokon kívül kistérségi mozgókönyvtári szolgálatot teljesít, ISIS letéti könyvtári szerepet lát el. A kistérségi településeken végzett munkáért éves szinten 750 ezer Ft-t és a vásárolt dokumentumok árát kapja meg. Az ISIS Alapítvány lehetővé teszi a város lakosainak is a hozzáférést a letéti dokumentumokhoz.
A földszinti üzlethelyiségeket a Városüzemeltetési Kht. adja bérbe. A bérbe adott helyiségek fűtését és vízdíját a könyvtár havonta fizeti ki a saját díjaival együtt. Kompenzálást évente kétszer kap a Kht-tól. Az épületet a hétvégén is fűtik a benne lévő lakások miatt. A könyvtár fűtési díja nagyon magas.
 A dologi kiadások 1,1 millió Ft-tal csökkenthetők. További megtakarítás érhető el a könyvtár egy szintre költöztetésével. A távhő költsége feltehetően csökkenne, kevesebb lenne a villamos energia fogyasztás és a liftet is fele annyit működtetnék. Az egy szinten történő működéssel két könyvtáros munkája nélkülözhető. A nyitva tartás időtartamát a kevesebb alkalmazotti létszám miatt csökkenteni szükséges.
 A könyvtár kistérségi fenntartásba adása nem realizálható. Jelenleg a kistérségben is a költségvetés tárgyalása folyik, ezen belül a könyvtár a 2006-os 750 ezer Ft-os települési hozzájárulások helyett 1,4 milliót kapott, de nem döntöttek még a 3,9 millió Ft-os dokumentumvásárlási összegről.
5. Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház
 Történtek önkormányzati lépések a művelődési központ által használt területek és az elővár kezelői jogának megszerzésére. A kezelői jog mellett az önkormányzat mozgástere nagyobb.
 Csökkenthetők a rendezvények költségei a plakátok és meghívók szerényebb kivitelű előállításával, a veszteséges rendezvények elhagyásával, vagy más szervezethez rendelésével (például Királyi városnap, vagy Históriafutás), vagy bevételt hozó rendezvény szervezésével. A dologi kiadások között magas a fűtés és a telefondíj összege. A Magyar Közlöny ára magas.
 A képviselőtestület a rendezvényekről kétszer szavaz. Egyszer a rendezvénynaptár elfogadásakor és másodszor a költségvetés elfogadásakor. A rendezvénynaptár nem tartalmazza az önkormányzati költségvetési vonzatokat, a költségvetésben nem látja a képviselő-testület a rendezvényeket.
 A vár felújítása a bemutatott ötletterv és a kidolgozás alatt álló projekt szerint kedvezőbb helyzetet teremtene a művelődési központ működéséhez is.
6 A két közművelődési intézmény fenntartható szervezetileg összevonva is, egy intézményként. Az összevont intézmény egy igazgatóval, egy igazgató helyettessel, egy gazdasági ügyintézővel dolgozna. Az engedélyezett álláshelyek száma az intézményben 12,5 lenne a jelenlegi 16,5 helyett. Az összevonás további két álláshely bérének megtakarítását teszi lehetővé: egy igazgatói álláshelyét és egy gazdasági ügyintézőét.

A munkacsoport javaslatai

1. A Chernel Kálmán Városi Könyvtár 2007-es önkormányzati támogatása 12 millió Ft-tal csökkenjen. Az álláshelyek száma 9 főben kerüljön megállapításra, két könyvtárosi álláshely kerüljön megszüntetésre.
2. A Chernel Kálmán Városi Könyvtár gyermekrészlegének megszüntetése, a könyvtári működés megszervezése az első emeleten.
3. Készüljön terv a könyvtár más alacsonyabb költségekkel működtethető, könyvtárnak megfelelő épületben történő elhelyezéséről, valamint a könyvtár épületének hasznosításáról.
4. A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház rendezvényi költségei és dologi kiadásai csökkenjenek 5 millió Ft-tal.
5. A képviselő-testület az éves rendezvénytervet annak pénzügyi vonzataival együtt fogadja el.
6. Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház önkormányzat által támogatott rendezvényei kerüljenek megpályáztatásra.
7. A két közművelődési intézmény kerüljön összevonásra egy intézménnyé 2007. április 1-vel. A könyvtárban az igazgatói álláshely és a gazdasági ügyintéző álláshely kerüljön megszüntetésre. Az összevont intézmény engedélyezett álláshelyeinek száma 12,5 fő legyen.
8. Az összevont intézmény igazgatói feladatait 2007. december 31-ig megbízással a művelődési központ igazgatója lássa el. A 2007-es év során pályázat kerüljön lebonyolítása az összevont intézmény igazgatói álláshelyének betöltésére.
9. A telefondíjak csökkentése érdekében az intézményvezetők legyenek bevonva a hivatali telefonflottába. A hivatali CD Jogtár intézményekhez történő eljuttatásával kerüljön megtakarításra a Magyar Közlöny magas előfizetési díja.
10. A javaslatok kerüljenek érvényesítésre a költségvetés elfogadásánál.


Határozati javaslatok

1. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete kinyilvánítja szándékát, hogy a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházat és a Chernel Kálmán Városi Könyvtárt 2007. április 1-től összevonja, egy intézményként kívánja működtetni. Elrendeli továbbá a
a/ törvény által előírt egyeztetések lebonyolítását,
b/ a megszüntető és alapító okiratok előkészítését.
Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Maitz Mária referens
Határidő: 2007. február 13-i ülésre

2. Kőszeg Város Önkormányzata elrendeli a költségvetési hiány csökkentése céljából a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban a könyvtári szolgáltatás első emeleten történő megszervezését, a gyermekrészleg megszüntetését.
Felelős: Lajos Tiborné igazgató helyettes
Határidő: 2007. január 31.

3. Kőszeg város Önkormányzatának képviselő-testülete elrendeli a költségvetési hiány csökkentése céljából, a gyermekrészleg megszüntetése miatt a Chernel Kálmán Városi Könyvtár esetében 2 fő könyvtáros munkaviszonyának 2007. február 13-i hatállyal történő megszüntetését, ezzel egyidejűleg elrendeli, hogy a költségvetési engedélyezett létszámkeret az intézmény esetében 11 főről 9 főre, önkormányzati szinten pedig 180,5 főről 178,5 főre csökkenjen.
A létszámleépítéssel érintett 2 fő munkavállalói - munkaviszonyban töltött ideje folyamatosságának megszakítása nélküli - foglalkoztatására az önkormányzat költségvetési szerveinél a meglévő üres álláshelyeken, az előreláthatóan megüresedő álláshelyeken vagy a tervezett új álláshelyeken, illetve szervezeti változás, feladatátadás következtében az önkormányzat fenntartói körén kívüli munkáltatónál nincs lehetőség.
A megszüntetett álláshelyek legalább öt évig nem állíthatók vissza, kivéve, ha a jogszabályból adódó többlet feladatok ezt indokolttá teszik.
A képviselő-testület elrendeli az elbocsátott dolgozók részére kifizetett járandóságok visszaigénylését a törvényi lehetőségek szerint.
Felelős: Huber László polgármester, Lajos Tiborné igazgató helyettes
Határidő: azonnal

4. Kőszeg Város Önkormányzata elrendeli a könyvtárépület hasznosítási tervének és a könyvtár más, könyvtárnak megfelelő épületben történő elhelyezése tervének elkészítését.
Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Bodovics László Jan osztályvezető
Határidő: 2007. februári testületi ülés

5. Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete elrendeli, hogy a 2007-es rendezvényterv a rendezvények pénzügyi vonzataival a költségvetés elfogadása előtt kerüljön előterjesztésként a képviselő-testület elé.
Felelős: Pócza Zoltán igazgató
Határidő: 2007. február 13-i ülés



Kőszeg, 2007. január 10.

A munkacsoport tagjai:



Racker Béla s. k.
elnök

Básthy Béla s. k.
alpolgármester

Keszei Balázs s. k.
képviselő

Simonits Zsolt s. k.
képviselő

Horváth Antal s. k.
közoktatási szakértő

Bognár-Varga Szilvia s. k.
pénzügyi osztályvezető helyettes

Maitz Mária s. k.
oktatási, közművelődésügyi, sport és ifjúsági referens, jegyzőkönyvvezető