2018. Március 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Beszámoló Kőszeg Város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.
2. - Tájékoztató a Kőszegi Polgárőr Egyesület 2017. évben végzett munkájáról.
3. - Beszámoló a Kőszeg és Vidéke lap munkájáról.
4. - Az „Ipari parkok, iparterületek fejlesztése” című TOP-1.1.1-16 azonosító számú pályázat benyújtása.
5. - Az óvodai beiratkozások időpontjának és az óvodai körzetek meghatározása a 2018/2019. nevelési évre.
6. - Kőszegszerdahelyi tagiskolák jogutód nélküli megszüntetése.
7.a - Belterületbe vonások: A 0380/1-0380/4 hrsz-ú ingatlanok belterületbe vonása.
7.b - Belterületbe vonások: A 6665/4 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
7.c - Belterületbe vonások: A 7248 hrsz-ú ingatlan belterületbe vonása.
11. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
3. napirendi pont:
Beszámoló a Kőszeg és Vidéke lap munkájáról.

BESZÁMOLÓ
a Kőszeg és Vidéke újság kiadásáról

1. Kiadói jog
A Kőszeg és Vidéke 2018. január 23-án megjelent lapszáma egyben az újraindítását követően a 31. évfolyam kezdetét jelentette.
A város tulajdonában lévő „Kőszeg és Vidéke” kiadásával a képviselő-testület 14/2013. (I. 31.) határozatával a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínházat bízta meg, felelős kiadói megbízást kapott az intézmény vezetője 2013 márciusától.
A kiadói jog átvételekor 6050 db volt a példányszám, a 2018. februári lapszám 6400 db. Kőszegen kívül további 14 településen a lakosság 1550 példányban veszi kézbe az újságot. A példányszám szerint a lakosság jelentős részéhez eljut a Kőszeg és Vidéke. (A térség lakosságának száma 2016. év végén 17 910 fő.)
Mindez összecseng azzal a kiadói szándékkal, hogy minél nagyobb mértékben fedjük le Kőszeg vonzáskörzetét, hiszen a megjelent hírek, információk erősítik a települések közötti kapcsolatot.

2. Nyomtatás
A Kőszeg és Vidéke lapszámai 2014. januárjától Szegeden a LAPCOM Zrt. nyomdájában készülnek. A rotációs nyomdában a 6400 db újság átfutási ideje egy óra (nyomtatás + csomagolás). Ilyen kapacitás Kőszeghez közelebbi városban nem áll rendelkezésre. Az időpont egyeztetések, a szállítások megszervezése okán egy-egy lapszám megjelenése csak keddi napokon történhet. A megszerkesztett újságoldalakat a nyomdai szerverre vasárnap este 19 óráig kell feltölteni. Egyedi esetekben – választási eredmények közlése (2018. április 8-a után), vagy az Ostromnapok, stb. – kaptunk lehetőséget későbbi időpontra is, amely lehetővé tette az aktuális hírek napilap gyorsaságú közlését. A LAPCOM Zrt. a nyomdai munkát jó minőségben és megbízhatóan, határidőre végzi el. Mindehhez az is szükséges, hogy az újság szerkesztősége határidőre készítse el az adott lapszámot a nyomda által előírt minőségben.

3. Terjesztés:
A terjesztést a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. 2011. január óta végezte, a kft. 2017 októberében, tulajdonosváltást követően megszűnt. Ezért 2018. januártól a terjesztés új rendszerét kellett kidolgozni. Több elvi lehetőséget vettünk számba, amely eredményeként a VISZI-POST Kft-vel kötöttem szerződést, és 2018. januártól a cég munkatársai, három kőszegi viszi ki a háztartásokba az újságpéldányokat. Meg kellett változtatni a nyomtatott lappéldányok Szegedről Kőszegre történő szállítási rendszerét is. Ebben a formában a megjelenés hetében, hétfőn kora délután Kőszegre, a Jurisics várba érkezik a kész újság. A terjesztés hétfőn este megkezdődhet. A városban 4500 db jut el ily módon az olvasókhoz, érdemes délutánonként, esténként is megnézni a postaládát. A különböző szórólapokkal együtt viszik ki a Kőszeg és Vidékét. Lukácsházára és Gyöngyösfaluba is a VISZI-POST Kft. kézbesíti a lapot, míg a többi településen önmaguk oldják meg a terjesztést. Köszönjük a településvezetők közreműködését!
A váltás eredményeként a korábbiakhoz képest egy nappal előbb kerülnek az újság első példányai az olvasók kezébe. Azt fontos tudni, hogy a szerkesztett újságot a megjelenés hetét megelőző vasárnap este küldi a felelős szerkesztő a nyomdába. Közvetlen kapcsolatból tudjuk, hogy a 6400 db-ot húsz perc alatt nyomtatják ki. A vasárnap – hétfő közötti rövid átmeneti idő miatt nagyon friss, aktuális hírek kerülhetnek az olvasókhoz.
A terjesztés ellenőrzése egyedi módon történik. Minden lapszám 2. oldalán jelenik meg az erről szóló felkérés. A Kedves Olvasók türelmetlenek, várják az újságot és telefonálnak, ha nem kapják meg. Közvetlen kapcsolatban állunk a terjesztő személyekkel, így a beérkező észrevétel többnyire orvosolható. A terjesztésre vonatkozó szerződés nem tartalmazza a lappéldányok minden háztartásokba 100%-os kijuttatását, ilyet szórólap kategóriában a kft. nem vállal. Az üdülőterületeken lakók az újságot megkaphatják a Szabóhegyért Közösen Egyesület, illetve a Városház utcában lévő Hírlapbolt közreműködésével.
A terjesztésről szóló visszajelzések kiemelt információkat adnak arról, hogy az olvasók várják a Kőszeg és Vidéke megjelenését. Nem jó hallani azokat a reklamációkat, amelyek arról szólnak, hogy egyik vagy másik olvasó nem kapta meg a lapot. Ugyanakkor jó érzés az, hogy azért keresik az újságot, mert várják és olvasni akarják. Tegyük hozzá, nemcsak az itt élők, hanem nagyon sokan olyanok, akik a távolban élnek és a Kőszeg és Vidékéből akarnak mindent megtudni a városuk életéről. Sok kőszegi postázza a lapot az elszármazottak, esetleg a régi diákok számára. Sokan a város honlapján olvassák el a lapot.
2017-es évben gazdaságilag is jó évet zártunk, a megfelelően kialakított rendszernek köszönhetően.
KIADÁSOK - 2017
• Megbízási díjak+járulékok külsősöknek: Németh Iván, Hani Tibor
Bér: 757.625,- Ft Járulék: 154.207,- Ft Összesen: 911.832,- Ft
• Újságírói tevékenység számlás+főszerkesztői díj: Kámán Zoltán, Tóthárpád Ferenc,
Kiss János
Összesen: 4.797.058.- Ft
• Egyéb szolgáltatások
nyomda 4.116.945,- Ft
terjesztés 156.158,- Ft
KIADÁSOK ÖSSZESEN: 9.981.993,- Ft

BEVÉTELEK – 2017
• Hirdetések összesen: 10.012.191,- Ft
EGYENLEG: 30.198,- Ft

Kőszeg, 2018. március 5.

Pócza Zoltán s. k. felelős kiadó


Kőszeg és Vidéke havilap
felelős szerkesztői beszámolója

1. Az (első) tíz év
A felelős szerkesztőként azt gondolom, hogy a Kőszeg és Vidéke minden más városi, térségi újsággal való összehasonlítás esetén kiállja a próbát, bármilyen szempontok szerint is készítik el a próbatételeket. Mindezt az olvasottsága alapján is írhatom, de ettől lehetnek más vélemények is.
Az alábbiakban a 2017. év tapasztalatairól kívánok beszámolni a Tisztelt Képviselő-testület számára.
A Kőszeg és Vidéke jelenlegi szerkesztő bizottsága, ebben a megjelenési struktúrában tíz éve készíti el hónapról hónapra az újságot, ha a döntési szándék is úgy akarja, akkor 2018. május hónaptól a 11. évfolyamot kezdjük el. Az ötfős csapatból az újraindítás (1988. év) óta ketten (Kiss János, Németh Iván) részesei a munkának, Tóthárpád Ferenc és Hani Tibor 2003. illetve 2004. év óta vesznek részt a lap készítésében.
Azt gondolom, hogy közzé kell tenni azt a mondatot, hogy mindannyian az újságot szívvel, lélekkel, kőszegiként készítjük, és azt is gondoljuk, csak így érdemes. Napi nyolc órás munka vagy nyugdíj mellett végezzük ezt a feladatot.
Köszönöm a képviselő-testülettől kapott bizalmat, amely 2016. januártól a Kőszeg és Vidéke havilap felelős szerkesztői feladat elvégzését tartalmazza. Ez a megbízás elsődlegesen a felelősség vállalását jelenti, amelyet az időráfordítás felső korlátja nélkül mindenkor célkeresztben kell teljesíteni lendülettel és megfontoltan. Az első írásom 1992-ben jelent meg a Kőszeg és Vidékében, 2008. május óta, a tízéves ciklus indulásától kezdve az újságkészítéssel kapcsolatban több feladatot is végzek.
Azt gondolom, hogy azt a hagyományt követjük, amelyet az „ősök” a lap indításakor, 1881-ben kialakítottak. (Az akkor megjelent első példánynak tulajdonosa vagyok.) A cél változatlan, Kőszegről a kőszegieket tájékoztatni az aktuális eseményekről. A Vidék megjelenése nyolc éve a kiemelt célok közé tartozik, mostanra már természetes a legalább két oldal híranyag közzététele a térség 14 falujának életéről.
A Kőszeg és Vidéke példányait várják az olvasók, keresik benne az életükről, a mindennapokról szóló híreket. Ezt megtesszük havonta legalább 70 írással, ezen kívül két oldal terjedelmű sporthírekkel, és 8 – 10 oldal reklámmal. Azt gondolom, hogy sokrétű tájékoztatást nyújt az olvasók számára a Kőszeg és Vidéke, és alkalmanként a híranyagokat átveszi a megyei sajtó.

2. Az olvasók igénylik a lapot
Egy-egy lapszámban összeségében százezer vagy annál több karakterből álló írások jelentek meg. Tudjuk az olvasása sok időt, a megírása pedig ennél is többet igényel. Az olvasói szokások különbözőek, törekedni kell a tömörségre, a ’térkitöltő’, betűszámot növelő írásokat nem szeretjük. Sokan gondolják azt, hogy a nagyobb terjedelmű újságcikk a jó. Szerintem akkor jó egy írás, ha azt végigolvassák, és mindezt a tömör megfogalmazás jelentősen segíti. Időnként elkerülhetetlen a hosszabb írás, de ez a szerkesztői döntés felelőssége, és nem biztos, hogy azzal mindenki egyetért.
Ha valakinek valami nem tetszik a megjelent hírek közül, akkor és csak akkor rögtön telefont ragad vagy levelet ír. Egyik írásban megjelent a „Sztálin-gyertya” szó, és alig hihető, hogy mekkora hangsúlyt kapott egy olvasó hozzászólásában. Volt rá példa, hogy emlékeket őrző cselekedetről írtunk, de az ugyanazon érintettekről szóló másik írásból a sok közül két név kimaradt. Csak erről érkezett észrevétel. Erősödnek akkor is a vélemények, ha valakinek a tevékenysége nem kapott „elegendő” teret. „Pontosítanunk kellett a Művészetek Házáról szóló írást a tulajdonjogok miatt. Az elmúlt évben hibás vagy téves információ miatt helyreigazításra nem volt szükség. Az észrevételek azt tükrözik, hogy az olvasók alaposan, szinte betűről betűre áttekintik a lapszámokat.
Az újságkészítésre ösztönző visszajelzéseket többnyire vagy inkább szinte kizárólag az olvasókkal való személyes találkozók alkalmából kapunk. Ezáltal válik bizonyossá, hogy az olvasók igénylik a lapot.

4. Hírstruktúra
Stabil, áttekinthető a hírstruktúra, az oldalak formai kialakítása, tördelése jellemzik a lapszámokat, amely az elmúlt tíz év hagyatéka. A rendszeres olvasó ezt látja, de azt nem veheti észre, hogy mennyi feladat áll vagy állhat egy-egy hír közzététele mögött.
Folytattuk az itt élő nemzetiségek életéről szóló hírek közzétételét, a sporthírekre egyre inkább nem elegendő a két újságoldal.
A szerkesztőbizottsági üléseken beszéljük meg az előző lapszám tapasztalatait, és a következő hónapban megjelenő fontosabb híreket. Szóbeli véleményezéssel döntünk a kávészünet rovatban kiválasztott személyről, rendszerint több hónapra előre. Mindenkor megtiszteltetésnek tekintjük az interjúra való felkérés elfogadását, és tiszteletben tartjuk azt is, ha az adott személy csak dolgozni szeret a város, vagy egy közösség érdekében, de nem kívánja a nyilvánosságot. A szerkesztőségi üléseken megtárgyaljuk a várható témákat. Az események forgataga miatt az egyeztetések folyamatosan leginkább telefonon, vagy e-mail formájában történnek.
Az újság megjelenése szempontjából kiemeltnek tartjuk, hogy a hírek, információk a Kőszeg és Vidékében jelenjenek meg először. Bizony hanyagoljuk, vagy inkább az újság megjelenési időszakára aktualizáljuk vagy pontosítjuk a más médiákban már megjelent információkat.
A bulvár nélküli tájékoztatás a célunk, és ezt olvasmányos formában kívánjuk közreadni.

5. Témaválasztás
Az írásokkal szemben elvárás, hogy informatív legyen, tényeket tegyen közzé és ne véleményt, adjon tájékoztatást a város eseményeiről, a kőszegiek tevékenységéről, és minden esetben Kőszegről, illetve a térség falvairól szóljon.
A közgondolkodás szerint a téma az ’utcán hever’, csak azt nem lehet tudni: mikor és hol ’hever’, ezért keresni és megtalálni kell a feldolgozandó témákat. Egy-egy program időtartama, vagy egy-egy íráshoz szükséges beszélgetés több órát is igénybe vehet. A téma feldolgozása is kemény feladat, nem nézzük, nem nézhetjük a ráfordított időt. Mindez az olvasót, az írásban érintett személyt, szervezetet abszolút nem érdekli.
Alapvetően nem meghatározó mennyiségű a „kívülről” érkező írások száma, amelyek vagy aláírással, vagy szerkesztett anyagként jelennek meg. Ezen írások többsége szerkesztői kérésre készül el. Egy-egy témáról megjelenő anyag mindig önálló szerkesztői döntés alapján történik. Ettől lehetnek, és biztosan vannak is más álláspontok.
Mindenkor várjuk a véleményeket, álláspontokat az egyetértőt és az ellenzőt! Nem állítjuk, hogy mindenki elfogadja az írásokat, azok tartalmát, ahhoz ragaszkodunk, hogy a leírtak pontosak legyenek. Ha szükséges, pótoljuk a hiányzó információkat. Semmi és senki nem lehet tökéletes, erről az egykoron porba írt mondatok is tanúskodnak.

6. A szerkesztés kiemelt szempontjai.
• Környezetvédelem, a város értékei kapjanak nagyobb szerepet.
• Legyenek dokumentálva a város eseményei.
• A képviselő-testület döntései hangfelvételek alapján készült tudósítások formájában kerülnek nyilvánosságra.
• Mindenkor arra törekszünk, hogy Kőszeg friss hírei elsődlegesen a Kőszeg és Vidékében kerüljenek az olvasóhoz.
• Tudjuk, hogy az olvasók közössége hiányolja a város történelmével kapcsolatos írásokat, álláspontom és a rendelkezésre álló újságoldal szerint erre csak aktualitás esetén van lehetőség.
• Mindenkor meghallgatjuk a kritikai észrevételeket, elemezzük, értelmezzük a helyzetet, és feldolgozzuk. Tisztelettel megköszönjük, ha valaki kifejezi az újsággal kapcsolatos véleményét!

Kámán Zoltán s. k.
felelős szerkesztő

A beszámolót megtárgyalta a humánerőforrás bizottság és a képviselő-testületnek egyhangúlag elfogadásra ajánlotta.


HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg és Vidéke lapról szóló beszámolót elfogadja.