2017. December 21., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői 2018. évi illetményalapjának és illetménykiegészítésének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
2. - Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény végrehajtásáról szóló 31/2005. (IX. 30.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése.
4. - Kőszeg Város településkép védelméről szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
5. - Településrendezési eszközök VI. módosítása – végső elfogadás.
6. - Beszámoló Kőszeg Város külkapcsolatainak 2017. évi alakulásáról.
7. - A Nyugat-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás kérelme.
8. - A „Kőszegi Városmajor környezettudatos megújítása” c. pályázathoz készített tanulmányterv elfogadása.
9. - A kőszegi Hősök Tornya külső felújításához pályázat benyújtása.
10. - A Cothec Energetikai Üzemeltető Kft. és az önkormányzat közötti közszolgáltatási szerződés felülvizsgálata.
11. - A Chernel Kálmán Városi Könyvtár létszámemelési kérelme.
12. - Az Újvárosi Óvoda létszámemelési kérelme.
13. - Horvátzsidány község Önkormányzatának a tagóvoda létszámemelésre vonatkozó kérelme.
14. - Többletmunka elvégzéséhez pénzügyi fedezet biztosítása a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. részére.
15. - A 2018. évi rendezvénynaptár megtárgyalása.
16. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
17. - Egy mappában a 2017. december 21-i képviselő-testületi ülés anyagai.
18. - Rendkívüli előterjesztés: A Raaba Energy Kft.-vel kötendő ingatlan előszerződés.
19. - Rendkívüli előterjesztés: Az STKH Zrt. határidő módosítási kérelme.
20. - Rendkívüli előterjesztés: Az óvodák fejlesztésére vonatkozó TOP pályázatokhoz önerő biztosítása.
21. - Rendkívüli előterjesztés: A Sgrafittós Ház felújítására vonatkozó vállalkozói szerződés módosítása.
22. - Rendkívüli előterjesztés: A TOP-5.3.1-16 pályázat benyújtása.
11. napirendi pont:
A Chernel Kálmán Városi Könyvtár létszámemelési kérelme.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Chernel Kálmán Városi Könyvtár aktívan részt vesz Kőszeg kulturális életében.
Gyűjteményével és szolgáltatásaival szolgálja a város és környékének lakosságát, az informális tanulás kiváló helyszíne, amit a lakosság szívesen igénybe vesz.
A könyvtár igazodni kíván a 21. századi kihívásokhoz, a változó könyvtárhasználati, olvasási szokásokhoz. Személyre szabott szolgáltatást végeznek a könyvtár kollégái, az ifjúság (különösen a Z és online) generáció olvasóvá nevelése fontos célkitűzés.
Az új kihívások és a hozzá kapcsolódó feladatok végzéséhez szükség van egy új közösségi tér, egy előadóterem kialakítására és annak programokkal való feltöltésére.
Az EFOP-4.1.8-16 „A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései” c. pályázat folyamatban van.
A hagyományok ápolásához szükséges helyismereti olvasóterem kialakítása, ami a TOP-7.1.1-16-2016-00017 Kőszegi Forrás Helyi Akciócsoport c. pályázatnak köszönhetően valósulhat meg, továbbá a 34 éves kölcsönzőtér is megújulhat.
Kőszeg Város Önkormányzata Lukácsháza Önkormányzatával közösen a TOP-5.1.3-16 keretében az „Otthonunk Kőszeg-hegyalja – a helyi identitás erősítése közösségfejlesztési módszerekkel” című pályázatot készül benyújtani.
A több éves program-sorozat kialakításában kulcsszerepet játszanak a térség kulturális és közművelődési intézményei, értékeket hordozó közösségei. Így a Chernel Kálmán Városi Könyvtárnak is feladata lesz a közösségfejlesztési folyamatok megvalósításában.

2007 óta 4 fővel kevesebb a könyvtár létszáma, most 8 fő a könyvtári dolgozók száma, a 6 fő szakmai kollégából csak 3 fő a diplomás könyvtáros. Az érettségizett kollégák csak a 25-30 éves tapasztalataik miatt képesek ellátni a feladatokat. Nyugdíjazásuk során nem lehet bárkit beállítani a helyükre.
Kőszeg környék 14 települési könyvtár dokumentumállományának bővítését, állományból történő kivonását is a könyvtárunk szervezi meg.
Három éven keresztül 2 fő kulturális közfoglalkoztatott segítette a könyvtár működését úgy, hogy nem voltak fennakadások az ügyelet megszervezésében. Közülük az egyik kolléga jelenleg könyvtáros asszisztensként dolgozik a könyvtárban egy nyugdíjazás miatt megüresedett álláshelyen.
A másik közfoglalkoztatott talált állandó munkát. 2017-ben is próbálkoztunk a közfoglalkoztatott felvételével, de nem tudtuk beállítani az olvasószolgálatba. Gondot okoz a nyitvatartás biztosításában, ha a kollégák valamilyen kötelező képzésben vesznek részt. A hosszú nyitvatartás, a sok rendezvény miatt nehéz megszervezni az olvasószolgálat működését, a minőségi szolgáltatás fenntartását.
Az ügyfélfogadás zavartalan biztosítása miatt a háttérmunka sajnos nem naprakész. Számos aprólékos, időigényes munkát végeznek a könyvtár dolgozói. A könyv útja a polcig a megyei könyvtár által készített filmben látható: https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=OTkf5eKLKNY
A 2015. január 12-ei, Gyurics Zoltánné könyvtári szakértő által végzett vizsgálat jegyzőkönyve már az alábbit tartalmazza:
„A könyvtár nyitvatartása: heti 42 óra, hétfő kivételével minden nap 8.30-17.30-ig, csütörtökön 19 óráig, szombaton 13 óráig tart nyitva.
A nyitvatartás, a meglévő feladatok, a két szinten működő és tagolt, nehezen áttekinthető terek, részlegek, a sokféle szolgáltatás, indokolttá tennék legalább még 1 fő könyvtáros alkalmazását.
Mindenkinek, mindenkit kell helyettesíteni, az esetleges szabadság, illetve betegség esetén, ami nem lehet könnyű feladat ezzel a létszámmal.”
Az elnyert pályázatok megvalósításához, illetve a kapcsolódó feladatok elvégzéséhez szükséges lenne, hogy a Chernel Kálmán Városi Könyvtár létszáma 1 könyvtárossal, tehát diplomás szakemberrel bővüljön.
Továbbá szükség lenne igazgatóhelyettesre, aki képviseli az intézményt a szükséges fórumokon, felelősként részt vesz a szakmai munkában. A 150/1992. (XI.20.) végrehajtási rendeletben megállapítottak szerint a pótlék összege 35 000 Ft + járulék.
A könyvtáros munkabére járulékostól a 2018-as garantált bérminimumot és egy nyelvpótlékot figyelembe véve havonta 228 600 Ft.

Tisztelettel kérem a Képviselő-testületet, hogy az előterjesztésben megfogalmazott indokok alapján járuljon hozzá 2018. januártól a könyvtár létszámának 1 fővel történő megemeléséhez és az igazgatóhelyettesi megbízáshoz kapcsolódó többletköltségeket biztosítsa.

Az előterjesztést a Humánerőforrás Bizottság és a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta, a Humánerőforrás Bizottság az előterjesztést támogatta, a Pénzügyi Bizottság a határozati javaslat első pontját nem, második pontját azonban támogatta.


Kőszeg, 2017. december 14.



Tisztelettel: Lajos Tiborné s.k.
igazgató



HATÁROZATI JAVASLAT


1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Chernel Kálmán Városi Könyvtár létszámának 1 fővel történő megemelését engedélyezi. Ezen létszám a könyvtár 2018. évi költségvetésében engedélyezett létszámként tervezhető.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete engedélyezi a Chernel Kálmán Városi Könyvtárnál igazgatóhelyettesi megbízáshoz kapcsolódó többletköltségek pénzügyi fedezetének a 2018. évi költségvetésbe történő betervezését.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: 2018. január 1.