2017. Augusztus 31., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1.a - Az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló 1/2017. (II. 15.) önkormányzati rendelet módosítása
1.b - Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásának 2016. I. félévi teljesítéséről.
2. - A jelzőtáblával elrendelt össztömeg korlátozás szabályairól szóló 10/2017. (V. 26.) önkormányzati rendelet valamint az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 27/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosítása.
3. - A gyermekjóléti ellátási formákról és a gyermekétkezetésről szóló 8/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása.
4. - Beszámoló a Kőszegi Szociális Gondozási Központ 2016. évi szakmai munkájáról.
5.a - Településrendezési eszközök módosításának kezdeményezése: A 87. számú főút Kőszeg – B61a Ratterrsdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása érdekében.
5.b - Településrendezési eszközök módosításának kezdeményezése: A „Kőszeg Déli Városrészének Közlekedésfejlesztése” c. projekt részét képező Pogányi út és Gábor Áron u. csatlakozása tekintetében.
5.c - Településrendezési eszközök módosításának kezdeményezése: A Kőszeg, 0117/3 hrsz-ú ingatlan (napelempark) vonatkozásában.
6. - Beszámoló a hulladékgazdálkodás helyzetéről.
7. - A Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. könyvvizsgálatára vonatkozó megállapodás jóváhagyása.
8. - A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamarával együttműködési megállapodás kötése.
9. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz való csatlakozás.
10. - A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatról szóló szabályzat módosítása.
11. - A városi honlap turisztikai célú fejlesztése.
12. - Tag delegálása a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium Intézményi Tanácsába.
13. - Tájékoztató a vagyonhasznosítási terv időarányos teljesítéséről.
14. - Térfigyelő kamerarendszer bővítése.
15. - A VASIVÍZ Zrt. ivóvíz és szennyvíz ágazatra vonatkozó gördülő fejlesztési tervének jóváhagyása.
16. - Javaslat a 1113/6 hrsz-ú közút elnevezésére.
17. - Az új tűzoltóság építésére vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményhirdetése. (az anyagot később küldjük)
18. - A Temető utca és a Károlyi Mihály utca részleges felújítása tárgyában indult közbeszerzési eljárás eredményhirdetése. (az anyagot később küldjük)
19.a - Vagyonügyek: A Kőszeg, 3609 hrsz-ú ingatlanra benyújtott vételi szándék.
19.b - Vagyonügyek: A Kőszeg, 2975/109 hrsz.-ú ingatlanra benyújtott vételi szándék.
20. - Jelentések lejárt határidejű határozatokra, beszámoló az átruházott jogkörben hozott döntésekről.
21. - Egy mappában a 2017. augusztus 31-i képviselő-testületi ülés anyagai.
5.a napirendi pont:
Településrendezési eszközök módosításának kezdeményezése: A 87. számú főút Kőszeg – B61a Ratterrsdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása érdekében.

Tisztelt Képviselő-testület!

2017. július 12-én a Viafutura Kft. képviselője megkereste önkormányzatunkat, hogy a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából a „87. számú főút Kőszeg – B61a Rattersdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása” c. projekt érdekében egyeztetést kezdeményezzen.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kapott elrendelés alapján végzi fenti projekt előkészítését.
A projektet a határon átnyúló Ausztria-Magyarország Interreg V-A program, PT3 – „A regionális központok és a TEN-T hálózat közötti határon átnyúló kapcsolat fejlesztése” prioritásban benyújtott pályázat keretében tervezi a NIF Zrt. megvalósítani az alábbi műszaki tartalommal:
A tervezett nyomvonal új határmetszési ponttal a magyar oldali 87. számú főutat köti össze az osztrák oldali B61a jelű úttal. A nyomvonal az osztrák oldalon Rattersdorf-tól északra, a település külterületén köt majd be a 2017. július 17-én átadott B61a jelű út körforgalmába. Az út osztrák oldalon a B61a körforgalom közelében megközelítőleg egy jelenlegi földút nyomvonalán halad, a határmetszési ponttól pedig magyar oldalon haladva az itt található erdővel borított területről kilépve csatlakozik a meglévő 87. számú főúthoz Kőszeg külterületi szakaszán, tehermentesítve ezzel a meglévő szűk keresztmetszetű kőszegi határállomást és az ausztriai Rattersdorf település belterületi szakaszát. A végszelvény előtt a határon áthaladni szándékozó forgalom esetleges ellenőrzésére egy kis pihenőhely méreteinek megfelelő burkolat építendő – még Kőszeg belterülete előtt.
A teljes új útszakasz hossza ~1,8 km, a magyar oldalon ~800 m-en történik beavatkozás, melyből ~ 500 méteren új út építse, míg ~300 méteren a meglévő 87. számú főút rövid szakaszának felújítása, korrekciója valósul meg.
A projekt átnézeti helyszínrajza az előterjesztés mellékletét képezi.

A NIF Zrt. a projekt megvalósításához szükséges egyesített engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére közbeszerzési eljárást folytatott le, melynek eredményeként a VIA FUTURA Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal 2017. június 27-én tervezési szerződés került aláírásra. A tervezési feladat részeként a projekt megvalósításához szükséges mindennemű tervdokumentáció elkészítése a Tervező feladata.
A beruházással érintett területeket a Magyar Állam javára a NIF Zrt-nek kell megszereznie. A területszerzés érdekében a beruházás Kőszeg Város Településrendezési eszközeivel való összhangjának megteremtése szükséges. A tervezési feladat részeként a Tervező feladataként és költségviselése mellett került előírásra a szükséges Településrendezési eszközök módosításának elvégzése.
A projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás, szerepel az egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 345/2012. (XII. 6.) Korm. rendelet 1. melléklet 1.206, valamint az 1/a. melléklet 1.86 pontjában „Kőszeg - Rattersdorf (Rőtfalva - Ausztria) 87. számú főút - B61a összekötő út megvalósítása” néven, továbbá vonatkozik rá a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló 2006. évi LIII. törvény is.

Tisztelt Képviselő-testület!
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 3.§ (1) bekezdése alapján településrendezési eszközt kell készíteni, ha jogszabály előírja, vagy a települési önkormányzat a település társadalmi, gazdasági, illetve környezeti helyzetében bekövetkezett változások vagy új településfejlesztési szándék miatt indokoltnak tartja. A településrendezési eszköz módosításához szükséges a Képviselő-testület döntése a terület szabályozásának módosításáról.
Ennek megfelelően a Kormányrendelet 32.§ (1) bekezdés c) pontja és ugyanezen paragrafus (6) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a 42.§ és a 43.§ (1) bekezdés c) pontja és ugyanezen paragrafus (2) és (3) bekezdése szerint eljárva kezdeményezem a településrendezi eszközök tárgyalásos eljárás keretében történő módosítását.
A Kormányrendelet 42.§ (1) bekezdése értelmében a végső szakmai véleményezési eszköz kezdeményezése előtt a partnerségi szabályzat szerint véleményeztetni a partnerekkel, és a beérkezett véleményeket a Képviselő-testülettel ismertetni szükséges. Az egyeztető tárgyalás jegyzőkönyvét és az állami főépítészi jogkörökben eljáró Megyei Kormányhivatal záró szakmai véleményét a Polgármester a Képviselő-testület elé tárja a településrendezési eszköz elfogadásához.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósíthatósága érdekében kérem, hogy az előterjesztést megtárgyalni, az előterjesztéshez csatolt határozati javaslatokat elfogadni szíveskedjen.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság megtárgyalta és a Képviselő-testületnek elfogadásra ajánlja.


Kőszeg, 2017. augusztus 24.


A polgármester nevében:

Bertók Sándor s.k.
Kőszeg Város Főépítésze





HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 42. §-ának megfelelő tárgyalásos eljárás során készíttesse el a településrendezési eszköz módosítását a „87. számú főút Kőszeg – B61a Rattersdorf (Rőtfalva) összeköttetés megvalósítása” érdekében és a kidolgozott tervet elfogadásra terjessze a Képviselő-testület elé.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a Viafutura Kft. – mint tervező, és költségviselő – a Településtervező, valamint Kőszeg Város Önkormányzata között létrejövő háromoldalú településrendezési szerződést megkösse és aláírja.


Felelős: Huber László polgármester
Határidő: 1. pont vonatkozásában: 2017. november 30.
2. pont vonatkozásában: 2017. szeptember 5.

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)