2014. Április 29., Kedd, 18:00 óra, Jurisich-vár lovagterme: együttes ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az „Írottkő Program” elnevezésű térségi fejlesztési stratégia koncepciója.
2. - Egy mappában a képviselő-testület 2014. április 29-i, együttes ülésének anyagai.
1. napirendi pont:
Az „Írottkő Program” elnevezésű térségi fejlesztési stratégia koncepciója.

Tisztelt Képviselő-testület!

2013. december 16-án Kőszeg Város és Térsége Társulása üléséhez csatlakozva a kőszegi Városházán kibővített elnökségi ülést tartott az Írottkő Natúrparkért Egyesület, melyen felmerült a 2014-2020-as európai uniós támogatási időszakra felkészülő közös térségi tervezés igénye. A közös gondolkodás és tervezés lehetőséget ad arra, hogy az Írottkő Natúrpark keretében immár 16 éven, majd a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás keretében 10 éven keresztül zajló térségfejlesztési együttműködés folytatódjon, illetve kibővüljön, és a 2014-2020-as programozási időszakra a térség közösen kialakított és elfogadott jövőképpel, stratégiával és projektekkel készüljön fel.
A célok között kiemelt hangsúlyt kapott, hogy a korábbinál nagyobb összhang legyen Kőszeg és a vidék fejlesztési tervei között. Kőszeg és a többi település ugyanis eddig (is) eltérő fejlesztési stratégiák mentén, eltérő alapokból pályázhatott (ROP illetve LEADER), így a fejlesztő munka térségi összehangolása háttérbe szorult.
A közös tervezés igényét erősítette az is, hogy a 2014-2020-as megyei tervezési feladat járási program (TOP) elkészítését is előírja, és a résztvevők fontosnak tartották, hogy a Csepreggel kiegészült „natúrparki térség” közös állásponttal vegyen részt a járási egyeztetésekben.
Fenti szempontok alapján előkészítő munkacsoport alakult Bolfán Csaba (UTIRO LEADER), Kovács István (Promen KFt), Hollósi Szabolcs (BFH Európa Kft.) és Básthy Béla (Vas Megyei Közgyűlés Területfejlesztési Bizottsága) részvételével, amely tevékenységéről többször beszámolt és egyeztetett a térség közös önkormányzati hivatalainak székhelye szerinti polgármesterekkel (Huber László/Kőszeg, Király Árpád/Csepreg, Virág János/Lukácsháza és Krizmanich István/Horvátzsidány), illetve Bakos Györggyel az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnökével. A felkért tervezők szakértőként részt vesznek több megye uniós tervezésében és a Nemzeti Programként kiemelt Kreatív Város Fenntartható Vidék (KRAFT) fejlesztési program kidolgozásában is.
Az előkészítő egyeztetések eredményeként Kőszeg Város és Térsége Társulása Társulási Tanácsa 2014. február 11-i ülésén megbízta a Promen Kft-t és a BFH Európa Kft-t egy térségi fejlesztési stratégia és program (Írottkő Program) tervezési koncepciójának előkészítésével, melynek elfogadását annak részletes kidolgozása követheti. A koncepció (mellékelve) a megadott határidőre (március 30.) elkészült, és azt a Társulási Tanács március 25-i ülésén tárgyalta. A Társulási Tanács ülésén problémaként merült fel, hogy a Társulás által ellátott feladatok között nem szerepel a területfejlesztés, ezért a Társulási Tanács nem adhat megbízást, és kifizetést sem teljesíthet ilyen célra. A tervezési munka folytatása meglátásunk szerint az Írottkő Natúrparkért Egyesületet megbízásával valósulhat meg leginkább átlátható és kotrollálható módon. A Térségi Társulás területére vonatkozó tervezés finanszírozásában a területileg érintett önkormányzatok a települések adóerejének arányában vesznek részt.
Tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a térségi tervezés eredményei segítik a Vas megyei Önkormányzat által koordinált megyei Területi Operatív Program Szombathely-Kőszeg Járási Területi Munkacsoportjának tevékenységét, a térség jobb, egyeztetett érdekképviseletét. A Járási Munkacsoporthoz tartozó három korábbi statisztikai kistérség közül kettő (Felső-Répcementi és Szombathelyi) ugyancsak felismerte a térségi tervezés jelentőségét, és döntött az itt javasolthoz hasonló, térségi tervezés elindításáról.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, valamint a vonatkozó határozati javaslatok elfogadására!

Kőszeg, 2014. április 24.

A polgármester nevében:

Básthy Béla s. k.
alpolgármester




HATÁROZATI JAVASLAT

1. Kőszeg Város Önkormányzata működési támogatást biztosít az Írottkő Natúrparkért Egyesületnek az „Írottkő Program” térségi fejlesztési stratégia és program elkészítése céljából.
2. A Program alapjául szolgáló Koncepciót a mellékelt dokumentum további pontosítása után az Írottkő Natúrparkért Egyesület kibővített elnöksége hagyja jóvá.
3. Kőszeg Város Önkormányzata az Írottkő Program elkészítéséhez szükséges működési támogatást (bruttó 4.000.000,- Ft-ot) az együttműködésben érintett többi településsel közösen, a települési adóerő arányában megosztva vállalja az általános tartalék terhére.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: azonnal

(A mellékleteket lsd. a letölthető formátumban.)