Jegyzőkönyv: 2018. Március 21., Szerda, 17:00 óra, Jurisich-vár KÖSZ-Ház, Rajnis u. 9.: közmeghallgatás

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A közmeghallgatás tárgya: A Várkör – Fő tér és Gyöngyös utca közötti szakaszának – közterületi megújítása a zöldfelületek növelése érdekében. („Zöld Város kialakítása” c. projekt kiegészítő forrás tartalma alapján.)
519-20/2016. szám
J E G Y Z Ő K Ö N Y V


Készült Kőszegen, Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által, 2018. március 21-én, 17 órai kezdettel, a Jurisics-vár KÖSZ-Házban megtartott közmeghallgatásról.

Jelen vannak a képviselő-testület részéről:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Kapy Ferenc, Kiss Péter, Plechl Tibor, Terplán Zoltán és Tóth Gábor képviselő (6 fő).

Jelen vannak még:
Dr. Zalán Gábor jegyző, Németh Ildikó mb. városüzemeltetési osztályvezető, Cserkutiné Stipsics Edina pénzügyi és gazdálkodási osztályvezető, Mezei Virág igazgatási és építéshatósági osztályvezető, Fekete Balázs fejlesztési irodavezető, továbbá Lajos Tiborné a városi könyvtár igazgatója.

A közmeghallgatáson fentieken kívül a jelenléti íven szereplő érdeklődő állampolgárok vettek részt.

A közmeghallgatás összehívása az SZMSZ 28. §-a előírása alapján történt, így meghívót kapott valamennyi intézményvezető, a városüzemeltető kft. igazgatója és a nemzetiségi önkormányzatok elnökei.

A közmeghallgatás tárgya:

A Várkör– Fő tér és Gyöngyös utca közötti szakaszának – közterületi megújítása a zöldfelületek növelése érdekében,
("Zöld Város kialakítása" c. projekt kiegészítő forrás tartalma alapján.)

Huber László polgármester üdvözli a közmeghallgatáson megjelenteket. Megállapítja, hogy a közmeghallgatáson 6 képviselő van jelen, így az határozatképes.
Különleges műfajra kerül sorra a mai napon, hiszen a vonatkozó jogszabályok– többek között az önkormányzat SZMSZ-e – szerint a közmeghallgatás a lakosság számára nyitott fórum, ahol – a meghirdetett témához – hozzá lehet szólni, javaslatot lehet tenni és ha lehet, a további munkában azokat megpróbálják felhasználni, beépíteni.
A mai közmeghallgatás tárgya a Várkör – Fő tér és Gyöngyös utca közötti szakaszának – közterületi megújítása a zöldfelületek növelése érdekében. Ez a Zöld Város projekt második fő fejlesztési iránya. Az első ütemről a lakosság már sokat hallhatott, mert az a városmajor rehabilitációját foglalja magába. Annak során új piac, vásárcsarnok létesülhet, sok új zöldterület kiépítése mellett, továbbá parkolóhelyek is átépítésre kerülnek. Remélhetőleg az új piac nemcsak a bevásárlás miatt nyeri meg a kőszegiek tetszését, hanem találkozóhely is lehet majd, mintegy új közösségi térként is szolgálhat majd. A városmajor átépítési munkálatai ez év II. felében kezdődhetnek meg. Ő bízik abban, hogy mindenkinek a megelégedésére fog szolgálni.
Az első ütemben 290 millió Ft TOP pályázati támogatás (azaz EU-s forrás), valamint 64 millió Ft-os, KRAFT programból elkülönített kiegészítő támogatás kerül felhasználásra.
A második ütem teljes egészében nemzeti forrásból, azaz a KRAFT programból valósulhat meg a maradék 136 millió Ft-ból. (Egy 2016-os kormányhatározat 200 millió Ft-ot különített el a KRAFT programra.)
A projekt megvalósításának természetesen vannak előkészítési, tervezési költségei is a tényleges költségeken túl. Így a kivitelezés költségeire összesen mintegy bruttó 110 millió Ft-tal számolnak.
A Várkör felújítása kapcsán elsőként azt emeli ki, hogy Kőszeg egy történelmi város, azaz vár-város. Ez azt jelenti, hogy az a jellegzetessége, hogy a városfalon kívül, azaz várárkon kívül kezdetben nem voltak épületek, azok csak később, a XVII. századtól épültek ki. tehát akkor alakult ki a Várkör. A mai Várkör tulajdonképpen 4 részre osztható:
- a nyugati oldalon a Károly Róbert tér a központtal lényegében egy parkosított terület,
- a déli oldalon van a Fő tér, (amely 2006-ban került felújításra),
- az északi oldalon a fő közlekedési útvonal köti össze a keleti oldallal.
Amiről most szó van, az a Várkör Fő tér és a Gyöngyös utca közötti szakasza. Ez a fő közlekedési útja a városnak észak-déli irányba. A forgalma jelentős, hiszen üzletek találhatók rajta, továbbá egyéb fontos objektumok. a városi könyvtár és egy iskola. Utóbbi miatt különös figyelmet kell rá szentelni, hiszen az iskolához nagyszámú gépjármű érkezik sok gyerek és felnőtt jár ezen a részen. Ugyanakkor a jelenlegi közlejdési rend nem igazán szabályozott és biztonságos. Az átépítés célja elsődlegesen a zöldfelület növelés – a Zöld Város nevéből kifolyólag. Kényelmesebb, komfortosabb környezetet szeretnének kialakítani úgy, hogy a gyalogos és a kerékpáros közlekedők is biztosanágban legyenek. A parkolóhelyek átépítésével az a cél, hogy azok száma ne csökkenjen, mert ez Várkör ezen szakasza a beváros parkolóigényét is nagymértékben kiszolgálja, hiszen a Fő téren nem lehet parkolni. Az első ütem során megvalósuló parkólóépítés a piacnál remélhetőleg hozzá fog járulni a belváros parkolási gondjainak az enyhítéséhez.
A szóban forgó területen ezért a jelenlegi széles út meg lesz keskenyítve, az út felülete le lesz csökkentve. A parkolók közelebb kerülnek majd az úthoz, mellette pedig zöld felületek lesznek kialakítva. Terveznek – igény szerint – teraszokat is létrehozni, ezek remélhetőleg tele lesz élettel, így kereskedelem, a vendéglátás is fellendülhet.
A gyalogátkelőhelyek kiemelt helyen lesznek kezelve, hiszen ezek a járműveket is lassításra kényszerítik. Az Árpádházi iskola előtt igyekeznek úgy kialakítani a megállóhelyeket, hogy főleg reggelente legyen elég hely a gépjárművek megállására és abból a gyerekek kiszállására. Ezek a megállóhelyek a nap további részében parkolóhelyként funkcionálhatnak. Az Országzászló körüli forgalmi rend is meg fog változni. A Várkör fő iránya nem az Országzászló mögött fog elhaladni, hanem a Károly Róbert tér felől, jobbra és a Gyöngyös utca felől is ellehet majd kanyarodni. A jelenlegi pavilonok közül a zöldséges és a hamburgeres biztosan megmaradhat (utcaképnek megfelelő küldővel – de ami jelenleg nem használatos, az el lesz bontva, annak a helyén lenne az egyik terasz kialakítva a hamburgeres büfé számára. A könyvtár előtti oldalon lesz jelentősebb zöldfelület kialakítva, itt padok is ki lesznek helyezve. A COOP ABC előtti zebra át lesz helyezve a déli irányba. Ezzel a szüretkor felállítandó mobil tribün-lelátó elhelyezésére is jobb lehetőség alakul ki. Új gyalogátkelő létesül majd a Bem J. utca – Kiss János utca között

Ezután átadja a szót Mangliár László tervezőnek, aki elsőként szintén köszönti a megjelenteket, majd projektoron bemutatja az aktuális terveket (jegyzőkönyvhöz csatolva).
A kőszegi történelmi adottságok miatt különösen igaz, hogy a „tervezés a kompromisszumok művészete”, mert sok – autós, gyalogos, kerékpáros, üzlettulajdonos – érdekét kell egységes keretbe foglalni a területi lehetőségek figyelembe vételével, valamint meg kell felelni az érvényes szabályozásoknak is. A bemutatott tervek vázlattervek, természetesen még nincsenek "kőbe vésve".
Fontos cél a Várkörön áthaladó jelentős gépjármű-forgalom csillapítása és a jelenlegi kaotikus parkolás rendezetté tétele a parkolószám megőrzésével. Egyértelműen el kell határolni a gyalogos, az autós és a megnövelt felületű zöldterületeket egymástól, fontos a növényállomány gazdagítása. A bemutatott tervek szerint a Várkörön a közlekedési sávok szélessége – a ma is érvényben lévő – 30 km/h sebességkorlátozás mellett 2x4 méteresre szűkül a jelenlegi összesen 12 m helyett. Mindkét oldalon 5 méter mély merőleges felállásra szolgáló parkolók épülnek ki új burkolattal. Ezzel az átépítéssel néhol akár 2x2 méter is felszabadul a mostani közlekedésre használt úttest és a betonrácsos parkolók által elfoglalt területből. A keleti oldalon így ki lehet szélesíteni a járdát, a nyugati oldalon pedig visszaállítható a sok évtizede eltűnt zöldsáv. A kiszélesített gyalogos felületeken elhelyezhető lesz több pad, kerékpártároló, és kiemelt szegéllyel védett zöldfelület borítja majd a fennmaradó területeket.
Komoly átépítés várható a Gyöngyös utcai csomópontnál, ahol az Országzászló a helyén marad ugyan, de a körülötte lévő zöldfelület alakja az új forgalmi rendhez lesz igazítva. A javaslat szerint az ott lévő növényzetet a jobb beláthatóság érdekében új, alacsonyabb cserjékre, virágágyásokra célszerű cserélni. A korábbi elképzelésekkel ellentétben nem lesz körforgalom, de a visszafordulás lehetősége továbbra is biztosítva lesz a Várkör minkét oldaláról érkezők részére. A körforgalom azért nem célszerű, mert jelentősen csökkentené a parkolók darabszámát. Az Országzászlónál az elképzelések szerint két új kiemelt gyalogátkelő épül a jelenlegiek helyett. Az Árpád-házi iskola előtt a diákok autóztatása érdekében az úttal párhuzamosan alakítanak ki több autó számára ki- és beszálló helyet, ami a jelenlegi parkolóknál biztonságosabban és kevesebb idő alatt elhagyhatóak, mivel nem kell a forgalom akadályozásával hátrafelé kitolatni. A Bem József és a Kiss János utcai kitorkollásnál egy új és megemelt gyalogátkelőt javasoltak kialakítani, amely egyben a forgalmat is tovább csillapítja. Áthelyezésre kerülhet a Coop üzlet előtti gyalogátkelő is, amely szintén kiemelt formában kerül majd kialakításra.


Hozzászólások:

Weigl Marietta az Árpádházi iskola igazgató helyettese. Sok gyerek jár hozzájuk az iskolába, kéri, hogy a tervezők reggel 8-kor, fél 12-kor és délután 4-kor nézzék meg az iskola előtti parkolási helyzetet. Ahogy számolták, jóval kevesebb lesz az iskola előtti parkolóhely. Ez nagyon sajnálatos, mert minden más iskola előtt van lehetőség a parkolásra, ami náluk viszont ez nem biztosított.

Kovács Bence úgy látja, hogy a jelenlegi rendszer szerint az iskola előtt ki és be kell tolatni, hogy a gyerekek ki tudjanak szállni az autóból. Az új rendszerben viszont sokkal gyorsabban ki és beszállhatnak a gyerekek. Napközben viszont az iskolánál a parkolók nem szoktak tele lenni.

Weigl Mariettta szerint a nagyobb gyerekek esetében ez igaz lehet, de a kicsi gyerekeket a szülők még bekísérik az iskolába. A szülőknek és a pedagógusoknak is a legfontosabb a gyerekek biztonsága.

HUber László kiemeli még, hogy a Hunyadi-park is felújításra szorul, de ez jelenleg nem része a tervezett beruházásnak. A park megújítása várhatóan az egykori általános iskola használaton kívüli épületének hasznosításával együtt történhet meg.

Csöre József nem a tervekhez, hanem az Ady Endre utca állapotához szól hozzá. Már évek óta könyörögnek ennek ügyében, mert elviselhetetlen a forgalom az utcájukban.

Ganzer Gyuláné is csatlakozik Csöre Józsefhez. A sebesség lassításához az Ady Endre utcában fekvőrendőrt kellene elhelyezni.

Huber László kéri, hogy a jelenlévők inkább a közmeghallgatás tárgyával kapcsolatban tegyenek fel kérdéseket. Az Ady Endre utcában valóban nagy a forgalom, de ezt az utcát nem lehet a forgalomból "kivonni". Az valóban igaz, hogy nagyon rossz állapotban van, sajnos a kőszegi utcák 90%-ának nincsen alapja.

Tóth Gábor képviselő kérdezi, hogy a Várkörön lévő bódésor hogyan lesz felújítva?

Huber László szerint azt várják a fejlesztéstől, hogy a belváros ezen elhasználódott részén az üzlet- és ingatlantulajdonosok is felismerjék a lehetőséget, megszépítsék portáikat, megújulhassanak a szolgáltatások, a lakosság és a városba látogatók pezsgő élettel töltsék meg a kellemes hangulatú és „zöldebb” Várkört.

18 órakor Tóth Gábor és Plechl Tibor elhagyta az üléstermet, ezzel a képviselő-testület határozatképtelenné vált a 4 képviselő jelenlétével.
Ezért Huber László polgármester bezárja a mai közmeghallgatást és kéri, hogy a jelenlévők lakossági fórumként folytassák tovább az elképzelésekről szóló tervek megvitatását.

Básthy Béla felhívja a figyelmet arra a kis kiadványra, amelyet nemrég minden kőszegi megkapott a postaládájában és amely a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének (IASK) terveit tartalmazza.

Végül Huber László zárszavában kiemeli, hogy a bemutatott vázlattervek még nincsenek kőbe vésve, a tervezők továbbra is várják a lakossági észrevételeket, javaslatokat a fejlesztesi.iroda@koszeg.hu email címen.
Mindenkinek megköszöni, hogy eljött, kéri, hogy más fórumok esetében is tegyék meg ugyanezt, mert ezek a párbeszédek viszik előbbre a dolgokat, végül 18.15 órakor bezárja lakossági fórumot is.


Kelt, mint az első oldalon.



Dr. Zalán Gábor Huber László
jegyző polgármester