Jegyzőkönyv: 2010. Október 21., Csütörtök, 17:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium infokommunikációs tech-nológia fejlesztésére vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményhirdetése.
939/19/2010. szám


J E G Y Z Ő K Ö N Y V


Készült Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által, Kőszegen 2010. október 21-én, 17 órai kezdettel, a Városháza tanácskozó termében megtartott rendkívüli, nyilvános ülésről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Giczy József, Gyarmati Kálmán, Keszei Balázs, Kiss Péter, Kiss Zoltán, Rába László, Simonits Zsolt és Váradi Szilárd képviselők (10 fő).

Igazolatlanul van távol:
Tolnai Dávid képviselő.

Igazoltan van távol:
Dr. Mátrai István képviselő.

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Tóth László jegyző, dr. Zalán Gábor aljegyző, Ujvári Csaba, az előkészítési munkacsoport vezetője valamint Horváthné Kutasi Mária, a gimnázium igazgatója.


Huber László köszönti a megjelenteket és megállapítja, hogy a képviselő-testület ülése határozatképes.
Elsőként az egyetlen napirendi ponttal kapcsolatban várja az észrevételeket, de mivel ilyen nem hangzik el, szavazásra is bocsátja a meghívón írtak szerint.
A képviselő-testület 10 igen szavazattal az alábbi napirendet fogadja el:

N A P I R E N D>

1. A Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium infokommunikációs technológia fejlesztésére vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményhirdetése.
Előterjesztő: Simonits Zsolt, a Bíráló Bizottság elnöke.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

Simonits Zsolt tájékoztatja a képviselő-testületet, hogy a Bíráló Bizottság lefolytatta az egyszerű közbeszerzési eljárást, melynek eredményeképpen a képviselő-testületnek a Pencom Technika Kft.-t javasolja kihirdetni nyertesnek a gimnázium infokommunikációs fejlesztésére nyert pályázati forrásból megvalósuló beszerzés tekintetében. Ez nem a legolcsóbb ajánlat ugyan, de összességében a legkedvezőbb. A 9 733 900 Ft –os ajánlatot elfogadva, a Bíráló Bizottság egyhangúlag a Pencom Technika Kft.-t javasolja nyertesnek kihirdetni.

A képviselők részéről sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el.

Dr. Zalán Gábor annyit tesz hozzá, hogy végül is csupán 8 000 Ft különbség volt a második legjobb ajánlattevő és a nyertesnek ajánlott cég között. Ha csak az ár lenne a döntő, akkor ő lenne a győztes, de a bírálati szempontok nemcsak erre vonatkoztak, hanem az előteljesített napok számára is, tehát arra, hogy a gimnázium minél előbb hozzájusson az oktatási eszközökhöz. Az ajánlattevők közötti pontozás matematikai módszeren alapul és mivel a Pencom Technika Kft. előbb vállalta a leszállítást, az összpontozás alapján ő lett a nyertes.

Ezután a polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, amit a képviselők 10 igen szavazattal el is fogadnak.

182/2010. (X. 21.)
képviselő-testületi határozat

I. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium infokommunikációs technológiai fejlesztése” tárgyában lefolytatott egyszerű közbeszerzési eljárás nyertesét kihirdeti:
Nyertes ajánlattevő neve:
Pencom Technika Kft.
9700 Szombathely, Szily J. u. 26.
1. Nettó ajánlati összár: 9 733 900 Ft
2. Előteljesített napok száma: 23 nap
II. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert az árubeszerzési szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Ujvári Csaba az előkészítési munkacsoport vezetője.
Határidő: azonnal.


A határozat meghozatala után Keszei Balázs kéri a hivatal közbenjárását a polgármester úr támogatásával, hogy a gimnáziumban „az uszodával egybeépített konditerem” megszüntetése érdekében intézkedjenek. Ez valójában azt jelenti, hogy a gimnázium épületének alagsori helyiségeit – amit tanteremként és edzőteremként is használnak – régóta elöntötte a talajvíz.

Ujvári Csaba tájékoztatást ad a probléma megoldásáról, amelynek az előkészítését már megkezdték. A műszaki tennivalók elvégzéséhez tervet kell készíteni, amelyre már felkértek egy céget. A tervek ismeretében lehet majd árajánlatot kérni. A munka technikai kivitelezését is ismerteti. A terület lejtési adottságait kihasználva, remélhetőleg általános szivattyú nélkül is sikerül bevezetni a vizet a közcsatornába. Az előkészítés során igyekeztek feltárni a jelenlegi elvezető rendszert. A levéltári adatok alapján 1910-körül létesítették az alagsori csőrendszert, aminek a valamikor befogadója a Szent Imre herceg és a Temető utca irányába vezetett, de ez a befogadó valamikor megsemmisült.
Kiemeli, hogy a vizesedés megszüntetésére pénzügyi fedezet nem áll rendelkezésre, a gimnáziumnak sem.
A tervek és az ajánlat(ok) beérkezése után előterjesztést fognak készíteni a képviselő-testület számára a célból, hogy a szükséges összeget még az idei évben biztosítsa.

Giczy József visszatér a közbeszerzési napirendre. Kéri, hogy a jövőben a helyi vállalkozók is legyenek értesítve, ha az önkormányzat bármilyen munkát vagy beszerzést kíván végeztetni és ez nemcsak az informatikai területre vonatkozik. Nagyon is elképzelhető, hogy kőszegi vállalkozó nem szerzett erről a lehetőségről tudomást.

Dr. Zalán Gábor elsőként a közbeszerzési törvényre és az önkormányzat közbeszerzési szabályzatára hívja fel a figyelmet. Amikor az értékhatár alapján olyan eljárást kell meghirdetni, amit a Közbeszerzési Értesítőben meg kell jelentetni, az teljesen egyértelmű, akkor azon nem is lehet vita. De amikor az értékhatár alapján úgy kell meghívni az ajánlattevőket, akkor az csakis a képviselő-testület jogköre, hogy kit hív meg. Amilyen javaslatot a hivatal letesz az asztalra, azokból a testület bárkit kivehet vagy hozzátehet még ötöt.

Ujvári Csaba kérdésre Giczy József elmondja, hogy információi szerint Béres Norbert, informatikai termékekkel foglalkozó vállalkozó nem tudott erről az ajánlatról.

Ujvári Csaba szerint lehetőség lett volna arra, hogy a másik kőszegi jelölttel együttesen tegyen ez a vállalkozó ajánlatot – attól függően, hogy nem kapott megkeresést – mert ezt a közbeszerzési törvény lehetővé teszi.

Huber László emlékeztet arra, hogy ez régóta igénye a képviselőknek, főleg az ipartestület részéről vetődik fel állandóan, hogy elsősorban a kőszegi vállalkozók kapjanak lehetőséget illetve munkát az önkormányzattól. Amikor lehetőség van erre, akkor természetesen számítani kell rájuk és meg kell keresni őket, de sokszor nem az önkormányzaton múlik. Elsősorban inkább az objektív körülményeken, meg azon, hogy a különböző paramétereknek minden ajánlattevőnek meg kell felelnie.

Giczy József tájékoztatja a jelenlévőket, hogy az 1956-os forradalomra való emlékezés jegyében „Szemtanú voltam” címmel, a Kőszegi Polgári Kaszinó szervezésében ma, 19 órakor a Sgraffitós-házban dr. Kósa Csabáné Székely Orsolya kaszinótag számol be 1956-os és 2006-os budapesti élményeiről.

Básthy Béla kérdezi, hogy miért nem voltak elérhetőek a bizottsági ülések anyagai a honlapon?
Dr. Zalán Gábor elmondja, hogy megváltoztak a bizottságok, ezért felvették a kapcsolatot a honlap készítőjével, aki Schlögl Krisztiánnal együtt a változásokat át fogja vezetni. Ebben az átmeneti időben ezért küldte ki a hivatal papíron az előterjesztéseket. Minden képviselő és bizottsági tag még nem is küldte vissza az adatközlő lapját, amin az egyik legfontosabb adat az e-mail címe lesz. Ezt követően kaphatnak csak az új tagok hozzáférési kódot.
Ha már a honlap átalakítása a téma, ezzel kapcsolatban Básthy Bélának is lennének javaslatai. Egyrészt kéri, hogy a határozatok legyenek letölthetők, de mivel ez már megoldott, kéri, hogy a határozatok legyenek úgy is fenn a honlapon, hogy minden egyes előterjesztés mellett egy linkre kattintva elérhető legyen a végleges határozat szövege is. A jelenlegi módszer elég nehézkes, mert egy adott előterjesztést megtalálni ugyan a dátum szerint könnyen, de a rá vonatkozó döntés eléréséhez a határozatok listáját át kell bogarászni. Ha jól emlékszik, akkor a celldömölki honlapon látott olyant, hogy egy „csokorba” voltak kötve az előterjesztések, a jegyzőkönyv és az azon az ülésen hozott határozatok. Neki lenne rá igénye arra is, hogy a határozatokat külön is megkapja, „egy mappa”-szerűen.

Simonits Zsolt felhívja képviselőtársai figyelmét, hogy a vagyonnyilatkozatok leadására vonatkozó határidőt mindenki tartsa be, az október 28-i rendes ülést megelőzően mindenki adja le a vagyon nyilatkozatát.

Giczy József a tanácskozó terem falain látható festményeket hozza szóba. Ezeken szerinte leginkább Habsburg főurak láthatók és szerinte nem illenek Kőszeghez, sokkal inkább magyar királyok vagy főurak képét kellene kitenni.

Dr. Tóth László elmondja, hogy a háború után kerültek elő ezek a festmények és Prof. dr. Bakai Kornél derítette ki, hol voltak elhelyezve. Egy kivételével (ahol most a város zászlaja van) a mostani helyükön voltak korábban is, a hivatal pedig vissza akart térni a tradíciókhoz az elhelyezésükkel. Ő sem viseltetik ugyan nagy szimpátiával a Habsburgok iránt, de az kétségtelen, hogy Kőszeg léte szorosan összefonódott velük. Bizony azt is el kell ismerni, hogy azért pozitívumok is voltak az uralkodásuk alatt, nemcsak negatívumok. A festmények egyébként a város tulajdonában vannak, a hivatal restauráltatta őket, természetesen a nem forgalomképes vagyontárgyak között szerepelnek. Van néhány ilyen tárgy még, pld. a Szőlő Jövések Könyve, a város kulcsa, a bírói asztal, de
azokat a múzeum őrzi. Van olyan tárgy is (pld. a polgármester úr irodájában lévő szekrény), amely pedig a múzeum tulajdona, de itt, a hivatalban van elhelyezve.

Giczy József érdeklődik arról, hogy az iszapkárosultak javára Kőszeg városa tett-e valamilyen felajánlást?
Huber László és dr. Tóth László elmondja, hogy minden település kapott felhívást, melynek nyomán az oktatási intézményekben kihelyeztek egy gyűjtőládát. Ezekbe bárki adakozhat. A Városvédő Egyesület is kezdeményezett egy akciót, ahhoz csatlakozott a hivatal is. Maga az önkormányzat hivatalosan még nem ajánlott fel összeget a rászorultak megsegítésére, de ez döntés kérdése lehet.
Giczy József úgy látja, hogy pédaértékű lenne, ha minden kőszegi képviselő az első havi tiszteletdíját felajánlaná erre a célra. Szerinte több önkormányzat is tett hasonló kezdeményezést, és ez a gesztus a polgárok számára is követendő példa lehet. Örülni kell, hogy Kőszeget csak „kisebb” árvíz öntötte el, de a város is kerülhet még hasonló helyzetbe.
Keszei Balázs tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a gimnázium 304 000 Ft-ot utalt át a devecseri iskolának, egy kisebb összeget pedig – 30 000 Ft-ot – pedig az Egyházmegyei Karitásznak. Ezeket az összegeket kimondottak a diákok és a dolgozók gyűjtötték össze, de azzal a megjegyzéssel továbbították ezeket, hogy ez az iskolában gyűjtött összeg első része. Ő ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott, mert célzottan az iskolának szeretne segítséget nyújtani.
Básthy Béla jelzi, hogy várhatóan a jövő pénteken lesz egy jótékonysági hangverseny is, ahol művészeti csoportok (a Concordia, a fúvószenekar) lépnek majd fel. Ez is lehetőség lesz a segítségnyújtásra.
Huber László szerint minden képviselő egyénileg is tehet felajánlást a tiszteletdíja tekintetében, csupán erről egy nyilatkozatot kell a pénzügyi osztályra eljuttatnia. A közterheket viszont természetesen vállalni kell.
Simonits Zsolt elmondja, hogy a Szerencsejáték Zrt., – az ő munkahelye – az elsők között ajánlott fel 20 M Ft-ot „duplán ad, aki gyorsan ad alapon”. Ehhez a dolgozók is csatlakozhattak, ki mennyivel tudott. Ennek keretében ő is megtette a maga felajánlását.

Dr. Tóth László jegyző tájékoztatja a képviselő-testületet arról, hogy Tolnai Dávid, a polgármester úrhoz írt levelében lemondott az önkormányzati képviselői tisztségéről és megbízatásáról. Az őt jelölő szervezet, az MSZP pedig Táncsics Andrást jelölte meg a kompenzációs listáról a mandátumuk betöltése céljából. A választási iroda vezetőjeként az ezzel kapcsolatos eljárási cselekményeket megkezdte annak érdekében, hogy az október 28-i, rendes képviselő-testületi ülésen Táncsics András esküt tehessen, átvegye a megbízólevelét és megkezdje a képviselői munkát.




Dr. Tóth László jegyző tájékozatja még a képviselő-testületet arról, hogy ma délután volt a többcélú kistérségi társulás társulási tanács alakuló ülése, ahol Huber Lászlót választották meg a társulási tanács elnökének. Az alelnök Horváth Miklós lett.
Huber László hozzáfűzi, hogy a pénzügyi bizottság elnöke Krizmanich István, az oktatási bizottság elnöke Virág János lett. Az oktatási bizottság tagja lett Keszei Balázs kőszegi képviselő is.


További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester 17.30 órakor bezárja a képviselő-testület mai, rendkívüli ülését.


Kelt, mint az első oldalon.



Dr. Tóth László Huber László
jegyző polgármester