Jegyzőkönyv: 2008. Május 29., Csütörtök, 09:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - Az önkormányzat 2008. évi költségvetéséről szóló 4/2008. (III. 1.) önkormányzati rendelet módosítása
1. - 2008. évi költségvetési rendelet módosítása
2. - A kistérségi tervtanácsról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása
3. - A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása
4. - Tájékoztató a kőszegi múzeumok helyzetéről
5. - Településfejlesztési döntés
6. - Beszámoló a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kht. 2007. évi munkájáról.
7. - A Városüzemeltető Kht. felügyelő bizottságának a beszámolója
8. - Kőszeg város anti-szegregációs tervének jóváhagyása
9. - A létesítendő bölcsőde ügye
10. - Megállapodás a létesítendő bioetanol üzemről
11. - Mozgókönyvtár kistérségi szintű biztosítására vonatkozó megállapodás jóváhagyása
12. - Tájékoztató a kötelező eszköz és felszerelési jegyzék felülvizsgálatáról
13. - A KSE Tenisz Szakosztályának kérelme
14. - Beszámoló a nem kötelező önkormányzati feladatok 2007. évi ellátásáról
15. - Az önkormányzat kintlévőségeiről szóló intézkedési terv jóváhagyása
16. - Az Állami Számvevőszék jelentése az "Idősek Gondozóház építés és hajléktalan-szállás korszerűsítés" beruházás vizsgálatáról
17. - Tájékoztató a "Félhold és telihold – Kőszegi Ostromnapok" rendezvénysorozat előkészítéséről
18. - Az "Alpannónia" c. projekt támogatása
19. - Csatlakozás az Európai Mobilitási Héthez és az Európai Autómentes Naphoz
20. - A 2524 hrsz-ú ingatlan megvásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárás elbírálása (Az előterjesztés az ülésen kerül kiosztásra.)
21. - Döntéshozatal a Hunyadi Mátyás szobor áthelyezésével kapcsolatos népszavazásról. (Az előterjesztést szerdán juttatjuk el a képviselőkhöz)
22.a - A 1123 hrsz-ú ingatlan értékesítése
22.b - A 2869/21 hrsz-ú ingatlan értékesítése
22.c - A 042 hrsz-ú ingatlan értékesítése
22.d - A 3764/5 hrsz-ú ingatlan értékesítése
22.e - A Fő tér 11. alatti üzlethelyiség adásvételi kérelme
22.f - A Várkör 16. alatti üzlethelyiség értékesítése
23. - Jelentés lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról
24. - 1 MAPPÁBAN LETÖLTHETŐ
1156-9/2008. szám
J E G Y Z Ő K Ö N Y V


Készült Kőszegen, 2008. május 29-én, 9 órai kezdettel, Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testülete által, a Városháza tanácskozó termében megtartott nyilvános üléséről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester, Básthy Béla alpolgármester,
Földesi Zoltán, Gyarmati Kálmán, Keszei Balázs, Kiss Péter, Preininger Ferenc, Racker Béla, Rába László, Schläffer József, Stampf Ferenc, Simonits Zsolt dr. Sujbert Pál, Táncsics András képviselő (14 fő).

Igazoltan van távol:
Raposa Helga képviselő (1 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Tóth László jegyző, dr. Zalán Gábor aljegyző, Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető, Dr. Nagy Edina Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető, dr. Bokányiné Boda Gyöngyi pályázati és turisztikai koordinátor, Dobos Róbert mb. gyámügyi és szociális osztályvezető, Kovács István a kht. ügyvezető igazgatója valamint Kőhalminé Major Judit könyvvizsgáló.
Az ülés megkezdésekor jelen vannak az Innovációs Park Kőszeg Kft. tulajdonosai illetve vezetői is.

Huber László polgármester köszönti a képviselő-testületi ülésen megjelenteket és megállapítja, hogy a 14 képviselő jelenlétével határozatképes a testület. Dr. Mátrai István és Horváth Andrea jelezte, hogy később érkezik meg az ülésre, Raposa Helga pedig tanulmányai miatt van távol.
Elsőként a napirenddel kapcsolatban várja a képviselői észrevételeket. Javasolja, hogy a meghívón jelölt 17. és 18. napirendi pontot a képviselő-testület még a 10. előtt tárgyalja meg, mivel Básthy Béla alpolgármester úrnak el kell mennie és ezek az ő előterjesztései.

Hozzászólások a napirendhez:

Stampf Ferenc jelzi, hogy mint minden képviselő, ő is kapott az Innovációs Park Kft.-től egy levelet, amelynek az aláírói kérik, hogy szeretnének a jelen ülésen hozzászólási lehetőséget kapni annak érdekében, hogy beszámolhassanak a képviselő-testületnek a projekt jelenlegi állásáról.

Huber László is találkozott ezzel a kéréssel, de szerinte az önkormányzat SZMSZ-e nem ad lehetőséget arra, hogy ilyen spontán ezt napirendre lehessen venni.


Stampf Ferenc kérdezi, hogy a napirendek után, az az "Egyebekben" van-e erre lehetőség?

Huber László szerint nem, mert az meg a képviselői kérdésekre, felvetésekre szolgál.

Rába László kérdezi a jegyző úrtól, hogy lehetséges-e, az amit a polgármester úr elmondott: sem a napirend előtt, sem a napirend után nem lehet egy képviselőnek lehetősége arra, hogy a város életében fontos ügyben a kft. jelen lévő tulajdonosaihoz kérdést intézhessen?

Dr. Tóth László szerint napirend előtt a képviselőnek inkább a polgármesterhez illetve a hivatalhoz van lehetősége kérdést intézni, elsősorban az előző ülés óta történtekre való figyelemmel. A mostani felvetés sem a sürgősségi, sem a rendkívüli előterjesztések kategóriájába nem sorolható.

Básthy Béla a napirendre vonatkozóan kéri, hogy a 10. napirendi pontot (Megállapodás a létesítendő bioetanol üzemről) vegye le a mai ülés napirendjéről a képviselő-testület és azt külön ülés keretében tárgyalja meg. (Kéri ennek jegyzőkönyvben való rögzítését is. )
A jelenlegi városvezetés eddigi történetének legjelentősebb lépése ez az értékesítés, mind a terület nagysága, mind a létrehozandó üzem szempontjából. Ez a nagyon nagy horderejű kérdés hosszú távú együttműködést feltételez a felek között és a hivatalra is nagy terheket róna rá. Ezért szerinte a kérdés körüljárása során a szokottnál is körültekintőbbnek kell kenni. Ő az előző, a május 8-i ülésen már több kérdést is feltett, de ezekre a mai napig nem kapott választ. Ezek a következők:
1 évvel ezelőtt az önkormányzat szándéknyilatkozatot írt alá a GGOne Kalocsa Kft.-vel amely akkor jelezte, hogy GGone Hungary Kft.-re kívánja a nevét változatni. Ennek a cégnek a képviselőjével az aláírás óta nincsen semmilyen kapcsolata az önkormányzatnak. Ez a cég azóta nem jelezte, hogy át akarja adni a jogait másnak és az azóta létrejött projektcég alapítói között sem találta meg ezt a nevet. Jóllehet az önkormányzat az aláírt szándéknyilatkozatban kizárta a mással való együttműködést, de nem is volt a felek között azóta semmilyen egyeztetés.
Őt az is meglepte, hogy a nyilvános cégnyilvántartásban a Zölderőmű Kft. 3 tulajdonosa között nem találta meg a GGOne Kft.-t, sem GGOne Kalocsa Kft, sem GGOne Hungray Kft. néven. Bár többször elhangzott, hogy a Zölderőmű Kft. egy projektcég, a tulajdonosaiként Racker Béla képviselő úr, egy építőipari cég és egy, Kőszeg számára ismeretlen amerikai cég van megadva.
Őt az egyáltalán nem nyugtatja meg, hogy a most szerződéskötés alatt álló cég tevékenységi körében a bioetanol előállítása nem szerepel. Sőt, az 1 M Ft jegyzett tőkével létrejött cég fő tevékenysége a saját tulajdonú ingatlanok adás-vétele. A többségi tulajdonost nem ismeri az önkormányzat, nem tudni kivel áll kapcsolatban, mert az amerikai cégnek csak az értesítési címe van megadva.
A közmeghallgatáson elhangzott, hogy a beszállítói hátteret a kukorica és a fapellet vonatkozásában egy másik cég fogja képviselni, aki tulajdonos is lesz. A megvalósíthatósági tanulmányban szó van ugyan egy kft.-ről, de ez cég sem szerepel a tulajdonosok között.
Az önkormányzat a jelen időpontig nem ismeri azokat a pénzügyi háttereket, amelyek lehetővé tennék – bár a város természetesen nagyon szeretné – ennek a hatalmas beruházásnak a végrehajtását, annak ellenére, hogy a Zölderőmű Kft. a jegyzett tőkéje alapján nagyon nagy vagyonnal nem rendelkezik.
Többször elhangzott, hogy mind a beszállítói oldalt tekintve, mind a késztermék, a bioetanolt tekintve, sőt, a melléktermékek, DDGS és a széndioxid értékesítésére vonatkozva is kész megállapodások vannak, de ezeket az önkormányzat nem ismerhette meg.
A beruházó többször nyilatkozta, hogy EU-s pályázatokat akar igénybe venni. Ennek érdekében az önkormányzat is kaphatott volna bizalmas információkat és bár titoktartási nyilatkozatot tett, ilyen információkat nem kapott.
Véleménye szerint a jelenlegi szerződés sem alkalmas arra, hogy elfogadja a képviselő-testület, mert nincsenek benne a megfelelő szankciók. Nincsen tisztázva pld., hogy mi történik, ha az iparűzési adó nem éri el a 100 M Ft-ot, vagy a foglalkoztatás nem éri el a 150 főt. Ezekre csak ígéret van a város birtokában Nincsen garancia a távhővezeték megvalósulására sem. Sőt, a kilátásba helyezett kötbér megfizetésére sincsen bankgarancia vagy más forrás megjelölve. Racker Béla képviselőtársuk magánvagyonát nyilván nem lehet ilyen értelemben figyelembe venni.
Ő szükségét látná egy szakértő cég bevonásának és véleményének kikérésére az önkormányzat érdeke védelmében. A napokban éppen egy befektetésekkel foglalkozó cég képviselőjének a tapasztalatait hallotta, mely szerint sok önkormányzat köt ingatlannal kapcsolatos rossz üzletet. Félő, hogy ez Kőszegre is igaz lesz. Kőszeg lakosságának a védelmében nem tartja elképzelhetőnek a mai ülésen ennek az előterjesztésnek az elfogadását és azt sem javasolja, hogy a sok bizonytalansági tényező miatt a képviselő-testület nekiálljon a szerződés "helyrepofozásához" sem.

Racker Béla nem ért egyet az alpolgármester úr véleményével, mivel az előző képviselő-testületi ülésen döntés született a mai előterjesztés benyújtásáról. Már úton van Kőszegre az a csapat, amely a Básthy Béla által említett dokumentumokat fogja bemutatni. A cégük egy éve dolgozik a projekten. Kiemeli, hogy a hiányolt környezeti hatástanulmány elkészíttetése az engedélyezési terv része lesz majd. Kéri képviselőtársait, ne vegyék le az előterjesztést a mai napirendről és ebben ma szülessen döntés.

Básthy Béla elmondja, hogy ő a legutóbbi ülésen sem szavazta meg a határozatot. Az egyéni felellőséget nem lehet összekeverni a kollektív felelősséggel. Képzelje el a képviselő-testület azt, hogy ha pld. a Siemens vagy más cég jönne be a Városházára, és azzal kellene tárgyalni. Valóban egy éve van szó az üzemről, de szó sincs tárgyalásokról, csak Racker Bélával volt "beszélgetés", aki mindig tájékoztatta a város vezetését a dolgok állásáról. Szerinte e végső döntés meghozataláig időre van még szüksége az önkormányzatnak és neki, mint képviselőnek, minden joga megvan arra, hogy a döntés elnapolására való javaslatát megtegye.

Racker Béla egyetért ugyan azzal, hogy minden képviselőnek saját joga a döntése. A mai prezentációnak éppen az lesz a lényege, hogy a cég képviselői a beszállítói és az értékesítési oldalt bemutassa. Nem szeretné a szakértő gárdát hazaküldeni azzal, hogy "bocsánat, de ez ma itt nem lesz megtárgyalva".

[A napirendről való vita közben megérkezett az ülésterembe Horváth Andrea és dr. Mátrai István is, így a képviselő-testület létszáma 16 fő lett.]

További észrevétel nem hangzik el a napirenddel kapcsolatban, így a polgármester szavazásra bocsátja a 10. napirendi pont levételére vonatkozó alpolgármesteri javaslatot, de ezt a képviselő-testület 3 igen, 11 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elutasítja.

Az ostromnapokról és az "Alpannónia" c. projektről való előterjesztések előbbre hozatalát a képviselők 16 igen szavazattal fogadják el.

Végül a képviselők 15 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett az alábbi tárgysorozatot fogadják el.

N A P I R E N D:

1. Az önkormányzat 2008. évi költségvetéséről szóló 4/2008. (III. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető.
2. A kistérségi tervtanácsról szóló új önkormányzati rendelet megalkotása.
Előadó a polgármester nevében: Dr. Nagy Edina hatósági osztályvezető és Németh István főépítész.
3. A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Rimányi Krisztina a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetője.
4. Tájékoztató a kőszegi múzeumok helyzetéről.
Előterjesztő dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató.
5. Településfejlesztési döntés.
Előadó a polgármester nevében: Rimányi Krisztina a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetője.
6. Beszámoló a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kht. 2007. évi munkájáról.
Előterjesztő: Kovács István ügyvezető igazgató.
7. A Városüzemeltető Kht. felügyelő bizottságának a beszámolója.
Előterjesztő: Szima Andrea, a felügyelő bizottság elnöke.
8. Kőszeg város anti-szegregációs tervének jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Dobos Róbert mb. gyámügyi és szociális osztályvezető.
9. A létesítendő bölcsőde ügye.
Előadó a polgármester nevében: Dobos Róbert mb. gyámügyi és szociális osztályvezető.
10. Tájékoztató a "Félhold és telihold – Kőszegi Ostromnapok" rendezvénysorozat előkészítéséről.
Előterjesztő: Básthy Béla alpolgármester.
11. Az "Alpannónia" c. projekt támogatása.
Előterjesztő: Básthy Béla alpolgármester.
12. Megállapodás a létesítendő bioetanol üzemről.
Előadó a polgármester nevében: Rimányi Krisztina a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetője.
13. Mozgókönyvtár kistérségi szintű biztosítására vonatkozó megállapodás jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Szabó Marianna közművelődési ügyintéző.
14. Tájékoztató a kötelező eszköz és felszerelési jegyzék felülvizsgálatáról.
Előadó a polgármester nevében: Szabó Marianna közművelődési ügyintéző.
15. A KSE Tenisz Szakosztályának kérelme.
Előadó a polgármester nevében: Szabó Marianna közművelődési ügyintéző.
16. Beszámoló a nem kötelező önkormányzati feladatok 2007. évi ellátásáról.
Előadó a polgármester nevében: Sőbér Aurélia, pénzügyi osztályvezető.
17. Az önkormányzat kintlévőségeiről szóló intézkedési terv jóváhagyása.
Előadó a polgármester nevében: Sőbér Aurélia, pénzügyi osztályvezető.
18. Az Állami Számvevőszék jelentése az "Idősek Gondozóház építés és hajléktalan-szállás korszerűsítés" beruházás vizsgálatáról.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
19. Csatlakozás az Európai Mobilitási Héthez és az Európai Autómentes Naphoz.
Előterjesztő: Básthy Béla alpolgármester.
20. A 2524 hrsz-ú ingatlan megvásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárás elbírálása.
Előterjesztő: Preininger Ferenc, a Bíráló Bizottság elnöke.
21. Döntéshozatal a Hunyadi Mátyás szobor áthelyezésével kapcsolatos népszavazásról.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
Vagyonügyek:
a) A 1123 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
b) A 2869/21 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
c) A 042 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
d) A 3764/5 hrsz-ú ingatlan értékesítése.
e) A Fő tér 11. alatti üzlethelyiség adásvételi kérelme.
f) A Várkör 16. alatti üzlethelyiség értékesítése.
Előadó a polgármester nevében: Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető.

A napirend megtárgyalása előtt Huber László az előző rendes képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb eseményekről az alábbiak szerint számol be:
• Idén április 17-től május 4-ig tartott a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepi rendezvénysorozat. A programok vázlatos felsorolása is mutatja, hogy mennyire színes és változatos eseménysorozattá vált e városi ünnep: fotópályázat és kiállítás, megyei borverseny és borbemutató, Leader-vásár és bemutató, felvonulás, tudományos-szakmai tanácskozás, megyei természetismereti vetélkedő, a fúvószenekar koncertje, a Szent-György-napi Énekkari Találkozó, az Ataru koncertje, bortúrák.
• Április 18-án a rendezvénysorozat nyitányaként került lebonyolításra a megyei borverseny a várban. A megmérettetésen nagyon jól szerepeltek a kőszegi borok. A fehér bor kategóriában Stefanich Kornél schardonéje lett a legjobb kőszegi fehér bor. A vörös borok közül az első hét helyből négyet Jagodics Tamás szerzett meg, köztük az első helyezett nagy arany minősítést is a cabernet savignon borával.
• Az önkormányzat és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara április 18-án tartotta a Hotel Írottkő konferenciatermében egynapos konferenciáját "Gazdasági Fórum 2008" címmel, ahol a polgármester ismertette a város fejlesztési, gazdaságélénkítő elképzeléseit.
• Április 19-én végső búcsút vett a város Munkácsy díjas művészétől, Tornai Endre Andrástól.
• Az április 19-én megrendezett Tavaszi Hangversenyen vette át "Kőszeg Városért" kitüntetését Bakos György, Kőszeg Város Fúvószenekara és az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke.
• Április 22-én tárgyalta a Vas Megyei Bíróság Kőszeg Város keresetét a volt MÁV árvaház visszaszerzése ügyében. A bíróság 6 hónapig szünetelteti a tárgyalást, a felek megegyezésének lehetősége érdekében.
• A Föld Világnapja alkalmából április 22-én dr. Markovics Tibor élménybeszámolót tartott Bosznia-Hercegovináról a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.
• Április 22-én ingyenes hallásszűrés volt a Fő téren a népegészségügyi program keretében.
• Ezen a napon közmeghallgatást tartott a képviselő-testület a várban, a belváros megújítási projekt, az IVS és a létesítendő bioetanol gyár ügyében. A fajsúlyos, a város későbbi életét jelentősen befolyásoló témák ellenére sajnos csekély volt a lakossági érdeklődés.
• Április 23-án megérkeztek a vaihingeni, a mödlingi és a nyitragerencséri vendégek, akik már részt vettek a testvérvárosi kapcsolatok korábbi eseményein készült fotókból készült kiállítás megnyitóján a várban.
• Április 24-én Szent György napján, csodálatos időben sikerült megtartani a bejegyzési ceremóniát a Szőlő Jövésnek Könyvébe.
• Másnap 25-én tucatnyi kórus és együttes részvételével került megrendezésre a tavaszköszöntő énekkari találkozó a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény dísztermében amelyet a Bersek József Általános Iskola szervezett.
• 26-án, szombaton este az ATARU ütős együttes adott elő sikeres koncertet a várban.
• Ezzel egyidőben a kőszegi ökölvívók mérték össze erejüket a Győr csapatával a Balog iskola tornacsarnokában.
• A Chernel Kálmán Városi Könyvtár április 28-án a gyermekrészlegben szavalóversenyt rendezett anyák napi versekből.
• Április 29-én hirdették ki az Image Factory és az Observer kutatásának városimázs toplista eredményeit. A honlapok között Kőszeg a kisvárosok mezőnyében a 3. helyezett lett, a mezőnyben legjobbnak ítélt honlapjának köszönhetően. Felolvassa a képviselő-testület számára az értékelést is.
• Április 29-én a kistérség Társulási Tanács ülésezett Kőszegszerdahelyen. A Kőszeget érintő döntések a következők voltak: a Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása, a hajléktalanok ellátását biztosító intézmény szakmai programjának jóváhagyása, a kistérségi minőségbiztosítási program elfogadása, valamint a HÖF, CÉDE pályázatokon való részvétel, amit a lakótelepi óvoda játszóterének a felújítására szándékozik beadni a kistérség.
• Április 30-án a polgármester elbúcsúztatta a gimnázium ballagó diákjait a Jurisics téren.
• Május 1-jén és 2-án a lakótelepen rendezett kétnapos majálist a Tempo 2003 Kft, Rába László képviselő vezetésével.
• Május 4-én a Jurisich Miklós Gimnázium dísztermében adtak koncertet a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és a Wiener Musikuniversität növendékei.
• Május 8-án rendkívüli testületi-ülést tartott a képviselő-testület.
• A Madarak és Fák Napja alkalmából az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az Írottkő Natúrparkért Egyesület "Miénk itt a rét!" címmel a védett kőszegi alsóréten szervezett élménydús szabadtéri programot május 8. és 10 között.
• Május 9. és 13. között Vaihingen an der Entz tesvvérváros Maientag-i rendezvényén vett részt városi delegáció és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes utánpótlás csoportja.
• A Kőszegi Mazsorettcsoport és a Művelődési Központ május 10-én rendezte az I. Kőszegi Országos Ifjúsági Mazsorett Fesztivált.
• "Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel" címmel az Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesülete tartotta tanácskozását Szombathelyen. A tanácskozás egyik szekciója Kőszegen a Központi Óvodában ismerkedett a népi kismesterségek megjelenítésével az óvodában valamint a horvát népviselettel és néptánccal. Ez a páratlan szakmai érdeklődés elismerés a város számára is. A polgármester gratulál az óvoda vezetőségének és kollektívájának a végzett munkáért.
• A volt nevelőotthon tulajdonlásával kapcsolatban május 16-án, Budapesten, a MÁV Zrt. Igazgatóságán volt a következő tárgyalás, amelyen a polgármester a jogtanácsos asszonnyal együtt vett részt. Megegyeztek abban, hogy mindkét fél külön-külön megpróbálja a mai értéken megállapítani a város akkori hozzájárulását, ami a megegyezés alapja lehetne.
• A Kőszegi Polgári Kaszinó május 16-án a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban rendezte dr. Markovics Tibor, "A Kőszegi-hegység növény- és állatvilága" című előadását.
• Május 16-18. között került sor az I. Marosvölgyi Gábor Jótékonysági Síugró Kupára. Aktualitását az adta, hogy Marosvölgyi Gábor – aki 18 éve a Junior Világbajnokságon elszenvedett sérülése és az azt követő operáció miatt tolókocsiba került – olyan gyógykezelési eljárásban vehet részt, mely révén felcsillant a remény, hogy újra járni tud. Ezért a belépőkből befolyt 110.000.- Ft-ot a KSE Síugrószakosztálya felajánlotta Gábor gyógykezelésének támogatására.
• Május 17-én a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása rendezte az immár második Kistérségi Napot, jó időben, nagy sikerrel.
• A Dance Jam tánccsoport május 17-én Bécsben a Német Táncszövetség kvalifikációs versenyén vett részt. Három számban az Európa-bajnokságra jutottak, amely szép eredményhez a polgármester ezúton is gratulál. A csoport vezetője Földesiné Németh Csilla.
• A Douzelage-testvérvárosban, a stájer Judenburgban járt Kőszeg képviseletében a Hajnalcsillag Néptánccsoport, akik Úrnap előestéjén, 21-én, léptek fel a helyi májusi dalostalálkozón. Természetesen nem csak énekeltek, hanem táncoltak is, nagy sikert aratva mindkét produkciójukkal.
• Május 21-én a Burgenlandi Európaház vezetőjével folytatott megbeszélést a polgármester, a lehetséges együttműködésről.
• Mikos Róbert grafikáiból nyílt kiállítás Jazz-"Arcok" címmel május 23-án a Jurisics várban. A kiállítás a május 31-i Várkör Jazz Fesztivál elő-programja.
• Május 24-én immár harmadik alkalommal került megrendezésre a várban a III. Kőszegi Hastáncfesztivál.
• Május 24-25 között kis városi delegáció látogatott el Nyitragerencsére , az Orbán napi rendezvényre.
• Május 25-én a Károly Róbert téren és a várárokban került megrendezésre a Városi Gyereknap. Az idén volt a téren egy kamion – az elfogadás kamionja – mely felhívta a gyerekek figyelmét a fogyatékkal élő emberekre.
• A gyermeknapi rendezvénnyel egyidőben a Lóránt Gyula sportpályán került megrendezésre az Utánpótlás Labdarúgó Torna, amelyen a kőszegiek mindkét csapata derekasan helytállt.
• Május 25-én került sor a Hősök napi rendezvényekre, amikor is először szentmise volt a Jézus Szíve templomban, majd a Rajnis utcai emléktáblánál megemlékezés. Ünnepi beszédet mondott: Hernigl László a Kőszegi Nyugállományúak Egyesülete elnöke.
• Tegnap volt a Pedagógusnap városi megemlékezése az Európa-házban, ahol olyan városi és kistérségi pedagógusokat köszöntöttek, akik 20, 30 illetve 40 éve végzik hivatásukat.
• A polgármester a televízió nyilvánosságán keresztül tudatja a lakossággal, hogy a Vas Megyei Markusovszky Kórház Tüdőgondozó és Tüdőszűrő Állomása tüdőszűrést végez június 2-től augusztus 1-ig a városban. A honlapon, a plakátokon, a polgármesteri hivatalban megtalálhatók az utcák szerinti szűrési időpontok.
• Tájékoztatja még a lakosságot, hogy a Kromberg-Schubert Kft. 150 főre hirdetett álláshelyet, amit eddig nagyon kevesen, mindössze 45-en tudtak betölteni. A munkanélküliség mellett nagyon kedvezőtlen ez az arány és félő, hogy ez miatt a cég nem tudja majd beindítani az új fejlesztését.

Kiegészítések a beszámolóhoz:

Racker Béla az idei Városi Gyereknap tapasztalatairól számol be, ahol a szervezők a gyerekek részére érdekes és a szülők részére tisztességes programot szerveztek. Ez a gyereknap nem arról szólt, hogyan lehet a szülőket anyagilag "megvágni". Az intézmények és az önkéntes segítők ingyen biztosították a különböző foglalkozásokat és játék lehetőségeket. Külön köszönet a kőszegi tűzoltóknak és a művelődési központ munkatársainak.

Dr. Tóth László tájékoztatja a képviselőket, hogy április 24-től a Horvát Kisebbségi Önkormányzat két tagjával együtt a horvátországi Senj partnerváros meghívásának tettek eleget. A senjieknek is Szent György a védőszentjük, így a hagyományos rendezvényük is ehhez kapcsolódik. Az elmúlt, csendes évek után most a település vezetősége ismét nagyon pozitívan viszonyul Kőszeghez. Tudatja a képviselő-testülettel, hogy a senjiek az augusztusi, szintén hagyományos karneváljukra kőszegi művészeti csoportok és városi delegáció részvételét is várják.

Dr. Mátrai István elmondja, hogy április 30-án a Douzelage-kör németországi városából, Bad Krötzingből érkeztek már másodszor diákok Kőszegre. Ez azért példaértékű, mert saját maguk fizetik a költségeket. A kőszegi gimnazisták bemutatják nekik az iskolát és a várost is.
Május 6-11. között került megrendezésre soron következő Douzelage konferencia az észtországi Türiben. Az 1800 km-es távot a kőszegi delegáció a művelődési központ mikrobuszával tette meg, melynek a költségeit a testvérvárosi egyesület, a résztvevők és a Douzelage szervezet finanszírozta. A konferencián számba vették az eddig programokat és a jövő évi tervezetteket is. Az egyik fő elképzelés szerint a városok honlapjait is egységesítenék a turisták ide csábítása miatt, ami nagyon attraktív és vonzó lehetőség lenne Kőszeg számára is. Szó volt még a konferencián az ifjúságvédelemről, sérült gyerekek ápolásáról és arról is, máshol hogyan működnek a diákönkormányzatok.
Május 19-én, a Vöröskereszt képviselői megkoszorúzták a temetőben Bertalan Erzsébet, Ambró Gyula és Kárpáti Emil sírját.

Gyarmati Kálmán elmondja, hogy a kőszegfalvi városrésznek az osztrák Piringsdorffal van kapcsolata, melynek testvér-települése a franciaországi Meyrieu les Etangs. Ide kapnak meghívást a kőszegfalviak, ahol nagyon meghatóan, polgármesteri tisztelettel, magyar lobogókkal fogadták őket mindenütt. Jövőre Kőszegfalva hívja vendégül a francia ismerőseit.

Básthy Béla tájékoztatja a képviselőket arról, hogy nemrég egy 60 fős csoport tekintette meg a zsinagógát. A keresztény-zsidó együttműködési koordinációs bizottság részéről Márkusz Imre elmondta, hogy ez a látogatás mély benyomást tett rá és azóta sem hagyja nyugodni a zsinagóga állapota. Ígéretet tett rá, hogy a zsidó örökség megtartásában szerepet vállaló szervezetek figyelmét fel fogja hívni erre.

További észrevétel a beszámolóval kapcsolatban nem hangzik el, majd a képviselők 16 igen szavazattal elfogadják a két ülés között történt eseményekről szóló beszámolót.

Ezután Táncsics András, mint a képviselő-testület legfiatalabb tagja köszönti Preininger Ferencet a 70. születésnapja alkalmából. A köszöntéshez csatlakozik a polgármester, a jegyző és valamennyi képviselő is.


A lejárt határozatokról szóló jelentéssel és az átruházott jogkörben hozott döntésekről szóló beszámolóval kapcsolatban sem kérdés, sem hozzászólás nem hangzik el, így a képviselő-testület 16-16 igen szavazattal elfogadja ezeket.


Az 1. napirendi pont tárgyalása:

A 2008. évi költségvetés módosításáról szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Sőbér Aurélia szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az idei költségvetés I. negyedévére vonatkozó változásokat tartalmazza az anyag. A központi előirányzatok változásait az 1. információs tábla, míg az egész rendelet módosításait az 1. melléklet foglalja össze.

Kérdések és hozzászólások:

Preininger Ferenc a pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság véleményét tolmácsolja. Lényeges változás a költségvetés elfogadása óta nem történt, fegyelmezett gazdálkodás jellemző az önkormányzatra. Ezt a jövőben is folytatni kell. A bizottság úgy látta, hogy az ellenőrzéseket sem lehet abbahagyni. A polgármesteri hivatalban a működési kiadásokat, a dologi kiadásokat kell megnézni, valamint a helyi adókra és bírságokra vonatkozó tételeket. A bioetanol üzem létesítésével kapcsolatos pénzügyi dolgokat a következő rendeletmódosításnál kell megjeleníteni.
A bizottság a rendeletet elfogadásra ajánlja.

[Rába László országgyűlési képviselői elfoglaltsága miatt véglegesen elhagyta az üléstermet, Racker Béla pedig csak egy rövid időre. Így a képviselő-testület létszáma: 14 fő.]

Dr. Zalán Gábor elmondja, hogy a pénzügyi bizottság ülésen is elhangzott a következő módosító javaslat: a képviselő-testület a 75/2008. (III. 27.) határozatával jóváhagyta a roma közcélú munkaprogramot és azt, hogy ezek a dolgozók a polgármesteri hivatal létszámába kerüljenek. Ezt a költségvetési rendelet létszámokról szóló részében is meg kell jeleníteni, így kéri, hogy a képviselő-testület a polgármesteri hivatal létszámát az eddigi 58 fő helyett 60,5 főben állapítsa meg. Ha a program véget ér, természetesen visszatér az eredetileg meghatározott, jelenlegi létszám, így ez csak egy technikai módosítást jelent.

A felvetéssel kapcsolatban sem kérdés, sem észrevétel nem hangzik el, így a képviselő-testület 14 igen szavazattal elfogadja a létszám módosítására vonatkozó javaslatot, majd 14 igen szavazattal az alábbi rendeletet alkotja:



Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
16/2008. (V. 29.) önkormányzati rendelete
a 2008. évi költségvetés megállapításáról szóló
4/2008. (III. 1.) önkormányzati rendelete
módosításáról

(A rendelet szövege a jegyzőkönyv melléklete.)


A 2. napirendi pont tárgyalása:

A kistérségi tervtanácsról szóló önkormányzati rendelet tervezete csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Dr. Nagy Edina szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy 2007. február óta működik a kistérségi szintű tervtanács, melynek a működési rendjét akkor a Társulási Tanács fogadta el. A mai álláspont szerint ez így nem megfelelő, mivel minden önkormányzatnak rendelettel kell jóváhagynia az erről szóló szabályozást. A rendelettervezet tartalmát a főépítész úrral együtt állították össze.

Kérdés és hozzászólás:

Preininger Ferenc elmondja, hogy a pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság a rendelettervezetet elfogadásra ajánlja.

Básthy Béla kérdezi, hogy a tervtanács működéséhez szükséges költségek finanszírozása hogyan fog történni?

Dr. Nagy Edina szerint ezt teljes egészében a kistérségi társulás fogja finanszírozni. Dr. Zalán Gábor hozzáfűzi, hogy a főépítész úr elmondása szerint a munkaszervezet szép összeget nyert pályázaton a tervtanács működéséhez, így ennek fenntartása sem a személyi, sem a dologi kiadások tekintetében nem fogja terhelni az önkormányzatokat.

Ezután a képviselő-testület 14 igen szavazattal az alábbi rendeletet alkotja:

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
17/2008. (V. 29.) önkormányzati rendelete
a tervtanácsról

(A rendelet szövege a jegyzőkönyv melléklete.)


A 3. napirendi pont tárgyalása:

A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosítását tartalmazó előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Rimányi Krisztina szóbeli előterjesztésében elmondja, hogy ez a rendelettervezet eredetileg a kht. beszámolójának részeként készült, ezért is nem írt hozzá írásbeli indoklást. A kht.-nek az volt az elképzelése, hogy a Károly Róbert téri nyilvános WC-k és a fizető parkolók üzemeltetését kiadja bérbe. Ezt nem lehet megtenni a jelenlegi rendelet értelmében, ezért van szükség a módosítására.


Kérdések és hozzászólások:

Preininger Ferenc a pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság véleményét tolmácsolja, mely szerint a bizottság elfogadásra ajánlotta a rendelettervezetet.

Simonits Zsolt úgy látja, hogy Kőszegen nem olyan nagy terjedelmű a fizető parkolással érintett terület, hogy azt ne lehessen egy kézben tartani és egy részét bérbe kelljen adni magánvállalkozónak. Ennek a viszonylag kis területnek a kiragadása nem célszerű és ő ezt nem is támogatja.

Táncsics András kérdezi, hogy aki majd a területet bérbe kiveszi, az saját maga szabhatja-e meg a parkolási tarifákat? Módosíthatja-e a parkolási rendeletben megszabott díjakat?

Kovács István ismerteti az előzményeket. A Károly Róbert térre felállított konténer nyilvános WC-k térítésmentes üzemeltetését a kht. 2007. év végéig vállalta ás végezte. A nyári időszakban a WC takarítását naponta többször szükséges elvégezni, szombaton és vasárnapon is és nem elegendő erre 8 óra, mert késő estig nyitva van. Azt gondolták ezért, hogy a WC és a közvetlenül mellette lévő Károly Róbert téri parkoló üzemeltetését bérbe adják. A parkolócsoport havi 100-102 000 Ft bevételt jelentett a kht-nek. A vállalkozóval a bérleti szerződést 80 000 Ft bérleti díj fejében kötötték meg, melynek értelmében a bérlő kötelessége lett volna a parkolók ellátása, a parkoló-automaták kezelése valamint a nyilvános WC-k üzemeltetése, reggel 8-tól estig valamint takarítása stb.
A polgármesteri hivatal viszont úgy találta, hogy ez a megkötött szerződés nem szabályos, erre a jegyző úr levélben hívta fel az ő figyelmét. Ez a szerződés azóta megszűnt és a WC-k takarítását azóta egy olyan személy végzi – megbízásos jogviszony alapján – aki nem tartozik a kht. állományába.
A szerződésben egyébként kikötötték, hogy a parkolást tekintve kizárólag az önkormányzati rendeletben foglaltak szerint lehet eljárni: a bérlő a nyitva tartást és parkolási díjakat nem változtathatta volna meg és a bérleteket el kellett volna fogadnia.

Rimányi Krisztina hozzáfűzi, hogy mindez nem is csak a megállapodástól függött volna, hiszen a rendelet nem enged meg mást, tehát más tartalmú szerződést nem is lehetett volna kötni.

Táncsics András kérdezi, hogy a Károly Róbert téri nagyrendezvények, pld. a szüret esetében mi lett volna a helyzet? Az önkormányzat fizetett volna-e a tér használatáért?

Kovács István szerint nem, mert a szerződés külön tartalmazta az erről szóló kitételt.

Básthy Béla beletenné a mostani rendelettervezetbe azt is, hogy a bérlő a mindenkori rendelet szerint köteles a parkolót üzemeltetni, a tarifákat ne változtatathassa meg.

Rimányi Krisztina bele lehet ezt ugyan tenni, de felesleges, mert a parkolórendeletben fel vannak sorolva a parkoló-csoportok és attól nem lehet eltérni.

Földesi Zoltán felhívja a figyelmet arra, hogy hamarosan lejár a konténer WC elhelyezésére kapott ideiglenes határidő és ez miatt hamarosan a végleges megoldásra vonatkozóan a pályázati eljárását le kell folytatni. Szó volt egy üzlethelyiség építéséről is. Ezt ezzel a rendeletmódosítással célszerű lenne megvárni és most nem lenne szerencsés közbeiktatni egy újabb bérleti szerződést. Talán 1-2 hónapig még ki lehet bírni a mostani helyzetet, addig pedig a képviselő-testület jóváhagyásával elindulhat a pályázati eljárás.

Kovács István is egyetért azzal, hogy most ne legyen újabb szerződés kötve, a korábbi szerződő fél úgyis egyelőre elállt a szándékától. Ezen a két hónapon valóban semmi sem múlik.

Rimányi Krisztina javasolja, hogy az elhangzottak értelmében szeptember 1-re módosuljon a rendelet hatályba lépésének a napja.

Básthy Béla szerint az üzlethelyiség létrehozása új elem lenne. Az érthető, hogy a WC üzemeltetése önmagában nem lenne nyereséges, de ha mellette üzlethelíiség is létesül akkor az már más. Talán ezzel nem is lenne szükség a parkoló kiadására.

[Racker Béla visszatért az ülésterembe és ezzel a képviselő-testület létszáma 15 fő lett.]

Kovács István szerint előre most még nem lehet megítélni, milyen üzlethelyiség fog ott létesülni. A fix épület és a WC üzemeltetése egészen más helyzetet fog teremteni. Ő egyébként tiltakozott a szerződés megszüntetése ellen.

Rimányi Krisztina szerint a parkolási rendelet módosítása a kht.-nak csak lehetőséget ad arra, hogy a parkolót ilyetén is hasznosítsa, ez nem lesz számára kötelezettség.

Földesi Zoltán szerint a most megszüntetett bérleti szerződés nagyon előnyös volt a kht. számára, ő nem kötött volna ilyent a másik fél nevében. Javasolja, hogy várja meg a képviselő-testület a pályázati kiírás elkészítését és annak jóváhagyása után már ki lehet számolni, hogyan lesz az egész dolog rentábilis. Azért mindez nem lesz egyszerű, mert az önkormányzat tulajdonában marad a terület, viszont a vállalkozó fog rá remélhetőleg építeni, de úgy, hogy még nyeresége is legyen. Azt, hogy milyen üzletet tervez hozzá a tervező és hogy mennyi jövedelem keletkezik majd, azt még nem tudni.

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja azt a módosító indítványt, mely szerint a rendelet hatályba lépésének időpontja szeptember 1-e legyen. Ezt a képviselők 12 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadják el.

Végül a képviselő-testület 12 igen, 1 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett az alábbi rendeletet alkotja:

Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének
18/2008. (V. 29.) önkormányzati rendelete
a parkolási rendről szóló
5/2001. (IV. 1.) rendelet módosításáról

(A rendelet szövege a jegyzőkönyv melléklete.)

[A szavazás után elhagyta az üléstermet Stampf Ferenc és Táncsics András képviselő, így 13 képviselő van az ülésteremben.]


A 4. napirendi pont tárgyalása:

A kőszegi múzeumok helyzetéről szóló tájékoztató csatolva a jegyzőkönyvhöz.
Dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató családi okok miatt nem tud részt venni az ülésen, akit távollétében Révész József, a kőszegi múzeum igazgatója helyettesít.

Révész József szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az írásos anyagban próbált lényegretörő lenni. A múzeumokkal kapcsolatban semmi sem változott, nincsenek sem jobb, sem rosszabb helyzetben, mint korábban.
Az adhat csupán "reménysugarat" a számukra, hogy a megyei önkormányzat kulturális bizottsága 2 nappal ezelőtt elfogadta a múzeumi szervezet új SZMSZ-ét, ami reményeik szerint előrelépést jelenthet, mert a vidéki múzeumok számára nagyobb gazdasági és szakmai önállóságot nyújthat. Ennek a tapasztalatai csak 2009-re derülnek ki. A múzeumi szakemberek igyekeznek a várossal fennálló jó kapcsolatot továbbra fenntartani és erősíteni.



Kérdések és hozzászólások:

Huber László az anyaggal kapcsolatban jelzi, hogy dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató úr nemrégen lett a posztjára kinevezve. Ezen a hétfőn a teljes vezetői stábbal Kőszegre látogatott, ahol természetesen szóba kerültek a kőszegi múzeumok is. Ő úgy találta, hogy az igazgató úrnak nagyon konstruktív a hozzáállása és a múzeumok életében új fejezet fog kezdődni. Sok problémára megoldást fognak találni, ilyen pld. a Jurisics-várban a múzeum és a művelődési központra vonatkozó közös belépő. Elképzelhető, hogy Kőszegen lenne az egész megyére vonatkozóan a kismesterségek bemutatása, ezzel az állandóan kiállított anyag is bővülhetne. Társadalmi segítségnyújtás is szóba jöhet. Kőszegnek megvan a maga státusza, helye a múzeumok helyében és így mindkét fél nagy reményekkel tekint a jövőre.

Dr. Mátrai István elmondja, hogy valóban a KIOS bizottság javasolta a múzeum illetékeseivel a további tárgyalásokat, amik már meg is történtek, tehát okafogyott a felvetésük. A bizottsági ülésen részt vett dr. Nagy Zoltán is, akiről nagyon pozitív volt a bizottság véleménye, mert várhatóan teljesen más lesz a szemlélete és más kapcsolata is lesz a kőszegi múzeumokkal, mint korábban tapasztalható volt. Ezért ő kedvezőbbnek látja a képet, mint Révész József igazgató úr. Tervezik a rugalmasabb nyitvatartást, mozgó stábot is tudnak idehozni, önkéntes segítők alkalmazásáról is lehet szó. Ő mindenképpen nagyobb önállóságra számít a kőszegi múzeumok tekintetében, mint eddig.

Révész József azért nem látja ilyen optimistán a helyzetet, mert az új igazgató valóban támogatja őket, de vannak olyan dolgok, amelyek ellen esetleg még ő sem tud tenni. Ilyen pld. a 30%-os létszámleépítés, ami az egész múzeumi szervezetet fenyegeti és esetleg ez ellen az igazgató úr sem tud tenni. Ez kőszegi viszonylatban a 7 fő teremőr létszámcsökkentését érintené, ami azzal járna, hogy a 2,5 múzeum helyett 1-et lehetne nyitva tartani. A város segítségét valóban szívesen fogadnák az önkéntes munkaerő terén, amit egy 2005-ös kormányrendelet tesz lehetővé.
Tájékoztatja még a képviselő-testületet, hogy Velemben, a több mint 100 éve feltárt szent-vidi bronzkori telep – mint régészeti park – bemutatása egy nagy álmuk, amelyet a vármúzeum állandó kiállításaként képzeltek el. Ebben a témában nyílik éppen holnap egy időszakos kiállítás, amelynek keretében eredeti arany és bronzkincsek lesznek kiállítva. A kiállításra sok szeretettet hív és vár mindenkit.

Básthy Béla is elismeréssel szól a múzeumi munkáról és az új kiállításról is. Úgy érzi, hogy az Arany Egyszarvú patikamúzeum idei évben elvégzett homlokzatfelújítása kimaradt a beszámolóból, pedig benne lenne a helye. Úgy látja, hogy a kapcsolattartás nagyon is sűrű a múzeum és a város vezetése között. Személyesen is köszönetet mond Révész József igazgató úrnak a különböző rendezvényeken, az ostromévfordulós eseményeken való közreműködésért. Megköszöni a tavaly november 6-i Város Napjának a megszervezésében való részvételt is.

Révész József megjegyzi még, hogy a patikamúzeum üvegajtajának zárbetétje miatt még nem tudták ezt a múzeumot kinyitni, ezért nála ez a felújítás még nincs lezárva, tehát egy következő beszámoló tárgya lehet.

További észrevétel az anyaggal kapcsolatban nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja a tájékoztató elfogadását, amit a képviselő-testület 13 igen szavazattal jóvá is hagy.

118/2008. (V. 29.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a kőszegi múzeumok helyzetéről szóló tájékoztatót elfogadja.


[Táncsics András képviselő visszatért a tanácskozó terembe, így a képviselő-testület létszáma 14 főre változott.]


Az 5. napirendi pont tárgyalása:

Településfejlesztési döntésről szóló előterjesztés csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Rimányi Krisztina szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy a május 8-i, rendkívüli ülésen született döntés bioetanol üzem létesítéséről valamint az V. ütem területére tervezett elképzelésekről. Mivel ezek a rendezési terv módosítását érintik, és mivel prioritást élveznek, ez a településfejlesztési döntés csak kifejezetten ezt a két területet érinti. Van még egy harmadik része is, mely szerint a további lakossági kezdeményezéseket már ne lehessen figyelembe venni, ezzel lezárulna a lakosság részéről a terv módosítása iránti lehetőség. Valamennyi változás természetesen újra egy csomagban a képviselő-testület elé fog majd kerülni.

Kérdés és hozzászólások:

Keszei Balázs szerint mind a két projektről (bioetanol üzem és sportcentrum ügye) csak később fog véglegesen dönteni a képviselő-testület. Ez érintheti-e a határozati javaslatot, illetve van-e ezek között összefüggés?

Dr. Tóth László szerint összefüggés van ugyan a tényleges döntések meghozatala és a rendezési terv között, de ezeket egymástól függetlennek lehet tekinteni. A rendezési terv nem azt mondja ki ugyanis, hogy a szóban forgó területen pld. bioetanol üzem legyen, hanem a területfelhasználást szabja meg. Ha mégsem lesz azon a területen bioetanol üzem, akkor más cég használhatja fel, így mindenképpen hasznos a rendezési terv módosítása.

Preininger Ferenc elmondja, hogy két nappal ezelőtt Stubán Tamás, városi rendőrkapitány kereste meg, aki kérte, hogy az önkormányzat vegye figyelembe a rendőrség két fejlesztési elképzelésének helyszínét: a Kolonics autószervíz melletti területet és a volt posztógyár területén lévő részt. Kéri, hogy ezek is kerüljenek be a határozati javaslatba, mert ezek után a rendőrség jó eséllyel pályázhat EU-s pénzekre, különösen a határőrséggel való integráció után.

Rimányi Krisztina jelzi, hogy mindkét helyen jelenleg is el lehet helyezni szolgáltató jellegű intézményt, így a kérés különösebb rendezési terv módosítást nem igényel, megvalósítható e nélkül is.

További észrevétel nem hangzik el, így a képviselő-testület 14 igen szavazattal az alábbi határozatot hozza:

119/2008. (V. 29.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Önkormányzatának Képviselő-testülete Kőszeg város 261/2006. (XII. 19.) határozattal jóváhagyott településszerkezeti tervének, a 46/2006. (XII. 22) önkormányzati rendelettel jóváhagyott Szabályozási tervének és Helyi építési szabályzatának módosítását az alábbi tartalmú településfejlesztési döntés útján rendeli el:

A településfejlesztési döntés tartalma:

1. Egyes részelemek átdolgozása:
– A Guba-hegyen tervezett bioetanol gyár területének gazdasági területté minősítése és a 067/1-4 hrsz-ú ingatlanokon belterületi gazdasági terület kialakítása
– A Kiss János lakótelep V. ütem területén, a Deák Ferenc utca végén sportterület kialakítása
2. Lakossági kérelmek:
– A sürgősségre tekintettel további lakossági kérelmek befogadására technikai lehetőség nincs.


Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Németh István kistérségi főépítész.
Határidő:
az 1. pont tekintetében: településrendezési tervbe illesztés ideje,
a 2. pont tekintetében: azonnal.

[Stampf Ferenc képviselő visszatért a tanácskozó terembe, így a képviselő-testület létszáma ismét 15 fő.]


A 6. napirendi pont tárgyalása:

A Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kht. 2007. évi munkájáról szóló beszámoló csatolva a jegyzőkönyvhöz. A napirendi pontnál jelen van még Kőhalminé Major Judit, a kht. könyvvizsgálója is.

Kovács István előterjesztő kiegészíti a részletes írásos anyagot. Az előterjesztése szöveges részből és a pénzügyi beszámolóból áll. Ez utóbbit a képviselők újabb változatban is megkapták.
A kht. 2007. évi munkáját illetően már 3 év tapasztalata áll rendelkezésre. Úgy véli, hogy az egyre nehezedő gazdasági körülmények között is tudták a város üzemeltetését és az általuk végzett szolgáltatásokat a lakosság részére biztosítani.
A kht. alapítása előtti évben, 2004-ben az önkormányzat kb. 150 M Ft értékben finanszírozta a városgazdálkodás által végzett feladatokat, ez az összeg 2007-ben 80 M Ft-ra csökkent. Persze az átalakulás célja eleve az volt, hogy kevesebb legyen az ezzel kapcsolatos költség, de ő úgy érzi, hogy a kht. céljai magasabb támogatásból jobban és magasabb színvonalon meg tudnának valósulni.
A pénzügyi stabilitást megőrizték és igaz, hogy kevesebb összeggel, de mégiscsak pozitív eredménnyel zárták az évet. A befektetett eszközállományuk nőtt. Negatívum, hogy voltak likviditási gondjaik és nagyon magas a kintlévőségeik aránya. Ezek felszámolása érdekében több száz hatósági intézkedést kezdeményeztek, bár ezen a területen nagyon nehéz előbbre lépni.
Úgy ítéli meg, hogy a hivatallal jó a kapcsolatuk, igyekeztek a korábbi hibákon változatni. Sajnos olyan elvárások vannak a kht.-vel szemben a különböző szervek felől, (pld. ÁSZ) amely nagyon megnehezíti a munkájukat.
Törvényi előírás értelmében a kht. jelenlegi formáját át kell alakítani, amit a képviselő-testület az augusztusi ülésén fog előzetesen megtárgyalni. Erre vonatkozóan a könyvvizsgáló asszonytól már kapott értékes segítséget és a képviselőktől is ezt várja.
Az anyagot két bizottság tárgyalta meg. A pénzügyi bizottság számos feladatot határozott meg számukra, amelyeket a határozati javaslatban meg is jelenített.

Kérdések és hozzászólások:

Kőhalminé Major Judit a kht. könyvvizsgálójaként szól hozzá. Elmondja, hogy a kht.-nak egyetlen alapítója az önkormányzat, így a tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja. A cég a beszámolóját a számviteli törvényben leírtak szerint készítette el. Ő ezt átvizsgálta és a megállapításai megegyeznek az igazgató úr által elmondottakkal. Helyesbíti hogy nem a kht. befektetett eszközei nőttek, hanem a vagyona. A követelések 93 M Ft-os összege valóban nagyon nagy szám. Sajnálatos, hogy az ezzel kapcsolatos átfutási idő 98 nap lett, a korábbi 65 nap helyett. A likviditási mutató 0,39, tehát a kötelezettségek 40%-ra van fedezete a cégnek. A szállítók tekintetében kedvező előremozdulás tapasztalható. A gépek, berendezések, felszerelések "leírtsági" mutatója 33%, ami szintén kedvező. Ez azt jelenti, hogy a géppark megfelelő állapotú, folyamatosan pótolják őket pályázatok és saját forrás révén. A kht. működő tőkéje 120 M Ft, ami azt jelenti, hogy a tevékenységének 2/3 részét a működő tőke biztosítja. Az idei évben az árbevétel 17 M Ft-tal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezt két ellentétes folyamat idézte elő. 21 M Ft-tal magasabb volt tavaly a mérleg és az infláció is nőtt.
A kht. 2007. évi, számviteli törvény előírásainak megfelelő mérlegbeszámolójához a hitelesítő záradékot kiadja.
Valóban szó volt a pénzügyi bizottság ülésén a jövőről, hiszen a gazdasági társaságokról szóló, 2006. évi IV. törvény szerint 2009. június 1-ig ezt a formát meg kell szüntetni. Erre többféle lehetőség van. Ő úgy látja, hogy a a kht. 3 éves működése után a cég most stabilizálódott, most kezd "beállni" az eredmény. Ő jelen pillanatban nagy változtatásokat nem javasol, lehetőség van a társasági szerződés megfelelő módosítására. Az ideális formát az önkormányzat illetékeseivel meg fogják beszélni és erről a képviselő-testületet időben tájékoztatni fogják.

Földesi Zoltán a városfejlesztési, vagyonügyi és környezetvédelmi bizottság véleményét tolmácsolja. A bizottság egyhangúan elfogadta a beszámolót. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a hulladéklerakó kapacitás bővítését folyamatosan biztosítani kell, hiszen a regionális hulladéklerakó rendelkezésre állásáig még legalább 7-8 évet várni kell.

Preininger Ferenc a pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság véleményét ismerteti. A bizottság hangsúlyozta, hogy a kht. 2007. évi nyeresége csökkent ugyan a tavalyihoz képest, de számos olyan feladatot teljesített ennek terhére, ami a város érdekét szolgálta.
A bizottság több feladatot is meghatározott a kht. számára, ezek a határozati javaslatban szerepelnek. Kérték, hogy az augusztusi ülésre készüljön el a kht. átalakulási tervezete első olvasatban. Ezzel talán kevesebb lesz a veszélye annak, hogy év végén esetleg rossz döntést hoz a képviselő-testület. A bizottság a parkolási rendszerben javasolt változtatásokat. A kht. 2310 intézkedést nem tud foganatosítani a parkolási kintlévőségek terén. Ebben a bizottság határozott eljárásokat javasol megtenni. Javasolták még a hulladékgyűjtő edények cseréjét, erre vonatkozaón készüljön egy felmérés, az anyagi vonzatával együtt. A szelektív hulladékgyűjtést tovább kell folytatni. A hiányzó szabályzatokat haladéktalanul pótolni kell a könyvvizsgáló asszony útmutatása szerint.
Személyes megjegyzése: 16 oldalas előterjesztést nem szabadott volna a képviselő-testületi anyaghoz csatolni, ezt az SZMSZ sem teszi lehetővé.

Básthy Béla a beszámolóban kevesellte a pályázati tevékenységet. Szerinte ez fontos lenne, főleg a rekultiváció tekintetében. A szeméttelepre való ingyenes lerakás engedélyezése hogyan befolyásolja annak kapacitását?

Kovács István tisztázza: a hulladéklerakó bővítése alatt azt kell érteni, hogy a jelenlegi helyén, de más technológiával fog működni. Korábban az volt a koncepció, hogy a gödör feltöltésre kerüljön, de ez már a továbbiakban nem lehetséges. Az a céljuk, hogy az új technológia során a jelenlegi infrastruktúrát is felhasználják: a válogatót, a portaépületet, a szigetelést stb. Erre 3 éve kaptak hatósági engedélyt.
A Nyugat-Dunántúli regionális lerakó 6-8 év múlva kezdi meg a tevékenységét, addig több mint száz önkormányzattal le kell folytatni az egyeztetéseket. Addig a jelenlegi lerakóban kell az elhelyezést biztosítani. A szelektív gyűjtés is nagy eredmény. A kht.-nak a kistérségre vonatkozóan is kötelezettsége van.

Stampf Ferenc is a legfontosabb kérdésnek tartja a hulladéklerakót, mert 10 évben van meghatározva a jelenlegi élettartama. Mikor kell elkezdeni a következő lerakó építését? Nem szabad hagyni, hogy a temetővel kapcsolatos helyzet újra megtörténjen: a régi már megtelt, az új meg még nincs meg.

Kovács István tisztázza, hogy az országos hulladékgazdálkodási terv szerint regionális lerakókat kell létesíteni, ahol a lerakás előtt válogatják a szemetet és az a cél, hogy annak csupán 10-15%-a kerüljön lerakásra. Természetesen szó sincs arról, hogy ilyen lerakó Kőszegen létesülne. Viszont a burgenlandi Oberpullendorfon meg lehet nézni egy ilyen korszerű szeméttelep működését. A kőszegi létesítmény a szelektív gyűjtés számára továbbra is megmaradna. Tisztázza még, hogy a leendő bioetanol üzem területére néhány évvel ezelőtt a lomtalanításból származó lakossági hulladékot elhelyezték, mert akkor éppen a régi telep még nem, az mostani pedig már nem működött. Ennek elszállítására és elhelyezésére lesz lehetőség.

Stampf Ferenc abból az információból, hogy Kőszegről el lesz szállítva a hulladék, azt a következtetést vonja le, hogy ez azt is jelenti a lakosság számára, hogy drágább is lesz.

Racker Béla a 9 M Ft-os nyereség felosztása után érdeklődik.

Kovács István szerint ennek külön felosztása nincs, de a kht. az utóbbi időben többletfeladatokat is vállalt. Elég csak a körzeti megbízotti helyiség kialakítására (3 M Ft) vagy az intézmények felújítására szánt összegre (8 M Ft) gondolni. Ez a két tétel már elvitte a nyereséget. Tavaly útfelújításokra, a posztógyári irodaépület megosztására és társasházzá alakítására ment el a nyereség.

Kőhalminé Major Judit megjegyzi, hogy a kht. gazdálkodása sok mindenben hasonlít a gazdasági táraságokéhoz, a nyereség tekintetében viszont eltér. A kht. az elért eredményt nem oszthatja fel nyereségként.

Kiss Péter megjegyzi, hogy a közületek (üzletek és egyéb bérlemények) kintlévősége is nagyon jelentős, 8,6 M Ft-ot tesz ki. Javasolja, hogy már az átalakulás utáni szervezet létrehozásakor gondoljon a képviselő-testület arra, hogy az 1 hónapnál túli bérleti díj elmaradás ne maradhasson szankciók nélkül, továbbá az új társasági formánál legyen kikötve, hogy önkormányzati helyiség tovább adására, albérletbe adására ne legyen lehetőség.

Kovács István még az alpolgármester pályázatokkal kapcsolatos kérdésére ad választ. Az elmúlt időben főleg személyügyi területen adtak be pályázatokat, amikor is 18 M Ft-ot sikerült nyerniük 12 fő közmunkás csapat képzésére és foglalkoztatására. Ennek költségét teljes egészében a munkaügyi központ vállalta. Ezen túl, a legjelentősebb beadott pályázatuk – ahogy a lejárt határidejű határozatokra való jelentésekben is írta – a régi hulladéklerakó rekultivációjára vonatkozott. Ezt a pályázatot benyújtották és befogadták, ami azt jelenti, hogy jó esély van a nyerésre is.

További észrevétel a napirendi ponttal kapcsolatban nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslat egyes pontjait. A szavazati arányok: a következők:
1. pont: 15 igen szavazat,
2. pont: 15 igen szavazat,
3. pont: 15 igen szavazat,
4. pont: 15 igen szavazat,
5. pont: 15 igen szavazat,
6. pont: 15 igen szavazat,
7. pont: 13 igen, 1 nem szavazat. 2 tartózkodás,
8. pont: 15 igen szavazat.

A szavazásokat figyelembe véve az alábbi határozat született:

120/2008. (V. 29.)
képviselő-testületi határozat

A Képviselő-testület a Kőszegi Városüzemeltető Kht. 2007 évi beszámolóját elfogadja és azzal kapcsolatban az alábbi döntéseket hozza:
1. A képviselő-testület elrendeli a Kőszegi Városüzemeltető Kht. könyvvizsgálata során észlelt és felsorolt hiányzó szabályzatok pótlását.
2. A képviselő-testület szükségesnek tartja a Kht. kintlévőségeinek behajtására tett intézkedések folytatását és további erősítését. A megtett intézkedésekről és eredményeikről a novemberi képviselő-testületi ülésen tájékoztatást kér.
3. A képviselő-testület felkéri a kht. ügyvezetőjét, hogy az utcai hulladékgyűjtők számának növelésére, cseréjére készítsen költségbecslést is tartalmazó ütemtervet.
4. A képviselő-testület fontosnak tartja a szelektíven gyűjtött hulladék arányának növelését. Az elért eredményekről a 2008. novemberi ülésén tájékoztatást kér a szolgáltatótól.
5. A képviselő-testület elrendeli a Kőszeg-hegyaljai Regionális Hulladéklerakó kapacitásbővítését a beszámolóban ismertetett módon és konstrukcióban. A beruházást a kht. saját hatáskörben és finanszírozásban köteles elvégezni.
6. A képviselő-testület Kőszegi Városüzemeltető Kht.-vl kötött Közszolgáltatási Szerződés 2.7.1. pontjának módosítását jóváhagyja az alábbiak szerint:
A 2.7.1. pont kiegészül: "A Károly Róbert téri parkolócsoportot a Szolgáltató bérbeadás útján is üzemeltetheti."

Felelős: Kovács István igazgató
Határidő:
– az 1.pontra vonatkozóan: 2008. július 30.
– a 2.pontra és 4. pontra vonatkozóan: 2008. november 30.
– az 3.pontra vonatkozóan: 2008. szeptember 30.
– az 5.pontra vonatkozóan: 2008. október 30.
– a 6.pontra vonatkozóan: 2008. június 30.


A 7. napirendi pont tárgyalása:

A Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kht. felügyelő bizottságának a beszámolója csatolva a jegyzőkönyvhöz.
Szima Andrea, a felügyelő bizottság elnöke szóbeli kiegészítést nem tesz.

Hozzászólások:

Preininger Ferenc jelzi, hogy a pénzügyi, jogi és rendészeti bizottság a beszámolót megtárgyalta és elfogadásra ajánlja.

Stampf Ferenc felveti, hogy a felügyelő bizottságban korábban lemondott egy tag és azt még nem pótolta a képviselő-testület

További észrevétel nem hangzik el, így a polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, amit a képviselő-testület 15 igen szavazattal el is fogad.


121/2008. (V. 29.)
képviselő-testületi határozat

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kht. Felügyelő Bizottságának 2007. évi tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja.

Felelős: Szima Andrea, a felügyelő bizottság elnöke.
Határidő: azonnal.


[A határozat meghozatala után elhagyja az üléstermet Racker Béla, Földesi Zoltán és Horváth Andrea képviselő, így a képviselő-testület 12 fővel van a teremben jelen.]


A 8. napirendi pont tárgyalása:

Kőszeg Város anti-szegregációs tervének tervezete csatolva a jegyzőkönyvhöz.
Dobos Róbert előterjesztő szóbeli kiegészítésében elmondja, hogy az anti-szegregációs terv a legutóbbi ülésen elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégia szerves része. Az elkészítésében szintén a Vitál Pro Kft. működött közre. Az anti-szegregációs terv célja, hogy a város felmérje azon területeit, ahol a szegregáció megindult, illetve ahol előrehaladott állapotban van, és kidolgozzon a szegregáció oldására irányuló programokat. Felhívja a figyelmet a KSH azon megállapítására, mely szerint Kőszegen nincsen szegregáció.

Kérdések és hozzászólások:

Dr. Sujbert Pál a szociális és egészségügyi bizottság véleményét tolmácsolja. A bizottság egyhangúan elfogadásra ajánlja a részletes és alapos előterjesztést.

Kiss Péter megjegyzi, hogy az anyagban a Cigány Kisebbségi Önkormányzat tekintetében a roma közhasznú foglalkoztatottak száma nem úgy szerepel, mint ahogy a márciusi ülésen ezt a képviselő-testület jóváhagyta.

Dobos Róbert szerint ez valóban így van, mert a gépkocsivezetőt a kisebbségi önkormányzat saját maga foglalkoztatja, az nem a polgármesteri hivatal állományához tartozik.

Kiss Péter nem tudja elfogadni ezt a választ, meg ezt az álláspontot, mert tudomása szerint a kisebbségi önkormányzatok pénzügyi támogatását a települési önkormányzat biztosítja.

Dr. Tóth László elmondja, hogy erre a kisebbségi önkormányzatnak minden joga megvan, mert saját maga dönt az ügyeiben. Ők döntenek a költségvetésükről és minden másról, amibe beleszólni a települési önkormányzatnak nincsen joga. Ilyen a tiszteletdíj megállapítása és a gépkocsivezető alkalmazása is.

Táncsics András kérdezi, hogy az anyagban említett 106 rendszeres szociális segélyezett személy száma növekvő tendenciát takar-e? Van e bennük törekvés arra, hogy a tartósan munkanélküliek visszatérjenek a munka világába vagy berendezkedtek a mostani állapotra?

Dobos Róbert a gyámügyi és szociális osztály megbízott vezetőjeként jól ismeri ezeket a személyeket, a számukat viszonylag állandónak tudja. Véleménye szerint ők nem is nagyon karnak visszatérni a munka világába. A polgármester úr az ülés elején említette, hogy jelenleg is hány üres álláshely van. Szerinte kényelmesebb nekik ez az állapot. A rendszeres szociális segély odaítélését törvény szabályozza. Ebben az ellátásában részesülőknek együtt kell működniük a munkaügyi központtal.

Kiss Péter az I.5. pontba foglalt, települési infrastruktúrára vonatkozó részeket pontosítja: az Ólmódi úton van közvilágítás, a Petőfi téren viszont nincsen járda.

Dr. Mátrai István sajnálatosnak tartja, hogy a KIOS bizottság nem tárgyalta meg az előterjesztést, pedig több ponton is van oktatási vonatkozása. Kérdezi még, hogy a táblázatok összeállítása hogyan történt, ugyanis a halmozottan hátrányos gyerekek tekintetében van szerinte az egyes részek között számszaki eltérés.

Dobos Róbert elmondja ennek a menetét. Az anyag összeállítója az intézményektől közvetlenül szerezte az információkat.

Stampf Ferenc visszatér a rendszeres szociális segélyezettek ügyére. Van olyan település, ahol ezek ellen megpróbálnak fellépni. Szerinte meg kell várni az ezekkel kapcsolatos jogszabályi lehetőségeket.

Táncsics András azt a szomorú folyamatot is kiolvasta az anyagból, hogy a kőszegi, tehetséges diplomások elhagyják a várost a boldogulásuk érdekében.

Básthy Béla szerint az a tény, hogy a kőszegi áll