Jegyzőkönyv: 2008. Szeptember 11., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: rendkívüli, nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Jegyzőkönyv letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Jegyzőkönyv nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A TEUT pályázatokon nyert útfelújítások elvégzésére érkezett ajánlatok elbírálása
2. - A Szociális Gondozási Központ bentlakásos otthonok fejlesztésére vonatkozó
3. - A 2917/16 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó megállapodás jóváhagyása
4. - Intézmények épületének használati jogára vonatkozó megállapodások módosítása
5. - A Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása
6. - A Jurisics tér 7. alatti ingatlan felújítására vonatkozó pályázat benyújtásának a jóvá-hagyása
7. - A Hadik utca és a Címerpajzs dűlő közötti terület szennyvízcsatorna építéséhez hitelfel-vétel jóváhagyása
8. - EGY MAPPÁBAN LETÖLTHETŐ
1156-14/2008. szám
J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2008. szeptember 11-én, 14.00 órai kezdettel, a Városháza tanácskozótermében megtartott rendkívüli, nyilvános képviselő-testületi üléséről.

Jelen vannak:
Huber László polgármester,
Horváth Andrea, Kiss Péter, Racker Béla, Preininger Ferenc, Raposa Helga, Schläffer József, Stampf Ferenc, Dr. Sujbert Pál, Simonits Zsolt, Gyarmati Kálmán, Rába László, Táncsics András és Földesi Zoltán képviselők (14 fő).

Tanácskozási joggal vannak jelen:
Dr. Zalán Gábor aljegyző, Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető, Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető, Dobos Róbert mb. gyámügyi- és szociális osztályvezető, valamint Ujvári Csaba műszaki ügyintéző.

Huber László polgármester köszönti az ülés résztvevőit. Ismerteti, hogy a képviselő-testület 14 fővel van jelen, így az ülés határozatképes. Jelzi, hogy a 3 hiányzó képviselő igazoltan van távol. A kiküldött napirenddel kapcsolatban várja a képviselői észrevételeket. Mivel javaslat nem hangzik el, szavazásra bocsátja a napirendet, melyet a képviselő-testület egyhangúlag 14 igen szavazattal jóváhagy és a következő napirendet fogadja el:


N A P I R E N D:

1. A TEUT pályázatokon nyert útfelújítások elvégzésére érkezett ajánlatok elbírálása.
Előterjesztő: Preininger Ferenc, a Bíráló Bizottság elnöke.
2. A Szociális Gondozási Központ bentlakásos otthonok fejlesztésére vonatkozó pályázata.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
3. A 2917/16 hrsz-ú ingatlanra vonatkozó megállapodás jóváhagyása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
4. Intézmények épületének használati jogára vonatkozó megállapodások módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető.
5. A Szociális Gondozási Központ alapító okiratának módosítása.
Előadó a polgármester nevében: Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető.
6. A Jurisics tér 7. alatti ingatlan felújítására vonatkozó pályázat benyújtásának a jóváhagyása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.
7. A Hadik utca és a Címerpajzs dűlő közötti terület szennyvízcsatorna építéséhez hitelfelvétel jóváhagyása.
Előterjesztő: Huber László polgármester.


1. napirendi pont tárgyalása:

Az 1. napirendi ponttal kapcsolatos iratok csatolva a jegyzőkönyvhöz.
(Az előterjesztés az ülést megelőzően került kiosztásra)

Preininger Ferenc, mint a Közbeszerzési Bíráló Bizottság elnöke, ismerteti (felolvassa) a TEUT pályázatokon nyert útfelújítások elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményéről készült írásos előterjesztést, s egyben javasolja, hogy a pályázat nyertesének a Swietelsky Magyarország Kft-t nyilvánítsa ki a képviselő-testület.

K é r d é s e k é s h o z z á s z ó l á s o k:

Mivel kérdés és hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra bocsátja az előterjesztésben szereplő határozati javaslatot, melyet a képviselő-testület egyhangúlag 14 igen szavazattal elfogad és az alábbi határozatot hozza:


209/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat


1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a 2008. évi út,- hídfenntartási útburkolat felújítás kivitelezéséhez szükséges, az előirányzatot meghaladó plusz pénzügyi fedezet, valamint a beruházáshoz szükséges műszaki ellenőri díj (1.750.000,-Ft) a költségvetésben meghatározott Malomárok zsilipfelújítás (950.000 Ft) és Bersek iskola csapadékvíz elvezetése (800.000 Ft) előirányzatából való átcsoportosítását.

2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az egyszerű közbeszerzési eljárás ajánlattevői közül a COLAS-Eger Zrt.-t 3300 Eger, Deák Ferenc út 49. ajánlatát érvénytelennek minősíti.
Érvénytelenség indoka:
A KBT.88.§.(f).pontja, miszerint egyéb módon nem felel meg az ajánlati felhívásban és a dokumentációban, valamint jogszabályokban meghatározott feltételeknek.

3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az egyszerű közbeszerzési eljárás nyertesének:
Ajánlattevő neve: Swietelsky Magyarország Kft.
Székhelye/címe: 1117 Budapest, Irinyi J. u. 4-20. B. ép. V. em / 9800 Vasvár, Csörnöc u. 5.
I-II-III. részajánlati kör mindösszesen:
Nettó 35 161 773,-
Bruttó 42.194 128,-
kihirdeti.

4. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a kivitelezési szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
– Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető,
– Ujvári Csaba előkészítési munkacsoport vezetője,
– Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető.
Határidő: azonnal.


2. napirendi pont tárgyalása:

A 2. napirendi ponttal kapcsolatos iratok csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László röviden ismerteti, hogy a hajléktalanok átmeneti szállásának korszerűsítése, igen alacsony önrész vállalása mellett hosszútávon megtakarítást jelentene az önkormányzat számára, hiszen a fenntartási költségek csökkennének, ezenkívül a szállást igénybe vevők komfortérzete is nagy mértékben nőne. A beruházással egy korszerű, gazdaságos intézménnyel gazdagodna a város.

Raposa Helga a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke elmondja, hogy az előterjesztést a bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatokat egyhangúlag elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

Földesi Zoltán a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke elmondja, hogy az előterjesztést a bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatokat egyhangúlag elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

Preininger Ferenc a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnöke elmondja, hogy a szokásoktól eltérően most az ügy fontosságára való tekintettel bővebben ismerteti a bizottság döntését. Ezt követően felolvas a bizottság jegyzőkönyvéből. Végezetül elmondja, hogy mindkét határozati javaslatot a bizottság 5 igen 2 nem 1 tartózkodás mellett elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.



K é r d é s e k é s h o z z á s z ó l á s o k:

Dr. Őri-Horváth Andrea kérdezi, hogy pontosan mit is takar a 25 millió forintosra tervezett beruházás, mivel az előterjesztésben szereplő tételek alig 10 millió forintot tehetnek csupán ki.

Raposa Helga elmondja, hogy az ott felsoroltakon túl a pályázat keretében szeretnék elvégezni a konyha, étkező, közösségi fürdő, folyosó, valamint egy vizesblokk felújítását, padozatok és burkolatok cseréjét, a fal vizesedésének megszüntetését, illetve eszközbeszerzést is (asztalok, székek stb.).

Racker Béla szerint hibás és elhamarkodott lépés a mostani pályázat ily módon történő benyújtása, hiszen az intézmény jelenlegi elhelyezése nagy lakossági felháborodást keltett. A képviselő-testületnek inkább azon kellene gondolkodnia, hogy milyen más, a jelenleginél alkalmasabb helyet találhatna az intézménynek, amelyet a lakosság is jobban elfogadna. Köztudott, hogy két éve a képviselő-testület a pályázati kötelezettség, pénzügyi kényszer hatására döntött úgy, ahogy döntött. Véleménye szerint az ügyről egy komplex vizsgálatot követően, újból tárgyalnia kellene a testületnek.

Dr. Őri-Horváth Andrea nem kívánja felemlegetni a hajléktalanszállóval kapcsolatos korábbi sérelmeket, de utal arra, hogy még ma is, ha előkerül a szó a hajléktalanszállóról, akár egy újabb előterjesztés kapcsán, a lakosságban még mindig indulatokat kavar.
Még meg sem száradt a tinta a címzett állami támogatásból megvalósuló, részben a hajléktalanszálló korszerűsítését célzó, projekt elszámolási dokumentumain, de már újból hozzányúlunk a hajléktalanszállóhoz, hogy tovább fejlesszük. Egyébként is az említett támogatás célja éppen a hajléktalanszálló bővítése és felújítása is volt.
Kiemeli, hogy az előterjesztés több pontatlanságot is tartalmaz, mint például a házszám megjelölése, valamint a pályázat tartalmáról is kevés az információ.
Nehezményezi, hogy az intézmény vezetője, aki egyben képviselő is, semmiféle együttműködést nem mutatott, nem tájékoztatta sem a körzet képviselőjét, sem a lakosságot a tervezett beruházásról, s ezért úgy érzi, az intézményvezető részéről hatalom fitogtatás ez a pályázat, kicsinyes hatalom fitogtatás. Véleménye szerint az elmúlt hónapokban az intézmény vezetője az összes pályázati lehetőséget felkutatta annak érdekében, hogy találjon egy pályázatot a hajléktalanszálló korszerűsítésére, és sikerült neki.
Nem érti azt sem, miért most egy rendkívüli ülés alkalmával kell dönteni a pályázat beadásáról, hiszen már május 15. óta beadhatóak a pályázatok és a beadás határidejét is október 21-ig kitolták. Végezetül elmondja, hogy hozzászólásával nem kívánja megbántani a képviselő-intézményvezető asszonyt, nem ez volt a szándéka.

Huber László azzal zárja le a napirend feletti vitát, hogy megérti a képviselő asszony felháborodását, hiszen fő választási programja éppen ennek az intézménynek a körzetében történő "meg nem valósítása" volt, azonban a beruházás megvalósult, a mostani korszerűsítés mind az ott lakók, mind a város érdekeit is szolgálja. Dicséret illeti az intézmény vezetését, hogy figyeli a lehetőségeket és az intézmény fejlesztését szem előtt tartja. Nem érti Racker Béla képviselőt sem, akit szociális érzékenységéről és gazdasági ügyekben racionális gondolkodásáról ismert, s ebben az ügyben, úgy tűnik, mindkettő cserben hagyta.

Racker Béla személyes megtámadtatás miatt kér szót, és elmondja, nem ért egyet a polgármester úr hozzászólásával. Ő a hozzászólásával annyit kívánt elmondani, hogy az adott körzet lakosságának döntő többsége nem ért egyet ezzel. Egyetért egy ilyen fejlesztéssel, azonban a képviselő-testületnek át kellene gondolni, hogy a helyi társadalom által elfogadottabb helyen hajtson végre további fejlesztést.

Dr. Őri-Horváth Andrea a polgármester úr hozzászólására reagálva elmondja, hogy az adott ügy nem a választási programja legfőbb pontja volt, hanem éppen ez az ügy volt a kiváltója annak, hogy elindult a választáson.


Mivel több kérdés és hozzászólás nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja mindkét határozati javaslatot, melyet a képviselő-testület mindkét esetben 10 igen szavazattal 3 nem 1 tartózkodás mellett elfogad és a következő határozatokat hozza:

210/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat:

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program – Bentlakásos Intézmények Korszerűsítése című, TIOP 3.4.2-08/1 – 1.2.2. kódszámú pályázathoz 1,5 millió Ft önerőt biztosít a pályázati tartalék terhére.
A pályázat sikeressége esetén az önkormányzat a pályázatot benyújtó Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása részére a fenti pénzeszközt átadja.

Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: értelemszerűen.


211/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat:

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 266/2007. (XI. 29.) határozatával jóváhagyott, a Kőszeg, Sáncárok u. 36/B. szám, 2436 hrsz alatti ingatlanra vonatkozó használati jogot alapító szerződés 5. pontját az alábbiak szerint módosítja:

"5. A használati jogot a felek határozott időre, 2024. augusztus 31-ig alapítják. A megjelölt határozott idő letelte előtt is jogosult a tulajdonos egyoldalú nyilatkozattal a használat jogát megszüntetni és kérni annak ingatlan-nyilvántartásból való törlését, amennyiben a Kistérségi Társulás megszűnik, vagy a tulajdonos a Társulásból kilép, továbbá ha a használó az ingatlant nem a Társulási Megállapodásban foglalt szociális feladat ellátására használja."

2. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a módosított szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető,
Dr. Bakács Nóra jogtanácsos.
Határidő: azonnal.


3. napirendi pont tárgyalása:

A 3. napirendi ponttal kapcsolatos iratok csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Huber László röviden ismerteti az írásos előterjesztést, s egyben hangsúlyozza, hogy e 3 oldalú megállapodás kapcsán a harmadik fél az Innovációs Park Kft. által vállalt kötelezettségek egy részét vállalja át, azokat ezt követően közvetlenül rajtuk keresztül érvényesítheti az önkormányzat.

Preininger Ferenc elmondja, hogy a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság szerteágazóan foglalkozott az üggyel a rendkívüli ülésén. Az ügy fontosságára való tekintettel idézi a bizottság 2008. szeptember 9-i ülésének ide vonatkozó napirendjéről készült jegyzőkönyvet. A bizottság elfogadásra javasolja a határozati javaslatokat a képviselő-testület számára, valamint elmondja, hogy az Innovációs Park Kőszeg Kft Felügyelő Bizottságába Táncsics András képviselőt javasolja a bizottság.

Földesi Zoltán a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke elmondja, hogy az előterjesztést a bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatokat egyhangúlag elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek, valamint a felügyelő bizottságba Schläffer József képviselőt javasolja a bizottság.





K é r d é s e k é s h o z z á s z ó l á s o k:

Dr. Zalán Gábor reagálva a pénzügyi bizottságon elhangzottakra kijelenti, hogy az önkormányzat szempontjából indifferens az, hogy milyen fizetési határidőt állapít meg a két szerződő fél, abba beleszólása sincsen. A másik felvetésre, miszerint a Gerse Kft-ben is indokolt lenne FEB tagok delegálása az önkormányzat részéről, közli, hogy a megállapodás szerint, annak aláírását követő 60 napon belül kell megkötni a szerződést a Gerse Kft-vel, amiben a 26 %-os üzletrész átadásáról, illetve a felügyelő bizottsági tagok delegálásáról meg kell állapodni.

Rába László arra kíváncsi, hogy a 100 E Ft-os üzletrész és a 26 %-os üzletrész mit takar.

Dr. Zalán Gábor elmondja, hogy a 26 % az szavazati arányt jelent, ami azt jelenti, hogy bizonyos, a társasági törvényben meghatározott ¾-es szavazati többséghez kötött döntéseket az önkormányzat beleegyezése nélkül nem hozhat meg a Kft. Ilyenek a más céggel történő egyesülés, a társasági szerződés módosítása, megszüntetése. Ez garanciát jelent arra, hogy a Kft. által vállalt kötelezettségek számon kérhetőek lesznek. Ingatlanok eladását, vételét azonban nem gátolhatja meg. Hangsúlyozza tehát, hogy ez az üzletrész nem jelent részesedés-szerzést a cégben. Azt követően, hogy a megállapodásban szereplő célok megvalósulnak, a Gerse Kft. többségi tulajdonosa visszavásárolja hasonló jelképes névértéken az üzletrészt az önkormányzattól, a megállapodás ezt is tartalmazza.

Rába László véleménye szerint akkor ez az üzletrész csupán jelképes. Másik kérdése, hogy az Innovációs Park Kőszeg Kft-ből miért kerül visszahívásra a Városfejlesztő Kft.?

Huber László elmondja, hogy a tapasztalatok alapján célszerűbb, ha az önkormányzat közvetlenül képviselteti magát a gazdasági társaságban.

Racker Béla módosító indítványként javasolja, hogy a szerződésben kerüljön rögzítésre az is, hogy az önkormányzatot a szerződés aláírását követően semmilyen befizetési kötelezettség ne terhelhesse a kft-vel kapcsolatban. Emellett felhívja a figyelmet arra, hogy a felügyelő-bizottsági tagok a gazdasági társaságban lezajló események törvényességéért teljes vagyonukkal egyetemlegesen felelnek.

Rába László emellett javasolja, hogy a hivatal jogi képviselője, a jegyző vagy helyettese minden olyan esetben, amikor a képviselő-testület szerződés megkötéséről dönt, nyilatkozzon, hogy a szerződés minden szempontból jogilag megfelelő, és a város számára kedvező.

Dr. Zalán Gábor elmondja, hogy az előterjesztések törvényszerűségéért eddig is felelősséggel tartozott a hivatal, a szerződések szabályosságára is ugyanígy igaz. Ezt az SZMSZ is világosan meghatározza. Azonban a tartalom meghatározás már nem a jogász feladata, azt már a testületnek kell megítélnie, hogy a szerződésben foglaltak a város érdekeivel összhangban állnak-e.


Mivel több kérdés és hozzászólás nem hangzik el, a polgármester elsőként szavazásra bocsátja Racker Béla módosító javaslatát, miszerint a határozati javaslat I. pontjában szereplő megállapodás egészüljön ki a következő ponttal: "Kőszeg város Önkormányzatát a Gerse Kft. működése során semmilyen befizetési kötelezettség, egyéb költség nem terheli.", s melyet a képviselő-testület 11 igen szavazattal 3 tartózkodás mellett elfogad.

Ezt követően szavazásra bocsátja a határozati javaslat I. pontját, melyet a képviselő-testület 11 igen szavazattal 3 tartózkodás mellett elfogad.

Ezt követően Huber László ismételten megkérdezi Táncsics András, valamint Schläffer József képviselőket, hogy vállalják-e az Innovációs park Kőszeg Kft. FEB tagságát. Táncsics András jelzi, hogy ő visszalép a jelöléstől. Ezt követően Racker Béla vállalja a jelölést.
Huber László szavazásra bocsátja a határozati javaslat II. pontját, miszerint a fenti két személyt delegálja az önkormányzat a felügyelő bizottságba, s amelyet a képviselő-testület 11 igen szavazattal 3 tartózkodás mellett elfogad.

Végezetül szavazásra bocsátja a határozati javaslat III. pontját, melyet a képviselő-testület 12 igen szavazattal 2 nem szavazat mellett elfogad, s így a következő határozatot hozza:

212/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat:


I. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert az Innovációs Park Kőszeg Kft., a Gerse Projekt Kft. és az Önkormányzat közötti megállapodás, valamint az ebben hivatkozott üzletrész adásvételére vonatkozó szerződések aláírására.

II. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Innovációs Park Kőszeg Kft. FEB tagjainak delegálja Racker Béla ás Schläffer József képviselőt.

3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete módosítja a 262/2007. (XI. 8.) számú határozatát azzal, hogy az Innovációs Park Kőszeg Kft-ben fennálló, 100 000 Ft névértékű, 26%-os szavazati arányt biztosító üzletrészét és az ezzel járó tulajdonosi jogosítványait Kőszeg Város polgármestere által kívánja gyakorolni, továbbá a képviselő-testület egyúttal a fenti határozatban delegált Kőszegi Városfejlesztő Kft.-t a képviseletből visszahívja.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Dr. Bakács Nóra jogtanácsos.
Határidő: folyamatos.


A 4. napirendi pont tárgyalása:

A 4. napirendi ponttal kapcsolatos iratok csatolva a jegyzőkönyvhöz.

(Horváth Andrea, Simonits Zsolt és Racker Béla 15 óra 05 perckor elhagyja az üléstermet és így a jelenlévő képviselők száma 11 főre csökken.)

Huber László előterjesztő nem kíván szóbeli kiegészítést tenni.

Preininger Ferenc a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnöke elmondja, hogy az előterjesztést a bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatokat egyhangúlag elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

Földesi Zoltán a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke elmondja, hogy az előterjesztést a bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatot egyhangúlag elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.


K é r d é s e k é s h o z z á s z ó l á s o k:

Mivel kérdés és hozzászólás nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja mind az 5, az előterjesztésben szereplő határozati javaslatot, melyet a képviselő testület minden esetben egyhangúlag 11 igen szavazattal elfogad és a következő határozatokat hozza:


213/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat:

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jelen határozat mellékletét képező, a Kőszeg, Táncsics M. u. 18. szám, 2198/2 hrsz. alatti ingatlanra vonatkozó használati jogot alapító szerződést jóváhagyja, és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető,
Dr. Bakács Nóra jogtanácsos.
Határidő: azonnal.


214/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat:

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jelen határozat mellékletét képező, a Kőszeg, Chernel u. 12. szám, 1838/2 hrsz. alatti ingatlanra vonatkozó használati jogot alapító szerződést jóváhagyja, és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető,
Dr. Bakács Nóra jogtanácsos.
Határidő: azonnal.


215/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat:

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jelen határozat mellékletét képező, a Kőszeg, Kőszegfalvi út 50. szám, 266 hrsz. alatti ingatlanra vonatkozó használati jogot alapító szerződést jóváhagyja, és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető,
Dr. Bakács Nóra jogtanácsos.
Határidő: azonnal.


216/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat:


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete jelen határozat mellékletét képező, a Kőszeg, Deák F. u. 2. szám, 3001/5. alatti ingatlanra vonatkozó használati jogot alapító szerződést jóváhagyja, és felhatalmazza a polgármestert annak aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető,
Dr. Bakács Nóra jogtanácsos.
Határidő: azonnal.


217/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat:


1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 266/2007. (XI. 29.) határozatával jóváhagyott, a Kőszeg, Sáncárok u. 36/A. szám, 2435 hrsz alatti ingatlanra vonatkozó használati jogot alapító szerződés 5. pontját az alábbiak szerint módosítja:

"5. A használati jogot a felek határozott időre, 2024. augusztus 31-ig alapítják. A megjelölt határozott idő letelte előtt is jogosult a tulajdonos egyoldalú nyilatkozattal a használat jogát megszüntetni és kérni annak ingatlan-nyilvántartásból való törlését, amennyiben a Kistérségi Társulás megszűnik, vagy a tulajdonos a Társulásból kilép, továbbá ha a használó az ingatlant nem a Társulási Megállapodásban foglalt közoktatási feladat ellátására használja."


2. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a módosított szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős:
Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető,
Dr. Bakács Nóra jogtanácsos.
Határidő: azonnal.


5. napirendi pont tárgyalása:

(Simonits Zsolt 15 óra 15 perckor visszaérkezik az ülésterembe és így a jelenlévő képviselők száma 12 főre emelkedik.)

Az 5. napirendi ponttal kapcsolatos iratok csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Sőbér Aurélia röviden ismerteti az írásbeli előterjesztésben foglaltakat.

Preininger Ferenc a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnöke elmondja, hogy az előterjesztést a bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatot egyhangúlag elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

K é r d é s e k é s h o z z á s z ó l á s o k:

Mivel kérdés és hozzászólás nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja a határozati javaslatot, melyet a képviselő testület egyhangúlag 12 igen szavazattal elfogad és a következő határozatot hozza:




218/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat:

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a 156/2008. (VI..26.) határozat II. bekezdés 1., 4., 5., 6., 7., 8., pontjának módosítását 2008. január 1-jei hatállyal.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: Sőbér Aurélia pénzügyi osztályvezető
Határidő: azonnal.


6. napirendi pont tárgyalása:

A 6. napirendi ponttal kapcsolatos iratok csatolva a jegyzőkönyvhöz.

(Horváth Andrea és Földesi Zoltán 15 óra 20 perckor visszaérkezik az ülésterembe és így a jelenlévő képviselők száma 14 főre emelkedik.)

Dr. Bokányi Péter, Huber László kérésére, röviden ismerteti az írásbeli előterjesztést, majd kéri a képviselő-testület támogatását a projekt megvalósításához.

Preininger Ferenc a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnöke elmondja, hogy az előterjesztést a bizottság megtárgyalta és a 2. határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek azzal a módosítással, hogy a Jurisics tér 7. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlant a Pannon Irodalmi Örökség Háza céljaira a projektidőszakon túl (3 év) további 5 évre a Vas Megyei Önkormányzatnak ingyenesen átadja. A pályázathoz szükséges önerőt az önkormányzat nem biztosítja.

Földesi Zoltán a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke elmondja, hogy az előterjesztést a bizottság megtárgyalta és a 2. határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek azzal a módosítással, hogy a Jurisics tér 7. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlant a Pannon Irodalmi Örökség Háza céljaira a projektidőszakon túl (3 év) további 5 évre a Vas Megyei Önkormányzatnak ingyenesen átadja. A pályázathoz szükséges önerőt az önkormányzat nem biztosítja.

K é r d é s e k é s h o z z á s z ó l á s o k:

Rába László véleménye szerint megfontolandó lenne, hogy a ’Kőszeg és Vidéke’ c. lap szerkesztősége is ebben a házban működjön a jövőben, hiszen hely az lenne.

Dr. Bokányi Péter elmondja, hogy az Életünk c. folyóirat szerkesztősége 3 fővel csak mellékesen dolgozik az épületben, hiszen a projekt fő célja a Pannon Irodalmi Örökség Háza múzeum létrehozása, de nem zárkóznak el az ötlettől.

Mivel több kérdés és hozzászólás nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja elsőként az 1. határozati javaslatot, melyet a képviselő testület egyhangúlag 14 igen szavazattal elutasít.


Ezt követően a polgármester szavazásra bocsátja a 2. határozati javaslatot azzal a módosítással, miszerint "…a Jurisics tér 7. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlant a Pannon Irodalmi Örökség Háza céljaira a projektidőszakon túl (3 év) további 5 évre a Vas Megyei Önkormányzatnak ingyenesen átadja.", s melyet a képviselő testület 12 igen szavazattal 2 nem szavazat mellett elfogad és a következő határozatot hozza:

219/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat


Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárul az Életünk Szerkesztősége Magyarország-Ausztria Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében benyújtandó Pannon Irodalmi Örökség projektjéhez együttműködési nyilatkozatával, valamint a Jurisics tér 7. alatti önkormányzati tulajdonú ingatlant a Pannon Irodalmi Örökség Háza céljaira a projektidőszakon túl (3 év) további 5 évre a Vas Megyei Önkormányzatnak ingyenesen átadja.

Felelős: Huber László polgármester
Hivatali felelős: dr. Bokányiné Boda Gyöngyi ügyintéző.
Határidő: értelemszerűen.


7. napirendi pont tárgyalása:

A 7. napirendi ponttal kapcsolatos iratok csatolva a jegyzőkönyvhöz.

Ujvári Csaba röviden ismerteti az írásbeli sürgősségi előterjesztésben foglaltakat.

Preininger Ferenc a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság elnöke elmondja, hogy az előterjesztést a bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek azzal a módosítással, hogy "…hitelfelvétel kamatterheit cca. 249.930,- Ft-ot megelőlegezi." A pályázathoz szükséges önerőt az önkormányzat nem biztosítja.

Földesi Zoltán a Városfejlesztési, Vagyonügyi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke elmondja, hogy az előterjesztést a bizottság megtárgyalta és a határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek azzal a módosítással, hogy "…hitelfelvétel kamatterheit cca. 249.930,- Ft-ot megelőlegezi." A pályázathoz szükséges önerőt az önkormányzat nem biztosítja.

K é r d é s e k é s h o z z á s z ó l á s o k:

Dr. Zalán Gábor módosításként javasolja, hogy a képviselő-testület elvi döntést hozzon csupán, tehát a határozatban ne szerepeljenek konkrét összegek, hiszen azok csak iránymutatást adnak, csak előzetes kalkulációk, Így módosításként javasolja, hogy a határozati javaslat 3. pontjáról most ne szavazzon a testület, valamint a 2. pontról konkrét összegek szerepeltetése nélkül szavazzon a testület.

Racker Béla elmondja, hogy véleménye szerint az önkormányzatnak vállalnia kellene az önrészt, mivel a csatornamű az önkormányzat tulajdonába kerül, és így 5 % költséghányaddal növeli vagyonát. Jelzi, hogy ez csak vélemény, nem módosító javaslat.

Simonits Zsolt kérdezi az előterjesztőt, hogy Kőszeg Város Önkormányzatának hitelképessége hogyan alakul a következő években.

Sőbér Aurélia elmondja, hogy az önkormányzat hiteleinek nagy része 2011-ben lejár, ennek a hitelnek a törlesztése – 3 éves türelmi időt követően – 2011. év végén kezdődnek.

Mivel több kérdés és hozzászólás nem hangzik el, a polgármester szavazásra bocsátja az előterjesztésben szereplő határozati javaslatot, melyet a képviselő testület egyhangúlag 14 igen szavazattal elfogad és a következő határozatot hozza:

220/2008. (IX. 11.)
képviselő-testületi határozat

1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg, 3584.hrsz.melletti ingatlanok, – Hadik utca és a Címerpajzs dűlő közötti terület – szennyvízcsatorna építését hitelfelvétellel a "Sikeres Magyarországért" Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram igénybevételével támogatja, amennyiben az érdekeltségi tagok a beruházás teljes összegére lakástakarékpénztári szerződést kötnek és azt az Önkormányzatra engedményezik.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a beruházáshoz szükséges 5%-os önrészt, azaz 160 000 Ft-ot biztosítja, valamint a hitelfelvétel kamatterheit cca. 249 930 Ft-ot megelőlegezi.
3. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1. pontban foglaltak teljesülése esetén felhatalmazza a polgármestert a hitelfelvételi szerződés aláírására.


Felelős: Huber László polgármester.
Hivatali felelős: Rimányi Krisztina városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezető.
Határidő: azonnal.


Mivel több hozzászólás, kérdés nem hangzott el, az ülést a polgármester 15 óra 40 perckor berekeszti.

Kelt, mint az első oldalon.



Dr. Zalán Gábor Huber László
aljegyző polgármester