30/2012. (IX. 3.) önkormányzati rendelete a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet, valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a történelmi belváros épített örökségének megóvása, az idegenforgalom érdekeinek szolgálata és az egészségesebb polgárbarát lakókörnyezet kialakítása céljából az alábbiak szerint módosítja a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendeletét, valamint a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletét:

1. §
A történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Gkr.), 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„A behajtás és várakozás rendje
3.§

(1) A rendelet hatálya alá tartozó területre behajtási engedélyt a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelete (KRESZ) 14. § (14) bekezdésében meghatározottak kaphatnak. A behajtási engedély kiegészíthető a várakozásra is kiterjedő hozzájárulással a jelen rendeletben meghatározott feltételek szerint.
(2) A behajtási engedéllyel együtt várakozási engedélyt egy gépjárműre csak azok a lakó,- vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek kaphatnak, akiknek ingatlanán a gépjármű nem helyezhető el. További egy gépjármű tartózkodására behajtási és várakozási engedélyt kizárólag este 20 óra és reggel 6 óra közötti időszakra lehet kiadni lakásonként. Kedvezményes parkolási díjukra a parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendeletben foglaltak irányadóak.
(3) A (2) bekezdés hatálya alá nem tartozó jogi,- vagy természetes személyek közül a bejegyzett (és igazolt) társadalmi szervezetek a szállítás (fel,- és lerakodás) idejére, szervezetenként egy behajtási engedélyt vehetnek igénybe, amely várakozásra nem jogosít.
(4) A nem a társadalmi szervezetek körébe tartozó természetes,- vagy jogi személyek (pl. vállalkozások, közhivatalok, intézmények, stb.) tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő, vagy velük szállítási szerződéssel rendelkező gépjárművekre csak a fel,- lerakodás idejére adható ki behajtási engedély.
(5) A Kossuth L. u. 12-15. és a 16. számú ingatlanok által határolt területre behajtási engedélyben – a saját ingatlanunkon kialakított parkoló és garázsok megközelítésére – az ott lévő intézmények és a lakó,- vagy tartózkodási hellyel, illetve garázstulajdonnal a Kossuth L. u. 16. számú épületben rendelkezők részesülhetnek.
(6) A Fő tér keleti részén húzódó gazdasági feltöltő (szervíz) útra a Fő tér 2. számú épület mögötti belső parkoló (az un. „Csónaktömb”) megközelítése és az ott történő várakozás céljából engedélyt a (7) bekezdésben foglalt eltérésekkel – a Fő téren lakó, vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek, az Írottkő Szálló és a Portré Panzió vendégei, a Kossuth L. u. 6-14. szám alatti, a Szűk utcában lakó,- vagy tartózkodási hellyel, illetve ott garázs tulajdonnal rendelkezők, továbbá a bírósági és ügyészségi dolgozók kaphatnak. Az engedély kizárólag az oda kiadott parkoló bérlettel együtt érvényes.
(7) Az (6) bekezdésben körülírott területre a megjelölt szálláshelyek a szobaszámunknak megfelelő mennyiségű, de legfeljebb 20 darab behajtási és várakozási engedélyt vehetnek igénybe. Az Írottkő Szálloda saját ingatlanán kiépített parkolóhelyeknek megfelelő számú (8 darab) megközelítési célú behajtási engedélyt kérhet. További 22 darab lakossági áron elszámolt, a rendelet hatálya alá nem tartozó parkoló bérletet a vendégei részére más fizető parkolóra szólóan megvásárolhat. A rendelet hatálya alá tartozó egyéb közterületeken lévő szálláshelyek a hozzájuk legközelebb eső fizető parkolóhelyekre vásárolhatnak lakossági áron-szobaszámuknak megfelelő mennyiségű lakossági bérletet. A szálláshelyek engedélyeit megkülönböztető színben kell kiállítani.
(8) A Jurisics tér 5. alatti gyermekorvosi rendelők mögötti, Kelcz-Adelffy utca felől nyíló belső parkoló megközelítésére és az ott történő tartózkodásra a gyermekorvosi rendelő épületében dolgozók, a Városház és a Kelcz-Adelffy utcában lakó,- vagy tartózkodási hellyel rendelkezők jogosultak lakossági parkoló bérlettel együtt.
(9) A Városház utcába, a Diák sétányra, a Schneller, a Táblaház utcákba, a Fő téri szervízútra, a Jurisics térre, a Rajnis utcába behajtani áruszállítás céljából legfeljebb 6-tól déli 12 óra között lehet. Az erről kiállított behajtási engedély egy naptári évre szól és megújításakor a kérelemhez csatolni kell a tevékenységre jogosító dokumentum másolatát is. A megjelölt közterületekre az ott üzlettel rendelkező kereskedők a déli 12 óra után szállító futárszolgálatok számára behajtási engedélyt igényelhetnek sorszámozott, kitéphető lapokból álló, legfeljebb évente 30 alkalomra szóló füzet formájában. A füzet egyes lapjait – dátummal ellátva - a gépjármű szélvédője mögé, jól látható módon kell elhelyezni. Egy füzet ára 1800 Ft (60 Ft/lap).
(10) A rendelet hatálya alá tartozó területre közeli hozzátartozó ellátása, részére szállítási feladatok végzése céljából adható ki behajtási engedély. A Fő téri szerviz útra csak a személy-, vagy teherszállítás idejére állítható ki behajtási engedély a jelen bekezdésben körülírott célból.
2. §

A parkolási rendről szóló 5/2001. (IV. 1.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Pr.), 2. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendelet hatálya alá tartozó kijelölt területek három parkolási övezetre (zónára) oszlanak, amelyek behatárolását a jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

3. §

A Pr. 2. § (5) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„Azokat a magánszemélyeket, akik a gépjárművük után kivetett adójukat Kőszeg Város Önkormányzatának az előző évben hátralék nélkül befizették és ezt a helyi adóhatóság által kiállított okirattal igazolták, valamennyi – e feltételnek megfelelő – gépjárművük után a bérlet árából 50 % kedvezmény illeti meg.

4. §

A Pr. 5. § (6) bekezdésének szövege a következőkre módosul:
„(6) A történelmi belváros gépjármű közlekedésének szabályairól szóló 35/2005. (XI. 1.) önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó területen található hatósági nyilvántartásba vett szálláshelyek üzemeltetői a fentebb megjelölt rendeletben foglaltak szerint jogosultak lakossági parkolóbérlet megvásárlására.

5. §

A Pr. 5. §-a a következő bekezdésekkel egészül ki:
„(8) A Polgármesteri Hivatal, a Levéltár, a Városi Múzeum dolgozói a kedvezményes éves lakossági bérlet megváltása ellenében jogosultak a Brenner-ház udvarán várakozni.
(9) Az önkormányzattal társult települések polgármesterei és jegyzői, a közös polgármesteri hivatalt Kőszeg városával együtt fenntartó települések polgármesterei, jegyzői díjfizetés nélkül jogosultak a Brenner-ház udvarán várakozni.
(10) Kőszeg város polgármestere, alpolgármestere, jegyzője, aljegyzője és Kőszeg Város Önkormányzatának képviselői díjfizetés nélkül jogosultak bármely parkolási zónában várakozni.
(11) Kőszeg Város Polgármesteri Hivatala, az önkormányzat intézményei, a plébániahivatal tulajdonában vagy üzemeltetésében álló, továbbá az önkormányzat vagy a plébániahivatal vendégei által használt gépjárművek a Brenner-ház udvarán vagy a Kelcz-Adelffy utca felől nyíló belső parkolóban ingyenesen várakozhatnak behajtási engedély birtokában.”

6. §

A Pr. 2. § (5) bekezdésének második mondata hatályát veszti.


Hatályba léptető és záró rendelkezések

7.§

(1) A 2012. július 1 napja után a történelmi belváros gépjármű-közlekedésének szabályairól szóló 35/2002 (XI.1.) önkormányzati rendeletben előírtak szerint a forgalmi rend megváltozásához szükséges parkolási engedélyt kiváltott gépjármű tulajdonosok részére a lakossági bérlet 50%-ának megfelelő visszatérítésben kell részesülnie, amelyet a Kőszegi Városüzemeltető és Kommunális Szolgáltató Kft. köteles teljesíteni.
(2) Jelen rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.


Kőszeg, 2012. augusztus hó 30.



Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző

(Mindkét rendelet módosított, egységes szövegét lsd. a hatályos rendeleteknél.)