17/2008. (VI. 2.) önkormányzati rendelete a tervtanácsról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, módosított 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 6. § (7) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006.(XII.7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. r.) előírásaira - az alábbi rendeletet alkotja.

A tervtanács
1.§
(1) Az önkormányzat -Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása keretében- a települési a helyi környezet, illetve építészeti értékek védelme szempontjából jelentős egyes építésügyi feladatinak ellátásához építészeti–műszaki tervtanácsot (továbbiakban: tervtanács) működtet.

(2) A tervtanács szakmai tanácsadó testület.

A tervtanács feladata
2.§
(1) A tervtanács az önkormányzatot érintő településfejlesztési koncepció és településrendezési tervek előkészítéséhez a képviselő-testület megkeresésére szakmai segítséget nyújt.
(2) A tervtanács feladata, hogy véleményezze – a Korm. r. 10. § (2) bekezdésében foglaltakon túl - az építmények, épületek műszaki tervei közül
- helyi egyedi védelem alatt álló építményt érintő építési munka terveit,
- helyi területi védelem alatt álló meglévő épületek terve, amennyiben azok homlokzatát, magasságát, tetőformáját, fedési anyagát kívánják megváltoztatni, és az újonnan létesítendő épületek terveit,
- szobor, emlékmű, díszkút terveit,
- toronyjellegű építmények terveit,
- minden 500 m2 bruttó szintterületet meghaladó földszintes épület terveit és minden 2000m2 bruttó szintterületet meghaladó többszintes épület tervei

A tervtanács működése
3.§
(1) A tervtanács feladatai ellátásához szükséges tárgyi és egyéb személyi feltételeket a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Munkaszervezete biztosítja.
(2) A tervtanácsi tárgyaláson való részvétel szabályait a Korm. r. 13.§ (4) bekezdése tartalmazza.
(3) A tervtanács ülése nyilvános. A tervtanács üléseinek időpontjának és napirendjének a Kőszegi Polgármesteri Hivatalban és Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Társulás Munkaszervezeténél (továbbiakban : munkaszervezet) található hirdető táblán történő kifüggesztéséről az ülést megelőzően 8 nappal a tervtanács titkára – a munkaszervezet útján - gondoskodik, egyúttal az ülés időpontjáról és napirendjéről írásban értesíti a tagokat, illetve a meghívottakat.


4.§
(1) A tervtanács a tárgyalandó dokumentáció tartalmától függően az Ügyrendjében meghatározott eltérő számban és összetételben, de legalább 5 fővel ülésezik. Az Ügyrendben meghatározott létszám az eljáró tervtanács határozatképességének feltétele.

(2) Bírálóként, illetve elnökként, tagként, valamint titkárként nem vehet részt a tervtanácsi eljárásban az, akit a Korm. r. összeférhetetlenségi szabálya 7.§ (1), (2) és (3) és a 13.§ (6) bekezdésben meghatároz.

(3) Szavazati joggal az elnök, és a tagok rendelkeznek.

(4) Állásfoglalásait egyszerű szótöbbséggel hozza. A kisebbségi véleményt megfogalmazó tagok eltérő álláspontjait a tervtanácsi ülés jegyzőkönyvében röviden ismertetni kell.

(5) A tervtanács szükség szerint ülésezik.

A tervtanácsi eljárás rendje
5.§
(1) A tervtanácsi eljárás a tervdokumentáció benyújtójának kérelmére indul. A tervtanács az állásfoglalását a kérelem előterjesztésétől számított 30 munkanapon belül hozza meg. A határidő indokolt esetben egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható. Az ügyintézési határidőbe az állásfoglalás postára adásának napja is beszámít.

(2) Ha a tervtanács a számára előírt határidőben nem hozza meg az állásfoglalását, a véleményezési kötelezettség teljesítettnek, a terv ajánlottnak minősül.

(3) Nem rendelhető el a terv ismételt megtárgyalása határozatképtelen tervtanácsi ülésre hivatkozással. Ilyen esetben a tervező bemutatási kötelezettségét teljesítettnek kell tekinteni.

(4) Amennyiben a tervező vagy megbízottja jelen van, számukra a tervismertetés lehetőségét, illetve a hozzászólásokra, kérdésekre a tervezői vélemény kifejtését az elnök biztosítja.

A tervtanács szakvéleménye
6.§
Az építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményezés során vizsgálja, hogy a benyújtott építészeti-műszaki terv megfelel-e a Korm. r. 15.§ (2) bekezdésében rögzítetteknek.

7. §
(1) A tervtanács a bemutatott tervvel kapcsolatos szakmai véleményét és javaslatait (a továbbiakban együtt: állásfoglalását) írásban rögzíti. A titkár a Korm. r. 14. §-ában foglaltak, illetve a Korm. r. 16.§ (3) és (4) bekezdésében rögzítettek szerint készített jegyzőkönyvben és annak mellékleteiben foglaltak alapján külön dokumentumban foglalja a tervtanács állásfoglalását, amely tartalmazza, hogy a tervdokumentációt
- ajánlja, vagy
- javasolt átdolgozás után ajánlja, vagy
- nem ajánlja
engedélyezésre.

(2) A tervtanács üléséről készített jegyzőkönyvet és annak mellékleteit az ülést követő 15 napon belül kell elkészíteni.

(3) A tervtanács titkára a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása iratkezelési szabályai szerint nyilvántartásba veszi és megőrzi a tervtanács üléséről készített jegyzőkönyvet és annak mellékleteit, valamint a tervtanács állásfoglalását, továbbá a tervdokumentáció egy példányát, vagy az azt tartalmazó digitális adathordozót.


8.§
(1) A tervtanácsi eljárás díj- és illetékmentes.

(2) Tiszteletdíj illeti meg:
a) a bírálót a megbízás teljesítésekor,
b) a tervtanács elnökét, tagját és titkárát mindazon napirendi pont tekintetében, amelynek tárgyalásán részt vett.
(3) A tiszteletdíj mértéke ülésenként 7000,- Ft .
(4) Nem jár tiszteletdíj a tervtanács elnökének, tagjának és titkárának, ha a tervtanács működtetőjének köztisztviselője, valamint a területi és a települési önkormányzat által működtetett tervtanács elnökének.


Záró rendelkezések
9.§

(1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
(2) A Tervtanács Ügyrendjét a jelen rendelet, illetve a Tervtanács működésére vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezések figyelembe vételével kell elkészíteni



Kőszeg, 2008. május 29.



Huber László Dr. Tóth László
polgármester jegyző