5/2008. (III. 1.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993.(V. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Rendelet letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Rendelet nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról, az egyes szociális ellátási formák szabályairól és a gyermekek védelméről szóló 10/1993. (V.27.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Szr.) az alábbiak szerint módosítja:

1.§

(1) A Szr. 1. § (2) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:
[A rendelet hatálya kiterjed:]
"a) a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint"

(2) A Szr. 1 §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki, egyúttal a jelenlegi (3)-(6) bekezdés jelölése (4)-(7) bekezdésre változik:

"(3) A rendelet hatálya a 12. § (1) bekezdésében meghatározott köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége eljárás során alkalmazható méltányosság esetében kiterjed a Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező
a) magyar állampolgárokra,
b) bevándorlási engedéllyel rendelkező személyekre,
c) letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre,
d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre."


2. §

(1) A Szr. 2. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"(2) A jövedelemszámításnál a Szt. 10. § (2)-(9) bekezdésében meghatározottakat kell alkalmazni."
(2) A Szr. 2 §-a a következő (5)-(6) bekezdéssel egészül ki:

"(5) Ha a képviselő-testület a hatáskörébe tartozó jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét - amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné - méltányosságból
a) csökkentheti vagy elengedheti, ha a megtérítésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetén 200 %-át,
b) részletekben fizettetheti meg.
(6) Az (5) bekezdésben meghatározott méltányosság gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át."


3.§

(1) A Szr. 4/A. § (1) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

"A nem foglalkoztatott személy a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Szociális Gondozási Központtal (a továbbiakban: együttműködésre kijelölt szerv) együttműködni köteles."

(2) A Szr. 4/A. § (7) bekezdésének első mondatában az " – együttműködésre kijelölt szervnek, illetve a foglakoztatásra kijelölt munkáltatónak az együttműködés megszűnéséről szóló értesítésében megjelölt időponttól kezdve – meg kell szüntetnie." szövegrész helyébe a " – együttműködésre kijelölt szerv együttműködés megszűnéséről szóló értesítésének a Gyámügyi és Szociális Osztályra történő megérkezése időpontjától kezdve – meg kell szüntetni." szövegrész lép.




(3) A Szr. 4/A. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(9) A nem foglalkoztatott személy foglalkoztatását az együttműködésre kijelölt szerv az önkormányzat fenntartásában működő intézményekben, a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott kőszegi székhelyű intézményekben, valamint a Kőszegi Városüzemeltetési és Kommunális Szolgáltató Kht-nál szervezi meg."

4.§


A Szr. 12. § helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A képviselő-testület a Szt. 48. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörét a polgármesterre ruházza át.
(2) A Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontja szerinti köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége esetében a megtérítés és a kamat összege - amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból
a) csökkenthető vagy elengedhető, ha a megtérítésre kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át és vagyonnal nem rendelkezik,
b) részletekben fizettethető meg."


5. §

A Szr. 14. § (2) bekezdése negyedik francia bekezdésében a "szociális információs szolgáltatás" szövegrész helyébe a "jelzőrendszeres házi segítségnyújtás" szövegrész lép:

6. §

A rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(2) A gyermekétkeztetés térítési díja:

- a Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégiumban:

fizetendő térítési díj (Ft.)
reggeli: 84
tízórai: 45
ebéd: 206
vacsora: 179
napi: 514






7. §

A Szr. 16. § (1)-(5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"(1) Kőszeg Város Önkormányzata a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Szociális Gondozási Központ (a továbbiakban: Szociális Gondozási Központ) útján a Szt. 62. §-a szerinti étkeztetés keretében azoknak a szociális rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezését biztosítja, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik számára tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.
(2) Szociálisan rászorult az, illetve annak eltartottja, aki
a) 70 év feletti,
b) mozgásában korlátozott,
c) akut vagy krónikus megbetegedésben szenved,
d) szenvedély- vagy pszichiátriai beteg,
e) fogyatékos,
f) hajléktalan.
(3) Az egészségi állapot miatti rászorultságot háziorvosi igazolással kell igazolni.
(4) A (2) bekezdésben felsorolt szociálisan rászorultakon kívül étkeztetésben kell részesíteni azt az igénylőt, illetve általa eltartottat is, aki olyan rendkívüli élethelyzetbe került, ami miatt átmeneti vagy tartós jelleggel nem képes az étkezést más módon biztosítani.
(5) Az étkeztetés iránti kérelmet az intézmény vezetője bírálja el."

8. §

A Szr. a következő 17/A. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

"17/A. §

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

Kőszeg Város Önkormányzata a Szt. 65. §-ában meghatározott jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulás által kötött ellátási szerződés útján biztosítja."


9. §

A Szr. 19.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Kőszeg Város Önkormányzata a Szt. 65/F. § (1) bekezdés a) pontja szerinti idősek nappali ellátását a Szociális Gondozási Központ részeként működő Idősek Klubja (Kőszeg, Dózsa Gy. u. 24.) által biztosítja."




10. §

A Szr. 19/A.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Kőszeg Város Önkormányzata a Szt. 65/F. §-a szerinti hajléktalanok nappali ellátását a Szociális Gondozási Központ részeként működő Hajléktalanok Nappali Melegedője (Kőszeg, Sáncárok u. 36.) által biztosítja."



11. §

A Szr. 20. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Kőszeg Város Önkormányzata az időskorúak átmeneti elhelyezésére a Szt. 80. § (3) bekezdés a) pontja szerinti, a Szociális Gondozási Központ részeként működő Időskorúak Gondozóházát (Kőszeg, Dózsa Gy. u. 24.) működtet."

12. §

A Szr. 21. § (1)-(2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) Kőszeg Város Önkormányzata a hajléktalan személyek átmeneti elhelyezésére a Szt. 80. § (3) bekezdés e) pontja szerinti, a Szociális Gondozási Központ részeként működő Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelyét (Kőszeg, Sáncárok u. 36.) működtet.
(2) A Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelyére történő felvételről az intézményvezető dönt."


13. §

(1) A Szr. 22. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

"(1) A Jurisich Miklós Gimnáziumban az étkeztetés intézményi térítési díját a képviselő-testület minden év december 31-éig felülvizsgálja, és azt a helyben szokásos módon kihirdeti."

(2) A Szr. 22. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) A térítési díját felülvizsgálata során megállapított új étkezési térítési díjat január 1-jétől lehet első ízben alkalmazni."

14. §

A Szr. 1. számú függeléke az alábbiak szerint módosul:
"A helyben szokásos legolcsóbb temetés díja: 144.000.-Ft, mely összeg az áfát is tartalmazza."

15. §

Hatályukat vesztik a Szr. alábbi rendelkezései:

- 2. § (3) bekezdése,
- 14. § (4) bekezdése,
- 16. § (6) bekezdése,
- 17. § (3) bekezdése,
- 17. § (5)-(8) bekezdése,
- 19. §-át megelőző "Szakosított ellátások" cím,
- 19. § (4)-(8) bekezdése,
- 19/A. § (2)-(4) bekezdése,
- 20. § (4)-(9) bekezdése,
- 21/A. §-a,
- 22. §-ának "Jogorvoslati kérelmek" alcíme,
- 22. § (2) bekezdése,
- 22. § (4)-(6) bekezdése,
- 2-6. számú mellékletei.


Záró rendelkezések

16. §

(1) E rendelet – a 16. § (2) bekezdésében megjelölt rendelkezés kivételével - a kihirdetésének napján lép hatályba.
(2) E rendelet 6. §-át 2008. január 1-jétől kell alkalmazni.

Kőszeg, 2008. február 28.



Huber László s. k. Dr. Tóth László s. k.
polgármester jegyző