207/2017. (XI. 30.) képviselő-testületi határozat

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Határozat letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Határozat nyomtatása
Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kőszeg város településképi arculati kézikönyv tervezetéhez beérkezett vélemények figyelembevételével a Kőszeg Településképi Arculati Kézikönyv partnerségi egyeztetés jegyzőkönyve alapján az alábbi döntést hozza:

1. VAS MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA
9700 Szombathely, Thököly lmre u. 14 2017. október 24.
Vélemény (mellékletben csatolva) intézkedés
Támogató
A műemléki jegyzék mellékletet javasoljuk elhagyni, az nem része a kézikönyvnek. Intézkedést nem igényel.
A műemléki jegyzéket elhagyjuk.

2. Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
9941 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A 2017. október 5.
adatszolgáltatás (mellékletben csatolva) intézkedés
Intézkedést nem igényel.

3. Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Soproni Hatósági Iroda
9400 Sopron Kossuth Lajos utca 26. 2017. október 10.
adatszolgáltatás (mellékletben csatolva) intézkedés
Általános jogszabályi ismertető, kifogást nem emel. Intézkedést nem igényel.

4. Lakossági észrevételek
1. lakossági fórum 2017. augusztus 9.
tájékoztató jellegű, jegyzőkönyv csatolva Intézkedést nem igényel.
Gagyi Róbert 2017. szeptember 6.
SOS Gyermekfalu Kőszeg

A gyermekfalu OTÉK alapú területi besorolása rendezési tervben két eltérő kategóriába lett sorolna. (Vegyes terület, és kisvárosi lakó)
Az arculati karakterek nem a szabályozási előírások alapján határoztuk meg, bár nyilvánvaló egyezések vannak. A területet egységesen a társasházi karakterbe soroltuk be, ami a funkciónak megfelel.
2. lakossági fórum
jegyzőkönyv (mellékletben csatolva) 2017. október 11.
Kuntner Ferenc
Ezt el fogja fogadni a képviselő-testület, aztán kész. Viszont az nagy előnye, hogy szenzációsan bemutatja a várost és építészetileg is összerakja a karaktereket.
Több olyan dolog van, amely a kézikönyvben kijavításra szorul, ezeket kiemeltük:
A 2. oldalon az Öregtornyot ábrázoló kép, amely egy korábbi időszakban készült, amikor még borostyánnal be volt borítva. Ez mára már nincs meg, teljesen másképpen néz ki, azaz a kép már nem a jelenlegi állapotot tükrözi.
Ugyanez a helyzet a volt bútorszövetgyár épületéven, amely a 11. oldalon szépen meg van ugyan jelenítve, de az épületnek az a része ma már nincs meg, mert kibontották.
A 31. oldalon disszonáns a számára, a két bemutatott épület közül a volt Alsóvárosi Óvoda épületének a szerepeltetése. Ennek ugyanis a timpanonja mára már totálisan le van rohadva, ezért – még ha védett is – bárki tulajdonában is van, ez számára már egy negatív épület.
Ő hiányolja az anyagból a vízfolyásokat. A Gyöngyös és a Malomárok körüli részt korábban „Kőszeg zöld szíve” néven aposztrofálták, de neki ez az anyagban nem jelenik meg. Készült ebből egy tanulmány, ami aztán a rendezési tervbe is beépült.
A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet ismeri a közterület-alakítás fogalmát, jó lenne, ha ez is megjelenne az anyagban.
A városnak vannak olyan védett, zeg-zugos utcái, beépítési vonalai, amelyek egységes karaktere szintén a különböző gazdasági érdekek által elindított folyamatok miatt veszélybe kerültek. Ilyen a parkolóépítés a Liszt Ferenc utcában és a Petőfi téren. Ezek klasszikusan olyan esetek, amelyekben gazdasági érdekből kezdődik egy építés (az önkormányzat ebben partner is), de ha a településképi védelmi értékek akadályba állnak (pld. az ott lévő növényzet), az sem számít, mert az a cél, hogy a parkoló megépüljön.

A 38. (67.) oldalon is elírás van Intézkedést nem igényel.





Ez az egyetlen kép ami nem saját fotó, de mint emblematikus városképet benne hagytuk a kézikönyvben.
A fénykép 2017.09.29-én készült, az arculati kézikönyv az épület jelenlegi hasznosítását nem vizsgálja, mint arculatot meghatározó elemet megtartásra javasolja.

Az arculati kézikönyvnek ez a fejezete nem a jó példákat emeli ki elsősorban, hanem a karakter meghatározását igyekszik megalapozni, bemutatva azt a sokszínűséget ami Kőszeget egyedivé teszi.
A 3 fejezet kiemelten bemutatja az említett területet minta fontos, és védendő örökséget.
A 7. fejezet foglalkozik az utcák terek, zöldfelületek rész kiemeli a Gyöngyös-patak és a hidak szerepét mint struktúra alakító elemet.

A kézikönyv nem településfejlesztési koncepció, ezért a terület távlati sorsára nem tartalmaz javaslatot, főként nem szükséges ez, ha már a rendezési tervben átvezetésre került.

Az arculati kézikönyvben igyekeztünk megjeleníteni minden lényeges szempontot, amire a településképi rendeletben és annak alkalmazása során majd támaszkodni lehet.
A különböző érdekek megjelenése az újabb igények kielégítése a városképet megújító, gazdagító elemek lehetnek, ha a megvalósítást partnerségi egyeztetés előzi meg, és az esztétikai, közösségi szempont érvényesítését is lehetővé teszik a beruházás során. Ezt az egyeztetési folyamatot nem tudja és nem is akarja kiküszöbölni a kézikönyv.
javítottuk

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1-4. pont alatti véleményeket tudomásul veszi és elfogadja azzal, hogy azok a kézikönyv tervezetének módosításával nem járnak.
Felelős: Huber László polgármester.
Határidő: azonnal.