Projekt összefoglaló

Kőszeg város története - kőszegi hősök - 1532-1932

TOP_PLUSZ-1.1.3-21-VS1-2022-00004

Főkedvezményezett neve: Kőszeg Város Önkormányzata
Konzorciumi partner neve: Vas Vármegyei Önkormányzati Hivatal
Projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.1.3-21-VS1-2022-00004
Projekt címe: Kőszeg város története - kőszegi hősök - 1532-1932
Fejlesztés tárgya:
Három, egymás szomszédságában álló épületet érintő turisztikai koncepció első elemeként, a belváros ikonikus épületegyüttesének (Hősök tornya, a Tábornokház) múzeumi funkciójú felújítása, turisztikai attrakcióinak fejlesztése.
Projekt kezdés dátuma: 2023.04.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.03.31.
A szerződött támogatás összege: 374.999.895,- Ft
Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt keretében három, egymás szomszédságában álló épületet érintő turisztikai koncepció első elemeként, a belváros ikonikus épületegyüttesének (Hősök tornya, a Tábornokház) múzeumi funkciójú felújítását, turisztikai attrakcióinak fejlesztését kívánja Kőszeg Város Önkormányzata megvalósítani.

Javarészt a Hősök Tornyában egy kisléptékű épületrekonstrukciót és egy új, modern, a 21. századi turisztikai igényeket kielégítő várostörténeti tárlat és turisztikai fogadópont kialakítása valósulhatna meg.
Az ideérkező látogatók – a tervezett „Kőszeg város története – kőszegi hősök” tematikus kiállítás mellett – átfogó információt kapnának a város látnivalóiról, így kiindulási pontként is szolgálna az egyéni vagy csoportos városnéző túrákhoz.

A rekonstrukció magában foglalná a Torony tetőzetének és épületének belső felújítását, elektromos- és fűtéskorszerűsítést, valamint a Tábornokház esetében az ügyfélforgalomhoz szükséges mértékben a fogadóhelyiségek és a vizes blokk felújítását.
A történeti kronológiával megegyezően a látogató az alsó szinten találkozik az 1532 évi török ostrom emlékeivel, az események élményszerű megjelenítésével (dioráma a várossal és a várral, hangzó és vizuális anyagok, effektek, ostromgépek, ostromállapotok bemutatásával). A teremben Jurisics Miklós városvédő kapitány személye és hősies cselekedete kerül a fókuszba.

A Hősök tornyában bemutatandó tárlat másik nagy súlypontja, az 1932-es jubileumi év, ami köré fel lehet építeni a 2. és 3. szinten bemutatandó altémákat (Trianon utáni élet a határmentén, gazdasági és kulturális fellendülés, majd a nagy gazdasági világválság hatásai, stb.).

Kőszeg ezen meghatározó történelmi emlékeinek és eseményeinek élményszerű megjelenítését szolgálná az egyes multimédiás, valamint hangzó és vizuális anyagok, eszközök, szoftverek beszerzése és beépítése. A torony legfelső szintjén egy VR alkalmazás segítségével kerülne bemutatásra a város török ostrom alatti látképe.