Rákóczi Ferenc utca 63. fszt. 2.

Pályázati Hirdetmény
Kőszeg Város Önkormányzata tulajdonát képező ingatlan
liciteljárás útján történő értékesítésére

Kőszeg Város Önkormányzata Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 1/2007. (II.2.) önkormányzati rendeletének mellékletét képező Versenyeztetési Szabályzat alapján, Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 131/2023. (VII. 26.) sz. határozata értelmében nyilvános liciteljárást hirdet az önkormányzat tulajdonát képező alábbi ingatlan értékesítésére.

1.) Kiíró megnevezése: Kőszeg Város Önkormányzata
Kiíró címe: 9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.
Kiíró telefonszáma: +36 94/562-517, +36 94/562-529
Kiíró email címe: varosf@koszeg.hu

2.) Az eljárás célja és fajtája:

2.a.) Versenyeztetés fajtája: nyílt liciteljárás

2.b.) A pályázat célja
• Kőszeg, Rákóczi Ferenc utca 63. fszt. 2
1/1 részben Kőszeg Város Önkormányzatának tulajdonát képező tehermentes ingatlan legmagasabb áron történő értékesítése

3.) Pályázat tárgya és ennek műszaki, jogi feltételei:
3.a.) Tárgy:
Település Hrsz. Cím Megnevezés Terület nagysága m/2
Kőszeg 2392/A/3 Rákóczi Ferenc utca 63. fszt. 2 lakás 48

3.b.) Műszaki adatok, feltételek:

A lakás Kőszeg belterületén, a belvárostól dél-keleti irányba, attól kb. 600 méterre a Rákóczi Ferenc utcában lévő társasházban található. Környezetében társasházak, családi házak. A lakás az épület udvari szárnyában helyezkedik el. Megközelíthetősége jó. Parkolás közterületen biztosított. A város infrastrukturális ellátottsága nagyon jó. Közintézmények könnyen elérhetők.

Közműellátottság:
Vízvezeték, szennyvízcsatorna, elektromos hálózat.

A társasház építésének becsült építési ideje az 1900-as évek első felére tehető. Hagyományos építési mód sáv alapok, téglafalak, fa tetőszerkezet, cserép fedés. A homlokzat felújítandó, több helyen sérült a vakolat, jelentős vizesedés tapasztalható. A tető kifejezetten rossz állapotú, beázik, károsodott, felújítása nem gazdaságos. A bádogos szerkezetek is rossz állapotúak, hiányosak.
Az épület Kőszeg Város Önkormányzata Képviselő testületének Kőszeg Város településkép védelméről szóló 27/2017 (XII.22) rendelete 2.sz melléklete alapján helyi területi védelem alatt áll, egyúttal településképileg meghatározó területen (történelmi belvárosi karakter) helyezkedik el. A Rendelet 30.§ (2) bekezdés b) pontja szerinti építési tevékenységek településképi bejelentési eljárás lefolytatása után végezhetőek. Ezzel kapcsolatos részletes tájékoztatást Kőszeg Város Főépítésze ad.

A lakás az épület udvari szárnyában található. Alapterülete 48m2, alaprajzi kialakítása átlagos 2 szobás. Burkolatok: kerámia és hajópadló gyenge állapotban. Falak: felületképzések, festés rossz állapotban, több helyen láthatóak vizes, penészes részek, amelyek szigetelési hibára utalnak. Mennyezeten beázás nyomai láthatóak. Nyílászárók hagyományos fa szerkezetek, rossz állapotban. A bejárati ajtó szintén rossz állapotú. Melegvíz ellátás: elektromos bojler. Fűtés: fatüzelésű kályha, működését és az égéstermék elvezetését szakemberrel ellenőriztetni kell. Belmagassága rendkívül alacsony, 2,25 m. Összességében a teljes felújítást és korszerűsítést igénylő komfortos lakás, korszerűtlen fűtéssel.

3.c.) Jogi feltétel:

- Az ingatlan per-, teher- és igénymentes.
- Az eljárás nyertese az az ajánlattevő lesz, aki a pályázati feltételeknek megfelel és a legmagasabb összegű ellenszolgáltatás megfizetésére tesz ajánlatot.
- A pályázat nyertesével az adásvételi szerződést a versenyeztetést követő 15. napon belül meg kell kötni. A teljes vételárat a szerződéskötést követő legkésőbb 30. napon belül meg kell fizetni.
- A kiíró csak a pályázat nyertesével – vagy visszalépése esetén a második legmagasabb összegű ajánlatot tevő személlyel köt szerződést.
- Ajánlati kötöttség: szerződéskötéstől számított 20. nap.
- A liciten csak az az ajánlattevő indulhat, aki az ajánlatát az előírt időben és tartalommal benyújtotta és igazolta, hogy megfelel a pályázati felhívásban előírt követelményeknek.
- Az ajánlatnak tartalmaznia kell a vagyonrendelet versenyeztetési szabályzatának 27. § (1) bekezdése értelmében az ajánlattevő neve/cég megjelölését, személyi (nyilvántartási) adatait és aláírását, valamint a 27.§ (2) alapján az ajánlattevő nyilatkozatát arról, hogy a pályázati feltételeknek megfelel.
- A licit akkor eredményes, ha azon a pályázó, vagy meghatalmazott képviselője részt vesz. Amennyiben a liciteljáráson valamelyik pályázó vagy meghatalmazottja nem jelenik meg, akkor a pályázat tárgyát képező ingatlanra vonatkozó vételi szándék visszavonásának kell tekinteni és ebben az esetben a biztosíték nem jár vissza.

- Liciteljárás menete: A licitet levezető elnök az eljárás során számba veszi a megjelenteket, meggyőződik a megjelentek személyazonosságáról és nyilatkozik arról, hogy a megjelentek közül kik azok, akik részt vehetnek a liciten, a fontosabb adatokat ismerteti. Majd a levezető elnök emeli a téteket és felhívja az ajánlattevőket az ellenszolgáltatásra vonatkozó ajánlataik megtételére, amely a kikiáltási árnál nem lehet kevesebb. Megállapítja, hogy az ajánlattevők milyen végső ajánlatot tettek, kihirdeti a licit nyertesét, illetőleg a következő legmagasabb összegű ellenszolgáltatásra ajánlatot tevőt. A liciteljárásról jegyzőkönyv készül.
- Nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni természetes személy, vagy átlátható szervezet részére lehet.
- Az ingatlanszerzéssel kapcsolatos vagyonszerzési illeték az eljárás nyertesét terheli.
- A nyertes ajánlattevőnek tudomásul kell vennie, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 14. § (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan értékesítése esetén a Magyar Államot minden más jogosultat megelőző elővásárlási jog illeti meg. A megkötendő adásvételi szerződés hatálybalépésének feltétele az elővásárlási jogosultnak az elővásárlási jogról történő lemondása.


- Ajánlati biztosíték:
 A licit eljáráson való részvétel feltétele pályázati biztosíték megfizetése, amely az adott ingatlan bruttó értékének 5 %-át jelenti. Ezt az összeget az önkormányzat OTP 11747051-15420909-06080000 számú bankszámlájára kell befizetni a licitálás napját megelőző napig.
 A befizetésről szóló igazolás bemutatása a liciteljáráson való részvétel feltétele.
 A biztosíték összege a licit nyertese által fizetendő vételárba beszámításra kerül (szerződést biztosító mellékkötelezettséggé alakul át).
 A biztosíték többi résztvevő részére történő visszafizetéséről a liciteljárást követő 5 munkanapon belül intézkedik a kiíró.
 Nem jár vissza a biztosíték, ha az ajánlattevő az ajánlati kötöttség időtartama alatt ajánlatát visszavonta, vagy a szerződés megkötése neki felróható vagy az ő érdekkörében felmerült más okból hiúsult meg.








4.) Az ellenszolgáltatással kapcsolatos kikötések és feltételek:

4.a.) A pályáztatás tárgyát képező ingatlan megállapított legalacsonyabb ára

Település Cím Megnevezés Nagysága m2 Kikiáltási ár bruttó (Ft)
Kőszeg Rákóczi Ferenc utca 63. fszt. 2 lakás 48 7.756.800-Ft

4.b.) A pályázat nyertese a szerződéskötést követően 30 napon belül köteles a teljes vételárat átutalni az önkormányzat OTP 11747051-15420909-06080000 számú számlájára.

4.c.) Az ingatlan szerzéssel kapcsolatos vagyonszerzési illeték a vevőt terheli.

5.) Teljesítés helye, legkésőbbi határideje:

5.a.) A licitálás helye és ideje
A pályázati hirdetmény meghirdetésének ideje: 2024. április 17.
A licitálás ideje: 2024. május 10. 900 óra
A licitálás helye: Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal,
Kőszeg, Jurisics tér 8. 131. sz. tárgyaló
Ajánlatok benyújtásának határideje: 2024. május 09. 14:00 óra

6.) További információ az alábbi címen és időben kérhető:

Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal
Városüzemeltetési Osztály
9730 Kőszeg, Jurisics tér 8.

Telefon: +36 94/562-529

Ügyfélfogadás: Hétfő 13.00 – 15.30
Szerda 8.00-12.00 és 13.00-15.30