Zsinagógák hete

A kőszegi Zsinagóga – Kulturális és Zenei Tér is részt vesz a Zsinagógák Hete programsorozatban 2023. Augusztus 29-30-31-én. A rendezvény részletes programját a bővítményben olvashatja.

A kőszegi Zsinagóga – Kulturális és Zenei Tér is részt vesz a Zsinagógák Hete programsorozatban. A rendezvény részletes programját itt olvashatja:



Zsinagógák hete

Augusztus 29-30-31.

Helyszínek: Kőszegi Zsinagóga – Kulturális és Zenei Tér, Zwinger Öregtorony



Augusztus 29. kedd



17:00 Vezetett séta a Zsinagógában

Részvételi díj: 1500 Ft

Kedvezményes jegyár diákok, nyugdíjasok, kőszegi lakosok és pedagógusok részére: 750 Ft

A Kőszegi Zsinagóga és a zsidóság történetének bemutatása Szántó Imréné dr. Balázs Edit történész, iASK kutató közreműködésével.

19:00 Klezmer Koncert

Helyszín: Zsinagóga

Belépőjegy: 2500 Ft

Jegyértékesítés a helyszínen. Jegyfoglalás a contact@iask.hu címen lehetséges 2023. augusztus 28. (hétfő) 15:00 óráig.

Klein Judit, a zsidó dalok királynőjeként emlegetett énekesnő a HAVERIM zenekarral karöltve ad egy különleges zenei csemegét a legszebb zsidó dallamokból. A zenekart Neumark Zoltán zongoraművész alapította, s ebben a közös formációban ország- és Európa-szerte gyakran hívott vendégei a legrangosabb fesztiváloknak és eseményeknek.

A koncerten népszerű jiddis dalok szólalnak meg, megidézve a 20-as, 30-as évek Közép- és Kelet-Európa közösségeinek légkörét, valamint az ünnepi dallamok mellett ismert musical és izraeli melódiák is felcsendülnek.



18:30 – 22:00 Fényfestés a kőszegi Zsinagóga homlokzatára

*

Augusztus 30. szerda



09:00 – 11:00 Zsidó mesék kicsiknek és nagyoknak kézműves foglalkozással

Helyszín: Zwinger Öregtorony

A történetek, mesék elmondása egyidős az emberiség születésével. Kiváló eszköze a tanításnak, az életesemények megértésének és feldolgozásának, a szokások, hagyományok továbbadásának és a közösségekben a kapcsolódáshoz. A Zsinagógák Hete rendezvénysorozat részeként mesehallgatásra, játékra, kézműves foglalkozásra és beszélgetésre várjuk a családokat, érdeklődőket. A programon résztvevő gyerekek ajánlott életkora 5-12 éves kor. A kézműves foglalkozással párhuzamosan lehetőséget biztosítunk a szülőknek, pedagógusoknak beszélgetésre a mesemondás és mesehallgatás jelentőségéről.

Kérjük, hogy mindenki hozzon magával egy párnát, amin ülve kényelmesen hallgatja majd a történetet.

14:00 – 20:00 Izrael 75 – Izraeli Kulturális Intézet programjai

14:00 – 17:30 – Zsinagóga

Henna festés
Memóriakártya játék: Ismerkedj meg a legfontosabb héber kifejezésekkel!
Hajtogass velünk almát az új évre!
Írd le a neved héberül!
Hummusz kostólás és ízesítés, ismerkedj Izrael fűszereivel!
Vászontáskára hamsza készítés workshop.
Tom Lantos Intézet és Merkaz közös Dunántúli zsidóság kutatás programjának kisfilmje és beszámolója, illetve a program keretében elkészült első fim a soproni zsinagógáról.
18:00: Filmvetítés: Golda (Dokumentumfilm, 2019)

Helyszín: Zwinger Öregtorony

Golda Meir, az alapító atyák és anyák nemzedékéhez tartozott. Ő volt Izrael első és mindeddig egyetlen női miniszterelnöke, akinek családja a pogromok elől menekült az új világba, aki Wisconsinban lett szocialista cionista, aki évtizedeken keresztül védte és építette Izraelt. Vaslady volt, nagymama és államalapító. A dokumentumfilm a “zsidók királynőjének” az életébe nyújt lebilincselő bepillantást.

*

Augusztus 31. csütörtök



15:00 – 16:00 – “Az ötödik nap” Mizsei Zoltán vezetett hangsétája a kőszegi Zsinagógában

Helyszín: Zsinagóga

Részvételi díj: 1000 Ft

A cím az esemény napjára, azaz a hét, s egyben a Teremtés ötödik napjára utal. A rendhagyó tárlatvezetésen a zene által életre kelnek a zsinagóga terei, a bibliai freskók mondanivalói és a zsinagógához kötődő egykori kőszegi polgárok gondolatai.



16:00 – 17:30 Hóra Táncház

Helyszín: Zsinagóga

Siklósi Judit és tanítványai Zalaegerszegről

Az izraeli néptánc a kortárs folklór különleges megjelenési formája, melynek fennmaradását az biztosítja, hogy képes a régit az újjal összekötni, megőrizni a kezdeti elemeket, és közben a kor elvárásainak megfelelően fejlődni.



18:00 – A hétköznapi mindennapi élet ciklusa, Szántó Imréné dr. Balázs Edit előadása

Helyszín: Zsinagóga



Egy kultúra megismeréséhez sokféleképpen lehet közeledni. Ez az előadás a hagyományt őrző zsidók mindennapjait, szokásait mutatja be a születéstől a házasságon keresztül a gyászig.