Triatlon JUNIOR EURÓPA BAJNOKSÁG (Balikesir - TÖRÖKORSZÁG) 2023.

Hóbor Zalán Junior Európa Bajnoki ezüstérmes lett, szombaton az egyéni versenyben, vasárnap a mix-váltó csapat tagjaként egyaránt!

A magyar junior és U23-as válogatott a múlt hét végén Törökországban versenyzett az idei Triatlon Európa bajnokságon. A csapat tagja volt a Kőszegi Triatlon és Úszó Klub versenyzője Hóbor Zalán, aki három héttel ezelőtt a Világbajnokságon a magyarok legjobb egyéni eredményével 9. helyen futott célba, rá egy hétre pedig megnyerte a Táborban megrendezett junior Európa Kupa futamot. Igyekeztünk a jó formáját megtartani az Európa Bajnokságra is, ahol szupersprint távon zajlottak a versenyek (270m úszás – 8km kerékpár – 1,7km futás). Az EB hetében 40 fokos meleg volt Balikesirben, így ezzel a klímával is meg kellett küzdenie a versenyzőknek.
Pénteken az előfutamok zajlottak. Zalánt a második előfutamba sorolták. Az előfutamokból 9-9 versenyző és az őket követő 3 legjobb idővel rendelkező versenyző jutott. Zalán jó úszást követően (elsőnek – az összes előfutam legjobb idejével) jött ki a vízből. A kerékpáron egy 8 fős boly alakult ki ahol menet közben egy bukás miatt a spanyol versenyző lemaradt a sorról. A második váltás után a futáson egy öt fős boly haladt végig benne a két magyar, két olasz és egy izraeli sportolóval. Zalán végül Kovás Gyula mögött a második helyen futott be a célba. Mivel végül ebben az előfutamban volt a legjobb második idő, így Zalán szombaton 4-es rajtszámmal indulhatott a döntőben. A futam után Zalán mondta, hogy nagyon csúsznak a kanyarok a kerékpáros pályán, nem lehet gyorsan belemenni, nem lehet kihasználni a kis boly adta előnyöket igazán. (A folyamatos hőség, szárazság miatt csupa por volt a pálya, hiába takarították le többször is, a szél újra befújta.)
Szombaton az „A” és „B” döntőket rendezték meg. A junioroknál minden magyar - 4 lány és 4 fiú – versenyző bejutott az „A” döntőbe. Zalán ismét nagyon jól úszott (mivel sokan kiugrottak a rajtnál, így visszahívták a teljes mezőnyt és csak a második rajt volt érvényes) és a döntőben is elsőnek jött ki a vízből. A kerékpáron a Világbajnoksághoz hasonlóan egy 4 fős boly alakult ki benne két magyar, egy olasz és a világbajnok portugál versenyzővel. Őket egy nagyjából 20 fős üldözőboly követte. Egy minimális előnye maradt az élbolynak a kerékpár végéig és egy 8-10 másodperces előnnyel mehettek ki futni az 1,7km-es, 2 körös befejező futó számra. A portugál versenyző már a váltásnál ellépett a mezőnytől, az üldöző boly eleje a futás második körében tudott felzárkózni a második-harmadik helyen futó két magyar versenyzőre. Az ebből a sorból elöl futó francia és olasz versenyző mögé be tudott állni Zalán és a célegyenesben, amíg egymást figyelték Ő tudott még hajrát indítani, ezt a tempót a többiek már nem tudták tartani, így szoros versenyben Zalán másodiknak futott át a célvonalon.
Vasárnap a Mix-váltó Junior Európa Bajnokság futamát rendezték szinte a szombati egyéni versennyel megegyező időben. A meleg maradt, a szél viszont megerősödött a versenyre. Zalán harmadik váltótagként indult a versenyen. Kovács Gyula nagyon szép versenyzéssel elöl hozta a váltót harmadmagával a francia és luxemburgi versenyzővel együtt. Dobi Lili követte aki az elsőktől lemaradt kerékpáron, így egyedül kellett tekernie, közben az olasz versenyző is megelőzte. A futás végén negyedik helyen, közvetlenül a spanyol versenyző előtt adta át a váltást Zalánnak. Sajnos az olasz versenyző túl messze volt, Zalán az úszáson nem tudta utolérni, kerékpáron a spanyol versenyzővel együtt tekert Zalán és a futáson is sokáig együtt futottak. A futás végén Zalán leszakította a spanyol versenyzőt. Ekkor a franciák vezettek, az olaszok voltak a másodikok és a luxemburgiak a harmadik helyen már belátható távolságba kerültek. A luxemburgi csapatnál az utolsó versenyző volt a gyengébb csapattag. Végül Nádas Romina harmadikként tudott indulni a franciák és olaszok mögött. A spanyol versenyző lemaradt még jobban, az olasz lány pedig esett a bringapályán és megszorult a lánca, így be sem tudta fejezni a versenyt. A magyar csapat ezüstérmes lett!
Eredmények (előfutam, döntő, mix-váltó):
https://triathlon.org/results/result/2023_europe_triathlon_championships_balikesir/617476
https://triathlon.org/results/result/2023_europe_triathlon_championships_balikesir/617484
https://triathlon.org/results/result/2023_europe_triathlon_championships_balikesir/582613
Verseny közvetítés (előfutam, döntő, mix-váltó):
https://www.triathlonlive.tv/europe/season:5/videos/2023-balikesir-junior-semi
https://www.triathlonlive.tv/europe/season:5/videos/2023-balikesir-junior-finals
https://www.triathlonlive.tv/europe/season:5/videos/2023-balikesir-junior-mixed-relay