Most, mikor a vers újra divatba jött

Pál András és Rozs Tamás estje, az Ördögkatlan Produkciójában kerül színre 2023. Július 16-án, vasárnap, 20:30-tól a Festetics udvarban.

Hányszor kiáltották már halálát a költészetnek? Tényleg hányszor? Vagy mindig voltak, akik féltették a törékeny lírát a változástól, a mindenkori legújabb korok kihívásaitól? Meglehet. Mindenesetre Pál Andrással és Rozs Tamással készített Petri-est az öt évvel ezelőtti Ördögkatlan-béli bemutató óta töretlen sikerrel, folyamatos teltházzal fut, elhozza a tatabányai MOST Fesztivál és a Kaleidoszkóp Fesztivál fődíjait.
Milyen pillanatban nyúlhatunk ma egy versért? Melyek azok a hétköznapi helyzetek, amikor egy-egy idézettel, netán egy egész versszakkal…nos…megváltoztathatjuk a dolog megszokott menetét. Melyek azok a versek, amiket alkalmasak egy-egy múló pillanat megünneplésére, egy-egy lelki rezdülés felavatására. Milyen sorokkal tudunk érdeklődést csiholni egy irántunk addig közömbös nő iránt. Mely versek alkalmasak arra, hogy mosolyt csaljunk egy ügyintéző hivatalnok hétköznapi ábrázatára. És melyik az a rím, amivel úgy megsérthetünk valakit, hogy az illető fel se fogja — így nem áll fenn a megtorlás veszélye.
Forrásunk a kortárs magyar költészet. Formánk a kötetlenség. Ebben a térben az élőbeszéd, a hétköznapi, észrevétlenül fordul át lírába. Nem adózunk különös tisztelettel a felkent lírának, mint inkább kitereljük a verslábakat a templom elé. Szállóigék és fülbemászó dallamok kelnek útra és hirdetik, hogy a költészet ma sem egy szűk, intellektuális réteg hobbija. Mint valamennyi ősi művészet, a líra is itt van velünk számtalan helyen, hol reklámszlogennek, olykor dalszövegnek álcázva magát. A gyerek ma is felkacag egy-egy párosrímen, a reménytelen kamasz ma is tollat ragad, hogy megfogja a felfoghatatlant, a költők ma is megfogalmazni korunk szellemét, annak ellenmondásaival és szépségeivel.

Pál András, Rozs Tamás arra vállalkoznak, hogy megismertetik velünk ennek az ősi művészetnek máig ható, ellenállhatatlan erejét. Mely költők milyen versei milyen helyzetben válhatnak hasznunkra. Titkos használati útmutató a…mégis megkockáztatjuk: kortárs magyar költészethez.
Szerzők: Erdős Virág, Háy János, Gergely Ágnes, KAF, Kemény István, Kukorelly Endre, Nádasdy Ádám, Oravecz Imre, Peer Krisztián, Terék Anna, Várady Szabolcs, Vida Kamilla és még lehet mások...

jegyár: 2500.-Ft
információ: koszegivarszinhaz.hu, 94/360-113