Királyi Városnap

kitüntetettek és elismerések

2018. november 6-án adta át Kőszeg Város Önkormányzata a Jó tanuló, jó sportoló díjakat, a legjobb adózók elismeréseit és városi kitüntetéseket. A bővítményben a teljes lista.

Kitüntetettek névsora - 2018

„Kőszeg Város Díszpolgára”
Seper András

„Kőszeg Városért Díj”
Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja
és
Petkovits Sándor

„Pro Communitate Díj”
Fejes Zoltán Kálmán –
Michael Glavanovich – Szociális Tagozat
Németh Ildikó - Közigazgatási Tagozata
Dr. Pusztai Szilveszter – Egészségügyi Tagozat
Schwahofer Károly –

„Kőszeg Önkormányzatának kitüntető Oklevele”
Bersek József Általános Iskola Bechtold István Természetismeret Versenyét szervező csapata
Gamauf Márta
Hernigl László
Klobetzné Debrei Hajnalka
Kovács Miklós
Németh Gábor Jánosné
Neudl Károly
Oroszné Kupi Teréz
Wächter Gyuláné

„Kőszeg Város Európai Kapcsolataiért Kitüntető Oklevele”
Riegler András
Kőszegi Művészeti Egyesület

Kőszeg Város Önkormányzatának Kitüntető Oklevele

Bersek József Általános Iskola Bechtold István Természetismeret Versenyét szervező csapata
A 19 éve működő verseny létrehozója Vilits Katalin, segítői pedig Kovácsné Zsolt Andrea és Tóth Percze Mária tanárnők. 2010-től a Szőlő Jövések Könyve ünnepségsorozat része. Fő célja a környezetvédelemre való nevelés, a környezettudatos magatartás kialakítása 10-12 éves tanulóknál. Évente a megye közel 30 iskolájának majdnem 200 diákja méretteti meg magát. A szervező pedagógusok sok éves munkáját elismerendő a csapat Kőszeg Város Önkormányzatának Kitüntető Oklevelében részesül.

Gamauf Márta a Budaker Gusztáv Zeneiskola keretein belül több generáció szolfézs és cselló tanára volt, aki teljes életpályáját a kőszegi ifjúság nevelésével töltötte. Tanári munkássága mellet több zenekari formációban jelentős részt vállalt a városi zeneéletben, muzsikálásban is. Nyugdíjazásának évében Kőszeg Város Önkormányzatának Kitüntető Oklevelében részesül.

Hernigl László –
A 10 éve alapított Kőszegi Nyugállományúak Egyesületének elnöke, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület elnök-helyettese, a Kőszegi Darabontok kapitánya. Aktív résztvevője, szervezője Kőszeg város katonai hagyományőrző rendezvényeinek, katonai megemlékezéseinek, valamint szintén fontos szerepet vállal minden évben a Kőszegi Ostromnapok szervezésében és lebonyolításában. Példamutató életvitele, a város társadalmi életének és közösségeinek érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége alapján Kőszeg Város Önkormányzatának Kitüntető Oklevelében részesül.

Klobetzné Debrei Hajnalka –
1981 óta a Kőszegfalvi Óvoda vezetője, 2007 óta tagóvodavezető. 20 éve tagja, 10 éve pedig vezetője a Kőszegfalvi Asszonykórusnak. Alapítója a Kőszegfalvi Gyermekekért Egyesületnek. Mindig a gyermekek és az óvoda érdekeit tartotta szem előtt, munkásságának köszönhetően Kőszegfalva óvodája és gyermekei is gazdagodtak. A kőszegfalvi közösség támogatásában kifejtett áldozatos, segítő munkájáért Kőszeg Város Önkormányzatának Kitüntető oklevelét kapja.


(Csendes) Kovács Miklós –
Személye nélkül nem képzelhető el Kőszegen főzőverseny. Szinte az összes városi rendezvényen önkéntesen főz a résztvevőknek. Az első Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok óta a rendezvény egyik legfontosabb feladatát látja el: étkezteti a résztvevő csapatokat, együtteseket és közreműködőket, mindezt teljesen önzetlenül, önkéntesen. Idén már 12. alkalommal vállalta ezt a nem kevés munkával és energiával járó feladatot, melyért Kőszeg Város Önkormányzatának Kitüntető Oklevelében részesül.

Németh Gábor Jánosné (Udvardi Szilvia) –
A Béri Balog Ádám Általános Iskolában évekig vezette a Szülői Munkaközösséget, ahol ötleteivel, kezdeményezéseivel gazdagította az iskola életét. Több olyan programot szervezett, mellyel hagyományt teremtett és napjainkban is nagyon kedveltek a diákok, szülők és tanárok körében. Évek óta lelkesen támogatja a DANCE JAM tánccsoportot, s ezen munkájával nagyban hozzájárult a táncosok sikereihez – ezért Kőszeg Város Önkormányzat Kitüntető Oklevelében részesül.

Neudl Károly –
1961 őszétől a Kőszegi Sport Egyesület labdarúgója. 1962/63-as bajnoki év megnyerésétől 1972-ig a kőszegi labdarúgó csapatot erősítette az NB III-as bajnokságban. Aktív pályafutása befejeztével elvállalta a Petőfi téri sporttelep pályagondnoki teendőit, amit lelkiismeretes, odaadó munkájával egész nyugdíjas koráig, sőt immár nyugdíjasként a mai napig ellát. A közel 45 éves odaadó pályagondnoki munka elismeréseként Kőszeg Város Önkormányzatának Kitüntető Oklevele elismerésben részesül.

Oroszné Kupi Teréz –
A Jurisich Miklós Gimnázium német nyelv és történelem szakos tanára. A Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjának programfelelőse a gimnáziumban, az országos vezetői testület tagja. Az osztályfőnöki munkaközösség vezetőjeként koordinálja a szülői képviselet és a nevelőtestület közötti együttműködést. Német és magyar nyelvű idegenvezetéseket tart; a város több egyesületének tagjaként, valamint a Kőszegi Művészeti Egyesület titkára. Munkásságáért Kőszeg Város Önkormányzatának Kitüntető oklevelét kapja.

Wächter Gyuláné –
A Jurisich Miklós Gimnáziumból ment nyugdíjba 2011-ben, s munkája mellett mindig volt energiája arra, hogy közéleti tevékenységet is folytasson. A nyugdíjas pedagógus klub tevékenységét már az 1990-es évektől kezdve segítette, és mindenben támogatta a vezetőségét. A klubot változatlan lelkesedéssel vezette 3 évig, idén szeptemberig. Meghatározó közösségformáló tevékenységéért Wächter Gyulánét Kőszeg Város Önkormányzatának Kitüntető Oklevele elismerésben részesül. 

Kőszeg Város Európai Kapcsolataiért díj

Kőszegi Művészeti Egyesület –
2005-ben alakult, s már a kezdetektől tudatosan törekszik a magyar-német kétnyelvűségre, ezt tükrözi a vezetőség összetétele is, hiszen elnöke magyar, míg alelnöke osztrák állampolgár (a tagok között pedig magyar, osztrák, német, svájci, belga és amerikai származású művészek is vannak). A Kőszegi Művészeti Egyesület tevékenysége példaértékű a város idegen nyelvű közönség számára való bemutatása, megismertetése terén, minek elismeréséül Kőszeg Város Önkormányzata Kőszeg Város Európai Kapcsolataiért díjjal jutalmazza.

Riegler András –
2011 óta minden évben szervezi, vezeti a Ludwigsburgi Járás Sporttáborában a Vaihingen an der Enz által támogatott kőszegi gyermekcsoportot, melynek létszáma az ő vezetésével többszörösére nőtt. A gyermekcsoportok szervezésével és vezetésével Riegler András fontos feladatot lát el, jelentősen segíti Kőszeg testvérvárosi kapcsolatának működését Vaihingen an der Enz városával, melyért Kőszeg Város Önkormányzata Kőszeg Város Európai Kapcsolataiért díjat adományoz számára.


„Pro Communitate Díj”

Fejes Zoltán Kálmán –
1989 óta aktív tagja a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, napjainkban a Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság parancsnok-helyettese. Már ifjúsági tűzoltóként komoly eredményeket ért el az országos szakmai versenyeken. A nap bármely időszakában riasztható, munkahelyén is elismerik aktív munkáját. A jelentősebb bevetéseken példát mutat, s a megszerzett tudását folyamatosan adja át a fiatal tűzoltóknak. Szakma munkájának köszönhető, hogy tűzoltóságunk utánpótlás nevelése folyamatos és biztosított. A városi középiskolák közösségi szolgálatre jelentkező fiataljaival is igyekszik megszerettetni a tűzoltóhivatást. Kollégái is elfogadják irányító és szervező munkáját, de szakmai munkásságát megyei és országos szintű szakmai vezetők is kiemelkedőre értékelik. Kőszeg városáért végzett áldozatkész munkájáért Pro Communitate Díjban részesül.

Michael Glavanovich (Szociális Tagozat) -
Az ausztriai Rohoncon él és immár 10. éve, hogy a települése pékségében zárás után visszamaradó pékáruit személyesen átszállítja a kőszegi rászorulók részére. Többször szervezett adománygyűjtő akciókat Ausztriában, melyek eredményét rendszeresen szállította Kőszegre. Az így városunkba érkező használt ruhát és bútorokat kőszegi polgárok közreműködésével osztották ki a rászorulók között kisebb pénzadomány fejében, melyekből minden hét vasárnapján megvendégelik a kőszegi hajléktalanszálló lakóit. A kőszegi rászorulók számára tüzelő beszerzésére is biztosított adományokat. Évente megszervezi egy hittanos csoport kőszegi látogatását Felső-Ausztriából, akik az általuk gyűjtött adományokat adják át kőszegi rászoruló családoknak. Michael Glavanovich méltó Kőszeg város elismerésére, ezért Pro Communitate Díjban részesül.

Németh Ildikó (Közigazgatási Tagozat) –
Kőszeg Város Polgármesteri Hivatalában 2005. november 1-jén kapta meg köztisztviselői kinevezését, az akkori városfejlesztési és településüzemeltetési osztályon. A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal létrejötte után a jelenlegi Városüzemeltetési Osztályon folytatta munkáját, melynek 2016. június 1-jétől osztályvezetője. Munkáját dinamikusan, lelkiismeretesen, magas szakmai felkészültséggel végzi. Határozott, ugyanakkor humánus vezetőként kivívta beosztottjai, számos kőszegi lakos és önkormányzati képviselő tiszteletét. Szülővárosa iránti szeretete és elkötelezettsége meghatározzák Németh Ildikó cselekedeteit, minden esetben Kőszeg város fejlődését tekintve küldetésének. Ezért Kőszeg város érdekében végzett munkája elismeréséül Pro Communitate Díjban részesül.

Dr. Pusztai Szilveszter (Egészségügyi Tagozat) –
Kőszegen 1974 október 16-án kezdte meg körzeti orvosként tevékenységét, így idén 44 éve annak, hogy városunk lakosságának egészségét szolgálja. Orvosként mindig kereste az új, eredményesebb gyógymódokat, folyamatosan képezte magát. Háziorvosi rendelőjét felújította és bővítette, a legmodernebb eszközökkel szerelte fel. Ars poétikája szerint a megelőzés a cél, mindenkinek jobb a megelőzés, mint a gyógyítás. Dr. Puszta Szilveszter városi orvos, a Markusovszky Kórház címzetes főorvosa, a Pécsi Orvostudományi Egyetem háziorvos mentora részére 75. születésnapja, 44 évnyi Kőszeg városi orvosi szolgálata, valamint a Kőszeghegyalja orvosügyeleti szolgálatának az országban harmadikként való megszervezéséért és kimagasló működtetéséért Kőszeg Város Önkormányzata Pro Communitate Díjat adományoz.

Schwahofer Károly –
1974 óta aktív tagja a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, 1998 óta vezetőségi tag. 2013-ban megválasztották a Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokának. Parancsnoki beosztásában irányítja és képezi a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltókat. A bevetéseken végzett kiemelkedő munkáját nem csak a szakma, de Kőszeg város vezetői is elismerték, jutalmazták. Több jelentős bevetésen áldozatkész munkájával mutat példát, s a tavaly év áprilisi hónapjában vett részt az 500-ik bevetésén. Példamutatásán túl folyamatosan adja át szakmai tudását a fiatalabb tűzoltóknak. Határozottsága mellett józanul mérlegel, a fiatalok és az idősebbek is szívesen dolgoznak vele és hallgatnak szakmai tanácsaira. Több mint 40 éves önkéntes tűzoltói munkája és példamutató tevékenysége elismeréseként Kőszeg Város Önkormányzata Pro Communitate Díjban részesíti.


Kőszeg Városért díj

Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja –
Tíz osztrák és olasz származású fiatal nő alapította meg Kőszegen 1868. október 15-én. Apostoli szolgálatuk az igehirdetés egy konkrét formája, az ifjúság tanítása, nevelése volt. Az alapítás után néhány héttel megnyitották első elemi iskolájukat, ahol kezdettől fogva magyarul tanítottak igen szerény körülmények között. Kőszegen az anyaház mellett működött az ország kilencedik tanítónő-képző intézete, amelyhez elemi iskola (általános) és polgári iskola (gimnázium), valamint gyakorlóiskola tartozott, hamarosan pedig tanárképzést és kántorképzést is nyújtott. 1950-ben a szerzetesrendeket betiltották, csak 1991-ben alakult újra a rend, mely ismét Kőszeget választotta oktatási tevékenysége legfontosabb helyszínéül. Korábbi iskoláját visszaigényelve 1994-ben elindította az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola első osztályát. 2006-ban a rend saját óvodát indított, majd 2014-től az intézmény 4 osztályos gimnáziummal és kollégiummal bővült felmenő rendszerben.
Az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációja 25 évvel ismételt kőszegi letelepedése után meghatározó feladatellátóként van jelen Kőszeg oktatásában. Az iskola oktatási és nevelési eredményei, keresettsége, a városi és egyházi közösségi életbe való bekapcsolódása egyaránt jelzi, hogy az intézménynek és a működtető Domonkos Rendi Nővéreknek meghatározó jelentősége, szerepe és küldetése van Kőszeg oktatásában és ifjúságnevelésében, melyben nagy felelősséggel és áldozatkész odaadással vesznek részt. Ezért Kőszeg Város Önkormányzata - a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő - Rendet „Kőszeg Városért” díjban részesíti.

Petkovits Sándor –
A kőszegi közélet meghatározó szereplője, számos területen aktív közösségi tevékenységet folytat. A 90-es években Kőszeg Város Önkormányzata képviselője, pénzügyi szakemberként a Pénzügyi Bizottság elnöke. Jelentős szerepet vállalt a kőszegi Római Katolikus Egyházközség működésében, ahol szintén a Pénzügyi Bizottságot vezette, és a kőszegi horvát közösség anyanyelvi hitéletének megteremtésében. Fontos szerepet vállalt több egyházi műemlék épület, így a Brenner János Katolikus Közösségi Ház és a Szent Imre templom felújításának megvalósításában. Kezdetektől fogva a Kőszegi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, elnöke, mely tisztségében irányította és koordinálta a horvátság közösségi életét, az igen nagy múltú kőszegi horvát hagyományok megújítását. Meghatározó szerepet vállalt a Kőszeg és Máriacell közötti zarándoklatok felélesztésében, melyek szervezésén 25 éve fáradhatatlanul dolgozik. Vezetésével több mint 60 magyar és horvát nemzetiségű zarándokcsoport gyalogolt már el Máriacellbe, az utóbbi években immár gyermek és ifjúsági zarándokcsoportokat is vezetett. Horvát identitásából erőt merítve 2007-től 2017-ig, 11 éven keresztül megszemélyesítette Kőszeg leghíresebb horvát származású történelmi hősét, Jurisics Miklóst a Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozat keretében. Évről-évre szervezte a horvát nemzetiségű kőszegi és környékbeli polgárok és csoportok részvételét Kőszeg történelmi fesztiválján, melynek köszönhetően még sokszínűbb lett ezen város rendezvény. Ezen közéleti és közösségépítő tevékenységét elismerve „Kőszeg városért” díjban részesül.

Kőszeg Város Díszpolgára

Seper András –
A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató helyettese, az idén 150 éves Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka. 1995-ben vette át az egyesületi parancsnoki feladatokat, s ezt követően következetes munkával megalapozta Kőszeg város és környékének tűz- és katasztrófavédelmét. Segítségével és szakmai tudásával fejlesztette és modernizálta az egyesület technikai és szakmai felszereltségi szintjét. Megalapozta és folyamatosan fejlesztette az önkéntes állomány szakmai képzettségét és felkészültségét. Újra aktívvá tette az ifjúsági tűzoltók képzését és nevelését, valamint létrehozta az aktív, bevethető női tűzoltó rajt. Vezetésével számos megyei, országos és nemzetközi eredményt, sikert értek el az egyesület ifjúsági, női, felnőtt és korpontos versenycsapatai. A versenycsapatok eredményesen vettek részt három Tűzoltó Olimpián Csehországban, Franciaországban és Ausztriában, melyekkel városunk és hazánk hírnevét is öregbítették. Minden formában támogatta a városkörnyéki önkéntes tűzoltó egyesületek megerősítését, szakmai felkészítését és technikai korszerűsítését, biztosítva ezzel Kőszeg város környékének tűz- és katasztrófavédelmét.
Személyesen és közvetve is támogatta Kőszeg város kulturális életének színesebbé tételét számos városi rendezvényen. Közösségszervező tevékenysége is kiemelkedő. Alapítója és 2018-ig (közel tíz éven keresztül) elnöke volt a Kőszegi Ostromnapok Egyesületnek. Az első Kőszegi Ostromnapoktól 2017-ig (összesen 11 alkalommal) ő alakította Ibrahim nagyvezírt, valamint vezetésével a Kőszegi tűzoltók oroszlán részt vállaltak az ostromló török tábor megjelenítésében. Az idén 150 esztendős Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (mely az ország legrégibb önkéntes tűzoltó egyesülete) jubileumi programsorozatának szervezésében is kulcsszerepet vállalt.
Kőszeg város tűz- és katasztrófavédelmének érdekében tett elévülhetetlen szerepéért, valamint aktív közösségi munkásságáért, Seper András Kőszeg Város Díszpolgára megtisztelő címet kapja.

Jó tanuló, jó sportoló"
Béri Balog Ádám Általános Iskola
Dance Jam tánccsoport, 5-6. évfolyam: Baráth Blanka, Tulok Laura, Pásztor Anett, Tancsics Kata, Hegedűs Csenge, Tamás Boglárka, Fábián Flóra, Füzi Blanka, Nagy Eszter Felkészítő: Földesiné Németh Csilla
Ecker Dávid felkészítők: Noszek Csaba, Lengyák György
Iker Natália felkészítők: Gérnyiné Prácser Kinga, Lengyák György
Németh Mihály Márk felkészítők: Noszek Csaba, Lengyák György

Bersek József Általános Iskola
Kumánovich Kata felkészítők: Hollósiné Breznyiczki Mariann, Kocsisné Pethő Judit, Tóthné Pintér Gyöngyi, Tanai Erzsébet, Szabó Lajosné
Írottkő Natúrpark Vetélkedőn résztvevő csapat, tagjai: Fejes Johanna (8.a), Zsótér Rebeka (6.b), Kumánovich Kata (6.b), Weidl Mónika Kitti (6.b) felkészítők: Kovácsné Zsolt Andrea, Tóth-Percze Mária
Be-Jó Táncegyüttes 6-7.osztályos korcsoportja, tagjai: Kumánovich Kata (6.b), Eigner Hermina (6.b), Dan Mercédesz (6.b), Moldvai Dóra (6.b), Zsótér Rebeka (6.b), Desics Bettina (5.b), Rába Noémi (5.b), Kercselics Kitti, Bencsics Regina, Borhi Dorina felkészítő: Horváth Márta

Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola
Duatlon Diákolimpia Országos Döntő IV.kcs. csapat: Marton Zsolt, Hóbor Zalán, Nyul Marcell, Thaler Levente felkészítő: Hóbor Péter
Tenisz Diákolimpia Országos Döntős csapat: Vágfalvi Simon, Markovits Márton felkészítő: Lipták János

Árpád-házi Szent Margit Gimnázium
Péhm Julianna felkészítő: Dobos Ildikó (Mária Veronika nővér)
Fodor Gergely Maximilián felkészítő: Kiskéri Beáta

Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Ecker Tamás Edzők: Lengyák György, Kamarás Ákos
Hámori Luca Edző: Varsányi Áron
Pesti Gabriella Edző: Varsányi Áronhttps://koszeg.hu/admin/news/mainpage/?mpos=8

Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium
fiú sprint váltó (Pászner Benedek, Pethő Márton, Sárközi Dominik, Kovács Máté, Windisch András) felkészítő: Tóth Botond, Hani Tibor
Láng Dorottya felkészítő: Molnár Tibor
mezeifutó leány csapat (Pillisz Réka, Horváth Rebeke, Keresztes Gréta, Marosvölgyi Adél, Németh Dorka) felkészítők: Gazsi Izabella, Tóth Botond
Zsigmond Barbara felkészítő: Domnanovich Dóra