Junior Triatlon Európa Kupa és Utánpótlás Gála

Tiszaújváros, 2023. július 08-09.

Hóbor Zalán megnyerte a Junior Európa Kupa futamot! A Kőszegi Triatlon és Úszó Klub 7 utánpótlás korú versenyzővel vett részt a hétvégi tiszaújvárosi triatlon junior Európa Kupa futamokon. És 1 fővel az Utánpótlás Gálán.

Junior Triatlon Európa Kupa és Utánpótlás Gála
Tiszaújváros, 2023. július 08-09.
Hóbor Zalán megnyerte a Junior Európa Kupa futamot!

A Kőszegi Triatlon és Úszó Klub 7 utánpótlás korú versenyzővel vett részt a hétvégi tiszaújvárosi triatlon junior Európa Kupa futamokon. És 1 fővel az Utánpótlás Gálán
Szombaton a junior és elit triatlon Európa Kupa előfutamait rendezték meg. A lányok két előfutamban, míg a fiúk három előfutamban rajtoltak, hogy megszerezzék a vasárnapi döntőben való induláshoz szükséges helyezések egyikét.
A kőszegi versenyzők közül először a junior lányok indultak, köztük Kulcsár Amira, Kun Tamara és Stumpf Anna. A lányoknál az első előfutamban Kun Tamara és Kulcsár Amira indultak. Tamara a középmezőny elején jött ki a vízből, míg Amira a mezőny vége felé, így Neki zárkóznia kellett kerékpáron, hogy legyen esélye a bejutásra. A futást Amiráék a középmezőny után fél perccel lemaradva kezdték meg. Sajnos Tamarának a futás nem ment a szombati napon, míg Amira hátulról felért a továbbjutó helyek egyikére, Amira 13., Tamara 19. lett. (A lányoknál 14-14 fő + 2 fő idő alapján jutott tovább) A második előfutamban indult Stumpf Anna, akinek nem sikerült az úszás, így már nem ért el jól haladó bolyt kerékpáron, végül a 28. helyen ért célba.
A junior fiúknál a második előfutamban Hóbor Zalán állt rajthoz. Zalán a mezőny elején jött ki az úszásból és végül az első bolyban tekerve a futáson is megtartva a vezető helyet ért célba. A harmadik futamban Hóbor Lehel, Laki Barnabás és Medvegy András (az ifi versenyzőink) álltak rajthoz. Lehel jó helyen jött ki a vízből így az első két versenyző utáni 6 fős üldöző bolyban tekert, végül még egy versenyző érte utol futáson, így 9. helyen bejutott a vasárnapi döntőbe. Barnabásnak és Andrásnak sajnos nem sikerült az úszás, ezért már nem tudtak felérni bejutó helyre a kerékpározás és futás során. Laki Barnabás 19., Medvegy András 21. helyen ért célba.
A versenyről tudni kell, hogy ezen a pályán van a legközelebb a rajthoz az első fordító bója, így kiemelten fontos, hogy jól tudjanak rajtolni a versenyzők, mert szinte egyszerre úsznak rá az első fordítóra, aki hátra kerül, az nem tud úszni utána hosszú másodpercekig és egyre jobban lemarad az élmezőnytől. András ráadásul egy héttel a verseny előtt még legyengült egy betegség miatt.
Vasárnap az utánpótlás Gála futamai és az Európa Kupa döntői kerültek megrendezésre.
Az Utánpótlás Gálára az egyesületünkből Hóbor Enikő került meghívásra a Gyermek Lány futamra. Enikő a vízből elsőnek jött ki, a kerékpározás során egy kisebb üldözőboly érte utol, amelyből a későbbi győztes el is tekert. Végül a futáson a többieknél fáradtabban mozgott így a sorból már nem tudott előzni, végül a 6. helyen ért célba.
Kora délután került sor a junior fiúk és lányok döntőjére (idén szerencsére már három kőszegi döntőssel).
A lányoknál Kulcsár Amira indult. Amirának a döntőben az úszás már sajnos erősnek bizonyult, így lemaradt és egyedül kellett kerékpároznia, végül az összetett 30. helyet szerezte meg, ami így is nagyon szép eredmény. Amirának még 2 éve van ehhez a mezőnyhöz hozzáerősödni, hiszen még ifjúsági korú versenyző.

A fiúknál Zalán a már megszokott jó rajt után a mezőny elejével jött ki a vízből, Lehel sajnos beragadt az első bójánál és az utolsó helyen fordult, de a következő hosszabb egyenesbe már kerülte a hátsó úszókat és végül a középmezőny végén kijött a vízből. A kerékpáron a négy magyar junior válogatott versenyző végig összedolgozva leszakította a mezőnyt és több mint egy perces előnnyel szállt le a kerékpárról. Hárman végül a célegyenesig együtt futottak, ahol Zalán egy nagyon erős hajrát követően első győzelmét is megszerezte a junior Európa Kupa futamok közül a két héttel ezelőtti wels-i ezüstérem után. Lehel végül az üldöző bollyal együtt szállt le a kerékpáról és a 18. helyen futott célba.
Zalán négy nappal később már a triatlon világbajnokságon állt rajthoz.
eredmények:
https://triathlon.org/results/result/2023_europe_triathlon_junior_cup_tiszaujvaros/582501
https://triathlon.org/results/result/2023_europe_triathlon_junior_cup_tiszaujvaros/582502
https://www.triathlonlive.tv/europe/season:5/videos/2023-europe-triathlon-junior-cup-men-tiszaujvaros
Kőszeg, 2023. 07. 20.