IX. Pincés Kemencés Böllérverseny, Lukácsháza

2024. március 2-án 9. alkalommal kerül megrendezésre a Pincés-kemencés Böllérverseny Lukácsházán. A gasztronómiai rendezvény célja a falusi disznóölés bemutatása, a tradíciók ápolása, a hagyományőrzés és a hagyományok átadása, a vas vármegyei és térségi települések együttműködésének erősítése.

11 csapat indul a versenyen: Győrvár, Lukácsháza, Kőszegpaty, Pusztacsó csapata 9. alkalommal érkezik. A Debreceni családi gazdaság Gyöngyösfaluból, Nemescsó, Csíkkozmás, Csönge visszatérő versenyzőként vesz részt a megmérettetésen. Idén új csapatok is érkeznek: Szombathely, Bucsu-Narda és Vashosszúfalu-Tájház versenyzői.
A 10-15 főből álló csapatoknak először böllérreggelit kell készíteni a 7.00 órakor leölt disznókból, amit a Biotájházból a bontás után a kemencés helyszínekre szállítanak. A helyi kemencés hegygazdák ezen a napon pincéjüknél egy-egy vendégcsapatot támogatnak. A nap folyamán elkészített sült pecsenyét, hurkát, kolbászt, disznótoros káposztát, kemencében sült ételt 15.00 órakor a rendezvénysátorban értékeli a szakmai zsűri.
Az értékelés és zsűrizés már hajnalban a feldolgozáskor megkezdődik, majd 10.00 órakor a Böllér reggeli értékelésével folytatódik. A pontozás több szempont alapján történik. A szakmai felkészültéség, a vendéglátás minősége, az elkészült ételeknél az ízek, a tálalás formája is összeadódik a végső eredménynél. Ezenkívül napközben titkos zsűri is figyeli a munkát, valamint a közönség szavazata alapján is van különdíj.
A rendezvénysátorban a megnyitó után a Boglya zenekar lép fel, ezt a Derű és a Vigyorkák néptánccsoport bemutatója követi. 14.00 órától a rendezvénysátorban a Sunday Brunch zenekar játszik. A 13-14 éves fiatalok főként feldolgozásokat játszanak, de saját dalaik is vannak. Zenei palettájuk színes: Nirvana, Guns N’ Roses, Green Day, Bryan Adams, Imagine Dragons, LGT dal is van a műsorukban. A tagok: Jelinek Mirtill, Kovács Zsombor, Radnai Máté, Grabarics Gergő és Grabarics Milán. Tanáraik: Baráth Tibor, Bujtás Ervin, Lukács Adrián és Kendik Péter.
16.30-tól Sláger Tibó műsora lesz, ezt 17.30-kor az eredményhirdetés követi.
18.30-tól Dömtör Balázs és Vivien lép fel.
20.00 órától a RockPeaks zenekar játszik. 2015-ben alapította a rockzenekart egy baráti társaság. Tagok: Albert Tamás-basszusgitár, Czubor András-gitár, Kocsis Attila-ének, Kovács Péter-dob, Szabó András-gitár. Alázatuk és szenvedélyük a rockzene iránt dalaikon keresztül teremt valódi élményt a rockzenét kedvelő közönség számára. A repertoárjuk magában foglal kedvelt magyar rock dalok feldolgozásai mellett nemzetközi rock- és metál slágereket egyaránt. Többek között PMobil, Pokolgép, Hobo Blues Band és Metallica feldolgozásokkal készülnek a koncertre. A rendezvényt 21.00 órakor a Böllérbál zárja a Chubby Banddal.
Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várunk! A belépőjegy elővételben 6000 Ft, a helyszínen 8000 Ft, lukácsháziaknak a helyszínen, lakcímkártyával 4000 Ft. A belépőjegy ára tartalmazza a 11 helyszínen az ingyenes étel és italfogyasztást, a kulturális és a könnyűzenei műsorok megtekintését, és a báli belépőt is.
Az esemény védnöke: Ágh Péter, Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő.