Ifjúsági VB -re való felkészülés

2018.08.20.-tól 08.31-ig, Budapesten, a Duna Arénában kerül megrendezésre a 2018-as AIBA Ifjúsági Férfi és Női Világbajnokság. A Fitt-Box Ökölvívó Egyesületet három versenyző képviseli a világversenyen, illetve Varsányi Áron edző lesz mellettük a megmérettetés ideje alatt. Mindhárom lányt jobban megismerhetjük az alábbi interjúkon keresztül, ahol információt kapunk eddigi erdeményeikről, a világbajnoksággal kapcsolatos elvárásaikról és jövő beli céljaikról.

LAKOTÁR HANNA - 51kg
A kőszegi Fitt-Box versenyzője Varsányi Áron és Gombai János tanítványa, 2001. július 27-én született Szombathelyen. A kérdésre, hogy mitől ilyen jók a kőszegi bunyósok – hiszen hárman is ott vannak a budapesti vb-re készülő női csapatban -, Hanna így válaszolt: „Mert jók az edzők!” Pedig nincsenek sokan a szakosztályban, lányok, fiúk, fiatalok, idősebbek tízen vannak összesen. Hanna 2010-ben kezdett bokszolni, eleinte hetente egyszer járt le az edzőterembe, afféle hobbistaként. Első versenyén 2014-ben indult, és mindjárt megnyerte az országos serdülő bajnokságot. Három edzője volt eddig, Finesz Ernő és a két jelenlegi mestere. Első nagy nemzetközi megméretése a törökországi Orduban volt, a junior Európa-bajnokságon, ahol bronzérmet szerzett a 48 kg-ban. Ezt az eredményt tavaly a szófiai junior Eb-n megismételte. „A budapesti világbajnokságra első éves ifiként úgy készülök, hogy szeretnék meglepetést okozni. Titkos remény a végső győzelem, igen, meg akarom nyerni a tornát, de azért már egy éremmel is elégedett lennék. Persze ezt nem kürtölöm világgá, inkább magamban tartom...”. Hannát kezdettől fogva támogatták a szülei, nem osztották azt az előítéletet, hogy a bunyó nem lányoknak való sport. Persze akadtak hullámvölgyek, például amikor Hanna kikapott egy kick-boxos lánytól, ez volt a legelső veresége, igaz, betegen állt ki. Ez a három évvel ezelőtti kudarc nagyon megtörte, de aztán túllépett rajta. „Most volt az 55. meccsem, az elmúlt két évben szerencsére sok versenyen indultam, a meccsrutint semmi sem pótolja. A súlycsoportom Európa-bajnoka olasz, most Assisiben kesztyűztem vele. A vb-nek is ő az esélyese. Verhető, de nagyon jó bunyós, egyidősek vagyunk, ő is elsőéves ifi” - mondja Hanna, aki a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban a harmadikat kezdi szeptemberben. Kitűnő a bizonyítványa, mindenképpen szeretne továbbtanulni. „A szorítóban a gyorsaságomat tartom a legnagyobb erényemnek, lábon és kézzel is fürge vagyok, plusz tudok gondolkozni a ringben, végtére is a boksz szellemi sport. Szabadidőmben szeretek zongorázni, sokan nem hiszik el, de a bunyó nem árt az ujjaimnak. A pesti világbajnokságon az éremszerzés a célom” - jelenti ki bátran a muzikális bunyós.


HÁMORI LUCA - 60kg
Lakotár Hanna klubtársaként Luca is a kőszegi Fitt-Box versenyzője, Varsányi Áron és Gombai János az edzői. Hannával barátnők, nagyon jó, hogy hárman is képviselik kisvárosukat a válogatottban. Luca 2001. március 12-én született Szombathelyen. Most tanulja a gépkocsivezetést, hamarosan jogosítvány büszke tulajdonosa lesz, közeleg a vizsgája. Egyszer már megbukott, de másodszor ez nem fordulhat elő... A szőke kislány 2011-ben kezdett bokszolni, előtte futott, atletizált, de aztán követte a bátyját, egyben példaképét, Ádámot, a legjobb magyar félnehézsúlyút. „Először a szüleim nem akarták, hogy bunyózzak, féltettek, de annyira megtetszett, hogy nem hagytam magam lebeszélni. A bátyám a példaképem, mint mondtam, sokat tanultam tőle, nagy könnyebbség, hogy itt van mellettem” - magyarázza. 2014-ben, az első versenyét, a serdülő bajnokságot mindjárt megnyerte. „Sohasem voltam nyugodt lány, inkább izgága, fiús gyerek. Az atlétika jó állóképességet adott. Halászteleken volt az első versenyem, azt megnyertem, majd két éve Orduban a junior Eb-n második lett 60 kg-ban. A tavalyi junior Eb-n sajnos nem tudtam elindulni, mert szalagszakadás miatt meg kellett műteni a kezemet, de most már rendben vagyok. Mindenképpen érmet várok magamtól a világbajnokságon, lehetőleg minél fényesebbet” - mondja. Luca vendéglátós iskolába jár, jövőre érettségizik, de nem a pincérkedés a vágya, óvónő akar lenni, ezen a területen fog továbbtanulni. Mindez finom lélekre vall, amiből a szorítóban az ellenfelek – szerencsére – nem sokat tapasztalnak...


AMBRUS VIKTÓRIA - 69 kg
Viki a harmadik Fitt-Boxos aki a büki szakosztály versenyzője, edzője „természetesen” Varsányi Áron és Gombai János, továbbá Nemes Erik és Bödei Gábor. Viki 2001. november 7-én született, Szombathelyen – feltűnhetett, hogy az összes kőszegi a megyeszékhelyen jött a világra, ennek prózai oka van: ott a legközelebbi kórház... 2015 novemberében kezdett bunyózni, már az első edzés nagyon megtetszett Vikinek, főleg a foglalkozások hangulata. Bár a boksz egyéni sport, igazi csapatként működnek a Fitt-Box SE-ben. Gyorsan be is fogadták az idősebbek, s a klub hamar a második otthona lett.
„Előtte nyolc évig birkóztam, a küzdés nagyon bennem volt. Kipróbáltam az iskolában a bunyót, felhúztam a kesztyűt, jól mentek a balegyenesek, jobbegyenesek, úgyhogy maradtam. Kiváló alapot adott a birkózás, meg is köszöntem az edzőmnek, amikor már jól bent a boksz. Koromhoz és testalkatomhoz képest erős vagyok, ezt a birkózásnak köszönhetem” - tájékoztat Viki az előzményekről. A kezdés jobb nem is lehetett volna, Viki 2015 novemberében, kéthetes bokszmúlttal a háta mögött megnyerte a junior országos bajnokságot 66 kg-ban. „A bokszban többet mozog az ember, több kalóriát égetek, ezért is szeretem. Tavaly Szófiában a junior Eb-n bronzérmet szereztem 66 kilóban, idén az Eb-n ötödik lettem az ifiknél. Tanultam a hibáimból, a tanultakat kamatoztatni akaron a Duna Arénában. 69 kg-ban nagyon erős a mezőny, igyekszem kihozni magamból a maximumot. Dobogós helyezést várok, de ahhoz mindennek össze kell jönnie” - mondja. Viki most megy tizenegyedikbe a szombathelyi Savaria Gimnáziumban, rendészeti szakon tanul, rendőr akar lenni. Nem szeretnénk a kezei közé kerülni...

A lányok felkészülése Olaszországban, Írországban és Győrben zajlott, illetve zajlik jelenleg is. Összességében jól sikerült a felkészülési időszak, kisebb sérülések akadályozták a zavartalanságot, de ezeket áthidaltuk. Mindhárom lányunk első éves ifista, ettől függetlenül nagy reményeket táplálunk a teljesítményükkel kapcsolatban, ha fejben rendbe lesznek, bárkit le tudnak győzni,optimistán várjuk a világbajnokságot.