Értékelés

A bővítményben Szövényi Áron zsűrielnök értékelését olvashatják a Vas Vármegyei és Nemzetközi Borversenyről.

Szőlő Jövésnek Könyve 2024. Statisztika
Összes minta: = 201 db, Oklevél: =3 db ,Bronz: 28 db Ezüst: 125 db Arany: 43 db Nagyarany: = 2 db
Ulbrecht Kristóf Kékfrankos 2023. 86,10 Arany Szövényi Ernő vándorkupa és a Szövényi Ernő emlékérem nyertese, mivel a Vas Vármegyei Borverseny aranyérmes borai közül az Ő bora érte el a legmagasabb pontszámot. A képen a díjakkal.

Szövényi Áron értékelés:
A 2024-es Nemzetközi Borverseny zsűrije 103 bormintát értékelt. A nevezések, nem csak Magyarországról, hanem Olaszországból, Ausztriából és Szlovákiából is érkeztek. A borokat három bizottság bírálata, fehér, rozé és habzóborok és vörösborok kategóriában. A legjobb négy aranyérmes fehérbor Magyarországról érkezett és nagy öröm, hogy az első három aranyérmet Vasvármegyei gazdák borai kapták.
A vörös és fehérborok azonos számban versenyeztek az érmekért. Idén a nemzetközi vörösborok mezőnyében egy magyar tétel lett nagy aranyérmes, és számos olasz bor szerzett aranyérmet. A habzó borok között az olasz spumanték diadalmaskodtak, de a rozék között az egyetlen aranyérmes egy Vasvármegyei tétel lett.
A nemzetközi borversenyben egytől egyig kiváló borok versenyeztek, ezekből a szakavatott zsűrik objektív értékítélete alapján kerültek ki a legjobbak.

A Vasvármegyei Borversenyen fehérbor, fehér óbor, vörösbor, vörös óbor és rozé kategóriákban versenyeztek a nevezett 98 borminták. A fehér borok kategóriájába nevezett tételek néhány kivételtől eltekintve megfelelő technológiai színvonalon készültek. A nevezett borokat kóstolva elmondható, hogy a mostoha 2023-as évjárat ellenére is számos kiváló bor készült, ezt az aranyérmek száma is jól mutatja.
A fehér óboroknál jól látszott, hogy a vasvármegyei gazdák is egyre biztonságosabban nyúlnak a fehérborok érlelése esetén is a hordóhoz, ami a boroknak gazdag aromatikát és hosszú lecsengést biztosít.
A rozé minták sokasága is igazolja, hogy még mindig szükség van egy olyan borra, ami átmenetet képez a fehér- és vörösborok között. Az itt benevezett tételek egy kivételével mind ezüst vagy aranyérmet kaptak, ez is jól mutatja, hogy megfelelő technológiával a viszontagságos évjárat ellenére is kiváló rozék készíthetők.
A Blauburgerek ezúttal is bizonyították, hogy a 2023-as évjárat hektikus időjárása ellenére friss vörösborként már kiválóan fogyaszthatók. Néhány minta esetén még mindig problémát okoz a vörösborok megfelelő kezelése, ami kénhiányos állapotot idéz elő és így levegős ízű borok készülnek. Az évjárat adta nehézségek inkább a testesebb borokat adó fajtáknál volt tetten érhető, húzós, tapadós tanninokkal, ezeket az ízérzeteket megfelelő borászati kezelésekkel szükséges csökkenteni. A nevezett 14 mintából egy aranyérmes és számos ezüstérmes bor született.
A vörös óbor kategóriába a nevezett vörösborok kétharmada került, kiváló kékfrankosokkal és hordóban érlelt cabernetekkel, a minták nagy része a 2022-es évjáratból került ki. Ez a kategória jól mutatja, hogy az érlelést ezek a fajták meghálálják.