Bajnok képek

Hemző Károly sportfotói

A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Nemzeti Sportközpontok szeretettel meghívja Önt 2018. október 15-én, hétfőn, 16.00 órakor a fenti című kiállítás megnyitójára.

Meghívó
A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Nemzeti Sportközpontok szeretettel meghívja Önt 2018. október 15-én, hétfőn, 16.00 órakor a

Bajnok képek
Hemző Károly sportfotói



című kiállítás megnyitójára.

Köszöntőt mond: Básthy Béla Kőszeg Város alpolgármestere
A kiállítást megnyitja: dr. Szabó Lajos
a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója
A kiállítást ajánlja: Szarka Klára fotótörténész
a Hemző Károly Alapítvány titkára


Kurátor: Szarka Klára fotótörténész, a Hemző Károly Alapítvány titkára
Társkurátor: dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója
Bajnok képek –
Hemző Károly sportfotói




Legendás fényképész, aki legendákat fényképezett. Nemcsak az ikonikus Puskást és az Aranycsapatot, de Papp Lacitól Gyarmati Dezsőn át Balczó Zoltánig szinte mindenkit megörökített, aki a magyar sport fantasztikus évtizedeiben a csúcsra jutott.
Hemző 1952-ben szerződött a Honvéd SE-hez, a legfontosabb hazai sportklubhoz hivatásos fotográfusként. Ekkor a Helsinkiben rendezett olimpián taroltak bajnokaink: 12 sportágban, illetve szakágban összesen 16 aranyérmet szereztek. A fociban pedig a magyarok góljaitól rettegett a nagyvilág azokban az időkben. Ha a piros-fehér-zöld válogatott játszott, szó szerint kiürültek nálunk az utcák. Az emberek vagy a Népstadionban szurkoltak vagy a rádió előtt izgultak.
A világ persze korántsem volt idilli az 50-es és 60-as években. Hemző képei áttételesen erről is beszélnek. Sokszor a pillanaton túlmutató látványokat rögzítette a fényképeivel. A sport mélyen emberi arcát mutatta meg. A küzdelmet, a bajtársiasságot, a győzelem mámorát, a veszteség lesújtó keserűségét, a csalódást és csalást, meg a test és lélek gyönyörű harmóniáját. S mindezt a maga módján tette. Stílusa, sajátos, jellemző képi világa alakult ki s hatott mindenkire a magyar fotóban.
Hemző sportképei évtizedekig szolgálták az újságolvasó közönséget főként a legendás Képes Sportban, ahová 1956. október 23-i címlapjai alapján vették föl dolgozni egy fantasztikus csapatba. De miközben a hazai és nemzetközi sport világnagyságainak állított emléket a képeivel, elkészítette a saját alkotói önarcképét is. Képeinek igényessége és embersége tanúskodik róla.
A sok nagyszerű sportember alakját tisztelettel és szeretettel idézzük meg, miközben a korról – amelyben élni voltak kénytelenek – is igyekszünk érvényeset mutatni.