2018. Február 15., Csütörtök, 14:00 óra, Városháza tanácskozó terme: nyilvános ülés

Lehetőségek
Mentés saját gépre:
Előterjesztés letöltése
Az eredeti dokumentumot - a gyorsabb letölthetőség érdekében - zip formátumba tömörítve tettük letölthetővé.
A zip formátumú állományok megnyitásához használja a WinZip programot, amit közvetlenül letölthet innen.
Off-line olvasás:
Előterjesztés nyomtatása
Kapcsolódó anyagok
Az ülés beharangozója:
Meghívó olvasása
Mi történt az ülésen:
Jegyzőkönyv olvasása
Miről volt szó az ülésen:
Előterjesztések olvasása
1. - A Kőszegi Közös Önkormányzati Hivatal 2018. évi költségvetésének jóváhagyása.
2. - A 2018-2021. évekre vonatkozó középtávú tervezés keretszámainak jóváhagyása.
3. - Kőszeg Város Önkormányzata 2018. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotása.
4. - A közterület-használatról és a városkép védelméről szóló 1/2000. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása.
5. - A 2018. évi vagyonhasznosítási koncepció jóváhagyása.
6. - A Justfood Kft.-vel kötött, közétkeztetésre vonatkozó szolgáltatási szerződés módosítása.
7. - Az általános iskolai körzethatárok véleményezése.
8. - Bölcsődei intézményi térítési díj megállapítása.
9. - A Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház létszámkeretének a megemelése.
10. - A Kőszegi Városi Múzeum intézményvezetői pályázati felhívás jóváhagyása.
11. - Egy mappában a 2018. február 15-i képviselő-testületi ülés anyagai.
5. napirendi pont:
A 2018. évi vagyonhasznosítási koncepció jóváhagyása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A tavalyi évben történt értékesítések és változások figyelembevételével elkészítettük a 2018. évi vagyongazdálkodási koncepciót.

A tervezet összeállításánál figyelembe vettük a korábbi koncepció által kialakult gyakorlatot. Az üzleti vagyon részét képező ingatlanok tekintetében két kategória került meghatározásra, az egyedi döntés alapján elidegeníthető, valamint az el nem idegeníthető kategória. A tavalyi évhez képest történt változásokat, azaz az eladásra került ingatlanok körét a mellékletben áthúzással, míg a Kőszegi Városüzemeltető Kft. részére apportba adott ingatlanokat piros színnel jelöltük.

Az el nem idegeníthető kategóriában azok a vagyonelemek szerepelnek, amelyek többségi önkormányzati tulajdonban találhatóak, vagy az államtól átvett ingatlanok esetében elidegenítési és terhelési tilalom áll fenn, illetve várospolitikai szempontból jelentőséggel bírnak. Minden egyéb ingatlan az egyedi döntés alapján értékesíthető vagyonelemek közé került besorolásra. Az ide tartozó vagyontárgyak értékesítése beérkező kérelem alapján történik, amely ügyekben az illetékes bizottságok, és/vagy a képviselő-testület jogosult döntést hozni.

Jelen előterjesztés részeként javasolt döntést hozni egy a Kőszegi Városüzemeltető Kft. által lejelentett bérlakás további hasznosításáról. Az ingatlankezelő a Kőszeg, Sigray J. u. 1/C. II/7. sz. alatti 48 m2 nagyságú lakás megüresedését jelezte. Előzetesen értékbecslési szakvéleményt kértünk, amely 8 MFt összegben állapította meg a lakás forgalmi értékét. Természetesen értékesítés esetén az 5 MFt-os értékhatárra tekintettel újabb szakvéleményt kérünk.

Az előterjesztést a Városfejlesztési, Idegenforgalmi, Környezetvédelmi és Vagyonügyi Bizottság, a Kulturális, Oktatási, Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság, valamint a Pénzügyi, Jogi és Rendészeti Bizottság megtárgyalta. Az I. határozati javaslatot mindhárom bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja a képviselő-testületnek, míg a II. határozati javaslatot a Városfejlesztési Bizottság 4 igen, 1 nem szavazat mellett, a Humán Bizottság 6 igen, 1 nem szavazat mellett és a Pénzügyi Bizottság egyhangúlag elfogadásra ajánlja.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a 2018. évi vagyonkoncepciót elfogadni szíveskedjen!


Kőszeg, 2018. február 8.

A polgármester nevében:

Németh Ildikó s.k.
városüzemeltetési mb. osztályvezető



I. HATÁROZATI JAVASLAT

Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2018. évi vagyongazdálkodási koncepciót elfogadja és elrendeli a végrehajtáshoz szükséges intézkedések megtételét.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: folyamatos

II. HATÁROZATI JAVASLAT


1. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elrendeli a Kőszeg, Sigray J. u. 1/C. II/7. szám (Hrsz. 3344/11/A/35) alatti 48 m2 alapterületű lakás liciteljárás útján történő értékesítését az értékbecslésben szereplő induló vételáron.
2. Kőszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a jogtanácsos által készített adásvételi szerződés aláírására.

Felelős: Huber László polgármester
Határidő: folyamatos


A KONCEPCIÓ FELÉPÍTÉSE


1. Vagyongazdálkodási irányelvek

2. Egyedi döntés alapján elidegeníthető vagyon

 Lakások
 Garázsok
 Helyiségek
 Telkek, földrészletek

3. El nem idegeníthető vagyon

 Lakások
 Garázsok
 Helyiségek
 Telkek, földrészletek


1. VAGYONGAZDÁLKODÁSI IRÁNYELVEK

Az önkormányzati tulajdonú lakások, nem lakás funkciójú épületek és udvarok, helyiségek, garázsok, valamint a telkek és egyéb földrészletek, vagyonelemek elidegenítésénél összesen kettő kategória került kialakításra.

1. Eladásra nem javasolt vagyoni kör kategóriájába tartoznak főként a jó állapotú, magas hozamú, felújított ingatlanok, amelyek várospolitikai szempontból hasznosak. Értékesítésük jelentős vagyonvesztéshez vezet és az eladásból befolyó összeg nem arányos a bérbeadásból származó hosszú távú jövedelmekkel.

2. Minden más vagyonelem az egyedi döntés alapján elidegenítésre javasolt vagyonelemek közé került besorolásra. Ezek elidegenítését várospolitikai, városrendezési elvekkel együtt vizsgálva kell megállapítani. Az e körbe tartozó vagyontárgyak értékesítése a beérkező kérelem, vagy a vagyonnal rendelkezni jogosult rendelkezése alapján történik.

A vagyongazdálkodás során különös figyelemmel kell lenni a következőkre:

• Rendezni kell a jogosulatlanul használt önkormányzati ingatlanok jogi helyzetét és hasznosítási lehetőségeit.

• Az értékbecslések tekintetében fontos, hogy az előterjesztett anyaghoz becsatolt szakvéleményhez mellékelve legyen az ingatlant bemutató fotómelléklet és alaprajz. Továbbá szükséges az értékbecslő és vagyonhasznosító konzultálása a kezelővel. Bármely ingatlan értékesítése csak a fennálló bérleti- és közműdíj tartozás kiegyenlítése után lehetséges. Az értékbecslésekben dokumentálni kell a bérlő által elvégzett, ingatlankezelő által elismert és bérbeszámításra nem került felújítások műszaki alátámasztását is.

• Szükséges a bérlakás-állomány folyamatos fejlesztése, ennek érdekében törekedni kell a pályázati lehetőségek igénybe vételére.

A vagyonkoncepció vagyonszerzés esetén folyamatos frissítést igényel. Az önkormányzati tulajdonba került ingatlanok kategóriába sorolásáról minden esetben egyedileg kell dönteni. A koncepcióban fel nem sorolt vagyonelemek értékesítése esetén úgy kell eljárni, mint az egyedi döntés alapján értékesíthető ingatlanok esetében.

(A mellékletet lsd. a letölthető formátumban.)